Search

Document No. 102867718

  • Date of the hearing: 31/01/2022
  • Date of the decision: 31/01/2022
  • Case №: 991/7263/21
  • Proceeding №: 52020000000000584
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Sikora K.O.
  • Judge (HACC) : Bilous I.O., Tanasevych O.V.

Справа № 991/7263/21

Номер провадження 1-кп/991/56/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 січня 2022 року Вищий антикорупційний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Сікори К.О.,

суддів Білоус І.О., Танасевич О.В.,

розглянувши в місті Києві клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_1 - адвоката Дем`янової О.В. про здійснення судового провадження в режимі відеоконференції у межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 52020000000000584 від 14 вересня 2020 року, за обвинуваченням

ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у селі Лісові Гринівці Хмельницького району Хмельницької області, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 369 КК України,

ОСОБА_3 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у місті Києві, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , та проживає за адресою: АДРЕСА_3 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 369 КК України,

В С Т А Н О В И В :

І. Історія провадження

1.1. На розгляді Вищого антикорупційного суду перебувають матеріали зазначеного кримінального провадження, у якому призначене судове засідання на 07 лютого 2022 року о 14 годині 00 хвилин.

1.2. 28 січня 2022 року до суду надійшло клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_1 - адвоката Дем`янової О.В. про здійснення зазначеного судового засідання за її участі, а також участі обвинуваченого ОСОБА_1 , його захисника - адвоката Підлісного О.В. у режимі відеоконференції з Хмельницьким апеляційним судом або поза межами приміщення суду за допомогою сервісу «EASYCON».

В обґрунтування свого клопотання адвокат Дем`янова О.В. послалася на територіальну віддаленість місця проживання обвинуваченого ОСОБА_1 , місць здійснення професійної діяльності його захисників від місцезнаходження Вищого антикорупційного суду, а також встановлені законодавством обмеження у пересуванні, пов`язані з поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19.

ІІ. Оцінка та мотиви суду

2.1. Вирішуючи клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_1 - адвоката Дем`янової О.В., колегія суддів виходить з наступного.

2.2. За вимогами ч. 1 ст. 318 КПК України судовий розгляд має бути проведений з обов`язковою участю сторін кримінального провадження і завершений протягом розумного строку, тобто об`єктивно необхідного строку для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Як зазначено у ч. 2 ст. 28 КПК України, обов`язок забезпечення проведення судового провадження у розумні строки покладається на суд.

Відповідно до пп. 1, 4 ч. 1 ст. 336 КПК України судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), зокрема у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин, необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження.

Згідно з ч. 2 ст. 336 КПК України суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження.

Зазначені положення КПК України щодо судового розгляду згідно з ч. 2 ст. 314 КПК України поширюються і на підготовче судове засідання.

2.3. Колегія суддів враховує, що відповідно до обвинувального акта обвинувачений ОСОБА_1 проживає на території Хмельницького району Хмельницької області, а адвокати Дем`янова О.В. та Підлісний О.В. здійснюють свою професійну діяльність у м. Хмельницькому, тобто на значній відстані від місцезнаходження Вищого антикорупційного суду.

2.4. Відповідно до п. 1 постанови Кабінету Міністрів України № 1236 від 09 грудня 2020 року «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі - Постанова) на території України до 31 березня 2022 року встановлено карантин.

Підпунктами 22, 23 п. 3 Постанови встановлені суттєві обмеження у здійсненні пасажирських перевезень, зокрема, міжобласного сполучення, а на території міста Києва та Хмельницької області станом на дату постановлення ухвали за відомостями офіційного інформаційного порталу Кабінету Міністрів України «http://covid19.gov.ua» встановлено, відповідно, «жовтий» та «помаранчевий» рівні епідемічної небезпеки.

Отже, з огляду на ці обставини колегія суддів констатує, що існують об`єктивні складнощі для прибуття обвинуваченого ОСОБА_1 та його захисників - адвокатів Дем`янової О.В. і Підлісного О.В. до приміщення Вищого антикорупційного суду.

2.5. Колегія суддів також враховує положення ч. 2 ст. 336 КПК України, відповідно до яких у разі, якщо сторона кримінального провадження чи потерпілий заперечує проти здійснення дистанційного судового провадження, суд може ухвалити рішення про його здійснення лише вмотивованою ухвалою, обґрунтувавши в ній прийняте рішення.

Водночас, у матеріалах провадження відсутні докази наявності заперечень обвинуваченого ОСОБА_1 та інших учасників судового провадження проти проведення судового засідання у режимі відеоконференції.

2.6. Тому, вживаючи заходів для забезпечення оперативності, повноти та неупередженості судового провадження, враховуючи, що кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті у розумні строки, колегія суддів вважає за необхідне задовольнити клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_1 - адвоката Дем`янової О.В. та здійснювати судове засідання у режимі відеоконференції з Хмельницьким апеляційним судом.

На підставі викладеного, керуючись статтями 336, 369, 372 КПК України, колегія суддів

П О С Т А Н О В И Л А :

1. Клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_1 - адвоката Дем`янової О.В. про здійснення судового провадження у режимі відеоконференції задовольнити.

2. Здійснювати дистанційне судове провадження між Вищим антикорупційним судом та Хмельницьким апеляційним судом(м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1) 07 лютого 2022 року о 14 годині 00 хвилин за участю обвинуваченого ОСОБА_1 та його захисників - адвокатів Дем`янової О.В. і Підлісного О.В.

3. Доручити Хмельницькому апеляційному судупроведення судового засідання в режимі відеоконференції за участю обвинуваченого ОСОБА_1 , адвокатів Дем`янової О.В., Підлісного О.В.

4. Копію ухвали про розгляд справи у режимі відеоконференції негайно направити Хмельницькому апеляційному судудля організації її виконання, а також обвинуваченому ОСОБА_1 , адвокатам Дем`яновій О.В., Підлісному О.В.

Ухвала набирає законної сили з моменту її постановлення і оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя К.О. Сікора

Судді І.О. Білоус

О.В. Танасевич