Search

Document No. 102759021

  • Date of the hearing: 25/01/2022
  • Date of the decision: 25/01/2022
  • Case №: 991/274/22
  • Proceeding №: 52021000000000281
  • Instance: HACC AC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC AC) : Semennykov O.Yu.
  • Lawyer : Sinichenka I.S.

справа № 991/274/22

провадження № 11-сс/991/71/22

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

АПЕЛЯЦІЙНА ПАЛАТА

УХВАЛА

25 січня 2022 року м.Київ

Суддя Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Семенников О.Ю., перевіривши матеріали апеляційних скарг захисників підозрюваного ОСОБА_1 адвокатів Сініченка Ігоря Сергійовича, Гарбузи Сергія Григоровича на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 14 січня 2022 року про застосування до підозрюваного ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні №52021000000000281 від 26 травня 2021 року,

ВСТАНОВИВ:

25 січня 2022 року на адресу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду надійшло клопотання захисника підозрюваного ОСОБА_1 - адвоката Гарбузи С.Г. про проведення судового засідання з розгляду поданої ним апеляційної скарги за участю підозрюваного ОСОБА_1 , клопотання мотивоване тим, що підозрюваний на даний час утримується в ДУ «Київський слідчий ізолятор» та начебто виявив бажання взяти участь у призначеному судовому засіданні.

При розгляді вказаного клопотання суддею встановлено, що останнє підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно з ч.1 ст.22 КПК кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом.

Відповідно до ч.1,4 ст.405 КПК апеляційний розгляд здійснюється за правилами судового розгляду в суді першої інстанції з урахуванням особливостей, передбачених цією главою. Неприбуття сторін або інших учасників кримінального провадження не перешкоджає проведенню розгляду, якщо такі особи були належним чином повідомлені про дату, час і місце апеляційного розгляду та не повідомили про поважні причини свого неприбуття. Якщо для участі в розгляді в судове засідання не прибули учасники кримінального провадження, участь яких згідно з вимогами цього Кодексу або рішенням суду апеляційної інстанції є обов`язковою, апеляційний розгляд відкладається.

Положеннями ч.4 ст. 401 КПК передбачено, що обвинувачений підлягає обов`язковому виклику в судове засідання для участі в апеляційному розгляді, якщо в апеляційній скарзі порушується питання про погіршення його становища або якщо суд визнає обов`язковою його участь, а обвинувачений, який утримується під вартою, - також у разі, якщо про це надійшло його клопотання.

В аспекті викладеного, з урахуванням вимог апеляційних скарг, належного повідомлення ОСОБА_1 про їх розгляд, його процесуальний статус підозрюваного у цього кримінальному провадженні та ненадходження від нього на адресу суду відповідного клопотання, суд не вбачає підстав для вжиття заходів із забезпечення доставки підозрюваного до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Разом з цим, нормами ст.336 КПК врегульовано питання проведення судового засідання у кримінальному провадженні в режимі відеоконференції, відповідно до яких судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження); суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження.

Дистанційне судове провадження згідно з правилами цієї статті може здійснюватися в судах першої, апеляційної та касаційної інстанцій під час здійснення судового провадження з будь-яких питань, розгляд яких віднесено до компетенції суду (ч.9 ст.336 КПК).

Відтак, ураховуючи стислі строки апеляційного перегляду ухвал слідчих суддів, з метою недопущення можливого порушення прав ОСОБА_1 , суд вважає за необхідне забезпечити участь підозрюваного шляхом здійснення апеляційного розгляду за його участі в режимі відеоконференції.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 336, 405 КПК, суддя

ПОСТАНОВИВ:

Розгляд апеляційних скарг захисників підозрюваного ОСОБА_1 адвокатів Сініченка Ігоря Сергійовича, Гарбузи Сергія Григоровича на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 14 січня 2022 року про застосування до підозрюваного ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні №52021000000000281 від 26 травня 2021 року, призначений на 14 год. 00 хв. 26 січня 2022 року, здійснювати у режимі відеоконференції під час трансляції з Державної установи «Київський слідчий ізолятор» (м.Київ, вул.Дегтярівська, 13) за участю підозрюваного ОСОБА_1 .

Копію ухвали направити захисникам, підозрюваному ОСОБА_1 та на адресу ДУ «Київський слідчий ізолятор» для забезпечення організації участі ОСОБА_1 у призначеному судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Ухвала є остаточною й оскарженню не підлягає.

Суддя О.Ю. Семенников