Search

Document No. 105099102

  • Date of the hearing: 12/02/2021
  • Date of the decision: 12/02/2021
  • Case №: 991/1030/21
  • Proceeding №: 11111111111111111
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Salandiak O.Ya.

Справа № 991/1030/21

Провадження 1-кс/991/1056/21

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 лютого 2021 року м.Київ

Слідча суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, за участі детектива ОСОБА_2, розглянувши клопотання від 11.02.2021 старшого детектива Національного бюро Четвертого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного991/1030/21 бюро України ОСОБА_2, про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій у кримінальному провадженні № 52021000000000083 від 10.02.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 14, ч. 5 ст. 191 КК України,

у с т а н о в и л а:

Детектив 12.02.2021 звернувся до Вищого антикорупційного суду з клопотанням, погодженим із прокурором, про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій (далі НСРД) відносно ОСОБА_3, в якому зазначив, що Детективами Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 52021000000000083 від 10.02.2021 за ч. 1 ст. 14, ч. 5 ст. 191 КК України за фактом готування службових осіб державного підприємства, яке входить до сфери управління Державного агентства резерву України за участі інших осіб, у тому числі службових осіб інших суб`єктів господарювання до кримінального правопорушення щодо заволодіння зерном пшениці 3 класу Державного агентству резерву України в особливо великому розмірі.

В ході досудового розслідування встановлено, що на Державному підприємстві «Хлібна база №76» Державного агентства резерву України (далі - ДП «Хлібна база №76»), яке розташоване у с. Кавуни Арбузинського району Миколаївської області, зберігаються цінності державного матеріального резерву, переданого на відповідальне зберігання, а саме зерно пшениці 3 класу у кількості приблизно 7 000 тон.

Відповідно до наявних відомостей у жовтні 2020 року ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, використовуючи свій вплив та зв`язки з керівництвом Державного агентства резерву України, забезпечив призначення виконуючим обов`язки директора ДП «Хлібна база №76» ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2, з яким він до призначення останнього на керівну посаду вступив у злочинну змову, направлену на вчинення кримінального корупційного правопорушення у вигляді заволодіння державним майном, переданим на відповідальне зберігання ДП «Хлібна база №76».

Після призначення 21.10.2020 ОСОБА_5 на посаду в.о. директора ДП «Хлібна база № 76» останній на виконання досягнутих з ОСОБА_4 домовленостей приступив до реалізації злочинного плану, направленого на заволодіння державним майном - зерном пшениці 3 класу, яке належить Державі в особі Державного агентства резерву України та зберігається в елеваторах на території державного підприємства.

Згідно наявної інформації, злочинний план передбачає заволодіння зерном пшениці 3 класу Держрезерву, яке зберігається на ДП «Хлібна база №76», у кількості 1000 тон шляхом списання зазначеної кількості зерна пшениці як зерновідходів, сформованих у ході проведення технологічного процесу з сепарації та очистки зерна пшениці, яке зберігається на державному підприємстві, та оформлення документів з завідомо неправдивими відомостями про передачу до ДП «Хлібна база №76» на зберігання зерна пшениці від суб`єкта господарювання, яке фактично передаватись на зберігання не буде.

При цьому згідно наявної інформації жодних дій з сепарації та очистки зерна пшениці фактично проводитись не буде, оскільки зерно пшениці, яке зберігається на державному підприємстві, відповідає нормативним якісним показникам та не потребує сепарації або очистки, а відповідні акти про очистку зерна будуть сформовані з метою приховання злочинної діяльності задіяних до вчинення кримінального правопорушення осіб.

З метою реалізації злочинного плану ОСОБА_5 у кінці жовтня 2020 року забезпечив передачу ОСОБА_4 необхідних для реалізації злочинного плану відомостей щодо кількісних та якісних характеристик зерна пшениці, яке знаходиться на зберіганні на державному підприємстві.

У подальшому з метою реалізації злочинного плану ОСОБА_5, використовуючи свій адміністративний вплив та керівний статус по відношенню до підлеглих, сформував близькі та довірливі стосунки з окремими службовими особами ДП «Хлібна база № 76», зокрема, начальником виробничо-технологічної лабораторії ОСОБА_6, яка, будучи службовою особою державного підприємства, наділеною професійним досвідом та знаннями у сфері лабораторних досліджень та визначення якісних показників сільськогосподарської продукції, своїми порадами сприяє у готуванні до кримінального правопорушення.

