Search

Document No. 103877643

  • Date of the hearing: 07/04/2022
  • Date of the decision: 07/04/2022
  • Case №: 757/7845/19-к
  • Proceeding №: 42015110000000121
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Fedorak L.M.

Справа № 757/7845/19-к

1-кп/991/114/19

УХВАЛА

07 квітня 2022 року м. Київ

Вищий антикорупційний суд у складі колегії суддів:

головуюча ОСОБА_1,

судді ОСОБА_2, ОСОБА_3,

розглядаючи матеріали кримінального провадження за № 42015110000000121 стосовно обвинувачення:

ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст.28 ч. 5 ст. 191, ч.3 ст. 27, ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 205-1, ч. 3 ст.27, ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 364-1, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст.3 66, ч. 3 ст.27, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст.209, ч. 1 ст. 263, ч. 1 ст. 388 КК України,

ОСОБА_5, у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 255, ч. 2 ст. 27, ч. 4 ст.28 ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 27, ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 205-1, ч. 2 ст.27, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 209КК України,

в с т а н о в и в:

1.На розгляді Вищого антикорупційного суду (далі - Суд) перебуває зазначене кримінальне провадження.

2.Судом отримано клопотання ТОВ «Стратум Україна» про скасування арешту майна, судове засідання з розгляду якого призначено на 05 квітня 2022 року.

3.Відповідно до Указу Президента України № 64/2022 від 24 лютого 2022 року, затвердженого Законом України № 2402-ІХ цією ж датою, із 05 години 30 хвилин 24лютого 2022 року в Україні введено воєнний стан строком на 30 діб. Указом Президента України № 133/2022 від 14 березня 2022 року, затвердженого Законом України від 15 березня 2022 року № 2119-IX, строк дії воєнного стану продовжено із 05 год 30 хв 26 березня 2022 року на 30 діб.

4.Правові засади діяльності органів державної влади в умовах воєнного стану, гарантії прав і свобод людини і громадянина визначаються Законом України «Про правовий режим воєнного стану» № 389-VIII від 12 травня 2015 року (далі Закон № 389-VIII).

5.Відповідно до ст. 1 названого Закону воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні … та передбачає надання відповідним органам державної влади… необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина.

6.Таким чином, особливий правовий режим воєнного стану покликаний забезпечити відсіч збройної агресії, національну безпеку, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності. Зокрема, з цією метою у ст. 9 того ж Закону встановлено, що органи державної влади здійснюють повноваження, надані їмКонституцією України, цим та іншими законами України. А ст. 10 визначає неприпустимість припинення повноважень таких органів. Водночас, ст. 12-2 Закону № 389-VIII щодо безпосередньо судів визначає, що повноваження судів в умовах воєнного стану не можуть бути обмежені.

7.Отже, в умовах воєнного стану суди зобов`язані здійснювати правосуддя з метою забезпечення національної безпеки, складовими якої є захищеність життєво важливих інтересів людини, суспільства і держави, реалізація яких забезпечує державний суверенітет України, її прогресивний демократичний розвиток, а також безпечні умови життєдіяльності і добробут її громадян (положення ст. 1 Закону України «Про національну безпеку України» № 2469-VIII від 21 червня 2018 року). Особливо це важливо у кримінальних провадженнях, адже у них введення воєнного стану не зупиняє перебігу процесуальних строків, зокрема й тих, що встановлені для розгляду клопотання про скасування арешту майна.

8.Таким чином, у випадку припинення здійснення правосуддя у певному провадженні названі строки можуть бути порушені, що не може бути виправданим введенням воєнного стану. Адже це не відповідає завданням кримінального провадження, якими є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, … щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура (ст. 2 КПК України).

9.Однак при такому здійсненні судочинства повинні бути враховані умови воєнного стану.

10.У таких, відповідно до ст. 26 Закону № 389-VIII скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється. Також не можуть бути обмежені права і свободи людини і громадянина, передбаченічастиною другоюстатті 64 Конституції України (ст. 20 того ж Закону). В частині процедури здійснення судочинства це право кожного на професійну правничу допомогу, яка у випадках, передбачених законом, надається безоплатно, а кожен є вільним у виборі захисника своїх прав; право на захист; презумпція невинуватості; право на відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім`ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом.

11.Отже, суд зобов`язаний здійснювати судочинство відповідно до Конституції України, КПК України без скорочення чи прискорення, встановлених ними форм судочинства із обов`язковим забезпеченням презумпції невинуватості, права на відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім`ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом, а також права на захист з вільним вибором захисника, а у випадках, передбачених КПК України залучення такого захисника безоплатно.

12.Окремою умовою можливості проведення судового засідання необхідно враховувати активність проведення бойових дій, встановлені у зв`язку з цим обмежувальні заходи у місці, у якому відбувається судове засідання. Адже такі можуть призвести до неможливості забезпечення прав і свобод людини і громадянина, які за умов воєнного стану не можуть бути обмежені.

