Search

Document No. 102551331

  • Date of the hearing: 13/01/2022
  • Date of the decision: 12/01/2022
  • Case №: 760/675/16-к
  • Proceeding №: 52015000000000002
  • Instance: CCC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: On the refusal to open cassation proceedings
  • Presiding judge (CCC) : Fomin S.B.
  • Judge (CCC) : Buleiko O.L., Kovtunovych M.I.

УХВАЛА

13 січня 2022 року

м. Київ

справа № 760/675/16-к

провадження № 51-121 ск 22

Верховний Суд колегією суддів Третьої судової палати

Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого Фоміна С.Б.,

суддів Булейко О.Л., Ковтуновича М.І.,

розглянувши касаційну скаргу представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Стратум Україна» адвоката Денисенка Юрія Олександровича на ухвалу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 30 листопада 2021 рокупро закриття апеляційного провадження,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 15 листопада 2016 року задоволено клопотання детектива Національного антикорупційного бюро України, погоджене прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України про накладення арешту на майно.

Ухвалою Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 30 листопада 2021 року закрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Стратум Україна» адвоката Денисенка Юрія Олександровича на вищезазначену ухвалу слідчого судді.

У касаційній скарзі Денисенко Ю.О. не погоджується з ухвалою Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 30 листопада 2021 року та просить переглянути її в касаційному порядку.

Перевіривши доводи касаційної скарги, Суд дійшов висновку, що у відкритті касаційного провадження слід відмовити з наступних міркувань.

Відповідно до частини 3 статті 392 КПК в апеляційному порядку можуть бути оскаржені ухвали слідчого судді у випадках, передбачених цим Кодексом.

Перелік ухвал слідчого судді, які можуть бути оскаржені в апеляційному порядку під час досудового розслідування, визначено частинами 1 та 2 статті 309 КПК.

Відповідно до пункту 9 частини 1 статті 309 КПК під час досудового розслідування можуть бути оскаржені в апеляційному порядку ухвали слідчого судді про арешт майна, або відмову в ньому, тобто судові рішення, які були постановлені в порядку статті 173 КПК.

Відповідно до частини 1 статті 174 КПК арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження.

Як убачається із копії оскаржуваного судового рішення за наслідками розгляду апеляційної скарги Денисенка Ю.О. на ухвалу слідчого судді, апеляційний суд зазначає, що на момент оскарження даної ухвали досудове розслідування закінчене шляхом направлення обвинувального акта до суду.

Згідно з правовим висновком, викладеним у постанові Об`єднаної палати Касаційного кримінального суду Верховного Суду від 19 лютого 2019 року у справі № 569/17036/118, якщо після відкриття апеляційного провадження (у випадку оскарження ухвали слідчого судді - після призначення судового засідання) буде встановлено, що апеляційний розгляд здійснюється за апеляційною скаргою на судове рішення, яке не підлягає апеляційному оскарженню, апеляційний суд має постановити ухвалу про закриття апеляційного провадження.

Таким чином, апеляційна скарга на судове рішення, яке не підлягає апеляційному оскарженню, не може бути розглянута по суті, а відкрите (розпочате) апеляційне провадження за такою скаргою підлягає закриттю з урахуванням положень частини 6 статті 9 КПК.

Враховуючи викладене, ухвала апеляційного суду є обґрунтованою, вмотивованою, а тому колегія суддів не вбачає підстав для задоволення касаційної скарги Денисенка Ю.О. за доводами, викладеними у ній, внаслідок чого у відкритті касаційного провадження слід відмовити.

Керуючись пунктом 2 частини 2 статті 428 КПК, Верховний Суд

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Стратум Україна» адвоката Денисенка Юрія Олександровича на ухвалу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 30 листопада 2021 року про закриття апеляційного провадження.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:

С.Б. Фомін О.Л. Булейко М.І. Ковтунович