Search

Document No. 105099101

  • Date of the hearing: 22/01/2021
  • Date of the decision: 22/01/2021
  • Case №: 991/406/21
  • Proceeding №: 11111111111111111
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Salandiak O.Ya.

Справа № 991/406/21

Провадження 1-кс/991/422/21

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 січня 2021 року м.Київ

Слідча суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, за участі детектива ОСОБА_2, розглянувши клопотання від 20.01.2021 старшого детектива Національного бюро Четвертого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_2, про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій у кримінальному провадженні № 52020000000000525 від 19.08.2020 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України,

у с т а н о в и л а:

Детектив звернувся до Вищого антикорупційного суду з клопотанням, погодженим із прокурором, про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій (далі НСРД) відносно ОСОБА_3, в якому зазначив, що Детективами Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 52020000000000525 від 19.08.2020 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України.

В ході досудового розслідування отримано дані про те, що службові особи Державного підприємства «Хлібна база № 73» Державного агентства резерву України (далі - ДП «Хлібна база №73») у період з 26.03.2020 по 28.07.2020 могли вчинити розтрату матеріальних цінностей Державного агентства резерву України (далі - Держрезерв), які зберігалися на державному підприємстві, а саме зерна пшениці у кількості 10 тисяч тон, чим завдали збитків Державі в особі Державного агентства резерву України на загальну суму приблизно 60 млн грн за наступних обставин.

Наказом Голови Держрезерву ОСОБА_4 від 26.03.2020 № 135-к на посаду виконуючого обов`язки директора ДП «Хлібна база 73» призначено ОСОБА_3 .

Згідно до наказу Голови Держрезерву № 83 від 14.04.2020 ДП «Хлібна база № 73» наказано забезпечити своєчасне виконання розпорядження (наряду) на переміщення зерна з оформленням акта на виконання у встановленому порядку, а ДП «Куліндорівський комбінат хлібопродуктів» - забезпечити своєчасне виконання розпорядження (наряду), забезпечити здійснення переміщення зерна з оформленням приймального акта форми № Р-16 у встановленому порядку.

Крім того, зазначеним наказом управлінню державних резервів, управлінню фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку доручено підготувати та оформити в установленому порядку розпорядження (наряд) на переміщення матеріальних цінностей державного резерву - 10 000 тон зерна пшениці 3 класу 2010 року з ДП «Хлібна база №73» на ДП «Куліндорівський комбінат хлібопродуктів».

Згідно наявних відомостей, наряд на переміщення зерна у порядку, передбаченому Постановою Кабінету Міністрів України № 1129 від 08.10.1997 «Про затвердження Порядку формування, розміщення та проведення операцій з матеріальними цінностями державного резерву» Держрезервом не готувався та не оформлявся, а ДП «Куліндорівський комбінат хлібопродуктів» зерно пшениці з ДП «Хлібна база №73» не переміщувало та не отримувало.

Разом з тим, на початку квітня 2020 року службові особи ДП «Хлібна база №73» повідомили працівників державного підприємства про необхідність переміщення зерна пшениці у кількості 10 тисяч тон з ДП «Хлібна база № 73» на ДП «Куліндорівський комбінат хлібопродуктів».

У період з 26.03.2020 по 28.07.2020 працівниками ДП «Хлібна база № 73» з метою виконання вказівки керівництва ДП «Хлібна база №73» щодо переміщення зерна пшениці із зазначеного підприємства до ДП «Куліндорівський комбінат хлібопродуктів» було завантажено зерном пшениці, яка зберігалась на елеваторах державного підприємства, приблизно 200 спеціальних вантажних автомобілів (зерновозів). У подальшому зазначені зерновози після їх завантаження пшеницею виїхали з території ДП «Хлібна база № 73».

Вказане завантаження та подальше переміщення пшениці у зерновозах здійснювалось без належної фіксації у відповідних журналах вагового, лабораторного та бухгалтерського обліків державного підприємства. Кожен автомобіль завантажувався з перевищенням допустимих норм завантаження, приблизно 40-50 тон в кожний вантажний автомобіль.

Водночас отримано відомості, що за вказівкою керівництва ДП «Хлібна база 73», відомості щодо державного номеру вантажного автомобіля, водія, ваги брутто, тари та нетто вносились працівниками державного підприємства в окрему відомість на переміщення зерна та передавались безпосередньо керівництву державного підприємства.

