Search

Document No. 105479239

  • Date of the hearing: 11/07/2022
  • Date of the decision: 11/07/2022
  • Case №: 502/1960/17
  • Proceeding №: 42017160000000412
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: Decision on temporary access
  • Presiding judge (HACC) : Maslov V.V.

Справа № 502/1960/17

1-кп/991/136/19

УХВАЛА

11 липня 2022 року м. Київ

Вищий антикорупційний суд у складі колегії суддів:

головуючий ОСОБА_1,

судді ОСОБА_2, ОСОБА_3,

учасники кримінального провадження:

секретар судового засідання ОСОБА_4,

прокурор ОСОБА_5,

обвинувачені ОСОБА_6, ОСОБА_7,

захисники ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10,

представник володільця інформації ОСОБА_11,

розглядаючи кримінальне провадження №42017160000000412 за обвинуваченням:

ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м.Кілія Одеської області, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК,

ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженки м.Кілія Одеської області, яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_2,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК,

У С Т А Н О В И В:

1.Під час судового розгляду кримінального провадження захисник обвинуваченої ОСОБА_7 ОСОБА_10 подав до суду клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, в якому просив надати його підзахисній та її захисникам тимчасовий доступ до електронної інформаційної системи, яка перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3, що розташований за адресою: АДРЕСА_3, а саме: Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі ЄРДР), шляхом зняття копії інформації у паперовому вигляді, що міститься у такій системі щодо кримінального провадження №42017160000000412 від 28.03.2017 у повному обсязі, зокрема: по розділах: «Основні відомості», «Кримінальні правопорушення», «Рух провадження», «Прикріплені файли», вкладки «Рух провадження», вкладок «Зміни», вкладки «Кримінальне правопорушення» із зазначенням часу, дати, користувача та форми зміни щодо кожної зміни у кримінальному провадженні з моменту внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань і по час постановлення ухвали.

2.На переконання захисника, зазначена інформація має безпосереднє значення для розгляду кримінального провадження та є необхідною для перевірки фактів дотримання вимог КПК органами прокуратури при реалізації свої[ повноважень під час проведення досудового розслідування та оцінки доказів з точки зору належності, допустимості і достовірності. Також ці відомості можуть вплинути на встановлення законності здобуття стороною обвинувачення доказів у кримінальному провадження стосовно ОСОБА_7 .

3.В обґрунтування клопотання захисник зазначає, що така інформація має суттєве значення для встановлення обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні відповідно до ст. 91 КПК, та іншим способом довести ці обставини, які передбачається довести за допомогою цієї інформації, наразі не можливо.

4.У клопотанні також зазначається, що сторона захисту зверталася до ІНФОРМАЦІЯ_3 з адвокатським запитом з метою отримання повної інформації у кримінальному провадженні №42017160000000412 від 28.03.2017, внесеної до ЄРДР, однак запитувані відомості надано не було.

5.Окрім того, захисник ОСОБА_10 зазначив про те, що інформація, доступ до якої ініційовано у клопотанні, не становить охоронюваної законом таємниці та не розкриває таємниці досудового розслідування кримінального провадження.

6.У судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_7, її захисник ОСОБА_9 та захисник обвинуваченого ОСОБА_6 - ОСОБА_8 підтримали клопотання захисника ОСОБА_10 про тимчасовий доступ до речей та документів.

7.Прокурор у судовому засіданні заперечував щодо задоволення клопотання, обґрунтовуючи свою позицію тим, що метою зберігання інформації в ЄРДР є реєстрація кримінальних правопорушень та процесуальних рішень, оперативний контроль, аналіз та інформаційне забезпечення правоохоронної діяльності, проте використання цієї інформація як доказу чи підтвердження певних обставин у кримінальному провадженніПоложенням проЄдиний реєстрдосудових розслідувань,порядок йогоформування таведення (далі-Положення) не передбачено. Захисник хоче перевірити факти створення групи прокурорів та слідчих, а також визначення підслідності у кримінальному провадженні, однак під час судового розгляду були дослідженні процесуальні документи, які є процесуальним рішенням і саме ці документи є первинними процесуальними рішеннями з тих питань, які хоче отримати сторона захисту. Окрім того, з точки зору КПК, суд має розглядати ті питання, які йому на розгляд виносить сторона кримінального провадження і хоч це клопотання про доступ до речей і документів, але насправді клопотання про доступ до інформації, яка міститься в ЄРДР.

8.Представник особи, у володінні якої знаходяться документи - ОСОБА_11 зазначив про технічну можливість забезпечення виконання рішення суду у разі задоволення клопотання захисника ОСОБА_10 про тимчасовий доступ до речей та документів лише шляхом надання роздруківок з ЄРДР у вигляді завірених копій.

9.Заслухавши думку учасників кримінального провадження, дослідивши клопотання та додані до нього додатки, суд дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню, з огляду на таке.

10.Так, одним із заходів забезпечення кримінального провадження, згідно з п. 5 ч.2 ст.131КПК, є тимчасовий доступ до речей і документів.

