Search

Document No. 105781550

  • Date of the hearing: 15/08/2022
  • Date of the decision: 15/08/2022
  • Case №: 991/2783/22
  • Proceeding №: 52017000000000592
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Bitsiuk A.V.

Справа № 991/2783/22

Провадження 1-кс/991/2800/22

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 серпня 2022 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційногосуду ОСОБА_1,за участюсекретаря судовогозасідання ОСОБА_2,детектива ОСОБА_3,захисників ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7,розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судуу місті Києві клопотаннядетективна Національногоантикорупційного бюро України ОСОБА_3,погоджене прокуроромСпеціалізованої антикорупційноїпрокуратури ОфісуГенерального прокурора ОСОБА_8,про встановленнястроку сторонізахисту дляознайомлення ізматеріалами досудовогорозслідування у кримінальному провадженні№ 52017000000000592від 05.09.2017,

ВСТАНОВИВ: До Вищого антикорупційного суду надійшло клопотання детектива Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_3, погоджене прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора ОСОБА_8, про встановлення строку стороні захисту для ознайомлення із матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні № 52017000000000592 від 05.09.2017.

Клопотання мотивоване тим, що детективами Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 52017000000000592 від 05.09.2017 за підозрою ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191, ч.3 ст.28, ч.2 ст.364 КК України, а також за підозрою ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Досудове розслідування у даному кримінальному провадженні завершено, у зв`язку з чим стороні захисту відкрито усі матеріали досудового розслідування в порядку ст. 290 КПК України, однак, не дивлячись на достатньо наданий для ознайомлення час, створені стороною обвинувачення належні умови доступу стороні захисту до матеріалів досудового розслідування, підозрювані та їх захисники не ознайомилися з наданими матеріалами досудового розслідування в повному обсязі, зловживаючи наданими їм кримінально-процесуальним законодавством правами. Зазначила, що матеріали досудового розслідування у кримінальному провадженні № 52017000000000592 від 05.09.2017 не містять складних відомостей, ознайомлення з якими потребує додаткового часу, під час відкриття матеріалів стороні захисту створені належні умови доступу до них, а також для оптимізації процесу ознайомлення надаються електронні копії матеріалів кримінального провадження формату PDF, а також електронні копії оптичних дисків, флеш-накопичувачів, що містяться в матеріалах кримінального провадження №52017000000000592, при цьому, враховуючи ситуацію, яка склалася в країні, а також можливі труднощі із ознайомленням, пов`язані з введенням військового стану, детективами забезпечена можливість сторони захисту ознайомлюватися з матеріалами кримінального провадження в м. Одеса, де проживають більшість підозрюваних та їх захисників, що свідчить про те, що сторона захисту має реальну можливість ознайомитися з матеріалами досудового розслідування у розумний строк, протягом якого зможе адекватно їх оцінити і розробити свою стратегію захисту, проте вказаною можливістю не користується та зволікає.

За такого, керуючись ч.10 ст. 290 КК України, детектив просила встановити у кримінальному провадженні № 52017000000000592 від 05.09.2017 для сторони захисту строк для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування, після спливу якого сторона захисту вважається такою, що реалізувала своє право на доступ до матеріалів, до 01 грудня 2022 року.

В судовому засіданні детектив ОСОБА_3 клопотання підтримала, просила задовольнити з викладених у ньому підстав, додатково зазначила, що наразі у приміщенні Одеського територіального управління НАБУ перебуває 110 томів матеріалів досудового розслідування, після ознайомлення з ними стороною захисту буде одразу підвезена інша партія томів, однак, протягом липня місяця не всі підозрювані та їх захисники ознайомилися, а тому везти іншу партію томів з м. Києва немає сенсу, сторона захисту не користується відповідною можливістю, при цьому сторона обвинувачення не має можливості забезпечити знаходження всіх письмових матеріалів досудового розслідування та речових доказів у м. Одеса, оскільки деякі захисники знайомляться в м. Києві, в свою чергу, коли сторона обвинувачення звернулася до суду з відповідним клопотанням, то сторона захисту одразу почала ознайомлюватися з матеріалами, отже встановлення граничного строку на ознайомлення є необхідним задля встановлення певної дисципліни в ознайомленні з матеріалами досудового розслідування, забезпечить позитивну динаміку під час ознайомлення.

Захисник підозрюваної ОСОБА_14 адвокат ОСОБА_4 заперечував проти доводів клопотання детектива, просив відмовити у його задоволенні з тих підстав, що жодних зволікань при ознайомленні сторони захисту з матеріалами кримінального провадження допущено не було, зазначив, що у зв`язку із тяжкою хворобою підозрюваної ОСОБА_14, відсутності у неї роботи та коштів, проживанням в місті Одеса, знаходженням матеріалів кримінального провадження в приміщенні НАБУ в м. Києві, сторона захисту була позбавлена можливості ознайомлюватися з матеріалами кримінального провадження внаслідок відсутності фінансування відряджень захисника до м. Києва з відповідною метою; з 15.12.2021 сторона захисту почала ознайомлюватися з матеріалами кримінального провадження, коли отримала відповідні матеріали у сканованих копіях (24 томи),однак у зв`язку із початком збройної агресії Російської Федерації проти України ознайомлення призупинилось; захисник зазначив, що наразі на території України діє воєнний стан, існує постійна загроза життю та здоров`ю осіб, виїзд з м. Одеса до м. Київ для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження є небезпечним, за таких обставин неможливо обмежувати сторону захисту у строках в ознайомленні з матеріалами; на даний час сторона захисту ознайомилась з 45 томами, залишилось ще 189 томів та велика кількість речових доказів, з урахування відповідного обсягу матеріалів стороні захисту необхідний час до 30.05.2023 р.; вказав, що ознайомлення з матеріалами відбулось швидше, якщо б усі матеріали зберігались в електронній формі у відповідності до положень ч. 14 ст. 615 КПК України.

