Search

Document No. 104262570

  • Date of the hearing: 28/03/2022
  • Date of the decision: 28/03/2022
  • Case №: 760/9083/19
  • Proceeding №: 52016000000000330
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: Decision on the implementation of remote court proceedings
  • Presiding judge (HACC) : Kryklyvyi V.V.

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 760/9083/19

Провадження № 1-кс/4910/21/19

УХВАЛА

28 березня 2022 року місто Київ

Вищий антикорупційний суд колегією суддів у складі: головуючого ОСОБА_1, суддів ОСОБА_2 та ОСОБА_3, розглянувши питання щодо проведення судового засідання у режимі відеоконференції по справі за обвинуваченням ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст.364КК України, ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5ст.27,ч.2ст.364КК України, та ОСОБА_8 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3ст.27,ч.2ст.364КК України,

в с т а н о в и в :

На розгляді Вищого антикорупційного суду перебувають матеріали об`єднаного кримінального провадження (справа№760/9083/19) за обвинуваченням ОСОБА_4, ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2ст.364КК України, ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст.364КК України, ОСОБА_7 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5ст.27,ч.2ст.364КК України, та ОСОБА_8 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбаченого ч.3ст.27,ч.2ст.364КК України.

Заявлені клопотання та їх обґрунтування

28.03.2022 до Вищого антикорупційного суду надійшло клопотання обвинуваченого ОСОБА_5 про проведення засідання, призначеного на 29.03.2022 о14годині 00хвилин у режимі відеоконференції за допомогою програмного забезпечення EasyCon поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису, посилаючись на введення на території України воєнного стану, комендантської години, ведення в передмісті м.Києва бойових дій, а також роботи в м.Києві ворожих диверсійно-розвідувальних груп.

Також 28.03.2022до Вищогоантикорупційного судунадійшло клопотанняпрокурора Спеціалізованоїантикорупційної прокуратури(даліСАП)про здійсненнядистанційного судовогопровадження урежимі відеоконференціїза допомогою системи захищеного зв`язку https://vkz.court.gov.ua/, посилаючись на ч. 1 ст. 336 КПК України та лист Верховного Суду «Щодо окремих питань здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану» від03.03.2022 №1/0/2-22.

Мотиви суду

За статтею2КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно до частин1,2,4 статті336КПК України, судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі: 1)неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин; 2)необхідності забезпечення безпеки осіб; 3)проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого; 4)необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження; 5)наявності інших підстав, визначених судом достатніми. Суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження. У разі якщо сторона кримінального провадження чи потерпілий заперечує проти здійснення дистанційного судового провадження, суд може ухвалити рішення про його здійснення лише вмотивованою ухвалою, обґрунтувавши в ній прийняте рішення. Суд не має права прийняти рішення про здійснення дистанційного судового провадження, в якому поза межами приміщення суду перебуває обвинувачений, якщо він проти цього заперечує. Якщо особа, яка братиме участь у судовому провадженні дистанційно, знаходиться у приміщенні, розташованому на території, яка перебуває під юрисдикцією суду, або на території міста, в якому розташований суд, судовий розпорядник або секретар судового засідання цього суду зобов`язаний вручити такій особі пам`ятку про її процесуальні права, перевірити її документи, що посвідчують особу, та перебувати поряд з нею до закінчення судового засідання.

Указом Президента України від24.02.2022 №64/2022 в Україні введений воєнний стан із 05години 30хвилин 24.02.2022 строком на 30діб. Цей Указ затверджений Законом України від24.02.2022 №2402ІХ. Крім того, Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» від14.03.2022 №7168 затверджено Указ Президента про продовження строку дії воєнного стану в Україні з 26.03.2022 ще на 30днів (до24.04.2022 включно).

У листі № 1/0/2-22 від 03.03.2022 Верховний Суд надав методично-інформаційну допомогу щодо окремих питань здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану, зазначивши, зокрема, що якщо через об`єктивні обставини учасник кримінального провадження не може брати участь у засіданні в режимі відеоконференцзв`язку за допомогою технічних засобів, визначених КПК України, як виняток можна допускати участь такого учасника в режимі відеоконференцзв`язку за допомогою інших засобів, при цьому треба звернути увагу на роз`яснення такому учаснику його процесуальних прав та обов`язків.

З огляду на викладене, враховуючи причини неможливості безпосередньої участі обвинуваченого ОСОБА_5 та прокурора ОСОБА_9 у судовому засіданні, а також з метою забезпечення права особи на участь в судовому засіданні та оперативності судового провадження, суд дійшов висновку, що заявлені клопотання про здійснення судового провадження в режимі відеоконференції підлягають задоволенню.

Окрім цього, у зв`язку із введенням на території України воєнного стану та веденням в м.Києві бойових дій, головуючий суддя ОСОБА_1 на даний час знаходиться на території, підсудній Новосанжарському районному суду Полтавської області, а суддя ОСОБА_3 Хустському районному суду Закарпатської області.

З огляду на викладене, з метою оперативності судового провадження, головуючий суддя ОСОБА_1 змушений здійснювати правосуддя у режимі відеоконференції в Новосанжарському районному суді Полтавської області, а суддя ОСОБА_3 у Хустському районному суді Закарпатської області, в яких є технічна можливість проведення відеоконференцій.

На підставі викладеного, керуючись ст.336КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання обвинуваченого ОСОБА_5 та клопотання прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції задовольнити.

Здійснювати дистанційне судове провадження у справі за обвинуваченням ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст.364КК України, ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5ст.27,ч.2ст.364КК України, та ОСОБА_8 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3ст.27,ч.2ст.364КК України за участю обвинуваченого ОСОБА_5 у режимі відеоконференцзв`язку поза межами приміщення суду із використанням програми EasyCon та за участю прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ОСОБА_9 за допомогою системи захищеного зв`язку https://vkz.court.gov.ua/, ідентифікатори користувача: ім`я « ОСОБА_10 », e-mail: « ІНФОРМАЦІЯ_1 », телефон « НОМЕР_1 ».

Здійснювати дистанційне судове провадження у справі а обвинуваченням ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст.364КК України, ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5ст.27,ч.2ст.364КК України, та ОСОБА_8 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3ст.27,ч.2ст.364КК України між Вищим антикорупційним судом та Новосанжарським районним судом Полтавської області (вулицяНезалежності,32, смт.Нові Санжари, Полтавська область,39300) та Хустським районним судом Закарпатської області (вулиця Івана Франка,18, м.Хуст, Закарпатська область,90400).

Доручити Новосанжарському районному суду Полтавської області (вулицяНезалежності,32, смт.Нові Санжари, Полтавська область,39300) та Хустському районному суду Закарпатської області (вулиця Івана Франка,18, м.Хуст, Закарпатська область,90400) проведення всіх судових засідань в даній справі в режимі відеоконференції за участі головуючого судді ОСОБА_1 та судді ОСОБА_3 відповідно.

Дату і час проведення судових засідань повідомляти учасникам судового розгляду, Новосанжарському районному суду Полтавської області та Хустському районному суду Закарпатської області.

Копію ухвали направити учасникам судового провадження для відома.

Копію ухвали направити до Новосанжарського районного суду Полтавської області (вулицяНезалежності,32, смт.Нові Санжари, Полтавська область,39300) та Хустського районного суду Закарпатської області (вулиця Івана Франка,18, м.Хуст, Закарпатська область,90400) для організації виконання.

Роз`яснити учасникам судового провадження, що здійснення дистанційного провадження не є перешкодою для їх прибуття до Вищого антикорупційного суду для участі у судовому засіданні.

Ухвала набирає законної сили з моменту її постановлення й оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3