Search

Document No. 102990455

  • Date of the hearing: 31/01/2022
  • Date of the decision: 31/01/2022
  • Case №: 729/1248/18
  • Proceeding №: 42017000000002930
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Nohachevskyi V.V.
  • Judge (HACC) : Maslov V.V.
  • Secretary : Fedorova A.V.
  • Lawyer : Zarubinoi V.M.
  • Prosecutor : Shkrum V.M.

Справа № 729/1248/18

Провадження № 1-кп/991/167/19

УХВАЛА

31 січня 2022 року місто Київ

Колегія Вищого антикорупційного суду у складі суддів Ногачевського В.В. (головуючий), Крикливого В.В., Маслова В.В.,

за участю:

секретаря судового засідання Федорової А.В.,

прокурора Шкрума В.М.,

обвинуваченого ОСОБА_1 ,

захисників Зарубіної В.М. Шкурідіна Є.Є.,

розглянула у судовому засіданні клопотання захисника Шкурідіна Є.Є. в інтересах обвинуваченого ОСОБА_1 про призначення комплексної технічної та почеркознавчої експертизи у кримінальному провадженні № 42017000000002930 за обвинуваченням ОСОБА_1 за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України.

До суду надійшло клопотання захисника Шкурідіна Є.Є. про призначення експертизи. 28.01.2022 захисник уточнив своє клопотання та просив призначити у цьому кримінальному провадженні комплексну технічну та почеркознавчу експертизу, виконання якої доручити експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

На вирішення експертів просив поставити питання, зокрема: Чи виконаний підпис самим ОСОБА_2 на оригіналі рапорту від 14.09.2017 та на протоколі про використання заздалегідь ідентифікованих засобів від 27.09.2017? Чи є підписи виконані від імені судді ОСОБА_1, що містяться на оригіналі ухвали Баришівського районного суду Київської області від 25.09.2017 у справі № 355/1164/17 та оригіналі ухвали від 25.09.2017 у справі № 355/1167/17 оригінальними (виконаними особою) або є відтиском факсиміле? Захисник вказує, що є необхідним перевірити справжність підпису оперативного працівника ГВ БКОЗ СБУ в м. Києві та Київській області ОСОБА_2 та справжність підпису ОСОБА_1 на документах долучених прокурором в межах цього кримінального провадження. У матеріалах справи на різних документах містяться підписи ОСОБА_2 , що мають суттєві відмінності. Метою проведення експертизи є встановлення факту провокації злочину, перевірити підстави для початку досудового розслідування. Також, сторона захисту стверджує, що суддя ОСОБА_1 не постановляв ухвал про забезпечення позову у справах № 355/1167/17 та № 355/1164/17. Такі ухвали були підписані після затримання ОСОБА_1 .

Захисник Шкурідін Є.Є. підтримав подане клопотання та просив його задовольнити. Вказав, що за візуальними ознаками підписи на протоколах за результатами негласних слідчих (розшукових) дій відрізняються від підпису на рапорті від 14.09.2017. Звернув увагу на конкретні документи, на яких містяться відповідні підписи. Зазначив, що немає можливості встановити ким підписувались ці документи, окрім як провести відповідну експертизу. Така експертиза вже була призначена на досудовому розслідуванні, однак, не була проведена через неподання ОСОБА_2 зразків почерку.

Прокурор Шкрум В.М. просив відмовити в задоволенні клопотання. Вказав, що рапорт не є джерелом доказів. Ухвали про забезпечення позову надані помічником судді ОСОБА_1 - ОСОБА_3. Матеріали негласних слідчих (розшукових) дій підтверджують, що ОСОБА_1 задовольнив та ухвалив два рішення про забезпечення позовів. Необхідно повернутися до цього питання після допиту відповідних осіб в якості свідків.

Клопотання захисника Шкурідіна Є.Є. не підлягає задоволенню з огляду на таке.

Відповідно до ч. 1 ст. 332 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК) під час судового розгляду суд за клопотанням сторін кримінального провадження за наявності підстав, передбачених статтею 242 цього Кодексу, має право своєю ухвалою доручити проведення експертизи експертній установі, експерту або експертам.

Експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, яких залучають сторони кримінального провадження або слідчий суддя за клопотанням сторони захисту у випадках та порядку, передбачених статтею 244 цього Кодексу, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання (ч. 1 ст. 242 КПК).

Згідно з ч. 1 ст. 244 КПК сторона захисту має право звернутися з клопотанням про проведення експертизи у разі, якщо: для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта, проте сторона обвинувачення не залучила його або для вирішення залученим стороною обвинувачення експертом поставлені запитання, що не дозволяють дати повний та належний висновок з питань, для з`ясування яких необхідне проведення експертизи, або існують достатні підстави вважати, що залучений стороною обвинувачення експерт внаслідок відсутності у нього необхідних знань, упередженості чи з інших причин надасть або надав неповний чи неправильний висновок; а також, якщо сторона захисту не може залучити експерта самостійно через відсутність коштів чи з інших об`єктивних причин.

Якщо долучений до матеріалів кримінального провадження або наданий суду особою, яка бере участь у кримінальному провадженні, для ознайомлення документ викликає сумнів у його достовірності, учасники судового провадження мають право просити суд виключити його з числа доказів і вирішувати справу на підставі інших доказів або призначити відповідну експертизу цього документа (ч. 3 ст. 358 КПК).

Термін «достовірний» тлумачиться в українській мові як такий, що не викликає сумніву, цілком вірний, точний та є синонімом прикметника «вірогідний» - який не викликає сумніву.

Достовірність підписів на документах, про які зазначає захисник, може бути перевірена іншим чином, зокрема, шляхом допиту в якості свідків ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , допиту обвинуваченого ОСОБА_1 .

З клопотання захисника Зарубіної В.М. від 23.01.2020, поданого до суду 07.02.2020 вбачається, що сторона захисту просила здійснити судовий виклик ОСОБА_3 та ОСОБА_2 .

Разом з тим, захисником не доведено, яким чином, шляхом проведення даної експертизи буде встановлено факт провокації. Відповідно до практики Європейського Суду з прав людини, для встановлення провокації з боку правоохоронних органів, слід перевіряти дещо інші відомості.

Яким чином можливі факти виконання підпису на рапорті не ОСОБА_2 , а на ухвалах факсиміле, а не підпису ОСОБА_1 , буде доведено чи спростовано провокацію злочину, суду не зрозуміло.

Крім того, в площині можливого проставлення факсиміле на ухвалах, суд зауважує, що факт виконання чи невиконання обіцяного службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, не охоплюється об`єктивною стороною злочину, за яким розглядається справа.

Враховуючи зазначене, у клопотанні слід відмовити.

На підставі викладеного, суд постановив:

ПОСТАНОВИВ:

-відмовити у задоволенні клопотання захисника Шкурідіна Є.Є. в інтересах обвинуваченого ОСОБА_1 про призначення комплексної технічної та почеркознавчої експертизи у кримінальному провадженні № 42017000000002930 за обвинуваченням ОСОБА_1 за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її постановлення й оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали оголошено 04.02.2022 о 17:15 год.

Судді:

В.В. Крикливий В.В. Ногачевський В.В. Маслов