Search

Document No. 105486987

  • Date of the hearing: 27/07/2022
  • Date of the decision: 27/07/2022
  • Case №: 752/16096/18
  • Proceeding №: 42018000000000687
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Nohachevskyi V.V.

Справа №752/16096/18

Провадження №1-кп/991/171/19

УХВАЛА

27 липня 2022 року місто Київ

Колегія Вищого антикорупційного суду у складі суддів ОСОБА_1 (головуючий), ОСОБА_2, ОСОБА_3,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_4,

прокурора ОСОБА_5,

захисників ОСОБА_6 та ОСОБА_7,

розглядає обвинувальний акт у кримінальному провадженні №42018000000000687.

Відповідно до даного акта:

ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженка міста Володимира-Волинського Волинської області, проживає за адресою: АДРЕСА_1,

обвинувачується за ч.3 ст.368 Кримінального кодексу України.

(1) Зміст поданого клопотання

18 листопада 2021 року до суду надійшло клопотання захисника ОСОБА_7 про тимчасовий доступ до документів.

Захисник вказує, що відповідно до обвинувального акта 08.11.2017 суддею ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_8 прийнято до провадження адміністративну справу №826/16498/16 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_3 » до ІНФОРМАЦІЯ_4 про визнання протиправним та скасування наказу ІНФОРМАЦІЯ_4 від 28.09.2016 №362 «Про видачу, переоформлення, відмови у видачі та анулювання ліцензій» в частині анулювання позивачу ліцензії на право провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами.

У березні 2018 року ОСОБА_8 мала зустрічі з директором з комерційних питань ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_9 . Під час зустрічей, ОСОБА_8, як вважає сторона обвинувачення, висловлювала ОСОБА_9 прохання надати їй неправомірну вигоду за прийняття нею рішень в інтересах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». А саме, за прийняття рішення про витребування ліцензійної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » у ІНФОРМАЦІЯ_4 у сумі 2000 доларів США; за призначення експертизи давності підписів у сумі 3000 доларів США; за прийняття остаточного рішення у даній адміністративній справі за результатами її розгляду по суті 5000 доларів США.

10.05.2018 піч час зустрічі з ОСОБА_9 у місті Києві вона одержала від нього частину раніше обумовлених грошових коштів у сумі 2000 доларів США за прийняття нею рішення про витребування ліцензійної справи.

Захисник вказує на наявність провокації стосовно ОСОБА_8 . Стороною захисту встановлено, що ОСОБА_9, окрім кримінального провадження стосовно ОСОБА_8, протягом останніх 9-ти років був заявником у 6-ти кримінальних провадженнях де особи притягнуті до кримінальної відповідальності. Обставини цих справ засвідчують, що ОСОБА_9 представляв різні суб`єкти господарювання у різних регіонах України та за різним видом діяльності, а за його заявами про вимагання грошей факти передачі фіксувались одним і тим же правоохоронним органом, конкретним підрозділом ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Так, 28.08.2020 Вищим антикорупційним судом у справі №758/11219/16-к ухвалено вирок про засудження ОСОБА_10 та ОСОБА_11 за ч.1 ст.368 та ч.2 ст.369-2 КК України. Заявником у цій справі був ОСОБА_9 .

Захисник вказує, що відомості, які містяться у матеріалах цієї справи у сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження стосовно ОСОБА_8 можуть мати суттєве значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні, зокрема, підтвердити тривалу та систематичну співпрацю ОСОБА_9 з одним і тим же правоохоронним органом. При цьому, сторона захисту позбавлена можливості отримати доступ до даних, що знаходяться у володінні суду.

У зв`язку з цим, захисник просить надати йому тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні відповідальних осіб ІНФОРМАЦІЯ_6, а саме, до матеріалів справи №758/11219/16-к щодо ОСОБА_10 та ОСОБА_11 за ч.1 ст.368 та ч.2 ст.369-2 КК України, а також вироку та рішень за наслідками апеляційного та касаційного розгляду за скаргами на вирок, з можливістю зробити копії цих документів.

(2)Позиції учасниківпровадження

У судовому засіданні захисники ОСОБА_6, ОСОБА_7 підтримали заявлене захисником клопотання.

Прокурор ОСОБА_5 не заперечувала щодо задоволення клопотання в частині надання доступу до рішення, яким було вирішено обвинувачення по суті, а також, до рішень за наслідками апеляційного та касаційного розгляду.

Представник особи, у володінні якої знаходяться документи, тимчасовий доступ до яких просить надати захисник, в судове засідання не з`явився. До суду надійшла заява представника ІНФОРМАЦІЯ_7 . Згідно з нею, матеріали судової справи №758/11219/16-к перебувають на зберіганні в управлінні документообігу та організаційного забезпечення апарату суду. У вирішенні питань, порушених у клопотанні покладається на розсуд суду. Просить розглянути клопотання без участі представників суду.

(3) Мотиви, з яких виходив суд при вирішенні клопотання

Дослідивши клопотання, заслухавши доводи сторони захисту та прокурора, колегія суддів приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч.1 та п.5 ч.2 ст.131 Кримінального процесуального кодексу України (далі КПК) тимчасовий доступ до речей і документів є заходом забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження.

Згідно з ч.1 ст.159 КПК тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Сторони кримінального провадження мають право звернутися до суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів (ч.1 ст.160 КПК). Стороною кримінального провадження з боку захисту є, зокрема, обвинувачений та його захисник (п.19 ч.1 ст.3 КПК).

Відповідно до ч.5 ст.163 КПК суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

- перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

- самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

- не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. Якщо ж вони містять таку таємницю, сторона має довести можливість використання цих відомостей як доказів, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів (ч.6 ст.163 КПК).

