Search

Document No. 103646294

  • Date of the hearing: 12/03/2022
  • Date of the decision: 12/03/2022
  • Case №: 991/1316/22
  • Proceeding №: 12021000000000510
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Tkachenko O.V.

Справа № 991/1316/22

Провадження № 1-кс/991/1331/22

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ВСТУПНА ЧАСТИНА [І].

Дата і місце постановлення [1-1].

12 березня 2022 року, місто Київ.

Назва та склад суду, секретар судового засідання [1-2].

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1 (надалі слідчий суддя).

Найменування (номер) кримінального провадження [1-3].

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань (надалі ЄРДР) 09 квітня 2021 року за №12021000000000510.

Прізвище, ім`я і по батькові підозрюваного, обвинуваченого, рік, місяць і день його народження, місце народження і місце проживання [1-4].

ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1, місце народження: місто Херсон, місце проживання: АДРЕСА_1 ); ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_2, місце народження: місто Одеса, місце проживання: АДРЕСА_2 ).

Закон України про кримінальну відповідальність, що передбачає кримінальне правопорушення, у вчиненні якого підозрюється, обвинувачується особа [1-5].

Кримінальні правопорушення, передбачені: ч.5 ст.27 ч. 1 ст. 14 ч.4 ст. 368 та ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 368 КК України ( ОСОБА_2 ); ч. 4 ст. 368 та ч. 1 ст. 14 ч. 4 ст.368 КК України ( ОСОБА_3 ).

Сторони кримінального провадження та інші учасники судового провадження [1-6].

Детектив Першого відділу детективів Третього підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро ОСОБА_4 (надалі детектив НАБУ).

МОТИВУВАЛЬНА ЧАСТИНА [ІІ].

Суть питання, що вирішується ухвалою, і за чиєю ініціативою воно розглядається [2-1].

Вирішується питання про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні за №12021000000000510 від 09 квітня 2021 року.

Питання про продовження строку досудового розслідування вирішується за клопотанням детектива НАБУ.

Встановлені слідчим суддею обставини із посиланням на докази, а також мотиви неврахування окремих доказів [2-2].

Клопотання детектива НАБУ погоджене Генеральним прокурором Іриною ВЕНЕДІКТОВОЮ та подане з дотриманням строків, встановлених ч. 5 ст. 294 КПК України.

Детектив НАБУ просить продовжити строк досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні до 12 місяців, тобто до 23 липня 2022 року.

З клопотання та копій доданих до нього матеріалів видно таке.

Клопотання надійшло до Вищого антикорупційного суду 11 березня 2022 року електронною поштою.

Письмовий текст клопотання підписаний детективом НАБУ Ростиславом МАРЧЕНКОМ, який також зазначений у ньому у якості особи, яка звертається з клопотанням до слідчого судді, але підписаний кваліфікованим та удосконаленим електронним підписом (цифровим підписом) іншої особи ОСОБА_5, як і усі додатки до клопотання, що підтверджується протоколами створення та перевірки кваліфікованого та удосконаленого цифрового підпису.

Додатки до клопотання не містять матеріалів, на які посилається детектив НАБУ як на докази обгрунтування підозр у своєму клопотанні, а саме копій: протоколу допиту свідка ОСОБА_6 ; протоколів допитів у якості свідків членів конкурсної комісії щодо вибору переможця за оголошенням конкурсу на будівництво житла для військовослужбовців; протоколів за результатами негласних слідчих (розшукових) дій (аудіо- та відеоконтролю стосовно підозрюваних); матеріалів виконаного доручення від УСР в Одеській області ДСР ГУ НП України. До клопотання також не додані матеріали на підтвердження обгрунтувань клопотання стосовно процесуальних дій, проведення або завершення яких потребує додаткового часу та обставини, що перешкоджали здійснити ці процесуальні дії раніше, зокрема щодо: прийняття прокурором рішення про розсекречення процесуальних документів та неотримання матеріальних носіїв інформації; призначення експертизи матеріалів і засобів відео-звукозапису, яка триває; звернень органу досудового розслідування до Міністерства оборони України, на які не надані відповіді.

Досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні здійснюється групою слідчих ГСУ Національної поліції України, що видно з доданої до клопотання копії постанови про доручення проведення досудового розслідування групі слідчих та визначення місця проведення досудового розслідування від 24 червня 2021 року. Будь-яких інших процесуальних рішень (постанов) про доручення проведення досудового розслідування Національному антикорупційному бюро України (зміну підслідності кримінального провадження), а також і про призначення групи детективів у цьому кримінальному провадженні, слідчому судді не надано. Слідчому судді також не надано і будь-якого процесуального рішення (постанови) про призначення або зміну групи прокурорів у цьому кримінальному провадженні відповідно до вимог ст. 37 КПК України.

Судовий контроль у цьому кримінальному провадженні здійснювався слідчим суддею Приморського районного суду міста Одеси, що підтверджується копіями доданих до клопотання ухвал слідчого судді.

Детектив НАБУ не надав слідчому судді інформацію про засоби зв`язку (номери засобів зв`язку, адреса електронної пошти тощо) за якими слідчий суддя зможе викликати підозрюваних для участі у розгляді клопотання, а також інформацію про їх захисників і засоби зв`язку з ними (номери засобів зв`язку, адреса електронної пошти тощо) за якими можливо повідомити останніх про дату та час розгляду клопотання, з огляду на термінові строки його розгляду.

Мотиви, з яких слідчий суддя виходив при постановленні ухвали, і положення закону, яким він керувався [2-3].

Слідчий суддя дійшов висновку про таке.

Відповідно до вимог п. 5 ч. 1 ст. 3 КПК України, досудове розслідування це стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до вимог ч. 6 ст. 9 КПК України, у випадках, коли положення КПК України не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначені ч. 1 ст. 7 КПК України.

Відповідно довимог ч.2ст.33-1 КПК України, слідчі судді Вищого антикорупційного суду здійснюють судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальних провадженнях щодо кримінальних правопорушень, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду відповідно до частини першої цієї статті.

Відповідно до вимог ч. 1, п. п. 1 і 2 ч. 2 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження. Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР до дня повідомлення особі про підозру становить: дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину; вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 294 КПК України, якщо здня повідомленняособі пропідозру увчиненні злочинудосудове розслідування(досудовеслідство)неможливо закінчитиу строк,зазначений уп.4ч.3ст.219КПК України,такий строкможе бутипродовжений умежах строків,встановлених п.п.2і 3ч.4ст.219КПК України: дотрьох місяців керівникомокружної прокуратури,керівником обласноїпрокуратури абойого першимзаступником чизаступником,заступником Генеральногопрокурора (1); дошести місяців слідчимсуддею заклопотанням слідчого,погодженим зкерівником обласноїпрокуратури абойого першимзаступником чизаступником,заступниками Генеральногопрокурора (2); до дванадцяти місяців слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим із Генеральним прокурором чи його заступниками (3).

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 294 КПК України, строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців внаслідок виняткової складності провадження.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 295-1 КПК України, у випадках, передбачених статтею 294 КПК України, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Відповідно довимог п.п.18абз.2ч.2ст.295-1КПК України,у клопотанні про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру зазначаються: прізвище,ім`я,по батьковіпідозрюваного (1); найменування(номер)кримінального провадження(2); сутьповідомленої підозриі правовакваліфікація кримінальногоправопорушення іззазначенням статті(частинистатті)закону Українипро кримінальнувідповідальність,у вчиненніякого підозрюєтьсяособа (3); посиланняна докази,якими обґрунтовуєтьсяпідозра (4); процесуальнідії,проведення абозавершення якихпотребує додатковогочасу (5); значеннярезультатів цихпроцесуальних дійдля судовогорозгляду (6); строк,необхідний дляпроведення абозавершення процесуальнихдій (7); обставини, що перешкоджали здійснити ці процесуальні дії раніше (8).

Відповідно довимог абз.3ч.2ст.295-1КПК України, до клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання. При цьому слідчий, прокурор зобов`язані зазначити у відповідному клопотанні найкоротший строк, достатній для потреб досудового розслідування.

Відповідно довимог абз.4ч.2ст.295-1КПК України, слідчий суддя, встановивши, що клопотання подано без додержання вимог цієї статті, повертає його прокурору, слідчому, про що постановляє ухвалу.

Відповідно довимог ч.3ст.295-1КПК України, слідчий суддя зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку досудового розслідування протягом трьох днів з дня його одержання, але в будь-якому разі до спливу строку досудового розслідування, за участю слідчого або прокурора, а також підозрюваного та його захисника, у разі розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру.