У подальшому, приблизно у другій декаді квітня 2020 року, керівництво ДП «Хлібна база 73» повідомило працівників державного підприємства, що відвантажування зерна пшениці здійснюється на підставі наказу Голови Держрезерву ОСОБА_4 від 14.04.2020 № 83 щодо переміщення пшениці у кількості 10 000 тон з ДП «Хлібна база №73» до ДП «Куліндорівський комбінат хлібопродуктів».

28.07.2020 наказом тимчасово виконуючого обов`язки Голови Держрезерву ОСОБА_5 № 233к ОСОБА_3 звільнено з посади в.о. директора ДП «Хлібна база 73».

Новопризначеним керівництвом ДП «Хлібна база 73» будь-яких облікових документів щодо вищевказаного переміщення зерна пшениці на державному підприємстві не виявлено, у електронній системі 1С «Елеватор» інформація про відвантаження або переміщення зерна пшениці також відсутня.

Отримані відомості вказують, що у вищевказаний період з території ДП «Хлібна база № 73» вивезено зерно пшениці у кількості приблизно 10 тисяч тон. Таке вивезення здійснювалось без належного документального оформлення, передбаченого внутрішніми документами ДП «Хлібна база № 73» та Держрезерву.

Враховуючи зазначене, існують обґрунтовані підстави вважати, що службові особи ДП «Хлібна база № 73», зловживаючи службовим становищем, у період з 26.03.2020 по 28.07.2020, вчинили розтрату зерна пшениці загальною вартістю приблизно 60 млн грн, тобто в особливо великому розмірі, чим вчинили кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 191 КК України.

Відповідно до ч. 6 ст. 12 КК України, кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 191 КК України, санкція якого передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років, є особливо тяжким кримінальним правопорушенням.

В ході досудового розслідування встановлено, що до вчинення вказаного кримінального правопорушення може бути причетний ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, який у період з 05.04.2020 по 28.07.2020 виконував обов`язки директора ДП «Хлібна база №73».

Ухвалою Вищого антикорупційного суду від 24.11.2020 детективам Національного антикорупційного бюро України наданий дозвіл на проведення негласних слідчих (розшукових) дій відносно ОСОБА_3 .

У ході проведення даних негласних слідчих (розшукових) дій здобуто відомості, що у сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування усіх обставин вчинення кримінального правопорушення, розуміння розподілу ролей між учасниками, а також заходи, що вживалися учасниками кримінального правопорушення з метою приховування слідів кримінального правопорушення та протиправної поведінки окремих осіб.

Таким чином, з метою підтвердження або спростування факту причетності ОСОБА_3 до вчинення особливо тяжкого кримінального правопорушення, встановлення можливої співучасті у вчиненні кримінального правопорушення іншими особами, з огляду на неможливість отримання таких даних у інший законний спосіб, в органу досудового розслідування виникла необхідність у продовженні проведення негласних слідчих (розшукових) дій відносно ОСОБА_3 .

Обставинами, які дають підстави вважати, що ОСОБА_3 обізнаний про обставини вчинення кримінального правопорушення, є інформація, отримана під час досудового розслідування та перевірена іншими доказами.

У той же час, проведення гласних слідчих (розшукових) дій у вказаному кримінальному провадженні призведе до інформування ОСОБА_3 та інших причетних осіб про проведення відносно них слідчих дій, що в свою чергу надасть їм можливість незаконно впливати на досудове розслідування, використовуючи ділові та професійні зв`язки, приховати сліди вчиненого кримінального правопорушення та безповоротної знищити докази.

У ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_3 для спілкування використовує абонентський номер НОМЕР_1, первинно отриманий в оператора мобільного зв`язку ТОВ «лайфселл», та абонентський номер НОМЕР_2, первинно отриманий в оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар».

Наявні достатні підстави вважати, що обмін інформацією між ОСОБА_3 та можливими учасниками кримінального правопорушення, зокрема, обговорення обставин вчинення кримінально правопорушення, шляхів приховування слідів кримінального правопорушення та уникнення кримінальної відповідальності може відбуватися під час спілкування з використанням абонентського номеру НОМЕР_1, первинно отриманого в оператора мобільного зв`язку ТОВ «лайфселл», та абонентського номеру НОМЕР_2, первинно отриманого в оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар», що знаходяться у фактичному володінні й користуванні ОСОБА_3 відповідно до наявної інформації.