Захисник підозрюваного ОСОБА_11 адвокат ОСОБА_6 заперечував проти задоволення клопотання з підстав його необгрунтованості, просив відмовити в повному обсязі, зазначив, що станом на лютий 2022 року сторона захисту ознайомилася з 70 томами, доводи детектива щодо зловживання правами стороною захисту під час ознайомлення з матеріалами кримінального провадження не відповідають дійсності.

Захисник підозрюваних ОСОБА_15, ОСОБА_12, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_13, ОСОБА_18 адвокат ОСОБА_7 заперечував проти доводів клопотання детектива, просив відмовити у його задоволенні, зазначив, що з моменту повідомлення про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів кримінального провадження детективи НАБУ не забезпечили стороні захисту можливість ознайомлення з матеріалами в м. Одеса, за місцем проживання підозрюваних та захисників, наразі у приміщенні Одеського територіального управління НАБУ знаходиться близько 110 томів, інші томи та речові докази перебувають у приміщенні НАБУ у м. Києві, та у зв`язку із обмеженнями внаслідок введення воєнного стану на території України у сторони захисту виникають певні труднощі, пов`язані з виїздом до м. Києва, що не враховано стороною обвинувачення; клопотання не містить доказів зволікання сторони захисту при ознайомленні з матеріалами досудового розслідування, з урахуванням значного обсягу матеріалів кримінального провадження та речових доказів встановлення строку до 01.12.2022 є необгрунтованим. Крім того, адвокат ОСОБА_7 в інтересах підозрюваного ОСОБА_13 подав письмові заперечення на клопотання, в яких зазначив, що у зв`язку із запровадженням на території України воєнного стану внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України підозрюваного ОСОБА_13 було призвано на військову службу за мобілізаційним розпорядженням, залучено до несення військової служби в складі підрозділів Територіальної оборони « ІНФОРМАЦІЯ_1 », наразі ОСОБА_13 продовжує проходити військову службу, тобто, у останнього у зв`язку із виконанням ним військового обов`язку відсутня можливість ознайомлюватись з матеріалами кримінального провадження у випадку встановлення слідчим суддею граничних строків для ознайомлення з об`єктивних підстав, при цьому, існує необхідність в наданні матеріалів кримінального провадження для ознайомлення особисто ОСОБА_13 з метою захисту його прав. Відповідні обставини на думку захисника є підставою для відмови у задоволенні клопотання детектива.

Захисник підозрюваного ОСОБА_9 адвокат ОСОБА_5 заперечував проти доводів клопотання детектива, просив відмовити у його задоволенні, зазначив, що обсяг матеріалів кримінального провадження є значним (234 томи письмових матеріалів та велика кількість речових доказів), стороні захисту (підозрюваний ОСОБА_9 та його захисники) надано доступ до 178 томів матеріалів, які були у сканованому виді, всі інші томи відскановані не були, що свідчить про недотримання стороною обвинувачення положень ч. 14 ст. 615 КПК України; встановлення строку на ознайомлення до 01.12.2022 є неможливим з урахуванням обсягу та складності матеріалів справи, кількості підозрюваних, в свою чергу, практика ЄСПЛ свідчить про те, що ознайомлення з матеріалами досудового розслідування полягає у наданні стороні захисту адекватного часу і можливості, необхідних для підготовки свого захисту, обмеження в ознайомленні може мати місце виключно у випадку допущення умисного зволікання сторони захисту при ознайомленні з матеріалами досудового розслідування, чого з боку підозрюваного ОСОБА_9 та його захисників допущено не було.

Захисник підозрюваного ОСОБА_9 адвокат ОСОБА_19 подала клопотання про відкладення судового засідання за розглядом даного клопотання на іншу дату не раніше вересня 2022 року у зв`язку з тим, що не може з`явитися в судове засідання внаслідок перебування за межами території України.

Захисник підозрюваного ОСОБА_10 адвокат ОСОБА_20 заперечував проти доводів клопотання детектива, просив відмовити у його задоволенні з тих підстав, що встановлення стороні захисту строку ознайомлення з матеріалами кримінального провадження є порушенням права на захист, оскільки не встановлено обставин зволікання сторони захисту при ознайомленні з ними в тій мірі, щоб обмежити такий строк, зокрема, стороною захисту ( ОСОБА_10 та його захисники) не було допущено зволікань, захистом ОСОБА_10 до початку військових дій було здійснено три виїзди з м. Одеса до м. Київ, проведено ознайомлення зі 110 томами кримінального провадження, вивчення та аналіз відповідного обсягу матеріалу потребує великого обсягу часу, який обмежений як побутовими причинами, так і необхідністю брати участь у розгляді інших справ, складнощами, пов`язаними із введенням воєнного стану на території України, великим психологічним навантаженням адвокатів в умовах воєнного стану, після отримання повідомлення про відновлення детективами можливості ознайомлення з матеріалами досудового розслідування в м. Одеса сторона захисту ознайомилася зі всіма томами справи, які були надіслані в м. Одеса (75 томів), що підтверджується наявними в матеріалах справи протоколами ознайомлення.