Залучивши ОСОБА_6 до злочинної діяльності, у листопаді 2020 року з метою реалізації злочинного плану ОСОБА_5, використовуючи своє службове становище, діючи всупереч інтересам служби, забезпечив проведення у Криворізькій міжрайонній державній лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів лабораторних аналізів зерна пшениці 3 класу Держрезерву, яке зберігається на державному підприємстві, з метою отримання необхідних для досягнення злочинної мети результатів якісних показників зерна пшениці, у яких відображені недостовірні та занижені відомості щодо якості зерна пшениці.

Крім того, з метою реалізації злочинного умислу та на виконання раніше розробленого злочинного плану ОСОБА_5 приблизно з початку лютого 2021 підшукує окремих працівників з числа раніше звільнених працівників ДП «Хлібна база №76», які мають забезпечити виконання робіт з відвантаження вищезазначеного обсягу зерна пшениці з елеваторів ДП «Хлібна база №76».

Згідно отриманої інформації, 11.02.2021 до території ДП «Хлібна база №76» мають прибути окремі службові особи Держрезерву та забезпечити комісійне підписання документів з завідомо неправдивими відомостями про якісні показники зерна пшениці, необхідних для документального оформлення технологічних робіт з сепарації та очистки зерна пшениці 3 класу, яке зберігається на ДП «Хлібна база №76», що в свою чергу є передумовою для заволодіння зерном пшениці, яке зберігається на державному підприємстві, а безпосередні дії, направлені на вивезення зерна пшениці з державного підприємства під виглядом зерновідходів відбудуться після формування комісією необхідного для сепарації та очистки пакету документів.

З метою прикриття злочинної діяльності після оформлення документів на проведення технологічних робіт з сепарації та очистки зерна ОСОБА_5, зловживаючи своїм службовим становищем, оформить товарно-супровідні документи з недостовірними відомостями щодо отримання на зберігання від ТОВ "ТОРГОВИЙ ДІМ "СЛОБОЖАНЩИНА", опосередковано підконтрольного ОСОБА_4, зерна пшениці в обсязі 1 000 тон, після чого забезпечить відвантаження зазначеного зерна пшениці на користь вищезазначеного суб`єкта господарювання під виглядом повернення майна, отриманого раніше на зберігання, яке в дійсності державному підприємству на зберігання не передавалось.

Таким чином, отримані відомості свідчать про готування службових осіб ДП «Хлібна база «76» та інших осіб до заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем.

Згідно оперативної інформації Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України про рівень закупівельних цін станом на 05.02.2021, вартість зерна пшениці 3 класу у Миколаївській області станом на зазначену дату становить 9 245 грн за тону.

Таким чином, службові особи ДП «Хлібна база №76» за участі інших осіб здійснюють готування до кримінального правопорушення щодо заволодіння зерном пшениці 3 класу Державного агентству резерву України на загальну суму 9 245 000 грн (1000 тон х 9 245 грн), тобто в особливо великому розмірі, що кваліфікується за ч. 1 ст. 14, ч. 5 ст. 191 КК України.

Відповідно до ч. 6 ст. 12 КК України, кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 191 КК України, санкція якого передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років, є особливо тяжким злочином.

В ході досудового розслідування встановлено, що до готування до кримінального правопорушення може бути причетний ОСОБА_3, який з 09 лютого 2021 року приступив до виконання обов`язків начальника команди ВВО (відомчої воєнізованої охорони) ДП «Хлібна база №76» та своїми діями може сприяти ОСОБА_5 у готуванні до вчинення кримінального правопорушення.

Таким чином з метою підтвердження або спростування факту причетності вказаної особи до готування до вчинення особливо тяжкого кримінального правопорушення, можливої співучасті інших осіб, в тому числі службових осіб Держрезерву та ДП «Хлібна база №76» до готування до кримінального правопорушення, з огляду на неможливість отримання таких даних у інший законний спосіб, у органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні негласних слідчих (розшукових) дій відносно ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Обставинами, які дають підстави вважати, що ОСОБА_3 обізнаний про обставини готування до кримінального правопорушення, є інформація, отримана під час досудового розслідування та перевірена іншими доказами.