З огляду на вище викладене у органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні негласної слідчої (розшукової) дії у вигляді зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж (мереж, що забезпечують передавання знаків, сигналів, письмового тексту, зображень та звуків або повідомлень будь-якого виду між підключеними до неї телекомунікаційними мережами доступу) за абонентським номером НОМЕР_1, первинно отриманим в оператора мобільного зв`язку ТОВ «лайфселл», абонентським номером НОМЕР_2, первинно отриманим в оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар», та зняття інформації з електронних інформаційних систем (месенджерів «Whats App», «Viber», «Line», «Telegram», «CoverMe», «Signal» та інших, акаунт у яких зареєстрований за ОСОБА_3 з використанням абонентського телефонного номеру НОМЕР_1, первинно отриманого в оператора мобільного зв`язку ТОВ «лайфселл», та абонентського номеру НОМЕР_2, первинно отриманого в оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар»).

Крім того для пошуку, фіксації і перевірки під час досудового розслідування відомостей про поведінку ОСОБА_3 або тих, з ким він контактує у публічно доступних місцях щодо ОСОБА_3 необхідно провести негласну слідчу (розшукову) дію - спостереження за особою або тими з ким ця особа контактує, що полягатиме у проведенні візуального спостереження з використанням відеозапису, фотографування, спеціальних технічних засобів для спостереження.

Разом з тим, у органу досудового розслідування є достатні підстави вважати, що ОСОБА_3 може зустрічатися та спілкуватися у публічно доступних та недоступних місцях з іншими особами, які з ним будуть обговорювати злочинні наміри, плани та обставини вчинення кримінального правопорушення та приховання слідів кримінального правопорушення. З огляду на викладене є підстави вважати, що його розмови, інші звуки, рухи, дії, пов`язані з його діяльністю або місцем перебування тощо, можуть містити відомості, які мають значення для досудового розслідування. У зв`язку з цим, виникла необхідність у проведенні щодо ОСОБА_3 негласної слідчої (розшукової) дії - аудіо-, відеоконтроль особи.

Також, для встановлення обставин, які мають значення для кримінального провадження, зокрема, місця перебування ОСОБА_3, відносно нього необхідно провести негласну слідчу (розшукову) дію - установлення місцезнаходження радіоелектронного засобу, яка полягає в застосуванні технічних засобів для локалізації місцезнаходження радіоелектронного засобу, у тому числі мобільного терміналу систем зв`язку, та інших радіовипромінювальних пристроїв, активованих у мережах операторів рухомого (мобільного) зв`язку, без розкриття змісту повідомлень, що передаються.

Негласні слідчі (розшукові) дії у вигляді зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж, зняття інформації з електронних інформаційних систем, установлення місцезнаходження радіоелектронного засобу, спостереження за особою або тими з ким ця особа контактує, аудіо-, відеоконтроль особи, необхідно проводити строком на два місяці через необхідність отримання достатньої інформації для підтвердження чи спростування наведених вище фактів.

У той же час, проведення гласних слідчих дій не дає можливості у законний спосіб зафіксувати його протиправні дії.

Проведення зазначених негласних слідчих (розшукових) дій дасть змогу встановити відомості, які мають значення для кримінального провадження (розмови, листування із особами, що є учасниками вчинення кримінального правопорушення, а також з іншими особами щодо обставин вчинення кримінального правопорушення та приховування його слідів, звуки, рухи, дії тощо, злочинна поведінка), які самостійно, а також у сукупності із іншими доказами будуть мати суттєве значення для з`ясування обставин кримінального правопорушення та викриття осіб, які його вчинили.

В ході розгляду клопотання детектив його підтримав із підстав, що викладені в клопотанні, додатково пояснив, що на даний час ними на підставі ухвали слідчого судді від 24.11.2020 проводяться вказані в ухвалі НСРД відносно ОСОБА_3, із результатів яких ними уже встановлено його фактичне місцеперебування та встановлюються відомості про його можливий подальший вплив на керівництво Державного підприємства «Хлібна база № 73», можливу причетність до кримінального правопорушення службових осіб Державного агентства резерву України, а відтак існують підстави для продовження дії вказаних у клопотанні НСРД ще на два місяці, оскільки вбачається можливість наближеними до ОСОБА_3 особами повернення на ДП «Хлібна база №73», а відтак існує остаточна можливість зниження слідів кримінального правопорушення, яке розслідується.