Підозрювані ОСОБА_9, ОСОБА_11, ОСОБА_10, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_12, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_13, ОСОБА_18, захисники ОСОБА_21, ОСОБА_22 були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, до суду не з`явились, заяв/клопотань/заперечень від них не надходило, про причини неявки не повідомили.

Відповідно до ч. 10 ст. 290 КПК України, клопотання про встановлення строку для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, а в кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, - слідчим суддею Вищого антикорупційного суду, не пізнішеп`яти днівз дняйого надходженнядо судуз повідомленнямсторін кримінальногопровадження. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про місце та час проведення судового засідання, не перешкоджає розглядові клопотання.

Таким чином, клопотання детектива про встановлення строку для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження має бути розглянуто не пізніше п`яти днів з дня його надходження до суду, при цьому, явка осіб, які беруть участь у справі, в судове засідання для розгляду зазначеного клопотання, за змістом ч. 10 ст. 290 КПК України, не є обов`язковою.

Враховуючи положення ч. 10 ст. 290 КПК України, з метою дотримання розумних строків розгляду клопотання про встановлення строку для ознайомлення із матеріалами досудового розслідування, що є одним з пріоритетних завдань кримінального провадження, здійснення якого має забезпечити, зокрема, слідчий суддя на досудовому провадженні, з метою дотримання прав, свобод та інтересів учасників провадження та забезпечення швидкого, повного та неупередженого судового розгляду, слідчий суддя дійшов до висновку, що відсутність підозрюваних ОСОБА_9, ОСОБА_11, ОСОБА_10, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_12, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_13, ОСОБА_18,захисників ОСОБА_21, ОСОБА_22, ОСОБА_19, ОСОБА_20 з урахуванням їх належного повідомлення шляхом телефонограми за чотири дні до судового засідання, не перешкоджає розгляду вказаного клопотання, та вважає можливим провести розгляд клопотання детектива за їх відсутності.

Дослідивши клопотання, додані до нього матеріали, заслухавши пояснення детектива та захисників, слідчий суддя дійшов до наступного висновку.

Детективами Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування, а прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури процесуальне керівництво у кримінальному провадженні № 52017000000000592 від 05.09.2017 за підозрою ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191, ч.3 ст.28, ч.2 ст.364 КК України, а також за підозрою ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Так, зі змісту клопотання та доданих до нього матеріалів вбачається, що в ході досудового розслідування встановлені обставини, які можуть свідчити про вчинення ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_18, ОСОБА_17, ОСОБА_13, ОСОБА_15, ОСОБА_14, ОСОБА_16 заволодіння грошовими коштами ДП «МТП «Южний» в особливо великому розмірі шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчиненому організованою групою, тобто кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, в результаті якого ДП «МТП «Южний» було завдано збитків на загальну суму 47 494 620,40 грн.

Крім того, в ході досудового розслідування встановлені обставини, які можуть свідчити про вчинення ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13 кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України, - зловживання службовою особою службовим становищем, тобто умисне використання службовою особою службового становища всупереч інтересам служби в інтересах третіх осіб та у власних інтересах, що спричинило тяжкі наслідки, вчинене у складі організованої групи.

Під час судового розгляду встановлено, що 12.10.2021 прокурором у кримінальному провадженні - прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ОСОБА_8, зібрані під час досудового розслідування у кримінальному провадженні № 52017000000000592 від 05.09.2017 докази визнані достатніми для складення обвинувального акту відносно ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13 ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18, та на підставі ст. 290 КПК України детективу Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_3 доручено повідомити підозрюваних ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13 ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18 та їх захисників про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування у кримінальному провадженні № 52017000000000592 від 05.09.2017, надати їм доступ до матеріалів досудового розслідування та речових доказів у кримінальному провадженні № 52017000000000592 від 05.09.2017 (а.50-52, том 3).

12.10.2021на підставівищезазначеного дорученнядетективом Національногоантикорупційного бюро України ОСОБА_3 особисто підпідпис підозрюваним ОСОБА_13, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_12, ОСОБА_16 та захисникувказаних підозрюваних ОСОБА_7,підозрюваному ОСОБА_9 та йогозахиснику ОСОБА_19,підозрюваному ОСОБА_10 вручене повідомленняпро завершеннядосудового розслідування у кримінальномупровадженні №52017000000000592від 05.09.2017 та надання доступу до матеріалів досудового розслідування (а. 53-61, 81-84, 89-96, том 3).

13.10.2021детективом Національногоантикорупційного бюро України ОСОБА_3 особисто підпідпис підозрюваній ОСОБА_15 та їїзахиснику ОСОБА_22,підозрюваному ОСОБА_11 та йогозахиснику ОСОБА_6,підозрюваній ОСОБА_14 вручене повідомленняпро завершеннядосудового розслідуваннята наданнядоступу доматеріалів досудовогорозслідування у кримінальному провадженні№52017000000000592 від 05.09.2017 (а. 62-66, 69-72, 73-76, 85-88, том 3).

Крім цього, 12.10.2021 повідомлення про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування у кримінальному провадженні №52017000000000592 за вихідними № 0422-188/31315, №0422-188/31517, №0422-252/31521 були надіслані захиснику підозрюваної ОСОБА_15 ОСОБА_23, захисникам ОСОБА_14 ОСОБА_4, ОСОБА_24, ОСОБА_25, захисникам ОСОБА_9 ОСОБА_21, ОСОБА_26, захиснику ОСОБА_10 ОСОБА_20, захиснику ОСОБА_14 ОСОБА_27 (а. 64-68, том 3).

