Search

Document No. 104135115

  • Date of the hearing: 02/05/2022
  • Date of the decision: 02/05/2022
  • Case №: 991/1450/22
  • Proceeding №: 52021000000000144
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: On changing the interim measure for the accused
  • Presiding judge (HACC) : Shkodin Ya.V.

справа № 991/1450/22

провадження №1-кс/991/1468/22

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

«02» травня 2022 року м. Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2, підозрюваного ОСОБА_3,заставодавцяОСОБА_4 (за допомогою zoom-відеоконференції), розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання підозрюваного ОСОБА_3 про зміну запобіжного заходу у кримінальному провадженні №52021000000000144 від 23 березня 2021 року,

ВСТАНОВИВ:

29 квітня 2022 року до Вищого антикорупційного суду надійшло клопотання підозрюваного ОСОБА_3, у якому він, посилаючись на поточний стан країни, просив змінити застосований до нього запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 148860 грн на запобіжний захід у вигляді особистого зобовязання або будь-який інший запобіжний захід, який не обмежить його вільного пересування для участі у захисті територіальної цілісності та незалежності України, а грошові кошти у сумі 148 860 грн перерахувати на підтримку Збройних Сил України.

До клопотання додано заяву заставодавця ОСОБА_4, у якій вона надає згодуна перерахуваннязазначеної сумизастави урозмірі 148860грн,внесеної неюза ОСОБА_3, на підтримку Збройних Сил України.

Підозрюваний ОСОБА_3 в судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

В судовому засіданні судом за допомогою технічних засобів з використанням zoom-відеоконференції було встановлено особу заставодавця ОСОБА_4, яка продемонструвала свій паспорт громадянки України та паспорт громадянки України для виїзду за кордон, а також відповіла на усі уточнюючі запитання слідчого судді щодо ідентифікації її особи. Крім того, особу заставодавця підтвердив підозрюваний ОСОБА_3, дружиною якого вона є. Заставодавець ОСОБА_4 клопотання підозрюваного ОСОБА_3 підтримала та просила його задовольнити.

Захисник підозрюваного ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, про дату та час розгляду клопотання повідомлений, причини неявки суду не повідомив.

Прокурор в судове засідання не зявився, просив здійснювати розгляд клопотання за його відсутності. Клопотання підозрюваного підтримав та просив його задовольнити.

З урахуванням суті заяви, яка розглядається, відсутності підстав для сумнівів щодо встановлення особи заставодавця, існування виключнихобставин,пов`язаних ізвведенням в Україні воєнногостану узв`язку звійськовою агресієюросійської федераціїпроти України,воєнними діямипо всійтериторії України,необхідністю узв`язку зцим зборукоштів напідтримку ЗбройнихСил України та з метою забезпечення таких потреб, слідчий суддя вважає достатньою участь заставодавця в судовому засіданні за допомогою zoom-відеоконференції та за можливе здійснити такий розгляд за відсутності захисника і прокурора, що не суперечитиме засадам кримінального провадження та є виправданим за викладених обставин.

Заслухавши учасників судового засідання, вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя зазначає про наступне.

Ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 18 лютого 2022 року (справа №991/1067/22) до ОСОБА_3, підозрюваного у кримінальномупровадженні №52021000000000144від 23березня 2021року зач.5ст.27,ч.4ст.368КК України, застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою та визначено йому заставу у розмірі 60 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 148 860 грн, та покладено на нього ряд додаткових процесуальних обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України. Визначений розмір застави був внесений за підозрюваного ОСОБА_3 заставодацем ОСОБА_4

24 лютого 2022 року російська федерація розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну по всій довжині спільного кордону, від Луганська до Чернігова, а також із території Білорусі й окупованого Криму.

У зв`язку з віроломною військовою агресією російської федерації проти України, Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022, затвердженим Верховною Радою України, в Україні введено воєнний стан з 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб. Указом Президента України від 14 березня 2022 року №133/2022 строк дії воєнного стану в Україні з 26 березня 2022 року продовжено на 30 діб.

