Search

Document No. 100719487

  • Date of the hearing: 01/11/2021
  • Date of the decision: 01/11/2021
  • Case №: 161/3363/19
  • Proceeding №: 42017051110000188
  • Instance: HACC AC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: Decision on the implementation of remote court proceedings
  • Presiding judge (HACC AC) : Nykyforov A.S.
  • Prosecutor : Ukraina P.S.

Справа № 161/3363/19

Провадження №11-кп/991/86/21

Головуючий колегії суддів ВАКС: Крикливий В.В.

Доповідач: Никифоров А.С.

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

АПЕЛЯЦІЙНА ПАЛАТА

УХВАЛА

01 листопада 2021 року м. Київ

Суддя Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Никифоров А.С. за результатами розгляду клопотання захисника обвинуваченої ОСОБА_1 - Усаченка О.В. про проведення судового засідання у режимі відеоконференції із розгляду клопотання прокурора шостого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора України Подгорця Сергія Васильовича про поновлення строку на апеляційне оскарження вироку Вищого антикорупційного суду від 15.09.2021, постановленого у кримінальному провадженні № 42017051110000188, яким ОСОБА_1 визнано невинуватою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,

ВСТАНОВИВ:

23.10.2021 до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду разом із матеріалами судового провадження надійшла апеляційна скарга прокурора шостого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора України Подгорця Сергія Васильовича на вирок Вищого антикорупційного суду від 15.09.2021, постановлений у кримінальному провадженні № 42017051110000188, яким ОСОБА_1 визнано невинуватою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

У апеляційній скарзі прокурором, серед інших вимог, заявлено клопотання про поновлення йому строку на апеляційне оскарження вироку Вищого антикорупційного суду від 15.09.2021. Розгляд цього клопотання прокурора призначено о 14 год. 00 хв. 03.11.2021 в приміщенні Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

01.11.2021 від захисника обвинуваченої ОСОБА_1 - Усаченка О.В. надійшло клопотання про проведення судового засідання у режим відеоконференції між Апеляційною палатою Вищого антикорупційного суду та Луцьким міськрайонним судом Волинської області з метою забезпечення участі обвинуваченої ОСОБА_1 у судовому розгляді. На обґрунтування такого клопотання захисник Усаченко О.В. зазначив, що у зв`язку із впровадженими обмеженнями відносно пасажирських перевезень між регіонами України, обвинувачена ОСОБА_1 позбавлена можливості приїхати до м. Києва, а тому є необхідність у забезпеченні її участі шляхом призначення відеоконференції між Апеляційною палатою Вищого антикорупційного суду та Луцьким міськрайонним судом Волинської області.

Дослідивши клопотання та матеріали судового провадження, суддя-доповідач дійшов наступних висновків.

Відповідно до вимог п. 1 ч. 1, ч.ч. 2, 3 ст. 336 КПК України, судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), зокрема, у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин. Суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження. Застосовувані в дистанційному судовому провадженні технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зображення і звуку, дотримання принципу гласності та відкритості судового провадження, а також інформаційну безпеку. Учасникам кримінального провадження має бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового провадження, ставити запитання і отримувати відповіді, реалізовувати інші надані їм процесуальні права та виконувати процесуальні обов`язки, передбачені цим Кодексом.

Якщо особа, яка братиме участь у судовому провадженні дистанційно, знаходиться у приміщенні, розташованому на території, яка перебуває під юрисдикцією суду, або на території міста, в якому розташований суд, судовий розпорядник або секретар судового засідання цього суду зобов`язаний вручити такій особі пам`ятку про її процесуальні права, перевірити її документи, що посвідчують особу, та перебувати поряд з нею до закінчення судового засідання (ч. 4 ст. 336 КПК України).

Розглянувши клопотання захисника обвинуваченої ОСОБА_1 - Усаченка О.В., з метою дотримання процесуальних прав обвинуваченої на участь у судовому провадженні, суддя-доповідач дійшов висновку про наявність підстав для його задоволення.

На підставі викладеного, керуючись вимогами ст.ст. 336, 418 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання захисника обвинуваченої ОСОБА_1 - Усаченка О.В. - задовольнити.

Призначити дистанційне судове засідання у режимі відеоконференції із розгляду клопотання прокурора Подгорця С.В. про поновлення йому строку на апеляційне оскарження вироку Вищого антикорупційного суду від 15.09.2021, із Луцьким міськрайонним судом Волинської області.

Доручити Луцькому міськрайонному суду Волинської області, що розташований за адресою: м. Луцьк, вул. Конякіна, 3, проведення відеоконференції з Апеляційною палатою Вищого антикорупційного суду о 14 год. 00 хв. 03.11.2021 за участю обвинуваченої ОСОБА_1 , вручити цій особі пам`ятку про її процесуальні права.

Копію цієї ухвали надіслати до Луцького міськрайонного суду Волинської області - для виконання, учасникам судового провадження - до відома.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: А.С. Никифоров