13.Слід зазначити, що частини 1, 2 ст. 336 КПК України, зокрема, у випадку неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні з поважних причин, необхідності забезпечення безпеки осіб, надає суду повноваження за власною ініціативою приймати рішення про проведення судового провадження у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження).

14.Таким чином, судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції з будь-якого приміщення, у тому числі поза межами приміщення суду.

15.Водночас, частини 4 та 5 цієї ж статті встановлюють, що у випадку перебування особи під юрисдикцією суду, або на території міста, в якому розташований суд, судовий розпорядник або секретар судового засідання цього суду зобов`язані вручити такій особі пам`ятку про її процесуальні права, перевірити її документи, що посвідчують особу, та перебувати поряд з нею до закінчення судового засідання. Натомість, якщо особа знаходиться у приміщенні, розташованому поза територією юрисдикції суду та поза територією міста, в якому розташований суд, суд своєю ухвалою може доручити суду, на території юрисдикції якого перебуває така особа, здійснити дії, передбаченічастиною четвертоюцієї статті.

16.Слід зазначити, що юрисдикція Суду поширюється на всю територію України, однак місцезнаходження суду місто Київ, яке постійно обстрілюється, в тому числі цивільні об`єкти, діє комендантська година, час від часу тривалістю більше доби безперервно, по всій території України розташовані блокпости, що утруднює пересування нею, наявне регулярне залізничне з`єднання Києва, однак тільки з тими регіонами України, де не ведуться активні бойові дії, при цьому, графік прибуття не стабільний, зважаючи на обстановку.

17.За таких обставин прибуття учасників кримінального провадження до приміщення Суду чи судового розпорядника або секретаря судового засідання до приміщення перебування учасника для вручення пам`ятки про процесуальні права та перевірки документів, що посвідчують особу, є не тільки утрудненим, але й небезпечним для життя та здоров`я, а проведення останніх дій не входить до переліку прав і свобод людини і громадянина, що не можуть бути обмежені в умовах воєнного стану та не впливають на їх обсяг.

18.З огляду на викладене та те, що названі дії можуть бути здійсненні і у судовому засіданні у режимі відеоконференції із використанням електронного цифрового підпису з метою ідентифікації, відсутня необхідність у зазначеному безпосередньо у приміщенні Суду.

19.Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 138 КПК України поважними причинами не прибуття на виклик є, зокрема, воєнні події. Суд звертає увагу, що до таких не відноситься саме по собі введення воєнного стану. А системне тлумачення положень ч. 1 ст. 138 КПК України, де у п. 8 встановлено «інші обставини, які об`єктивно унеможливлюють з`явлення особи на виклик», вказує на те, що перелік таких обставин є невичерпним, а самі обставини за своїм змістом мають бути такими, що об`єктивно унеможливлюють з`явлення особи на виклик, зокрема, воєнні події у зоні перебування учасника провадження чи Суду.

20.Відповідно до вимог КПК України суд повідомив прокурора та представника третьої особи, щодо майна якої вирішується питання про арешт про дату і час судового засідання. При цьому, зважаючи на активні військові дії коло міста Києва, те, що останній постійно обстрілюється ворогом, час від часу вводиться тривала комендантська година понад добу, учасників кримінального провадження також повідомлено, що вони можуть прийняти участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції з приміщення суду, яке є найбільш зручним для них або ж будь-якого приміщення з використанням власних технічних засобів.

21.З цього приводу прокурор ОСОБА_6 повідомила, що буде присутня у судовому засіданні у режимі відеоконференції з приміщення Львівського апеляційного суду.

22.Представник третьої особи, щодо майна якої вирішується питання ОСОБА_7 повідомив, що може взяти участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів.

23.З огляду на позиції учасників, вищенаведені положення законодавства, умови воєнного стану в Україні, Суд приймає рішення про проведення судового засідання із розгляду клопотання про скасування арешту майна, призначеного на 08квітня 2022 року поза межами приміщення суду у режимі відеоконференції з використанням представником третьої особи, щодо майна якої вирішується питання про арешт ОСОБА_7 власних технічних засобів, а також у режимі відеоконференції з Львівським апеляційним судом за участі прокурора ОСОБА_6 .

24.Керуючись статтями 336, 369-372 КПК України, Суд

п о с т а н о в и в:

Проводити судове засідання з розгляду клопотання, призначеного на 08 квітня 2022 року о 10 год 00 хв, у режимі відеоконференції з використанням представником третьої особи, щодо майна якої вирішується питання про арешт ОСОБА_7, власних технічних засобів, та за участі прокурора ОСОБА_6 у такому ж режимі із Львівського апеляційного суду.

Доручити Львівському апеляційному суду проведення судового засідання, призначеного на 08 квітня 2022 року о 10 год 00 хв, у режимі відеоконференції за участі прокурора ОСОБА_6 .

Для організації виконання копію ухвали про участь особи в режимі відеоконференції направити до Львівського апеляційного суду.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене частиною1 статті 392 КПК України.

Судді:

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_1