Search

Document No. 104685464

  • Date of the hearing: 27/09/2021
  • Date of the decision: 27/09/2021
  • Case №: 991/6629/21
  • Proceeding №: 11111111111111111
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Salandiak O.Ya.

Справа № 991/6629/21

Провадження 1-кс/991/6729/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 вересня 2021 року м. Київ

Слідча суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, за участі детектива ОСОБА_2, розглянувши клопотання від 24.09.2021 детектива Національного бюро Другого відділу детективів Першого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_2, про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій у кримінальному провадженні № 52021000000000281 від 26.05.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України,-

у с т а н о в и л а:

Детектив 27.09.2021 звернувся до Вищого антикорупційного суду з клопотанням, погодженим із уповноваженим прокурором, про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій (далі НСРД) відносно ОСОБА_3, в якому зазначив, що детективами Першого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 52021000000000281 від 26.05.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що Головним слідчим управлінням ДФС України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12020100060000087 від 19.01.2020 за фактом здійснення групою осіб збуту під виглядом лікарських препаратів речовин, які не мають лікувальних властивостей та не зареєстровані на території України, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

Процесуальне керівництво у вказаному провадженні здійснюється групою прокурорів Офісу Генерального прокурора.

В рамках указаного провадження 21.04.2021 на підставі ухвал Печерського районного суду м. Києва за результатами проведення обшуків вилучено, зокрема, дороговартісні транспортні засоби іноземних виробників, а саме: Mercedes-Benz S400 CDI, який належить ОСОБА_4 ; Porshe Macan GTS, який належить ОСОБА_5 ; Bentley Continrntal GT та Land Rover Range Rover, які належать ОСОБА_6 .

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що невстановлені на даний час службові особи Офісу Генерального прокурора за посередництва заступника начальника відділу підготовки матеріалів щодо дисциплінарної відповідальності та звільнення прокурорів з посад управління забезпечення діяльності кадрової комісії з розгляду дисциплінарних скарг про вчинення прокурором дисциплінарного проступку та здійснення дисциплінарного провадження щодо прокурорів Департаменту кадрової роботи та державної служби ОСОБА_7 та громадянина ОСОБА_3 висловили ОСОБА_8 незаконну вимогу щодо надання ОСОБА_6 неправомірної вигоди у сумі 100 000 (сто тисяч) доларів США за вчинення такими службовими особами в інтересах останнього дій з використанням свого службового становища, а саме закриття кримінального провадження № 12020100060000087 від 19.01.2020 та повернення вилученого майна.

Вказані дії невстановлених на даний час службових осіб Офісу Генерального прокурора, ОСОБА_7 та ОСОБА_3 містять ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

Відповідно до ст. 12 КК України, кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 368 КК України, відноситься до категорії особливо тяжких злочинів, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк понад десять років.

Крім того, згідно примітки до ст. 45 КК України, кримінальне правопорушення у вигляді вимагання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі службовою особою, яка займає відповідальне становище, передбачене ч. 4 ст. 368 КК України, вважається корупційним злочином.

Таким чином, досудовим розслідуванням здобуто докази, які дають підстави вважати указаних осіб причетними до вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

Водночас, на даний час здобуті докази є недостатніми для повідомлення вказаним особам про підозру та потребують перевірки з метою їх підтвердження або спростування.

Таким чином, ураховуючи наявність достатніх підстав вважати, що до вчинення вказаного кримінального корупційного правопорушення може бути причетним ОСОБА_3, з метою підтвердження або спростування факту вчинення ним особливо тяжкого кримінального корупційного правопорушення, з огляду на неможливість отримання таких даних у інший законний спосіб, виникла необхідність у проведенні негласних слідчих (розшукових) дій відносно: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Досудовим розслідуванням встановлено факт використання ОСОБА_3 мобільних телефонних номерів НОМЕР_1, НОМЕР_2, НОМЕР_3 для здійснення дзвінків особі, у якої має намір отримувати неправомірну вигоду, особам, які можливо причетні до вчинення злочину, при спілкуванні з якими обговорюються наміри та плани, що підтверджується матеріалами кримінального провадження.