У той же час, проведення гласних слідчих (розшукових) дій у вказаному кримінальному провадженні призведе до інформування ОСОБА_3 та інших причетних осіб про проведення відносно них слідчих дій, що в свою чергу надасть їм можливість незаконно впливати на досудове розслідування, використовуючи ділові та професійні зв`язки, приховати сліди готування до кримінального правопорушення та безповоротно знищити докази.

У ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_3 для спілкування використовує абонентський номер НОМЕР_1, первинно отриманий в оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар».

Наявні достатні підстави вважати, що обмін інформацією між ОСОБА_3 та можливими учасниками кримінального правопорушення, зокрема, обговорення обставин готування кримінального правопорушення, шляхів приховування слідів готування кримінального правопорушення та уникнення кримінальної відповідальності може відбуватися під час спілкування з використанням абонентського номеру НОМЕР_1, первинно отриманого в оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар», що знаходиться у фактичному володінні й користуванні ОСОБА_3 відповідно до наявної інформації.

З огляду на вище викладене у органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні негласної слідчої (розшукової) дії у вигляді зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж (мереж, що забезпечують передавання знаків, сигналів, письмового тексту, зображень та звуків або повідомлень будь-якого виду між підключеними до неї телекомунікаційними мережами доступу) за абонентським номером НОМЕР_1, первинно отриманим в оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар», та зняття інформації з електронних інформаційних систем (месенджерів «Whats App», «Viber», «Line», «Telegram», «CoverMe», «Signal» та інших, акаунт у яких зареєстрований за ОСОБА_3 з використанням абонентського телефонного номеру НОМЕР_1, первинно отриманого в оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар»).

Крім того для пошуку, фіксації і перевірки під час досудового розслідування відомостей про поведінку ОСОБА_3 або тих, з ким він контактує у публічно доступних місцях щодо ОСОБА_3 необхідно провести негласну слідчу (розшукову) дію - спостереження за особою або тими з ким ця особа контактує, що полягатиме у проведенні візуального спостереження з використанням відеозапису, фотографування, спеціальних технічних засобів для спостереження.

Разом з тим, в органу досудового розслідування є достатні підстави вважати, що ОСОБА_3 може зустрічатися та спілкуватися у публічно доступних та недоступних місцях з іншими особами, які з ним будуть обговорювати злочинні наміри, плани та обставини готування кримінального правопорушення та приховання його слідів. З огляду на викладене є підстави вважати, що його розмови, інші звуки, рухи, дії, пов`язані з його діяльністю або місцем перебування тощо, можуть містити відомості, які мають значення для досудового розслідування. У зв`язку з цим, виникла необхідність у проведенні щодо ОСОБА_3 негласної слідчої (розшукової) дії - аудіо, відеоконтроль особи.

Також, для встановлення обставин, які мають значення для кримінального провадження, зокрема, місця перебування ОСОБА_3, відносно нього необхідно провести негласну слідчу (розшукову) дію - установлення місцезнаходження радіоелектронного засобу, яка полягає в застосуванні технічних засобів для локалізації місцезнаходження радіоелектронного засобу, у тому числі мобільного терміналу систем зв`язку, та інших радіовипромінювальних пристроїв, активованих у мережах операторів рухомого (мобільного) зв`язку, без розкриття змісту повідомлень, що передаються.

Негласні слідчі (розшукові) дії у вигляді зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж, зняття інформації з електронних інформаційних систем, установлення місцезнаходження радіоелектронного засобу, спостереження за особою або тими з ким ця особа контактує, аудіо-, відеоконтроль особи, необхідно проводити строком на два місяці через необхідність отримання достатньої інформації для підтвердження чи спростування наведених вище фактів.

У той же час, проведення гласних слідчих дій не дає можливості у законний спосіб зафіксувати його протиправні дії.