У зазначених повідомленнях вказано, що сторона захисту, відповідно до вимог ст. 290 КПК України, має право на доступ до матеріалів досудового розслідування, ознайомлення з ними, можливість скопіювати або відобразити відповідним чином будь-які речові докази або їх частини, документи або копії з них, а також про те, що для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні № 52017000000000592 від 05.09.2017 підозрювані та їх захисники можуть з`явитися в будь-який робочий день, починаючи з 12.10.2021, в період з 09 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв., до приміщення Національного антикорупційного бюро України, що за адресою: м. Київ, вул. В. Сурикова, 3.

Крім того, листами від 10.11.2021 №0422-188/34637, №0422-188/34636, №0422-188/34639, №0422-188/34635, №0422-252/34630, №0422-188/34632; від 11.11.2021 №0422-252/34671 та від 20.01.2022 №0422-188/1480, №0422-188/1482, №0422-188/1486, №0422-188/1489, №0422-188/1490, №0422-252/1493, №0422-188/1495, №0422-188/1497, №0422-188/1499, №0422-252/1500, №0422-252/1501, №0422-188/1502, №0422-188/1503 детективом повторно повідомлено підозрюваних та їх захисників про надання доступу до матеріалів досудового розслідування кримінального провадження №52017000000000592 від 05.09.2017 (а. 96-127, том 3).

В подальшому, листами від 26.05.2022 №0422-188/8056, №0422-188/8052, №0422-188/8048, №0422-188/8046, №0422-188/8045, №0422-188/8041, №0422-252/8040, №0422-188/8044, №0422-188/8047, №0422-188/8049, №0422-188/8051, №0422-188/8053, №0422-252/8055 детективом було повідомлено підозрюваних та їх захисників про те, що у зв`язку з введенням військового стану та ускладненим пересуванням територією України, починаючи з 26.05.2022 детективами забезпечена можливість для сторони захисту здійснити ознайомлення з матеріалами кримінального провадження №52017000000000592 від 05.09.2017 та отримати їх електронні копії у приміщенні Одеського територіального управління Національного антикорупційного бюро України за адресою: м. Одеса, вул. Середньофонтанська, 14 в будь-який робочий день в період з 09 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв. (а.127-151, том 3).

Слідчим суддею встановлено, що матеріали досудового розслідування у кримінальному провадженні № 52017000000000592 від 05.09.2017, доступ до яких надано стороні захисту, складаються з 234 томів, а також речових доказів.

Так, під час судового розгляду встановлено наступне.

Відповідно допротоколів пронадання доступудо матеріалівдосудового розслідуваннявід 17.11.2021,від 07.12.2021(а.152-169,том 3)захисник підозрюваного ОСОБА_11 адвокат ОСОБА_28 ознайомився з18томами матеріалівдосудового розслідування(томи№№1-18);відповідно допротоколу пронадання доступудо матеріалівдосудового розслідуваннявід 17.02.2022(а.170-181,том 3) захисник підозрюваного ОСОБА_11 адвокат ОСОБА_6 ознайомився з 48 томами матеріалів досудового розслідування (томи №№19-66). Таким чином, на день звернення детектива з цим клопотанням до суду, загальна кількість томів, з якими ознайомились захисники ОСОБА_11, становить 66 томів.

Відповідно до протоколу про надання доступу до матеріалівдосудового розслідуваннявід 24.11.2021(а.217-245,том 3) захисник підозрюваного ОСОБА_9 адвокат ОСОБА_21 ознайомилася з35томами матеріалівдосудового розслідування(томи№№1-24,№№ 128-132,№№ 188-193);відповідно допротоколів пронадання доступудо матеріалівдосудового розслідуваннявід 29.07.2022,від 22.06.2022,від 22.07.2022,від 10.06.2022,від 03.06.2022,від 27.05.2022,від 18.02.2022,від 22.11.2021,від 21.12.2021,від 17.11.2021,від 29.11.2021,від 03.12.2021,від 20.12.2021,від 13.12.2021,від 13.01.2022,від 12.11.2021,від 09.02.2022,від 17.06.2022,від 17.01.2022,від 16.11.2021,від 05.11.2021,від 20.10.2021,від 28.10.2021,від 10.12.2021,від 01.08.2022(а.109-113,129-226,том 4,а.1-102,166-172,том 5), захисник підозрюваного ОСОБА_9 адвокат ОСОБА_5 ознайомився із 73томами (томи№ №1-147,162-167,169-185,188-193);при ознайомленніз томами№№ 1-24письмово підтвердивстороні обвинуваченняфакт отриманняелектронних копійданих томівсправи;при ознайомленніз томами№№ 25-127письмово підтвердивстороні обвинуваченняфакт отриманняелектронних копійданих томівсправи,зазначив,що вподальшому стороноюзахисту будездійснюватися безпосереднєвивчення таознайомлення зсамими матеріалами,їх текстом,ознайомлення звідеоматеріалами,проведено порівняння(співставленняданих матеріалівз оригіналамисправи),для чогонеобхідно значнийобсяг часуу зв`язкуіз великимоб`ємом самихматеріалів справи;відповідно допротоколу пронадання доступудо матеріалівдосудового розслідуваннявід 03.02.2021(а.114-120,том 4)захисник підозрюваного ОСОБА_9 адвокат ОСОБА_29 ознайомився з2томами (томи№№ 166-167);відповідно допротоколів пронадання доступудо матеріалівдосудового розслідуваннявід 09.02.2022,від 11.02.2022(а.103-135,том 5)захисник підозрюваного ОСОБА_9 ОСОБА_19 ознайомилася з66томами (томи№ №1-66). Таким чином, на день звернення детектива з цим клопотанням до суду, загальна кількість томів, з якими фактично ознайомились захисники ОСОБА_9, становить 78 томів, 103 томи було отримано адвокатом ОСОБА_5 в електронному вигляді для подальшого ознайомлення та співставлення з оригіналами справи, що станом на день звернення детектива з цим клопотанням до суду здійснено не було.