Відповідно довимог п.2ч.1ст.615КПК України,у разівведення в Україні абоокремих їїмісцевостях (адміністративнійтериторії)воєнного,надзвичайного стану,проведення антитерористичноїоперації чизаходів іззабезпечення національноїбезпеки іоборони,відсічі істримування збройноїагресії РосійськоїФедерації та/абоінших державпроти Українита якщо: відсутня об`єктивна можливість виконання у встановлені законом строки слідчим суддею повноважень, передбачених ст. ст. 140, 163, 164, 170,173, 189, 233, 234, 235, 245, 247, 248 та 294 КПК України, а також повноважень щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на строк до 30 діб до осіб, які підозрюються у вчиненні злочинів, передбачених ст. ст. 109-115, 121, 127, 146, 146-1, 147, 152, 153, 185, 186, 187, 189-191, 201, 258-258-5, 260-263-1, 294, 348, 349, 365, 377-379, 402-444 КК України, а у виняткових випадках також у вчиненні інших тяжких чи особливо тяжких злочинів, якщо затримка в обранні запобіжного заходу може призвести до втрати слідів кримінального правопорушення чи втечі особи, яка підозрюється у вчиненні таких злочинів, - такі повноваження виконує керівник відповідного органу прокуратури з урахуванням вимог глави 37 КПК України за клопотанням прокурора або за клопотанням слідчого, погодженим з прокурором (2).

Відповідно довимог п.3ч.1ст.615КПК України,у разівведення в Україні абоокремих їїмісцевостях (адміністративнійтериторії)воєнного,надзвичайного стану,проведення антитерористичноїоперації чизаходів іззабезпечення національноїбезпеки іоборони,відсічі істримування збройноїагресії РосійськоїФедерації та/абоінших державпроти Українита якщо: відсутня об`єктивна можливість звернення до суду з обвинувальним актом - строк досудового розслідування у кримінальному провадженні зупиняється та підлягає поновленню, якщо підстави для зупинення перестали існувати. До зупинення досудового розслідування прокурор зобов`язаний вирішити питання про продовження строку тримання під вартою (3).

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 615 КПК України, про рішення, прийняті прокурором у випадках та порядку, передбачених цією статтею, невідкладно за першої можливості повідомляється прокурор вищого рівня, а також суд згідно з переліком, визначеним Державною судовою адміністрацією України, з наданням копій відповідних документів не пізніше 10 днів з дня повідомлення.

Слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає поверненню детективу НАБУ з огляду на таке.

До клопотанняне доданіоригінали абокопії документівта іншихматеріалів,якими детектив НАБУ обгрунтовуєсвої доводистосовно обгрунтуванняпідозр,а також процесуальних дій, проведення або завершення яких потребує додаткового часута обставини,що перешкоджализдійснити ціпроцесуальні діїраніше,які зазначеніу клопотанні (протоколу допитусвідка ОСОБА_6 ;протоколів допитіву якостісвідків членівконкурсної комісіїщодо виборупереможця заоголошенням конкурсуна будівництвожитла длявійськовослужбовців;протоколів зарезультатами негласнихслідчих (розшукових)дій (аудіо-та відеоконтролюстосовно підозрюваних);матеріалів виконаногодоручення відУСР в Одеській області ДСР ГУНП України; рішення прокурора про розсекречення процесуальних документів та докази неотримання матеріальних носіїв інформації; докази призначення експертизи матеріалів і засобів відео-звукозапису, та її тривалість; докази звернень органу досудового розслідування до Міністерства оборони України і неотримання на них відповідей).

Таким чином, клопотання подано детективом НАБУ без додержання вимог ст.295-1 КПК України, що є підставою для його повернення.