Згідно зі загальнодоступними даними, внаслідок введення воєнного стану в Україні, збройної агресії російської федерації та небезпеки для державної незалежності України, її територіальної цілісності, Національний банк України 24 лютого 2022 року ухвалив рішення про відкриття спеціального рахунку для збору коштів на підтримку Збройних Сил України, реквізити якого розміщені на його офіційному веб-сайті: НОМЕР_1 (https://bank.gov.ua/ua/news/all/natsionalniy-bank-vidkriv-spetsrahunok-dlya-zboru-koshtiv-na-potrebi-armiyi).

Відповідно до ст. 12-2 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», в умовах правового режиму воєнного стану суди, органи та установи системи правосуддя діють виключно на підставі, в межах повноважень та в спосіб, визначені Конституцією України та законами України. Повноваження судів, органів та установ системи правосуддя, передбачені Конституцією України, в умовах правового режиму воєнного стану не можуть бути обмежені.

Як встановлено під час розгляду даного клопотання, на виконання ухвали слідчого судді від 18 лютого 2022 року, ОСОБА_4 була внесена сума встановленої застави за підозрюваного ОСОБА_3 у розмірі 148860 грн. Тож,з моменту звільнення ОСОБА_3 з-під варти у зв`язку з внесенням застави, згідно з ч. 4 ст. 202 КПК України, він вважається таким, до якого застосовано запобіжний захід у вигляді застави.

З положень ч. 1 ст. 182 КПК України, застава полягає у внесенні коштів у грошовій одиниці України на спеціальний рахунок, визначений в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, з метою забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов`язків, під умовою звернення внесених коштів у доход держави в разі невиконання цих обов`язків.

Відповідно до ст. 201 КПК України, підозрюваний, обвинувачений, до якого застосовано запобіжний захід, його захисник, має право подати до Вищого антикорупційного суду клопотання про зміну запобіжного заходу.

Запобіжний західможе бутизмінений,коли цевиправдовується обставинамисправи,зумовленими виникненнямнових обставинпісля прийняттяпопереднього рішенняпро застосуваннязапобіжного заходу,а такожвиявленням тих,які існувалираніше,але проякі небуло відомосторонам начас прийняттярішення прозастосування запобіжногозаходу. Тож, загальною вимогою щодо змісту клопотання про зміну запобіжного заходу є зазначення в ньому нових обставин, які не були предметом судового розгляду при застосуванні запобіжного заходу у порядку ст. 194 КПК України.

Зі змісту ч. 4 ст. 201 КПК України, клопотання про зміну запобіжного заходу розглядається згідно з правилами, передбаченими для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу.

Так, ч. 1 ст. 194 КПК України встановлює, що під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про:1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; 2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; 3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

При цьому, відповідно до ч. 3 ст. 26 КПК України, слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом.

У своєму клопотанні підозрюваний ОСОБА_3 просить змінити застосований до нього запобіжний захід у вигляді застави на запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання або будь-який інший запобіжний захід, який не обмежить його вільного пересування для участі у захисті територіальної цілісності та незалежності України, з огляду на поточний стан країни.

За таких обставин, беручи до уваги доводи клопотання, а також те, що під час постановлення ухвали слідчого судді від 18 лютого 2022 року було з`ясовано всі обставини, з якими закон пов`язує можливість застосування до підозрюваного запобіжного заходу, зокрема обґрунтованість підозри та наявність ризиків, передбачених ч. 1 ст. 177 КПК України, з урахуванням положень ч. 3 ст. 26 КПК України, слідчим суддею при розгляді поданого клопотання вирішується питання щодо можливості зміни застосованого до підозрюваного ОСОБА_3 запобіжного заходу саме з огляду на введення в Україні воєнного стану у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, що, на переконання слідчого судді, саме по собі є тією об`єктивно новою обставиною, яка виникла після попереднього рішення про застосування запобіжного заходу та не була предметом судового розгляду.