Для оцінки потреб досудового розслідування суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні. Сторони кримінального провадження повинні подати суду докази обставин, на які вони посилаються (частини 4 та 5 ст.132 КПК).

Отже, з аналізу та синтезу загальних норм застосування заходів забезпечення кримінального провадження та спеціальних норм, що регулюють, встановлюють порядок тимчасового доступу до речей та документів вбачається, що його можливо застосувати, якщо:

1) отримати документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні, неможливо без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження;

2) ці документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної особи;

3) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

4) не становлять собою або не включають документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо ж вони її містять, сторона кримінального провадження має довести можливість використання цих відомостей як доказів, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

У процесі вирішення вказаних питань, суд робить наступні висновки щодо кожного з них.

(3.1) Отримати документи неможливо без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження

З клопотання вбачається, що захисник просить надати тимчасовий доступ до матеріалів справи №758/11219/16-к щодо ОСОБА_10 та ОСОБА_11, які перебувають у володінні відповідальних осіб Вищого антикорупційного суду.

ОСОБА_8 або її захисники не є сторонами у кримінальному провадженні у справі №758/11219/16-к, а тому правові підстави для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження та отримання копій документів з неї відсутні.

Таким чином, отримати документи, про які йдеться в клопотанні захисника, неможливо без заходу забезпечення кримінального провадження, який застосовується на підставі ухвали слідчого судді.

(3.2) Ці документи перебувають у володінні відповідної особи

Як вбачається з доданих до клопотання матеріалів вирок у справі №758/11219/16-к ухвалено Вищим антикорупційним судом 28.08.2020.

Представник суду у своїй заяві підтвердив, що матеріали справи перебувають на зберіганні в управлінні документообігу та організаційного забезпечення апарату суду.

Таким чином, документи, доступ до яких просить захисник, перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 .

(3.3) Частина документів самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у справі

ОСОБА_8 обвинувачується за ч.3 ст.368 КК України в одержанні службовою особою, яка займає відповідальне становище неправомірної вигоди за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням наданої їй влади та службового становища.

Згідно з обвинувальним актом, обставини можливого вчинення кримінального правопорушення пов`язані з розглядом суддею ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_8 адміністративної справи №826/16498/16 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». За версією сторони обвинувачення ОСОБА_8 одержала від ОСОБА_9 неправомірну вигоду.

Згідно з ч.1 ст.26 КПК сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом.

З клопотання захисника вбачається, що метою тимчасового доступу є доведення факту можливої провокації ОСОБА_9, який протягом останніх 9-ти років був заявником у 6-ти кримінальних провадженнях де особи притягнуті до кримінальної відповідальності, зокрема, і у справі №758/11219/16-к щодо ОСОБА_10 та ОСОБА_11 за ч.1 ст.368 та ч.2 ст.369-2 КК України.

Згідно з ч.3 ст.271 КПК під час підготовки та проведення заходів з контролю за вчиненням злочину забороняється провокувати (підбурювати) особу на вчинення цього злочину з метою його подальшого викриття, допомагаючи особі вчинити злочин, який вона би не вчинила, якби слідчий цьому не сприяв, або з цією самою метою впливати на її поведінку насильством, погрозами, шантажем. Здобуті в такий спосіб речі і документи не можуть бути використані у кримінальному провадженні.

Відповідно до сформованої позиції Європейського суду з прав людини у випадку, коли захист заявляє про провокацію злочину з боку правоохоронного органу або осіб, які діють за згодою і вказівками правоохоронного органу, суди повинні ретельно дослідити, чи не були дії особи, яка обвинувачується у вчиненні злочину, спровоковані.

Колегія суддів дійшла висновку, що відомості, які містяться в рішенні у справі №758/11219/16-к, яким було вирішено обвинувачення по суті, а також, в рішеннях за наслідками апеляційного та касаційного розгляду за скаргами на вирок (у випадку, якщо такі скарги подавались), в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження можуть мати суттєве значення для встановлення важливих обставин у цьому кримінальному провадженні.

Безумовно захист вправі перевірити питання щодо можливої провокації злочину. Однак, захисником не доведено та необґрунтовано, яке суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні мають інші документи, які містяться у справі №758/11219/16-к.

(3.4) Документи, доступ до яких надається тимчасовий доступ не містять охоронювану законом таємницю

Враховуючи інформацію, яка може міститися у рішенні в справі №758/11219/16-к, яким було вирішено обвинувачення по суті, а також, в рішеннях за наслідками апеляційного та касаційного розгляду за скаргами на вирок, такі документи не містять охоронювану законом таємницю, зазначену у ст.162 КПК.

Враховуючи вищевикладене, клопотання захисника ОСОБА_7 про тимчасовий доступ до документів необхідно задовольнити частково.

На підставі викладеного, суд постановив:

ПОСТАНОВИВ:

- клопотання захисника ОСОБА_7 про тимчасовий доступ до документів задовольнити частково;

- надати захиснику ОСОБА_8 у кримінальному провадженні №42018000000000687 адвокату ОСОБА_7 тимчасовий доступ до судової справи №758/11219/16-к, яка перебуває у володінні відповідальних осіб ІНФОРМАЦІЯ_6 ( АДРЕСА_2 ), а саме до рішення, яким було вирішено обвинувачення по суті, а також, до рішень за наслідками апеляційного та касаційного розгляду за скаргами на вирок, з можливістю зробити копії цих документів;

- строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення;

- роз`яснити особі, у володінні якої знаходяться документи, що відповідно до ч.1 ст.166 КПК у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її постановлення й оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали оголошено 28.07.2022 о 13:50 год.

Судді:

ОСОБА_12