11.Згідно з ч. 1, 2 ст. 159 КПК тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

12.Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

13.Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК сторони кримінального провадження мають право звернутися до суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

14.Згідно з ч. 5 ст. 163 КПК, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

15.Відповідно до ч. 2 ст. 333 КПК, під час розгляду клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів суд також враховує причини, через які доступ не був здійснений під час досудового розслідування.

16.Суд не ставить під сумнів доводи захисника стосовно того, що зазначені у клопотанні відомості перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3, оскільки відповідно до Положення, саме цей орган є Держателем Реєстру.

17.Як встановлено зі змісту клопотання, доводи захисника ОСОБА_10 щодо потреби у наданні тимчасового доступу до відомостей ЄРДР у кримінальному провадженні №42017160000000412, фактично зводяться до необхідності перевірки обставин, які підлягають доказуванню у названому кримінальному провадженні, що можуть свідчити про недопустимість доказів, на яких ґрунтується обвинувачення стосовно ОСОБА_7, зокрема, дотримання правил підслідності та встановлення кола слідчих і прокурорів, які були наділені відповідними повноваженнями у цьому кримінальному провадженні.

18.На переконання суду, такі обставини мають суттєве значення для цього кримінального провадження. Адже, допустимість доказів - це ознака, що стосується як змісту, так і форми доказів і свідчить про дотримання всіх вимог закону, пов`язаних з їх одержанням і фіксацією: отримання з належного джерела, уповноваженим на те суб`єктом, з використанням визначених у законі засобів, та у свою чергу можуть бути правомірно використані при прийнятті процесуальних рішень.

19.Водночас, суд враховує принцип рівності сторін, який вимагає «справедливого балансу» між сторонами, а саме кожній стороні має бути надана розумна можливість представити свою справу за таких умов, що не ставлять її в явно гірше становище порівняно з протилежною стороною (рішення у справі «Андрєєва проти Латвії» (Andrejeva v. Latvia) [ВП], заява №55707/00, п. 96).

20.Так, КПК надає стороні захисту рівні права із стороною обвинувачення у збиранні доказів та доведенні їх переконливості перед судом. Тому, у разі наявності у сторони захисту відомостей, які спростовують покладені в основу обвинувачення обставини або свідчать про недопустимість зібраних обвинуваченням доказів, їй мають бути надані рівні можливості для доведення цих обставин. Невід`ємною складовою такого доведення є збір доказів та застосування для цього відповідних заходів забезпечення кримінального провадження або проведення слідчих дій.

21.Суд вважає, що дані з ЄРДР, про які зазначається у клопотанні, за певних обставин можуть мати значення для доведення або спростування обставин кримінального провадження, в якому здійснюється притягнення особи до кримінальної відповідальності, і використовуватися стороною захисту для оцінки правомірності вчинення тих чи інших процесуальних дій.

22.Окрім того, на думку суду, зазначені відомості не становлять собою та не містять охоронювану законом таємницю.

23.Розділом ІІІ «Доступ до відомостей, внесених до Реєстру» Положення визначено, що доступ до ЄРДР передбачений лише для держателя, прокурорів, слідчих та дізнавачів, детективів та інших уповноважених користувачів. Положення не надає права безпосереднього доступу до відомостей, внесених до Реєстру, стороні захисту.

24.Окрім того, захисником ОСОБА_10 самостійно вживались заходи щодо отримання таких відомостей, однак вказані відомості не були надані Офісом Генерального прокурора за адвокатським запитом, про що свідчить долучений захисником до клопотання лист Офісу Генерального прокурора №25/3-533вих-22 від 09.06.2022.

25.Натомість, КПК встановлює можливість отримання і використання для цілей кримінального провадження такої інформації шляхом надання тимчасового доступу до неї. А тому, отримати дані, про тимчасовий доступ до яких просить захисник ОСОБА_10 іншим шляхом, окрім як на підставі вмотивованого рішення суду про надання тимчасового доступу до них, неможливо.

26.За таких обставин, клопотання захисника про тимчасовий доступ до документів слід задовольнити.

Керуючись положеннями ст. 84, 93, 131, 159-164, 333,372,376 КПК України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання захисника ОСОБА_10 про тимчасовий доступ до документів задовольнити.

Надати обвинуваченій ОСОБА_7, захисникам адвокату ОСОБА_10, адвокату ОСОБА_9, тимчасовий доступ до електронної інформаційної системи, яка перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3, що розташований за адресою: АДРЕСА_3, а саме: Єдиного реєстру досудових розслідувань, шляхом зняття копії інформації у паперовому вигляді, що міститься у такій системі щодо кримінального провадження №42017160000000412 від 28.03.2017 у повному обсязі, зокрема:

- по розділах: «Основні відомості», «Кримінальні правопорушення», «Рух провадження», «Прикріплені файли», вкладки «Рух провадження», вкладок «Зміни», вкладки «Кримінальне правопорушення» із зазначенням часу, дати, користувача та форми зміни щодо кожної зміни у кримінальному провадженні з моменту внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань і по час постановлення ухвали.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене ч. 1 ст. 392 КПК.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3