Search

Document No. 106172157

  • Date of the hearing: 12/09/2022
  • Date of the decision: 12/09/2022
  • Case №: 991/1324/20
  • Proceeding №: 42016000000002989
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: Decision on the implementation of remote court proceedings
  • Presiding judge (HACC) : Tanasevych O.V.

Справа № 991/1324/20

Провадження1-кп/991/24/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про допит свідка у судовому засіданні в режимі відеоконференції

12 вересня 2022 року Вищий антикорупційний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді ОСОБА_3,

суддів ОСОБА_4, ОСОБА_5,

розглянувши клопотання прокурора ОСОБА_6 про допит свідка у судовому засіданні в режимі відеоконференції у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за номером 42016000000002989 від 24 жовтня 2016 року, за обвинуваченням

ОСОБА_1, який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в селищі міського типу Народичі Житомирської області, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1, та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною п`ятою статті 27, частиною четвертою статті 368, частиною третьою статті 209Кримінального кодексу України,

ВСТАНОВИВ:

1. 09 вересня 2022 року прокурор ОСОБА_6 звернулась до суду із клопотанням про допит свідка сторони обвинувачення ОСОБА_2 у судовому засіданні, призначеному на 12 вересня 2022 року о 08 годині 00 хвилин, в режимі відеоконференції. В обґрунтування своєї позиції посилалась на те, що відповідно до визначеного порядку дослідження доказів 12 вересня 2022 року заплановано допит свідків обвинувачення, зокрема, ОСОБА_2, який постійно проживає у місті Житомир та через запроваджений війсковий стан не може з`явитися до міста Києва. Тому з урахуванням місця постійного проживання свідка прокурор просила здійснити його допит в режимі відеоконференції з Житомирським районним судом Житомирської області.

2. Відповідно до пунктів 1, 4 частини першої статті 336 Кримінального процесуального кодексу України судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі, яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), зокрема, у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин, а також у разі необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження.

3. Згідно з частиною другою статті 336 Кримінального процесуального кодексу України суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження, зокрема, за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження.

4. Вирішуючи клопотання прокурора ОСОБА_6 про можливість проведення допиту свідка у судовому засіданні у режимі відеоконференції, колегія суддів виходить з того, що відповідно до частини першої статті 318 Кримінального процесуального кодексу України судовий розгляд з обов`язковою участю сторін кримінального провадження має бути проведений і завершений протягом розумного строку, тобто об`єктивно необхідного строку для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень.

При цьому згідно з частиною шостою статті 22 Кримінального процесуального кодексу України суд зобов`язаний створити необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків.

5. У зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України Указами Президента України № 64/2022 від 24 лютого 2022 року та № 341/2022 від 17 травня 2022 року, затвердженими відповідно законами України № 2402-ІХ від 24 лютого 2022 року, № 2263-ІХ від 22 травня 2022 року та № 573/2022 від 12 серпня 2022 року, в Україні діє правовий режим воєнного стану з 24 лютого до 20 листопада 2022 року.

6. На теперішній час тривають активні бойові дії, Російська Федерація наносить артелерійські, ракетні та бомбові удари по воєнних та цивільних об`єктах на всій території України, триває збройне протистояння у багатьох населених пунктах, що вочевидь створює небезпеку для всіх без виключення громадян. Крім того, у численних містах України запроваджено комендантську годину, об`єктивно існують суттєві обмеження щодо вільного пересування внаслідок відсутності або нерегулярності транспортного сполучення, має місце дефіцит паливно-мастильних матеріалів.

Зазначені обставини у своїй сукупності свідчать про наявність об`єктивних перешкод для безпосередньої участі сторін кримінального провадження у судовому засіданні, особливо якщо така участь пов`язана з необхідністю пересування на значні відстані.

7. Враховуючи викладене, колегія суддів дійшла переконання про наявність підстав для задоволення клопотання прокурора ОСОБА_6 про допит свідка сторони обвинувачення ОСОБА_2 у судовому засіданні, призначеному на 12 вересня 2022 року о 08 годині 00 хвилин, в режимі відеоконференції, з огляду на введення на території України воєнного стану та у зв`язку з цим суттєвого ускладнення забезпечення безпосередньої участі свідка, який перебуває в місті Житомир, у судовому засідання, що відбуватиметься в місті Києві.

Таким чином, вживаючи заходів для забезпечення оперативності, повноти та неупередженості судового розгляду, беручи до уваги, що кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки, колегія суддів вважає за необхідне здійснити дистанційне судове провадження між Вищим антикорупційним судом та Житомирським районним судом Житомирської області для допиту свідка.

На підставі викладеного, керуючись статтями 336, 372, 376 Кримінального процесуального кодексу України, колегія суддів

П О С Т А Н О В И Л А:

Клопотання прокурора ОСОБА_6 про допит свідка у судовому засіданні в режимі відеоконференції - задовольнити.

Здійснити дистанційне судове провадження між Вищим антикорупційним судом та Житомирським районним судом Житомирської області у судовому засіданні, призначеному на 12 вересня 2022 року о 08 годині 00 хвилин, за участю свідка ОСОБА_2 .

Доручити Житомирському районному суду Житомирської області забезпечити проведення відеоконференції за участю свідка ОСОБА_2 .

Копії ухвали про розгляд справи у режимі відеоконференції негайно направити до Житомирського районного суду Житомирської області для організації її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Хід та результати процесуальних дій, проведених у режимі відеоконференції, фіксувати за допомогою технічних засобів відеозапису.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя ОСОБА_3

Судді ОСОБА_4

ОСОБА_5