Проведення зазначених негласних слідчих (розшукових) дій дасть змогу встановити відомості, які мають значення для кримінального провадження (розмови, листування із особами, що є учасниками вчинення кримінального правопорушення, а також з іншими особами щодо обставин готування кримінального правопорушення та приховування його слідів, звуки, рухи, дії тощо, злочинна поведінка), які самостійно, а також у сукупності із іншими доказами будуть мати суттєве значення для з`ясування обставин кримінального правопорушення та викриття осіб, які його вчинили.

В ході розгляду клопотання детектив його підтримав із підстав, що в ньому викладені, додатково пояснив, що відомості про вказане кримінальне провадження 10.02.2021 року внесене до ЄРДР за результатами оперативно-розшукових заходів, які здійснювались у встановленому порядку в межах оперативно-розшукової справи щодо особи, яку підозрювали в організації злочину. Допитаний свідок, який надав достовірні докази плану вчинення злочину, які викладені у клопотанні, оскільки саме йому як начальнику охорони було запропоновано взяти у ньому участь за винагороду, однак такий свідок відмовився, звільнившись 09.02.2021. Наразі існує необхідність проведення комплексу НСРД, що вказані у клопотанні відносно ОСОБА_3 тривалістю два місяці, оскільки точний час реалізації злочину - вивезення зерна наразі неможливий через погіршення погодних умов, а також самому вивезенню мають передувати підготовчі дії, які наразі не проведені.

Розглянувши клопотання, заслухавши пояснення детектива, дослідивши матеріали кримінального провадження, слідча суддя дійшла висновку, що клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

Згідно ч. 3 ст. 248 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про дозвіл на проведення НСРД, якщо прокурор, слідчий доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) вчинений злочин відповідної тяжкості; 2) під час проведення негласної слідчої (розшукової) дії можуть бути отримані докази, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину або встановлення осіб, які його вчинили.

Фабула зазначеного кримінального правопорушення у сукупності з дослідженими матеріалами кримінального провадження та поясненнями детектива дає підстави слідчому судді вважати обґрунтованими доводи про готування до вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191КК України, який за ст. 12 КК України класифіковано як особливо тяжкий злочин.

Таким чином, у цьому кримінальному провадженні дотримана умова тяжкості кримінального правопорушення, що відповідно до ч. 2 ст. 246 та ч. 3 ст. 248 КПК України надає слідчому судді можливість вирішувати питання про дозвіл на проведення НСРД.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 246 КПК України у клопотанні про надання дозволу на проведення НСРД зазначаються, у тому числі, обставини, що дають підстави підозрювати особу у вчинені кримінального правопорушення. Зазначені склади злочину за наявності передбачених законом умов відносяться до підсудності Вищого антикорупційного суду.

Слідча суддя також вважає, що детективом надані достатні відомості, які дають підстави вважати, що з 09.02.2021 року на ДП «Хлібна база №76», замість ОСОБА_7 обов`язки начальника команди ВВО (відомчої воєнізованої охорони) ДП «Хлібна база №76» здійснює ОСОБА_3, який може брати участь у запропонованій схемі вчинення злочину, від якої відмовився ОСОБА_7

Про обґрунтованість даного клопотання, свідчать досліджені в судовому засіданні докази, у тому числі, витяг з ЄРДР, відомості із матеріалів оперативно-розшукової справи №178 від 12.10.2020, протокол допиту свідків, зокрема від 10.02.2021 свідка ОСОБА_7, який показав, що з 2014 року він працював на Державному підприємстві «Хлібна база №76», а з липня 2020 року працював командиром відомчої воєнізованої охорони на даному підприємстві, розповів порядок оформлення та вивезення продукції з/на територію підприємства, обов`язкове проходження перевірки у лабораторії при надходженні зерна, про довірливі відносини, які склались у нього із новим в.о.директора ОСОБА_5 . Повідомив, що близько двох тижнів тому ОСОБА_5 повідомив йому і запропонував взяти участь у злочині - вивезенні зерна пшениці за такою схемою: 11.02.2021 до території ДП «Хлібна база №76» мають прибути окремі службові особи Держрезерву та забезпечити комісійне підписання документів з завідомо неправдивими відомостями про якісні показники зерна пшениці, необхідних для документального оформлення технологічних робіт з сепарації та очистки зерна пшениці 3 класу, яке зберігається на ДП «Хлібна база №76», що в свою чергу є передумовою для заволодіння зерном пшениці, яке зберігається на державному підприємстві, а безпосередні дії, направлені на вивезення зерна пшениці з державного підприємства під виглядом зерновідходів відбудуться після формування комісією необхідного для сепарації та очистки пакету документів.