Отже, враховуючи наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_3 інкримінованого йому кримінального правопорушення, ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, що було встановлено під час розгляду питання про застосування до нього запобіжного заходу та наразі не оспорюється учасниками провадження; існування виключних обставин, повязаних ізвведенням в Україні воєнногостану узв`язку звійськовою агресієюросійської федераціїпроти України,оголошення тапроведення загальноїмобілізації,воєнні діїпо всійтериторії України,необхідність узв`язку зцим зборукоштів напідтримку ЗбройнихСил України,пов`язану зцим активнугромадянську позиціюпідозрюваного ізаставодавця;наявність відповідноїзгоди заставодавцяна перерахунок внесеної нею застави на таку підтримку Збройних Сил України, слідчий суддя приходить до висновку про наявність обґрунтованих підстав для зміни підозрюваному ОСОБА_3 запобіжного заходу вигляді застави на запобіжний захід у вигляді особистого зобовязання, який, відповідно до ч. 1 ст. 179 КПК України, полягає у покладенні на підозрюваного зобов`язання виконувати покладені на нього слідчим суддею обов`язки, передбачені ст.194 цього Кодексу, та який, на думку слідчого судді, буде співмірним з існуючими ризиками, відповідатиме особі підозрюваного та буде достатнім стримуючим засобом, який здатен забезпечити гарантії його належної процесуальної поведінки.

За таких обставин, слідчий суддя вважає за необхідне покласти на підозрюваного ОСОБА_3 обов`язкиприбути за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду, а в разі неможливості прибути за викликом у призначений строк - заздалегідь повідомити про це зазначених осіб та повідомляти детектива, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання.

Відповідно до п. 7, 8 Порядку внесення коштів на спеціальний рахунок у разі застосування застави як запобіжного заходу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 січня 2012 року №15, кошти, внесені як застава, підлягають поверненню або заставодавцю у безготівковій формі на зазначений ними банківський рахунок, а у разі відсутності такого рахунка - готівкою через банки або підприємства поштового зв`язку.

При цьому, згідно зі ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом.

Отже, з урахуванням позиції заставодавця щодо перерахування внесеної нею застави, а фактично спільних грошових коштів, на підтримку Збройних Сил України, тобто на спеціальний банківський рахунок, слідчий суддя вважає за можливе задовольнити клопотання підозрюваного в цій частині, що не суперечитиме загальним засадам кримінального провадження та є виправданим за викладених вище обставин.

З огляду на наведене, слідчий суддя вважає за можливе задовольнити клопотання підозрюваного ОСОБА_3 про зміну йому запобіжного заходу та здійснення перерахування суми коштів застави в розмірі 148860 грн на допомогу Збройними Силам України на рахунок Національного банку України.

Керуючись ст. ст. 182, 194, 201, 372, 376, 616 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання підозрюваного ОСОБА_3 про зміну запобіжного заходу у кримінальному провадженні №52021000000000144 від 23 березня 2021 року задовольнити частково.

Змінити, визначений ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 18 лютого 2022 року підозрюваному ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 148 860 (сто сорок вісім тисяч вісімсот шістдесят) грн на запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання, поклавши на нього обов`язки:

1.прибувати за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду;

2.повідомляти детектива, прокурора, слідчого судді, суд про зміну свого місця проживання;

Термін дії обов`язків, покладених слідчим суддею, визначити до 02 липня 2022 року, але в межах строку досудового розслідування.

Роз`яснити, що у випадку невиконання покладених на підозрюваного ОСОБА_3 обов`язків, до нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід, а також може бути накладено грошове стягнення в розмірі, визначеному Кримінальним процесуальним кодексом України.

Суму застави в розмірі 148 860 (сто сорок вісім тисяч вісімсот шістдесят) грн, внесену ОСОБА_4 за підозрюваного ОСОБА_3 на розрахунковий рахунок Вищого антикорупційного суду UA678201720355279004000096000 на підставі ухвали Вищого антикорупційного суду 18 лютого 2022 року (справа №991/1067/22) за клопотанням підозрюваного та заставодавця перерахувати на спеціальний рахунок для збору коштів на підтримку Збройних Сил України (для зарахування коштів у національній валюті) з наступними реквізитами:

Банк: Національний Банк України

МФО: 300001

Рахунок: UA843000010000000047330992708

Код ЄДРПОУ 00032106

Отримувач: Національний банк України

Призначення платежу: на підтримку Збройних Сил України

Контроль за виконанням ухвали в частині запобіжного заходу покласти на прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_5