Search

Document No. 101044825

  • Date of the hearing: 09/11/2021
  • Date of the decision: 09/11/2021
  • Case №: 991/579/21
  • Proceeding №: 52020000000000055
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Tkachenko O.V.
  • Judge (HACC) : Koliush O.L., Dubas V.M.
  • Secretary : Bendiuzhyk Yu.A.
  • Lawyer : Samoilova Ye.Yu., Pyrozhenko O.S.
  • Prosecutor : Lemishko M.V.

Справа № 991/579/21

Провадження № 1-кп/991/1/21

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 листопада 2021 року місто Київ

Вищий антикорупційний суд у складі колегії суддів - головуючого судді Ткаченка О.В., суддів Коліуша О.Л. та Дубаса В.М. (надалі - суд),

за участю:

секретаря судового засідання Бендюжик Ю.А.,

прокурора Лемішко М.В.,

захисників Самойлова Є.Ю., Пироженка О.С.,

обвинуваченої ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі судових засідань Вищого антикорупційного суду заяву захисника Самойлова Є.Ю. про відвід спеціаліста у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань (надалі - ЄРДР) 23 січня 2020 року за № 52020000000000055 за обвинуваченням

ОСОБА_1 (народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 у місті Харкові, громадянка України, проживає за адресою: АДРЕСА_1 ) у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Вищого антикорупційного суду перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до ЄРДР 23 січня 2020 року за № 52020000000000055 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Під час судового розгляду за клопотанням прокурора Лемішко М.В. для надання безпосередньої технічної допомоги, судом було залучено як спеціаліста оперуповноваженого Служби безпеки України Михайлюка А.М.

У судовому засіданні 09 листопада 2021 року захисник Самойлов Є.Ю. заявив відвід спеціалісту ОСОБА_2 та послався на наявність підстав для відводу, які зазначені у п. 3. ч. 1 ст. 77 КПК України. Свою заяву обґрунтував тим, що ОСОБА_2 є оперуповноваженим Служби безпеки України, а не спеціалістом, а також не має спеціальної освіти та не володіє спеціальними знаннями. За таких обставин, факт того, що ОСОБА_2 , будучи оперуповноваженим, прибув до суду як спеціаліст для надання безпосередньої допомоги, викликає обґрунтовані сумніви в його неупередженості. Також зазначив, що прокурором не надано документів на підставі яких вищевказаний спеціаліст був залучений до кримінального провадження.

Прокурор Лемішко М.В. зазначила про необхідність надання спеціалістом безпосередньої технічної допомоги для забезпечення відтворення у судовому засіданні змісту результатів проведення негласних слідчих (розшукових) дій зафіксованих за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів, оскільки лише працівники органів Служби безпеки України мають спеціальний технічний засіб (ноутбук) зі спеціальним програмним забезпеченням для відтворення вказаних вище результатів негласних слідчих (розшукових) дій. Також, вказала про відсутність підстав, які викликають обґрунтовані сумніви в упередженості спеціаліста ОСОБА_2 .

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 81 КПК України, при розгляді відводу має бути вислухана особа, якій заявлено відвід, якщо вона бажає дати пояснення, а також думка осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні.

Спеціаліст ОСОБА_2 пояснив, що має спеціальні знання та навички, необхідні для роботи зі спеціальним програмним забезпеченням, яке встановлено на службовому комп`ютері, для відтворення змісту результатів проведення негласних слідчих (розшукових) дій.

Суд, заслухавши думки сторін кримінального провадження, пояснення спеціаліста, дослідивши доводи заяви про відвід спеціаліста дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення цих заяв з огляду на наступне.

Відповідно до вимог ч. ч. 1-3 ст. 71 КПК України, спеціалістом у кримінальному провадженні є особа, яка володіє спеціальними знаннями та навичками і може надавати консультації та висновки під час досудового розслідування і судового розгляду з питань, що потребують відповідних спеціальних знань і навичок. Спеціаліст може бути залучений для надання безпосередньої технічної допомоги (фотографування, складення схем, планів, креслень, відбір зразків для проведення експертизи тощо) сторонами кримінального провадження під час досудового розслідування і судом під час судового розгляду, а також для надання висновків у випадках, передбачених пунктом 7 частини четвертої цієї статті. Сторони кримінального провадження мають право під час судового розгляду заявляти клопотання про залучення спеціаліста або використання його пояснень і допомоги.

Відповідно до вимог ч. ч. 1, 3 ст. 359 КПК України, відтворення звукозапису і демонстрація відеозапису проводяться в залі судового засідання або в іншому спеціально обладнаному для цього приміщенні з відображенням у журналі судового засідання основних технічних характеристик обладнання та носіїв інформації і зазначенням часу відтворення (демонстрації). Після цього суд заслуховує доводи учасників судового провадження. З метою з`ясування відомостей, що містяться у звуко- і відеозаписах, судом може бути залучено спеціаліста.

