Search

Document No. 102478237

  • Date of the hearing: 10/01/2022
  • Date of the decision: 10/01/2022
  • Case №: 991/7270/21
  • Proceeding №: 52021000000000060
  • Instance: CCC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: On the refusal to open cassation proceedings
  • Presiding judge (CCC) : Storozhenko S.O.
  • Judge (CCC) : Borodii V.M., Yeremeichuk S.V.

УХВАЛА

Іменем України

10 січня 2022 року

м. Київ

справа № 991/7270/21

провадження № 51-6189 ск 21

Верховний Суд колегією суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого Стороженка С.О.,

суддів Бородія В.М., Єремейчука С.В.,

розглянувши касаційну скаргу захисника Іваніна В.В. в інтересах підозрюваного ОСОБА_1 на ухвалу апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 7 грудня 2021 року,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 7 грудня 2021 року залишено без змін ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду

від 24 листопада 2021 року про відмову у задоволенні заяви про роз`яснення судового рішення.

У касаційній скарзі захисник порушує питання про перевірку ухвали апеляційного суду у касаційному порядку.

Перевіривши касаційну скаргу та додані до неї документи, колегія суддів дійшла висновку, що у відкритті касаційного провадження слід відмовити.

Однією з основних засад судочинства є забезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення (п. 8 ч. 2 ст. 129 Конституції України).

За змістом ч. 2 ст. 424 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК) ухвали суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, а також ухвали суду апеляційної інстанції можуть бути оскаржені в касаційному порядку, якщо вони перешкоджають подальшому кримінальному провадженню, крім випадків, передбачених КПК.

Проте оскаржуване захисником рішення не перешкоджає подальшому кримінальному провадженню, а тому, з урахуванням зазначеного та положень п. 8 ч. 2 ст. 129 Конституції України, не може бути предметом перевірки в порядку касаційної процедури.

Крім того, положеннями ч. 4 ст. 380 КПК передбачено, що ухвалу про роз`яснення судового рішення або відмову у його роз`ясненні може бути оскаржено в апеляційному порядку особою, яка звернулася із заявою про роз`яснення судового рішення та учасниками судового провадження.

З наведених положень убачається, що кримінальний процесуальний закон встановлює можливість оскарження судових рішень про роз`яснення судового рішення або відмову у його роз`ясненні лише в апеляційному порядку. При цьому можливість перегляду ухвали суду апеляційної інстанції за наслідками розгляду такого рішення місцевого суду положеннями чинного кримінального процесуального закону не передбачено.

З огляду на викладене, колегія суддів вважає, що оскаржуване судове рішення не може бути переглянуте в порядку касаційної процедури, а тому у відкритті касаційного провадження необхідно відмовити.

Керуючись п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК, Верховний Суд

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою захисника Іваніна В.В. в інтересах підозрюваного ОСОБА_1 на ухвалу апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 7 грудня 2021 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:

С.О. Стороженко В.М. Бородій С.В. Єремейчук