Письмовий текст клопотанняпідписаний детективом НАБУ РостиславомМАРЧЕНКОМ,який такожзазначений уньому уякості особи,яка звертаєтьсяз клопотаннямдо слідчогосудді,але підписанийцифровим підписоміншої особи ОСОБА_5,як іусі додаткидо клопотання,що унеможливлюєвизначення слідчимсуддею особи,яка звернуласядо ньогоз цимклопотанням.Слідчому суддіне надано будь-яких процесуальних рішень (постанов) про доручення проведення досудового розслідування Національному антикорупційному бюро України (зміну підслідності кримінального провадження), а також і про призначення групи детективів та групи прокурорів у цьому кримінальному провадженні. Разом з тим, з доданої до клопотання копії постанови про доручення проведення досудового розслідування групі слідчих та визначення місця проведення досудового розслідування від 24 червня 2021 року видно, що досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні здійснюється групою слідчих ГСУ Національної поліції України. Наведені обставини свідчать про відсутність у детективів НАБУ правових підстав для проведення досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні, а також і для вчинення у його межах будь-яких процесуальних дій, у тому числі і дій зі звернення з клопотаннями до слідчого судді. Зазначення групи детективів НАБУ у доданому до клопотання витягу з ЄРДР нічого не змінює, оскільки останній не є процесуальним рішенням і не породжує правових наслідків щодо визначення групи слідчих, які здійснюватимуть досудове розслідування (постанова ОП ККС ВС від 04 жовтня 2021 року у справі № 724/86/20).

Слідчому судді також не надана інформація про засоби зв`язку (номери засобів зв`язку, адреса електронної пошти тощо) за якими слідчий суддя може викликати підозрюваних для участі у розгляді клопотання, та інформація про їх захисників і засоби зв`язку з ними (номери засобів зв`язку, адреса електронної пошти тощо) за якими їх можливо повідомити про дату та час розгляду клопотання, що унеможливлює як виклик зазначених осіб у судове засідання, так і розгляд цього клопотання у строк, встановлений ч. 3 ст. 295-1 КПК України (протягом трьох днів з дня його одержання).

Слідчий суддя не має змоги у даному випадку використати будь-які інші наявні документи і матеріали, зокрема й судові рішення Єдиного державного реєстру судових рішень, як то передбачено п. 9 листа Верховного Суду від 03 березня 2022 року № 1/0/2-22 «Щодо окремих питань здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану», оскільки у слідчого судді відсутні будь-які матеріали кримінального провадження за №12021000000000510 від 09 квітня 2021 року, а доступ до Єдиного державного реєстру судових рішень та Єдиного реєстру адвокатів України тимчасово зупинений на період воєнного стану.

Слідчий суддя також бере до уваги те, що:

- Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 в Україні введений воєнний стан з 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, що може унеможливити або суттєво ускладнити проведення досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні;

- правосуддя на території, на якій введено воєнний стан, здійснюється лише судами. На цій території діють суди, створені відповідно до Конституції України. Скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється (ч. ч. 1 і 2 ст. 26 Закону України «Про правовий режим воєнного стану»).

Наведене свідчить про відсутність у слідчого судді у даному випадку об`єктивної можливості виконання повноважень, передбачених ст. 294 КПК України у строк, встановлений ч. 3 ст. 295-1 КПК України, в умовах воєнного стану.

Слідчий суддявважає занеобхідне звернутиувагу нате,що уразі відсутностіу ньогов умовахвоєнного стануоб`єктивної можливостівиконання повноважень,передбачених ст.294КПК України,ці повноваженняможе виконуватикерівник відповідногооргану прокуратуриз урахуваннямвимог глави37КПК Україниза клопотаннямпрокурора абоза клопотаннямслідчого,погодженим зпрокурором,що передбачено п.2ч.1ст.615КПК України.Крім того,у разі відсутностіпід часвоєнного стануоб`єктивної можливостізвернення досуду зобвинувальним актом строкдосудового розслідуванняу кримінальномупровадженні зупиняєтьсята підлягаєпоновленню післятого якперестануть існуватипідстави длязупинення,що передбачено п. 3 ч. 1 ст. 615 КПК України.

З огляду на викладене та з урахуванням наведених норм права, слідчий суддя вважає, що існують підстави для повернення клопотання про продовження строку досудового розслідування детективу НАБУ.

Слідчий суддя, з огляду на викладене, керуючись положеннями ст.ст. 219, 294, 295-1, 372, 615 КПК України дійшов висновку про повернення детективу НАБУ клопотання про продовження строку досудового розслідування.

РЕЗОЛЮТИВНА ЧАСТИНА [ІІІ].

Висновки слідчого судді [3-1].

Слідчий суддя постановив.

Клопотання про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 09 квітня 2021 року за №12021000000000510 (підписане кваліфікованим та удосконаленим електронним підписом ОСОБА_5 ) повернути детективу Першого відділу детективів Третього підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро ОСОБА_4 .

Строк і порядок набрання ухвалою законної сили та її оскарження [3-2].

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення і оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1