Search

Document No. 102453894

  • Date of the hearing: 10/01/2022
  • Date of the decision: 10/01/2022
  • Case №: 317/2973/18
  • Proceeding №: 42018000000000814
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Fedorov O.V.
  • Judge (HACC) : Zadorozhna L.I., Shkodin Ya.V.

Справа № 317/2973/18

Провадження 1-кп/991/128/19

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

10 січня 2022 року м. Київ

Вищий антикорупційний суд колегією суддів у складі:

головуючого судді Федорова О. В.,

суддів - Задорожної Л.І., Шкодіна Я. В.,

розглянувши, в порядку п. 20-5 розділу XI КПК України, клопотання про здійснення дистанційного судового провадження у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018000000000814 від 04.04.2018, за обвинуваченням

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Дніпропетровськ Дніпропетровської області, громадянина України, останнє відоме місце реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Вищого антикорупційного суду перебуває кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018000000000814 від 04.04.2018, за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

Наступне судове засідання у зазначеному кримінальному провадженні призначено на 12 січня 2022 року на 08 год. 00 хв. в приміщенні Вищого антикорупційного суду за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, 41.

Водночас, 13 грудня 2021 року до Вищого антикорупційного суду від обвинуваченого ОСОБА_1 засобами електронного зв`язку надійшло клопотання про проведення наступного судового засідання за участю обвинуваченого та його захисника в режимі відеоконференції з Красногвардійським районним судом м. Дніпропетровська. Клопотання обґрунтовано тим, що на даний час обвинувачений знаходиться у скрутному матеріальному становищі та не має можливості прибути в судове засідання за викликом суду до м. Києва з м. Дніпра. Також обвинувачений посилається на епідеміологічну ситуацію в Україні та загрозу його здоров`ю, у зв`язку із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

Постановою Кабінету Міністрів України № 1336 від 15 грудня 2021 року «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України», на території України продовжено дію карантину, встановленого постановою Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236 "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», до 31 березня 2022 року.

Пунктом 20-5 розділу XI «Перехідні положення» Кримінального процесуального кодексу України, зі змінами внесеними Законом України №558-IX від 13.04.2020, передбачено, що тимчасово, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), розгляд питань, віднесених до повноважень суду (крім розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою) за його рішенням, прийнятим, зокрема, з власної ініціативи, може бути проведено у режимі відеоконференції, про що повідомляються сторони кримінального провадження у порядку, визначеному статтею 135 цього Кодексу.

Враховуючи положення абзаців 1, 7, 8 п. 20-5 Розділу ХІ Перехідні положення КПК України, специфіку вирішення питання призначення судового засідання у режимі відеоконференції у період дії карантину, а також важливість дотримання розумних строків та з метою економії процесуального часу, суд вважає за можливе вирішити це питання за власною ініціативою, без виклику учасників кримінального провадження.

Проведення процесуальних дій у режимі відеоконференції (дистанційне судове провадження) під час судового провадження регламентовано ст. 336 КПК України.

Відповідно до вказаної норми, судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі: 1) неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин 2) необхідності забезпечення безпеки осіб 3) проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого 4) необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження 5) наявності інших підстав, визначених судом достатніми.

Виходячи зі змісту ст. 336 КПК України, рішення про проведення судового засідання в режимі відеоконференції може бути прийнято судом за умови доведення наявності хоча б однієї з обставин, наведених у вказаній статті.

Вирішуючи питання про наявність таких обставин в цьому кримінальному провадженні, суд враховує запроваджений в державі до 31 березня 2022 року карантин, значну віддаленість місця проживання обвинуваченого та його захисника від приміщення Вищого антикорупційного суду.

Тому, беручи до уваги вказані виключні обставини та позицію учасників кримінального провадження, з метою забезпечення швидкого судового розгляду, під час якого кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки, колегія суддів вважає за необхідне проводити наступне судове засідання, призначене 12 січня 2022 року на 08 год. 00 хв., в дистанційному режимі.

При цьому суд повідомляє, що дане рішення не позбавляє учасників можливості брати участь у судовому засіданні безпосередньо в приміщенні Вищого антикорупційного суду.

На підставі викладеного, керуючись статтями 336, 376, абз. 1, 7-9 п. 20-5 розділу XI "Перехідні положення" КПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання обвинуваченого ОСОБА_1 - задовольнити.

Доручити Красногвардійському районному суду м. Дніпропетровська (49006, м. Дніпро, пр-т Пушкіна, 77-б) проводити судове засідання, призначене на 12 січня 2022 року на 08 год. 00 хв., в режимі відеоконференції за участю обвинуваченого ОСОБА_1 та його захисника - адвоката Стадницького Андрія Вікторовича.

Доручити Красногвардійському районному суду м. Дніпропетровська забезпечити вручення судовим розпорядником або секретарем судового засідання цього суду обвинуваченому та його захиснику пам`яток про їх процесуальні права та обов`язки, перевірку документів, що посвідчують їх особи та підтверджують повноваження захисника, а також перебувати поряд з ними до закінчення судового засідання.

Підписані пам`ятки про права та обов`язки учасників направити до Вищого антикорупційного суду за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, 41.

Для організації виконання копію ухвали про участь осіб в режимі відеоконференції направити до Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення. Ухвала окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали може бути включено до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене ч. 1 ст. 392 КПК України.

Головуючий: О. В. Федоров

Судді: Л.І. Задорожна

Я.В. Шкодін