Search

Document No. 103863995

  • Date of the hearing: 01/04/2022
  • Date of the decision: 01/04/2022
  • Case №: 991/366/22
  • Proceeding №: 2/991/1/22
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Civil
  • Presiding judge (HACC) : Mykhailenko V.V.
  • Judge (HACC) : Moisak S.M., Khamzin T.R.

Справа № 991/366/22

Провадження 2/991/1/22

УХВАЛА

01 квітня 2022 року м.Київ

Вищий антикорупційний суд у складі:

головуючого судді Михайленко В.В., суддів Мойсака С.М., Хамзіна Т.Р.,

розглянувши клопотання позивача про участь в режимі відеоконференції у судовому засіданні у справі

за позовом Держави Україна в особі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора

до ОСОБА_1, ОСОБА_2,

про визнання необґрунтованими активів та стягнення в дохід держави грошових коштів у сумі 5 721 326,00 грн.

ВСТАНОВИВ:

Держава Україна в особі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора (далі Позивач) звернулася до Вищого антикорупційного суду з позовом до ОСОБА_1 (далі Відповідач-1) та ОСОБА_2 (далі Відповідач-2) про визнання необґрунтованими активів та стягнення в дохід держави грошових коштів.

Ухвалою Вищого антикорупційного суду від 31.01.2022 відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 28 лютого 2022 року. У зв`язку з запровадженням на території України воєнного стану, підготовче засідання було відкладено до 14 год. 00 хв. 30 березня 2022 року, а у зв`язку з неявкою всіх учасників - на 10 год. 30 хв. 12 квітня 2022 року.

30.03.2022 від представника позивача - прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора Панченко О.О. надійшло клопотання, в якому вона просить забезпечити можливість її участі у судовому засіданні шляхом відеоконференції з приміщенням Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області.

Згідно з ч. 1 ст. 212 ЦПК України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Відповідно до ч. 7 ст. 11 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» учасникам судового процесу на підставі рішення суду забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в порядку, встановленому процесуальним законом. Обов`язок забезпечити проведення відеоконференції покладається на суд, який отримав судове рішення про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який прийняв таке рішення.

Суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом (ч. 6 ст. 212 ЦПК України).

Враховуючи необхідність забезпечення строків розгляду цивільної справи, а також введений в Україні Указом Президента України № №64/2022 від 24 лютого 2022 року воєнний стан в Україні, а також той факт, що представник позивача перебуває у м. Тернопіль, наявні достатні підстави для розгляду позовної зави у режимі відеоконференції (за наявності для того технічної можливості у суду, відеоконференцію з яким просить організувати захисник).

На підставі викладеного і керуючись ст. 212, 258-261 ЦПК України, Суд

ПОСТАНОВИВ:

1.Підготовче судове засідання 12 квітня 2022 року о 10 годині 30 хвилин у справі за позовом Держави Україна в особі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про визнання необґрунтованими активів та стягнення в дохід держави грошових коштів, провести в режимі відеоконференції з Тернопільським міськрайонним судом Тернопільської області (46002, Тернопільська область, м. Тернопіль, вулиця Котляревського, 34).

2.Доручити Тернопільському міськрайонному суду Тернопільської області забезпечити проведення 12 квітня 2022 року о 10 годині 30 хвилин відеоконференції за участю представника позивача прокурора Панченко О.О. з Вищим антикорупційним судом (за адресою м. Київ, просп. Перемоги, 41).

3.Вищий антикорупційний суд доручає відповідній службовій особі Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області, в приміщенні якого буде проводитись відеоконференція, перевірити документи, що посвідчують особу представника позивача, та перебувати поряд з ним до закінчення судового засідання.

4.Учасникам цивільного провадження має бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового провадження, ставити запитання і отримувати відповіді, реалізовувати інші надані їм процесуальні права та виконувати процесуальні обов`язки, передбачені ЦПК України.

5.Копію ухвали направити до Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області та представнику позивача.

6.Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 01.04.2022.

7.Відповідно до ч. 2 ст. 352 та ст. 353 ЦПК України оскарження цієї ухвали окремо від рішення суду не допускається.

Головуючий суддя Віра Михайленко

Судді: Сергій Мойсак

Тимур Хамзін