З огляду на викладене, виникла необхідність у проведенні щодо ОСОБА_3 негласної слідчої (розшукової) дії у виді зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж, проведення якої є необхідним у зв`язку з тим, що встановлені досудовим розслідуванням обставини вчинення кримінального правопорушення свідчать про намагання вказаної особи приховати свою протиправну діяльність, що передбачає спілкування шляхом передавання знаків, сигналів, письмового тексту, зображень та звуків або повідомлень будь-якого виду, а також установлення місцезнаходження радіоелектронного засобу.

Наявні достатні підстави вважати, що обмін інформацією між ОСОБА_3 та іншими можливими співучасниками злочину, зокрема, обговорення злочинних намірів і планів, може відбуватися під час спілкування з використанням фігурантом провадження електронних інформаційних систем та їх частин, у тому числі за ідентифікаційними ознаками: електронно-обчислювальні машини (комп`ютери особисті та службові), мобільні термінали з абонентськими номерами НОМЕР_1, НОМЕР_2, НОМЕР_3 .

З урахуванням викладеного, з метою доступу до електронних інформаційних систем або їх частин, пошуку, виявлення і фіксації відомостей, що в них містяться, а також отримання таких відомостей без відома власника, володільця або утримувача, є потреба у проведенні негласної слідчої (розшукової) дії - зняття інформації з електронних інформаційних систем та їх частин, у тому числі за ідентифікаційними ознаками - електронно-обчислювальні машини (комп`ютери особисті та службові), мобільні термінали з абонентськими номерами НОМЕР_1, НОМЕР_2, НОМЕР_3, які перебувають у фактичному користуванні ОСОБА_3 .

Крім того, для пошуку, фіксації і перевірки відомостей про особу ОСОБА_3 та можливих співучасників злочину, інших осіб, з якими він контактує, та які можуть бути причетними до вчинення кримінального правопорушення або до його приховування, встановлення місць перебування останнього, необхідним є проведення негласної слідчої (розшукової) дії у виді спостереження за особою з використанням відеозапису, фотографування, спеціальних технічних засобів для спостереження.

Разом з тим, ОСОБА_3 може зустрічатися та спілкуватися з особою, у якої має намір отримувати неправомірну вигоду, іншими особами, можливими співучасниками злочину, з якими обговорює наміри та плани, що дає підстави вважати, що розмови ОСОБА_3, інші звуки, рухи, дії, пов`язані з його діяльністю або місцем перебування тощо, можуть містити відомості, які мають значення для досудового розслідування. З огляду на викладене, виникла необхідність у проведенні щодо останнього негласної слідчої (розшукової) дії - аудіо, відеоконтроль особи.

Негласні слідчі (розшукові) дії необхідно проводити строком 2 (два) місяці, адже у своїй діяльності ОСОБА_3 можливо дотримується правил конспірації, а проведення гласних слідчих дій не дає можливості у інший законний спосіб зафіксувати його можливі протиправні дії.

Отримання відомостей про вчинення кримінального правопорушення, до якого можливо причетний ОСОБА_3, в інший спосіб неможливо, оскільки проведення гласних слідчих (розшукових) дій у вказаному кримінальному провадженні неодмінно призведе до інформування даної особи та інших співучасників злочину про досудове розслідування щодо них, що в свою чергу надасть можливість останньому припинити дії, які можуть містити ознаки кримінального правопорушення.

Під час проведення вищевказаних негласних слідчих (розшукових) дій можливо встановити відомості, які мають значення для кримінального провадження (розмови із особами, що є співучасниками вчинення злочину, а також з іншими особами щодо обставин вчинення злочину, інші звуки, рухи, дії тощо, виконані під час вчинення злочинів), які самостійно, а також у сукупності із іншими доказами будуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину та викриття осіб, які його вчинили.

Правові підстави для розгляду клопотання у Вищому антикорупційному суді передбачені положеннями ч. 2 ст. 247 КПК України.

Ураховуючи викладене, з метою виконання завдань кримінального провадження, просив клопотання задовольнити.

