Search

Document No. 105514812

  • Date of the hearing: 10/08/2022
  • Date of the decision: 10/08/2022
  • Case №: 991/2745/22
  • Proceeding №: 12012000000000003
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Koliush O.L.

Справа № 991/2745/22

Провадження № 1-кс/991/2762/22

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 серпня 2022 року місто Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, перевіривши матеріали скарги ОСОБА_2 на бездіяльність посадових осіб ГСУ МВС України, прокурорів Генеральної прокуратури України, суддів Дніпровського районного суду міста Києва,

ВСТАНОВИВ:

До Вищого антикорупційного суду надійшла скарга ОСОБА_2 про визнання бездіяльності та протиправних дій слідчих ГСУ МВС України, Генеральної прокуратури України, суддів Дніпровського районного суду в місті Києві.

Скаргу ОСОБА_2 обґрунтовує тим, що під час здійснення своїх повноважень працівниками Слідчого управління Національної поліції України, Генеральної прокуратури України, а також під час здійснення правосуддя суддями Дніпровського районного суду міста Києва у кримінальному провадженні № 12012000000000003, були вчиненні кримінальні правопорушення.

Дослідивши скаргу та долучені до неї матеріали, слідчий суддя дійшов такого висновку.

Відповідно до положень ст. 304 КПК України, після отримання скарги слідчий суддя вирішує питання про наявність підстав для відкриття провадження за скаргою чи про прийняття одного з рішень, передбачених ч. 2, ч. 4 ст. 304 КПК України, зокрема слідчому судді належить встановити чи скарга була подана особою, що має право подавати скаргу.

Під час перевірки скарги, слідчим суддею встановлено, що скарга була направлена через засоби поштового зв`язку «Укрпошта», при цьому, виявлено відсутність підпису Голови комітету кредиторів ТОВ «Кінгз Капітал» ОСОБА_2 в скарзі, що підтверджено актом №03.14.1-07/48/2022 від 29.07.2022, складеним працівниками Управління документообігу та організаційного забезпечення.

Слідчий суддя зазначає, що право на подання скарги має конкретна фізична особа з відповідним статусом чи представник юридичної особи за відповідними повноваженнями, визначеними відповідно до ч. 1ст. 303 КПК України. Відсутність підпису заявника (оригіналу власноручного підпису або кваліфікаційного електронного підпису) свідчить про те, що скарга не виражає особисту волю особи про намір захисту порушених прав. Отже, слідчий суддя не може вирішувати питання, порушені в цій скарзі, оскільки неможливо ідентифікувати особу, яка звертається зі скаргою.

Пунктом 1 ч. 2ст. 304 КПК Українипередбачено, що скарга повертається, якщо скаргу подала особа, яка не має права подавати скаргу.

У зв`язку з тим, що скарга подана до Вищого антикорупційного суду особою, яка не має права подавати скаргу, вона підлягає поверненню скаржнику.

При цьому повернення скарги не позбавляє права повторного звернення до слідчого судді, суду в порядку, передбаченомуКПК України(ч. 7 ст. 304).

Враховуючи викладене, керуючись ст.303-307,309 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу ОСОБА_2 на бездіяльність посадових осіб ГСУ МВС України, прокурорів Генеральної прокуратури України, суддів Дніпровського районного суду міста Києва, повернути скаржнику.

Копію ухвали разом із скаргою та усіма доданими до неї матеріалами невідкладно надіслати особі, яка її подала.

На ухвалу слідчого судді, постановленої без виклику особи, може бути подана апеляційна скарга протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали. Апеляційна скарга подається до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Ухвала набирає законної сили після закінчення п`ятиденного строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала слідчого судді, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1