Відповідно до протоколів про надання доступу до матеріалів досудового розслідування від 15.12.2021, від 10.02.2022 (а. 136-165, том 5) захисник підозрюваної ОСОБА_14 адвокат ОСОБА_4 письмово підтвердив отримання скан-копій матеріалів кримінального провадження у кількості 62 томи (томи №№ 1-62), зазначив, що з ними не ознайомлювався.

Відповідно до протоколу про надання доступу до матеріалів досудового розслідування від 22.11.2021 (а. 182-216, том 3) підозрювана ОСОБА_15 ознайомилася з 20 томами (№№ 1-20); відповідно до протоколу про надання доступу до матеріалів досудового розслідування від 22.11.2021 (а. 1-35, том 4) захисник підозрюваної ОСОБА_15 адвокат ОСОБА_22 ознайомилася з 20 томами (№№ 1-20); відповідно до протоколу про надання доступу до матеріалів досудового розслідування від 12.08.2022 захисник підозрюваної ОСОБА_15 адвокат ОСОБА_7 ознайомився із 50 томами (томи №№ 21-70). Таким чином, станом на день розгляду клопотання детектива підозрювана ОСОБА_15 ознайомилася із 20 томами, її захисники із 70 томами.

Відповідно до протоколів про надання доступу до матеріалів досудового розслідування від 15.12.2021, від 14.01.2022, від 11.02.2022, від 18.02.2022, від 05.08.2022 (а.75-104, том 4, а. 2-87, том 6) захисник підозрюваного ОСОБА_10 адвокат ОСОБА_20 ознайомився зі 110 томами (томи №№ 1-110).

Відповідно до протоколу про надання доступу до матеріалів досудового розслідування від 26.11.2021 (а. 105-108, том 4) підозрюваний ОСОБА_13 ознайомився з 3 томами (томи №№ 1-3), відповідно до протоколів про надання доступу до матеріалів досудового розслідування від 26.11.2021, від 15.12.2021, від 11.02.2022, від 18.02.2022, від 01.07.2022, від 12.08.2022 (а. 36-74, том 4) захисник підозрюваного ОСОБА_13 адвокат ОСОБА_7 ознайомився із 70 томами (томи № 1-70).

Відповідно до протоколів про надання доступу до матеріалів досудового розслідування від 26.11.2021, від 15.12.2021, від 11.02.2022, від 18.02.2022, від 01.07.2022, від 12.08.2022 (а. 36-74, том 4), захисник підозрюваних ОСОБА_17, ОСОБА_12, ОСОБА_16, ОСОБА_18, адвокат ОСОБА_7 ознайомився із 70 томами (томи № 1-70).

Отже, під час судового розгляду встановлено, що сторона захисту розпочала ознайомлення із матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні № 52017000000000592 від 05.09.2017.

Частиною 10 ст. 290 КПК України визначено, що у разі зволікання при ознайомленні з матеріалами, до яких надано доступ, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження з урахуванням обсягу, складності матеріалів та умов доступу до них зобов`язаний встановити строк для ознайомлення з матеріалами, після спливу якого сторона кримінального провадження або потерпілий, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, вважаються такими, що реалізували своє право на доступ до матеріалів.

Незважаючи на той факт, що, відповідно до положень частини 3 статті 219 КПК України, строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому статтею 290 цього Кодексу, не включається у строки досудового розслідування, зволікання сторони кримінального провадження із ознайомленням з матеріалами досудового розслідування порушують вимоги статей 2, 7 та 28 КПК України, якими визначено завдання кримінального провадження, зокрема щодо забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування.

Відповідно до ст. 2 КПК України, завданням кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування та судового розгляду.

Пунктом 21 статті 7 КПК України визначено, що зміст та форма кримінального провадження повинні відповідати загальним засадам, до яких, зокрема, відносяться розумність строків.

Згідно з ч.ч. 1, 3 ст. 28 КПК України, під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки.

Критерієм для визначення розумності строків кримінального провадження є: 1) складність кримінального провадження, яка визначається з урахуванням кількості підозрюваних, обвинувачених та кримінальних правопорушень, щодо яких здійснюється провадження, обсягу та специфіки процесуальних дій, необхідних для здійснення досудового розслідування тощо; 2) поведінка учасників кримінального провадження; 3) спосіб здійснення слідчим, прокурором і судом своїх повноважень.

Згідно з ч. 1 ст. 6 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку належним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Разом з тим, ч. 5 ст. 28 КПК України визначено, що кожен має право, щоб обвинувачення щодо нього в найкоротший строк або стало предметом судового розгляду, або щоб відповідне кримінальне провадження щодо нього було закрите.

Зволікання сторони кримінального провадження при ознайомленні з матеріалами досудового розслідування перешкоджає реалізації принципу розумності строків у кримінальному провадженні та основних засад, визначених нормами Кримінального процесуального кодексу України та Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Так, право сторони на ознайомлення з матеріалами не є абсолютним. Ознайомлення підозрюваного чи його захисника з матеріалами справи в межах розумних строків відповідає завданням кримінального судочинства, визначеним у ст. 2 КПК України, що з одного боку забезпечує реалізацію прав і свобод людини і громадянина, а з іншого - вимагає від особи відповідальної поведінки, зумовленої законними потребами, інтересами інших осіб (зокрема потерпілого) та суспільства в цілому (рішення Конституційного суду України по справі № 1-4/2012 про ознайомлення обвинуваченого та захисника з матеріалами кримінальної справи).