В ході розгляду клопотання детектив, його підтримав із підстав, що у ньому викладені, просив його задовольнити. Додатково пояснив, що кримінальне провадження № 52021000000000281 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України внесене до ЄРДР 26.05.2021 на підставі заяви ОСОБА_6, яка надійшла на адресу НАБУ електронною поштою, та який 27.05.2021 надав власноручно написану заяву про кримінальне правопорушення за фактом вимагання від нього неправомірної вигоди в особливо великому розмірі органом досудового розслідування (Нацполіція) у межах кримінального провадження № 12020100060000087 від 19.01.2020 за фактом здійснення групою осіб збуту під виглядом лікарських препаратів речовин, які не мають лікувальних властивостей та не зареєстровані на території України, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, з використанням ІТ потужностей товариства, підконтрольного ОСОБА_6 . На даний час, орган досудового розслідування змінився (Головне слідче управління ДФС України), разом з тим, це уже третя вимога, яка висунута ОСОБА_6 безпосередньо через працівника прокуратури та громадянина ОСОБА_3, щодо якого подане клопотання, на суму 100000 доларів США, за повернення вилученого майна товариства та закриття кримінального провадження, що має бути здійснена протягом півтора-два місяці. За твердженням детектива, вбачається, що ОСОБА_6 та його товариства не має жодного відношення до подій, які є предметом досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020100060000087 від 19.01.2020 за ч. 4 ст. 190 КК України, а є лише способом отримання неправомірної вигоди працівниками правоохоронних органів. Так як сам ОСОБА_6 за характером роботи майже постійно перебуває за межами України, вимоги та зустріч щодо передання неправомірної вигоди здійснюється, як правило, через посередників: особу знайомого ОСОБА_6, щодо якого на даний час діють заходи безпеки, з боку правоохоронних органів спочатку залучались в якості посередників адвокати, а під час зустрічі 23.09.2021 - заступник начальника відділу підготовки матеріалів щодо дисциплінарної відповідальності та звільнення прокурорів з посад управління забезпечення діяльності кадрової комісії з розгляду дисциплінарних скарг про вчинення прокурором дисциплінарного проступку та здійснення дисциплінарного провадження щодо прокурорів Департаменту кадрової роботи та державної служби ОСОБА_7 та громадянин ОСОБА_3 . Подальше спілкування після зустрічі 23.09.2021 із знайомим ОСОБА_6, щодо якого на даний час діють заходи безпеки, здійснюється через особу, яка ідентифікована органом досудового розслідування як ОСОБА_3, через якого висловлено вимогу передачі першої частини грошових коштів у розмірі 50 000 доларів США у другій половині дня 28.09.2021. Також як розмова від 23.09.2021 із ОСОБА_7 та ОСОБА_3, так і впродовж інших попередніх вимог надати неправомірну вигоду, свідчать про те, що рішення про закриття кримінального провадження № 12020100060000087 від 19.01.2020 за ч. 4 ст. 190 КК України узгоджене та буде прийматись невстановленими на даний час службовими особами Офісу Генерального прокурора. Звернув увагу, що не дивлячись на зміну органу досудового розслідування, група прокурорів, яка здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні не змінилась, що є нетиповим для ОГП, що також викликає підозри. На даний час знайомому ОСОБА_6 висунути вимогу щодо передачі неправомірної вигоди у другій половині дня 28.09.2021, а тому існує необхідність у проведенні комплексу НСРД, про які йде мова у клопотанні відносно ОСОБА_3 строком на 2 місяці, оскільки вимога, яка висловлена ОСОБА_7 та ОСОБА_3 звучала таким чином, що після передачі першої половини коштів у розмірі 50 тис.доларів США через 7-10 днів буде прийняте рішення про повернення вилученого майна. Надалі після протягом місяця передача другої половини коштів за рішення про закриття провадження та вжиття дій щодо набрання ним законної сили.