Розглянувши клопотання, заслухавши пояснення детектива, дослідивши матеріали кримінального провадження, слідча суддя дійшла висновку, що клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

Згідно ч. 3 ст. 248 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про дозвіл на проведення НСРД, якщо прокурор, слідчий доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) вчинений злочин відповідної тяжкості; 2) під час проведення негласної слідчої (розшукової) дії можуть бути отримані докази, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину або встановлення осіб, які його вчинили.

Відповідно до ч. 2, ст. 249 КПК України, якщо слідчий, прокурор вважає, що проведення негласної слідчої розшукової дії слід продовжити, то слідчий за погодженням з прокурором або прокурор має право звернутись до слідчого судді з клопотанням про постановлення ухвали згідно з вимогами ст. 248 цього Кодексу. Крім відомостей, зазначених у статті 24, слідчий, прокурор повинен надати додаткові відомості, які дають підстави для продовження негласної слідчої (розшукової) дії.

Фабула зазначеного кримінального правопорушення у сукупності з дослідженими матеріалами кримінального провадження та поясненнями прокурора дає підстави слідчому судді вважати обґрунтованими доводи про вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, який за ст. 12 КК України класифіковано як особливо тяжкий злочин.

Таким чином, у цьому кримінальному провадженні дотримана умова тяжкості кримінального правопорушення, що відповідно до ч. 2 ст. 246 та ч. 3 ст. 248 КПК України надає слідчому судді можливість вирішувати питання про дозвіл на проведення НСРД.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 246 КПК України у клопотанні про надання дозволу на проведення НСРД зазначаються, у тому числі, обставини, що дають підстави підозрювати особу у вчинені кримінального правопорушення.

Слідча суддя також вважає, що детективом надані достатні відомості, які дають підстави вважати, що ОСОБА_3, який у період з 05.04.2020 по 28.07.2020 виконував обов`язки директора ДП «Хлібна база №73», може бути причетним до вчинення злочину.

Про обґрунтованість даного клопотання, свідчать досліджені в судовому засіданні докази, у тому числі, витяг з ЄРДР, довідка про результати ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності ДП «Хлібна база№73» Державного агентства резерву України у період з 01.01.2017 по 30.06.2020, за результатами проведення якої встановлено,, що внаслідок незабезпечення умов зберігання зерна пшениці, не проведення його освіження ДП «Хлібна база№73» та нестачі завдано матеріальної шкоди Державного агентству резерву України за період з 12.03.2020 по 07.09.2020 на загальну суму 30449626,51, в тому числі від нестачі зерна пшениці 3 класу у кількості 18595,54 тонн на суму 27877317,83 грн,; наказ голови Держрезерву ОСОБА_4 №150-к від 15.04.2020 про призначення виконуючим обов`язки директора ДП «Хлібна база№73» ОСОБА_3 з 16 квітня 2020, протоколи допиту свідків - працівників ДП «Хлібна база№73», які були безпосередніми свідками переміщення зерна з ДП «Хлібна база 73» під час керівництва ОСОБА_3, (протоколи від 21.08.2020 та 28.08.2020, від 30.09.2020,від 15.10.2020, від 16.10.2020, 15.10.2020), із яких вбачається, що на початку квітня 2020 року службові особи ДП «Хлібна база №73» повідомили працівників про необхідність переміщення зерна пшениці у кількості 10 тисяч тон з ДП «Хлібна база № 73» на ДП «Куліндорівський комбінат хлібопродуктів», та у період з 26.03.2020 по 28.07.2020 працівниками ДП «Хлібна база № 73» з метою виконання вказівки керівництва ДП «Хлібна база №73» щодо переміщення зерна пшениці із зазначеного підприємства до ДП «Куліндорівський комбінат хлібопродуктів» було завантажено зерном пшениці, яка зберігалась на елеваторах державного підприємства, приблизно 200 спеціальних вантажних автомобілів (зерновозів), які після їх завантаження пшеницею виїхали з території ДП «Хлібна база № 73». Вказане завантаження та подальше переміщення пшениці у зерновозах здійснювалось без належної фіксації у відповідних журналах вагового, лабораторного та бухгалтерського обліків державного підприємства. Кожен автомобіль завантажувався з перевищенням допустимих норм завантаження, приблизно 40-50 тон в кожний вантажний автомобіль. Також за вказівкою керівництва ДП «Хлібна база 73», відомості щодо державного номеру вантажного автомобіля, водія, ваги брутто, тари та нетто вносились працівниками державного підприємства в окрему відомість на переміщення зерна та передавались безпосередньо керівництву державного підприємства. У подальшому, приблизно у другій декаді квітня 2020 року, керівництво ДП «Хлібна база 73» повідомило працівників державного підприємства, що відвантажування зерна пшениці здійснюється на підставі наказу Голови Держрезерву ОСОБА_4 від 14.04.2020 № 83 щодо переміщення пшениці у кількості 10 000 тон з ДП «Хлібна база №73» до ДП «Куліндорівський комбінат хлібопродуктів»; копія наказу Голови Держрезерву ОСОБА_4 від 14.04.2020 № 83; наказ за підписом в.о. директора ДП «Хлібна база №73» ОСОБА_3 №37-аг від 14.04.2020 «Про переміщення матеріальних цінностей Державного резерву України, яким останній розпорядився забезпечити належну підготовку та здійснити переміщення наявного зерна пшениці 3 класу 2020 року Державного резерву України до ДП «Куліндорівський комбінат хлібопродуктів»; копії відомостей на переміщення зерна від 15. 16. 17. 21. 22 квітня 2020; лист в.о. директора ДП «Куліндорівський комбінат хлібопродуктів» №278 від 22.09.2020, яким останній повідомив, що за період з 01.04.2020 по 22.09.2020 на підприємство не надходило зерно з ДП «Хлібна база 73», документи щодо такого переміщення відсутні; документи, що підтверджують особу ОСОБА_3, номери його мобільних телефону та інші матеріали провадження.