Право на ознайомлення з усіма матеріалами досудового розслідування гарантує реалізацію конституційного права підозрюваного на отримання інформації, зокрема, щодо суті пред`явленого обвинувачення та стану розгляду справи, а також забезпечує підозрюваному чи його захиснику можливість підготувати захист від пред`явленого обвинувачення.

Отже, право на ознайомлення із матеріалами досудового розслідування та право на отримання інформації про закінчення розслідування у кримінальному провадженні є складовими конституційного права на захист.

Так, слідчий суддя враховує, що у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану», Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Верховною Радою України (Закон України № 2102-IX від 24.02.2022), в Україні введено воєнний стан з 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, строк дії якого неодноразово продовжувався.

Так, Указом Президента України від 17 травня 2022 року № 341/2022, затвердженим Верховною Радою України (Закон України № 2263-IX від 22.05.2022), в Україні продовжено строк дії воєнного стану з 05 години 30 хвилин 25 травня 2022 року строком на 90 діб.

В свою чергу, введення на території України воєнного стану не звільняє сторону захисту у кримінальному провадженні від обов`язку ознайомлюватися із матеріалами досудового розслідування, обмеження, пов`язані із цим, не є підставою для неприбуття підозрюваних та їх захисників до Національного антикорупційного бюро України для ознайомлення із матеріалами, доступ до яких надано стороною обвинувачення.

При цьому, у зв`язку з введенням воєнного стану та обмеженнями, пов`язаними з широкомасштабним вторгненням Російської Федерації на територію України, зокрема, ускладнено пересування територією України, існує загроза життю та здоров`ю цивільного населення, починаючи з 26.05.2022 стороною обвинувачення забезпечена можливість для сторони захисту здійснити ознайомлення з матеріалами кримінального провадження №52017000000000592 від 05.09.2017 та отримати їх електронні копії у приміщенні Одеського територіального управління НАБУ у м. Одеса, де проживає більшість підозрюваних та їх захисників, про що сторона захисту була повідомлена належним чином, однак не всі захисники підозрюваних скористалися відповідною можливістю - з`явитися до Одеського територіального управління НАБУ для ознайомлення.

Так,захисники підозрюваного ОСОБА_11 розпочали ознайомленняіз матеріаламидосудового розслідуванняу листопаді2021року,останній разознайомлювалися улютому 2022року,до датирозгляду клопотанняслідчим суддеюне вчинялиактивних дій,спрямованих наподальше ознайомленняз відповіднимиматеріалами, підозрюваний ОСОБА_11 взагалі неознайомився зжодним томомматеріалів кримінальногопровадження;захисники підозрюваного ОСОБА_9,адвокат ОСОБА_21 розпочала ознайомленняіз матеріаламидосудового розслідуванняу листопаді2021року,адвокати ОСОБА_29 та ОСОБА_19 розпочали ознайомленняіз матеріаламидосудового розслідуванняу лютому2022року,після цьогоне вчинялиактивних дій,спрямованих наподальше ознайомленняз відповіднимиматеріалами,підозрюваний ОСОБА_9 взагалі неознайомився зжодним томомматеріалів кримінальногопровадження, відомості проте,що адвокатом ОСОБА_5 було ознайомленота співставленоз оригіналамисправи отриманіним велектронному вигляді103томи справи,в матеріалахсправи відсутні;захисник підозрюваної ОСОБА_14 розпочав ознайомленняіз матеріаламидосудового розслідуванняу грудні2021року,в подальшомупродовжив улютому 2022року, шляхом отримання скан-копійматеріалів кримінальногопровадження укількості 62томи,однак фактичноз нимине ознайомлювався,до датирозгляду клопотанняслідчим суддеюсторона захистуне вчинялаактивних дій,спрямованих наподальше ознайомленняз відповіднимиматеріалами,підозрювана ОСОБА_14 взагалі неознайомилася зжодним томомматеріалів кримінальногопровадження,лише підчас розглядуклопотання детективав ходісудового засіданняадвокат ОСОБА_4 повідомив,що наразіфактично ознайомивсябільш ніжз 50томами;захисники підозрюваної ОСОБА_15 розпочали ознайомленняіз матеріаламидосудового розслідуванняу листопаді2021року,до датизвернення детективаз данимклопотанням досуду (01.08.2022)не вчинялиактивних дій,спрямованих наподальше ознайомленняз відповіднимиматеріалами,лише 12серпня 2022року адвокат ОСОБА_7 продовжив подальшеознайомлення зматеріалами досудовогорозслідування;захисник підозрюваного ОСОБА_10 розпочав ознайомленняіз матеріаламидосудового розслідуванняу грудні2021року,після лютого2022року додати зверненнядетектива зданим клопотаннямдо суду(01.08.2022)не вчинявактивних дій,спрямованих наподальше ознайомленняз відповіднимиматеріалами,лише 05серпня 2022року адвокат ОСОБА_20 продовжив подальшеознайомлення зматеріалами досудовогорозслідування,при цьому підозрюваний ОСОБА_10 не ознайомивсяз жоднимтомом матеріалівкримінального провадження№52017000000000592;сторона захисту(підозрюваний ОСОБА_13 та йогозахисник)розпочали ознайомленняіз матеріаламидосудового розслідуванняу листопаді2021року,у періодз 18лютого 2022по 01липня 2022не вчинялиактивних дій,спрямованих наподальше ознайомленняз відповіднимиматеріалами,при цьому,особисто підозрюваний ОСОБА_13 ознайомився лишеу листопаді2021року зтрьома томами;захисник підозрюваних ОСОБА_17, ОСОБА_12, ОСОБА_16, ОСОБА_18 розпочав ознайомленняіз матеріаламидосудового розслідуванняу листопаді2021року,у періодз 18лютого 2022по 01липня 2022не вчинявактивних дій,спрямованих наподальше ознайомленняз відповіднимиматеріалами,при цьому,підозрювані ОСОБА_17, ОСОБА_12, ОСОБА_16, ОСОБА_18 не ознайомилися з жодним томом матеріалів кримінального провадження №52017000000000592.