З метою прикриття злочинної діяльності після оформлення документів на проведення технологічних робіт з сепарації та очистки зерна ОСОБА_5, оформить товарно-супровідні документи з недостовірними відомостями щодо отримання на зберігання від ТОВ "ТОРГОВИЙ ДІМ "СЛОБОЖАНЩИНА", яке підпорядковане комусь із його друзів, зерна пшениці в обсязі 1 000 тон, після чого забезпечить відвантаження зазначеного зерна пшениці на користь вищезазначеного суб`єкта господарювання під виглядом повернення майна, отриманого раніше на зберігання, яке в дійсності державному підприємству на зберігання не передавалось. Із пояснень свідка вбачається, що для участі у злочині залучена - начальник лабораторії та виконуючий обов`язки бухгалтера ОСОБА_6, яка особисто повідомила свідка, що їй наймуть адвоката, оскільки у неї є кримінальна справа. За те, що свідок мав вписати в журнал охорони відомості про те, що ніби на територію заїжджали автомобілілі з пшеницею, йому ОСОБА_5 запропонував дати 20тис.грн., однак свідок не захотів брати участь у злочині і відмовився. На його місце оформили ОСОБА_3, який може брати участь у запропонованій схемі вчинення злочину, оскільки від неї відмовився ОСОБА_7 . Також слідчою суддею досліджено документи, що підтверджують особу ОСОБА_8, номер його мобільного телефону та інші матеріали провадження.

З огляду на викладене, слідча суддя дійшла висновку, що детективом наведені достатні відомості, наявні в органу досудового розслідування, що стали підставою для єдиного висновку про необхідність надання дозволу на проведення комплексу НСРД, зазначеного у клопотанні, оскільки саме завдяки вказаним НСРД можуть бути отримані докази, які в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину та встановлення осіб, які його вчинили.

За встановлених слідчою суддею обставин, з огляду на неможливість отримання таких даних у інший законний спосіб, клопотання підлягає задоволенню строком на 2 місяці, оскільки такі заходи спрямовані на підтвердження або спростування факту причетності ОСОБА_3 до готування та вчинення особливо тяжкого кримінального правопорушення, встановлення можливої співучасті у вчиненні кримінального правопорушення іншими особами, а проведення гласних слідчих дій не дасть можливості у законний спосіб зафіксувати їх протиправні дії. Також за встановлених обставин, проведення НСРД надасть можливість запобігти вчиненню злочину та належним чином зібрати відомості про злочин та осіб, які його готують.

Керуючись ст. 30, 31 Конституції України, ст. 246-248, 260, 263, 264, 268, 269, 372 КПК України, слідча суддя

ПОСТАНОВИЛА:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл детективам Національного бюро України, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні № 52021000000000083 від 10.02.2021 на проведення негласних слідчих (розшукових) дій відносно ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3,а саме:

-зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж за абонентським номером НОМЕР_1, первинно отриманим в оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар»;

-установлення місцезнаходження радіоелектронних засобів за абонентським номером НОМЕР_1, первинно отриманим в оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар»;

-зняття інформації з електронних інформаційних систем (месенджерів «Whats App», «Viber», «Line», «Telegram», «CoverMe», «Signal» та інших, акаунт у яких зареєстрований за ОСОБА_3, з використанням абонентського телефонного номеру НОМЕР_1, первинно отриманого в оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар»), а саме пошук, виявлення і фіксація відомостей, що містяться в електронній інформаційній системі або їх частин, доступ до електронної інформаційної системи або її частини, а також отримання таких відомостей без відома її власника, володільця або утримувача;

-спостереження за особою або тими з ким ця особа контактує, шо полягатиме у проведенні у публічно доступних місцях візуального спостереження з використанням відеозапису, фотографування, спеціальних технічних засобів для спостереження;

-аудіо-, відеоконтроль особи.

Строк проведення негласних слідчих (розшукових) дій визначити в межах дії ухвали два місяці - до 12.04.2021 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідча суддя ОСОБА_1