З огляду на викладене, слідча суддя дійшла висновку, що детективом наведені достатні відомості, наявні в органу досудового розслідування, що стали підставою для єдиного висновку про необхідність надання дозволу на проведення комплексу НСРД, зазначеного у клопотанні, оскільки саме завдяки вказаним НСРД можуть бути отримані докази, які в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину та встановлення осіб, які його вчинили.

За встановлених слідчою суддею обставин, з огляду на неможливість отримання таких даних у інший законний спосіб, клопотання підлягає задоволенню строком на 2 місяці, оскільки такі заходи спрямовані на підтвердження або спростування факту причетності ОСОБА_3 до вчинення особливо тяжкого кримінального правопорушення, встановлення можливої співучасті у вчиненні кримінального правопорушення іншими особами, а проведення гласних слідчих дій не дасть можливості у законний спосіб зафіксувати його протиправні дії.

Керуючись ст. 30, 31 Конституції України, ст. 246-248, 260, 263, 264, 268, 269, 372 КПК України, слідча суддя

ПОСТАНОВИЛА:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл детективам Національного бюро України, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні № 52020000000000525 від 19.08.2020 на продовження проведення негласних слідчих (розшукових) дій відносно ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1,а саме:

-зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж за абонентськими номерами НОМЕР_1, первинно отриманим в оператора мобільного зв`язку ТОВ «лайфселл» та НОМЕР_2, первинно отриманим в оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар»;

-установлення місцезнаходження радіоелектронних засобів за абонентськими номерами НОМЕР_1, первинно отриманим в оператора мобільного зв`язку ТОВ «лайфселл» та НОМЕР_2, первинно отриманим в оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар»;

-зняття інформації з електронних інформаційних систем (месенджерів «Whats App», «Viber», «Line», «Telegram», «CoverMe», «Signal»), акаунт у яких зареєстрований за ОСОБА_3, з використанням абонентських телефонних номерів НОМЕР_1, первинно отриманого в оператора мобільного зв`язку ТОВ «лайфселл» та НОМЕР_2, первинно отриманого в оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар», а саме пошук, виявлення і фіксація відомостей, що містяться в електронній інформаційній системі або їх частин, доступ до електронної інформаційної системи або її частини, а також отримання таких відомостей без відома її власника, володільця або утримувача;

-спостереження за особою або тими з ким ця особа контактує, шо полягатиме у проведенні у публічно доступних місцях візуального спостереження з використанням відеозапису, фотографування, спеціальних технічних засобів для спостереження;

-аудіо-, відеоконтроль особи.

Строк проведення негласних слідчих (розшукових) дій визначити в межах дії ухвали два місяці - до 22.03.2021 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідча суддя ОСОБА_1