Відтак, слідчим суддею встановлено, що сторона захисту, розпочавши ознайомлення із матеріалами досудового розслідування у жовтні-грудні 2021 року, до дати розгляду слідчим суддею клопотання детектива про встановлення строку на ознайомлення з матеріалами досудового розслідування, не вчиняла активних дій, спрямованих на подальше ознайомлення, період часу, протягом якого сторона захисту взагалі не ознайомлювалася з новими матеріалами кримінального провадження, є доволі тривалим (декілька місяців).

З огляду на викладене, слідчий суддя дійшов висновку про доведеність факту зволікання стороною захисту в ознайомленні з матеріалами кримінального провадження та наявність підстав, визначених п. 10 ст. 290 КПК України, для встановлення строку, протягом якого сторона захисту має ознайомитися з матеріалами досудового розслідування.

Посилання сторонизахисту назнаходження матеріалівкримінального провадженняв приміщенніНАБУ вм.Києві тане забезпеченнястороною обвинуваченнядо веденнявоєнного стануна територіїУкраїни (24.02.2022)надання матеріалівкримінального провадженнядо приміщенняОдеського територіальногоуправління НАБУу м.Одеса,де проживаютьпідозрювані таїх захисники,у зв`язкуз чимсторона захистубула позбавленаможливості ознайомлюватисяз матеріаламикримінального провадженнявнаслідок існуванняпевних складнощів,пов`язаних звідрядженнями доприміщення НАБУв м.Києві,слідчий суддяоцінює критично,оскільки відповідніобставини (особистаситуація підозрюванихта їхзахисників,їх майновийстан,стан здоров`я,зайнятість вінших кримінальнихпровадженнях)не єпідставою длязвільнення сторонизахисту у кримінальному провадженнівід обов`язкуознайомлюватися ізматеріалами досудовогорозслідування увідповідності доположень ст.290КПК України,при цьому,положення даноїстатті немістять обов`язкусторони обвинуваченнязабезпечити сторонізахисту такемісцезнаходження матеріалівдосудового розслідування,яке буденайближчим доїх місцяпроживання табільш зручнішимдля здійсненняознайомлення зними,в своючергу згідноположень ст.290КПК Українипрокурор абослідчий зайого дорученнямзобов`язаний надатидоступ доматеріалів досудовогорозслідування,що стороноюобвинувачення ібуло дотриманошляхом направленнята отриманнястороною захиступовідомлень детективапро завершеннядосудового розслідуваннята наданнядоступу доматеріалів досудовогорозслідування у кримінальному провадженні№ 52017000000000592від 05.09.2017 з можливістю з`явитися в будь-який робочий день, починаючи з 12.10.2021, в період з 09 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв., до приміщення Національного антикорупційного бюро України, що за адресою: м. Київ, вул. В. Сурикова, 3.

Щодо доводів сторони захисту про неможливість здійснювати ознайомлення з матеріалами досудового розслідування за місцем їх фактичного знаходження у приміщенні НАБУ, яке розташоване у м. Києві, оскільки підозрювані та їх захисники перебувають у м. Одеса, а введення на території України воєнного стану створило певні складнощі з виїздом до м. Києва, то слідчий суддя вважає їх необґрунтованими, оскільки, матеріалами клопотання підтверджено, що, починаючи з 26.05.2022, стороною обвинувачення для сторони захисту створені належні умови для здійснення ознайомлення з матеріалами кримінального провадження №52017000000000592 від 05.09.2017 та отримання їх електронних копій у приміщенні Одеського територіального управління НАБУ у м. Одеса, наразі там перебуває близько 100 томів, та після здійснення стороною захисту ознайомлення з ними детективами буде забезпечено надходження до даного приміщення НАБУ всіх інших письмових матеріалів досудового розслідування, про що достеменно відомо підозрюваними та їх захисникам.

Доводи сторони захисту про те, що пунктом 14 ст. 615 КПК України передбачений обов`язок сторони обвинувачення забезпечити зберігання матеріалів досудового розслідування у кримінальному провадженні № 52017000000000592 від 05.09.2017 в електронному вигляді, зокрема, і з метою надання стороні захисту саме в електронному вигляді відповідні матеріали для ознайомлення задля пришвидшення процесу ознайомлення, на думку слідчого судді є безпідставними, оскільки положення п. 14 ст. 615 КПК України передбачають, що копії матеріалів кримінальних проваджень, досудове розслідування в яких здійснюється в умовах воєнного стану, в обов`язковому порядку зберігаються в електронній формі у дізнавача, слідчого чи прокурора, в свою чергу, досудове розслідування у кримінальному провадженні № 52017000000000592 від 05.09.2017 завершено 12.10.2021 р., воєнний стан на території України введено з 24.02.2022 р., досудове розслідування у даному кримінальному провадженні в умовах воєнного стану не здійснювалося, посилання в даному випадку на положення п. 14 ст. 615 КПК України є необгрунтованим.