Розглянувши клопотання, заслухавши пояснення детектива, дослідивши матеріали кримінального провадження, слідча суддя дійшла висновку, що клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

Згідно ч. 3 ст. 248 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про дозвіл на проведення НСРД, якщо прокурор, слідчий доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) вчинений злочин відповідної тяжкості; 2) під час проведення негласної слідчої (розшукової) дії можуть бути отримані докази, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину або встановлення осіб, які його вчинили.

Фабула зазначеного кримінального правопорушення у сукупності з дослідженими матеріалами кримінального провадження та поясненнями детектива дає підстави слідчому судді вважати обґрунтованими доводи про вчинення злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України, який відповідно до ст. 12 КК України класифіковано як особливо тяжкий злочин, який належить до підсудності Вищого антикорупційного суду.

Таким чином, у цьому кримінальному провадженні дотримана умова тяжкості кримінального правопорушення, що відповідно до ч. 2 ст. 246 та ч. 3 ст. 248 КПК України надає слідчому судді можливість вирішувати питання про дозвіл на проведення НСРД.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 246 КПК України у клопотанні про надання дозволу на проведення НСРД зазначаються, у тому числі, обставини, що дають підстави підозрювати особу у вчинені кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 1, 2, 3 ст. 249 КПК України строк дії ухвали слідчого судді про дозвіл на проведення негласних слідчих (розшукових) дій не може перевищувати два місяці.

Слідча суддя також вважає, що детективом надані достатні відомості, які дають підстави вважати, що до вчинення кримінального правопорушення за зазначених у клопотанні обставин може бути причетним громадянин ОСОБА_3 .

Про обґрунтованість даного клопотання, свідчать досліджені в судовому засіданні докази, у тому числі, витяг з ЄРДР, заяви від 26.05.2021 та від 27.05.2021 ОСОБА_6 про вчинення кримінального правопорушення; протокол допиту ОСОБА_6 від 27.05.2021 із додатками - матеріалами кримінального провадження № 12020100060000087 від 19.01.2020 за фактом здійснення групою осіб збуту під виглядом лікарських препаратів речовин, які не мають лікувальних властивостей та не зареєстровані на території України, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України; протоколи допиту ОСОБА_8 від 28.05.2021, від 10.09.2021, копіями протоколів обшуків від 31.08.2021 у кримінальному провадженні № 12020100060000087 від 19.01.2020 за ч. 4 ст. 190 КК України, під час одного із яких безпосередньо слідчий, який його проводив вказав безпосередньо ОСОБА_6, зі слів останнього, про необхідність співпраці із визначеними слідчим адвокатами; протоколом огляду від 10.09.2021 мобільного телефону ОСОБА_6, у якому зафіксовано змість розмов із адвокатами щодо закриття кримінального провадження; зміст протоколів НСРД аудіо-, відеоконтролю особи від 02.08.2021 відносно ОСОБА_6 та від 02.08.2021 відносно ОСОБА_8, у яких зафіксовано зміст розмов із адвокатами щодо закриття кримінального провадження за неправомірну вигоду; протокол допиту ОСОБА_8 від 24.09.2021, у якому останній розповів про обставини, які мали місце на передодні зустрічі, під час зустрічі 23.09.2021 із особами на ім`я ОСОБА_9 та ОСОБА_10 та після неї, зокрема про ініціативу зустрічі в інтересах ОСОБА_6 від сторонніх осіб щодо кримінального провадження, доведення цих даних до відома ОСОБА_6 та зустріч під час якої ОСОБА_9 та ОСОБА_10 висловили вимогу передати сто тисяч доларів США за закриття кримінального провадження в інтересах ОСОБА_6 : першу половини коштів у розмірі 50 тис. доларів США за прийняття протягом 7-10 днів рішення про повернення вилученого майна, та надалі протягом місяця - другої половини коштів за рішення про закриття провадження за участі посадовців Офісу Генерального прокурора. Подальше спілкування, яке здійснюється із ОСОБА_11 : 24.09.2021 у якій останній вказав, що очікує передачі першої частини коштів протягом тижня - вівторок ввечері; протоколи пред`явлення для впізнання від 24.09.2021 фотографій осіб, згідно з якими ОСОБА_8 впізнав як ОСОБА_9 та ОСОБА_11, які з ним зустрічались 23.09.2021 осіб, які встановлені органом досудового розслідування як заступника начальника відділу підготовки матеріалів щодо дисциплінарної відповідальності та звільнення прокурорів з посад управління забезпечення діяльності кадрової комісії з розгляду дисциплінарних скарг про вчинення прокурором дисциплінарного проступку та здійснення дисциплінарного провадження щодо прокурорів Департаменту кадрової роботи та державної служби ОСОБА_7 та громадянина ОСОБА_3 відповідно; витяг із ЄРДР у кримінальному провадженні № 12020100060000087 від 19.01.2020 за ч. 4 ст. 190 КК України у якому відображені відомості про рух провадження та складу групи прокурорів, який не змінився після зміни органу досудового розслідування; інформацію із сайту Національного агентства держслужби щодо посади ОСОБА_7 та його декларацію за 2020 рік; протокол від 24.09.2021 огляду мобільних додатків з метою перевірки та ідентифікації мобільних телефонів ОСОБА_7 та ОСОБА_3 ; інші матеріали провадження у їх сукупності та взаємозв`язку. Також слідчою суддею досліджено документи, що підтверджують особу ОСОБА_3, його анкетні дані, належність йому вказаних у клопотанні номерів мобільних телефонів.