Відповідно до вимог ст. 79 КПК України, спеціаліст, представник персоналу органу пробації, перекладач, експерт, секретар судового засідання не мають права брати участі в кримінальному провадженні та відводяться за підставами, передбаченими ч. 1 ст. 77 КПК України, з тим обмеженням, що їх попередня участь у цьому кримінальному провадженні як спеціаліста, представника персоналу органу пробації, перекладача, експерта і секретаря судового засідання не може бути підставою для відводу. Спеціаліст, експерт, крім того, не має права брати участі в кримінальному провадженні, якщо він проводив ревізію, перевірку тощо, матеріали яких використовуються у цьому провадженні.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 77 КПК України, прокурор, слідчий не має права брати участь у кримінальному провадженні: якщо він є заявником, потерпілим, цивільним позивачем, цивільним відповідачем, членом сім`ї або близьким родичем сторони, заявника, потерпілого, цивільного позивача або цивільного відповідача (1); якщо він брав участь у цьому ж провадженні як слідчий суддя, суддя, захисник або представник, свідок, експерт, спеціаліст, представник персоналу органу пробації, перекладач (2); якщо він особисто, його близькі родичі чи члени його сім`ї заінтересовані в результатах кримінального провадження або існують інші обставини, які викликають обґрунтовані сумніви в його неупередженості (3).

Відповідно до вимог ч. ч. 1-2, 5 ст. 80 КПК України, за наявності підстав, передбачених ст. ст. 75-79 КПК України, слідчий суддя, суддя, присяжний, прокурор, слідчий, захисник, представник, експерт, представник персоналу органу пробації, спеціаліст, перекладач, секретар судового засідання зобов`язані заявити самовідвід. За цими ж підставами їм може бути заявлено відвід особами, які беруть участь у кримінальному провадженні. Відвід повинен бути вмотивованим.

З системного аналізу вказаних норм вбачається, що у кримінальному процесуальному кодексі встановлено обмеження щодо участі у кримінальному провадженні спеціаліста, який брав участь у цьому ж провадженні як слідчий суддя, суддя, захисник або представник, свідок, експерт, спеціаліст, представник персоналу органу пробації, перекладач, а також у разі, якщо спеціаліст проводив ревізію, перевірку тощо, матеріали яких використовуються у цьому провадженні.

Суд зазначає, що норми кримінального процесуального законодавства не визначають загального порядку залучення спеціаліста в кримінальному провадженні, а лише встановлюють, хто є спеціалістом, для чого він залучається, його права та обов`язки. Будь-яких обмежень стосовно того, що оперуповноважений не може бути спеціалістом норми кримінального процесуального права також не містять. Суд також враховує те, що спеціаліст був залучений судом за клопотанням сторони обвинувачення виключно для технічної допомоги, а саме для відтворення і демонстрації відео- та аудіозаписів, отриманих в результаті проведення негласних слідчих (розшукових) дій.

Крім того, судом з обвинувального акта, а також інших матеріалів кримінального провадження, досліджених на момент подання заяви про відвід, не встановлено, а стороною захисту не надано підтвердження того, що ОСОБА_2 брав участь у цьому кримінальному провадженні в якості спеціаліста, або проводив ревізію, перевірку тощо, матеріали яких використовуються в даному провадженні.

Відповідно до вимог ст. 360 КПК України, під час дослідження доказів суд має право скористатися усними консультаціями або письмовими роз`ясненнями спеціаліста, наданими на підставі його спеціальних знань.

Крім того, враховуючи вимоги ч. 2 ст. 71 КПК України, спеціаліст може бути залучений для надання безпосередньої технічної допомоги (фотографування, складення схем, планів, креслень, відбір зразків для проведення експертизи тощо), тобто вказана норма не обмежує форми надання спеціалістом технічної допомоги.

Відповідно до вимог ч. 8 ст. 95 КПК України, сторони кримінального провадження, потерпілий, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, мають право отримувати від учасників кримінального провадження та інших осіб за їх згодою пояснення, які не є джерелом доказів, крім випадків, передбачених КПК України.

З огляду на викладене, суд зазначає, що залучення спеціаліста у даному випадку необхідне виключно для виконання суто технічних функцій, а саме для надання безпосередньої технічної допомоги з відтворення інформації зафіксованої за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів з використанням спеціальних технічних засобів (ноутбука зі спеціальним програмним забезпеченням), які є лише у розпорядженні працівників Служби безпеки України.

За таких обставин, задоволення заяви про відвід спеціаліста у даному випадку буде порушувати загальні засади кримінального провадження в частині змагальності сторін та свободи в поданні ними суду своїх доказів, що перешкодить справедливому судовому розгляду.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про відсутність підстав для відводу спеціаліста, передбачених ст. 79 КПК України, які викликають обґрунтовані сумніви у неупередженості спеціаліста, а тому заява захисника Самойлова Є.Ю. про відвід задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, керуючись вимогами ст. ст. 77, 79 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні заяви захисника Самойлова Є.Ю. про відвід спеціаліста ОСОБА_2 - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її проголошення. Заперечення проти неї можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене ч. 1 ст. 392 КПК України.

Повний текст ухвали складений та оголошений учасникам судового провадження 12 листопада 2021 року.

Головуючий суддя Ткаченко О.В.

Судді - Коліуш О.Л.

Дубас В.М.