При цьому, у відповідності до наявних у матеріалах клопотання протоколів про надання доступу до матеріалів досудового розслідування вбачається, що стороною обвинувачення було забезпечено виготовлення скан-копій томів кримінального провадження та вручення їх підозрюваним та захисникам.

Доводи захисника ОСОБА_7 про необхідністьпідозрюваному ОСОБА_13 особисто ознайомитисяз матеріаламикримінального провадження,проте узв`язку ізвиконанням нимвійськового обов`язку внаслідок запровадження натериторії Українивоєнного стануу ньогобуде відсутнятака можливістьу випадкувстановлення слідчимсуддею граничнихстроків дляознайомлення,оцінюються слідчимсуддею критичноз оглядуна те,що стороноюзахисту ненадано доказівна підтвердженняцілодобового залученняпідозрюваного ОСОБА_13 до несення військової служби в складі підрозділів територіальної оборони або в складі Збройних Сил України, при цьому, слідчий суддя враховує, що стороною обвинувачення 12.10.2021 р. повідомлено про надання доступу до матеріалів досудового розслідування у кримінальному провадженні № 52017000000000592 від 05.09.2017, воєнний стан на території України введено з 24.02.2022 р., проте підозрюваний ОСОБА_30 за весь цей час до введення воєнного стану та залучення його до несення військової служби (більш ніж чотири місяці) для ознайомлення з матеріалами з`явився у приміщення НАБУ лише один раз та фактично ознайомився лише з трьома томами, що на думку слідчого судді свідчить про зволікання з його боку при ознайомленні з матеріалами досудового розслідування, в свою чергу, несення військової служби у складі підрозділу територіальної оборони здійснюється на добровільній основі (Закон України «Про основи національного спротиву» від 16 липня 2021 року № 1702-IX), що свідчить про існування у ОСОБА_13 можливості продовжувати здійснювати ознайомлення з матеріалами кримінального провадження і під час дії воєнного стану та несення ним військової служби. При цьому, сторона захисту неодноразово звертала увагу, що з боку захисту діє не лише підозрюваний, а й його захисник, що відповідає положенням п. 19 ч. 1 ст. 3 КПК України, тому з урахуванням викладених обставин, в інтересах ОСОБА_13 ознайомлюватися з матеріалами досудового розслідування мають право і його захисники також.

Детектив просила встановити стороні захисту строк для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні № 52017000000000592 від 05.09.2017 до 01.12.2022 р.

В своючергу,беручи доуваги обсяг (234томи)та складністьматеріалів кримінальногопровадження №52017000000000592від 05.09.2017,обсяг речовихдоказів,місце перебуванняпідозрюваних табільшості їхзахисників,які фактичнознаходяться вмісті Одеса,Одеська область,яке територіальновіддалене відміста Києва,де знаходитьсябільша частинаматеріалів досудовогорозслідування, з якими здійснюється ознайомлення іншими захисниками та підозрюваними, кількість матеріалів, з якими залишилось ознайомитись стороні захисту, кількість осіб, яким необхідно здійснити таке ознайомлення, враховуючи те, що більшість підозрюваних взагалі не ознайомлювалися з матеріалами досудового розслідування, а більшість захисників не ознайомилися навіть і з половиною відповідних матеріалів, з урахуванням того, що майже половина обсягу матеріалів досудового розслідування вже близько трьох місяців знаходиться у приміщенні Одеського територіального управління НАБУ у м. Одеса, що свідчить про існування у підозрюваних та їх захисників, які перебувають наразі у м. Одеса, можливості в будь-який день здійснювати ознайомлення з матеріалами досудового розслідування за відсутності для цього перешкод у вигляді створених введенням воєнного стану складнощів під час пересування до м. Києва, слідчий суддя вважає достатнім встановлення стороні захисту для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування строк до 31 січня 2023 року включно, який забезпечить дотримання вимог розумності строків та не порушить збалансованість прав та інтересів, як сторони обвинувачення, так і сторони захисту.

Крім того, для уникнення спірних питань під час виконання процесуальних дій, пов`язаних із ознайомленням сторони захисту з матеріалами досудового розслідування, враховуючи вимоги ст. 20, 28, 50, 290 КПК України, згідно яких сторона захисту це підозрюваний та його захисники, які можуть бути залучені на будь-якій стадії кримінального провадження, слідчий суддя дійшов до висновку про необхідність встановлення строку ознайомлення з матеріалами досудового розслідування підозрюваним та захисникам підозрюваних, у випадку надання ними документів, передбачених ч. 1 ст. 50 КПК України.

Таким чином, слідчий суддя дійшов до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню.

На підставі вищевикладеного та керуючись статтями 20, 28, 290, 309, 369-372, 376, 395 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Встановити стороні захисту, а саме підозрюваним ОСОБА_13, ОСОБА_10, ОСОБА_14, ОСОБА_18, ОСОБА_15, ОСОБА_17, ОСОБА_9, ОСОБА_16, ОСОБА_11, ОСОБА_12 та їх захисникам строк для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні № 52017000000000592 від 05.09.2017 до 31.01.2023 включно, після спливу якого сторона захисту буде вважатися такою, що реалізувала своє право на доступ до матеріалів вказаного кримінального провадження.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СЛІДЧИЙ СУДДЯ ОСОБА_31