З огляду на викладене, слідча суддя дійшла висновку, що детективом наведені достатні відомості, наявні в органу досудового розслідування, що стали підставою для єдиного висновку про необхідність надання дозволу на проведення комплексу НСРД, зазначених у клопотанні, оскільки саме завдяки вказаним НСРД можуть бути отримані докази, які в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину та встановлення осіб, які його вчинили.

За встановлених слідчою суддею обставин, з огляду на неможливість отримання таких даних у інший законний спосіб, клопотання підлягає задоволенню строком на два місяці, оскільки саме такий строк за встановлених обставин слідча суддя вважає достатнім для досягнення мети клопотання - встановлення відомостей про вчинення кримінального правопорушення, до якого можливо причетні слідчий, адвокат, посадові особи ОГП, громадянин ОСОБА_3, попередження можливої протидії розслідуванню злочину, гарантування безпеки учасників кримінального провадження. Проведення гласних слідчих (розшукових) дій у вказаному кримінальному провадженні неодмінно призведе до інформування осіб, причетність яких перевіряється про досудове розслідування та надасть можливість їм припинити дії, які можуть містити ознаки кримінального правопорушення.

Керуючись ст. 30, 31 Конституції України, ст. 246-248, 260, 263, 264, 268, 269, 372 КПК України, слідча суддя

ПОСТАНОВИЛА:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл детективам Національного бюро України, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні № 52021000000000281 від 26.05.2021 на проведення негласних слідчих (розшукових) дій відносно ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, а саме:

- зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж за абонентськими номерами НОМЕР_1, НОМЕР_2, НОМЕР_3, якими користується ОСОБА_3 ;

- установлення місцезнаходження радіоелектронного засобу за абонентськими номерами НОМЕР_1, НОМЕР_2, НОМЕР_3, якими користується ОСОБА_3 ;

-зняття інформації з електронних інформаційних систем та їх частин, у тому числі за ідентифікаційними ознаками: електронно-обчислювальні машини (комп`ютери), мобільні термінали з абонентськими номерами НОМЕР_1, НОМЕР_2, НОМЕР_3, які перебувають у фактичному користуванні ОСОБА_3, з метою доступу до них, пошуку, виявлення і фіксації відомостей що в них містяться, а також отримання таких відомостей без відома власника, володільця або утримувача;

-аудіо-, відеоконтроль особи ОСОБА_3 в місцях його перебування;

-візуальне спостереження за ОСОБА_3, з використанням відеозапису, фотографування, спеціальних технічних засобів для спостереження з метою пошуку, фіксації і перевірки відомостей про його особу, поведінку та тих, з ким він контактує.

Строк проведення негласних слідчих (розшукових) дій визначити в межах дії ухвали два місяці - до 27 листопада 2021 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідча суддя ОСОБА_1