Search

Document No. 106217472

  • Date of the hearing: 12/09/2022
  • Date of the decision: 12/09/2022
  • Case №: 991/2251/22
  • Proceeding №: 52021000000000313
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: Decision on the implementation of remote court proceedings
  • Presiding judge (HACC) : Kryklyvyi V.V.

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа №991/2251/22

Провадження №1-кп/991/38/22

УХВАЛА

12 вересня 2022 року місто Київ

Вищий антикорупційний суд у складі суддів: головуючого ОСОБА_1, суддів ОСОБА_2 та ОСОБА_3,

розглянувши клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_4 адвоката ОСОБА_5 про здійснення дистанційного судового провадження у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4ст.368КК України, та ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5ст.27,ч.4ст.368КК України,

в с т а н о в и в :

На розгляді Вищого антикорупційного суду перебуває обвинувальний акт у кримінальному провадженні №52021000000000313 від15.06.2021 за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4ст.368КК України, та ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5ст.27,ч.4ст.368КК України.

Ухвалою від15.08.2022 у згаданому кримінальному провадженні призначено підготовче судове засідання (т.2а.с.55).

25.08.2022 до Вищого антикорупційного суду надійшло клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_4 адвоката ОСОБА_5 про здійснення судового провадження в режимі відеоконференції з приміщення Іллічівського міського суду Одеської області. Клопотання обґрунтовано тим, що ОСОБА_4 постійно проживає на території Одеської області. Проте внаслідок широкомасштабної військової агресії російської федерації проти України, запровадження на всій території України воєнного стану та з урахуванням епідеміологічної ситуації в України виникли об`єктивні обставини, які унеможливлюють прибуття ОСОБА_4 до приміщення Вищого антикорупційного суду.

Перевіривши матеріали кримінального провадження, колегія судів зазначає про таке.

Відповідно до ч.2ст.314КПК України підготовче судове засідання відбувається за участю обвинуваченого згідно з правилами, передбаченими цим Кодексом для судового розгляду.

Частиною1ст.318КПК України визначено, що судовий розгляд здійснюється з обов`язковою участю сторін кримінального провадження, зокрема обвинуваченого.

Згідно ізч.6ст.22КПКУкраїни судзобов`язаний створити необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків.

Пунктами1,4ч.1ст.336КПК України передбачено, що судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин, необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження.

Згідно з ч.2ст.336КПК України суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження.

Таким чином, враховуючи, що участь обвинуваченого у судових засіданнях є обов`язковою, колегія суддів вважає, що для забезпечення оперативності судового провадження, необхідно прийняти рішення щодо здійснення дистанційного судового провадження у цій справі.

Згаданого організаційного питання знаходиться поза межами здійснення кримінального провадження, тому його вирішення можливе за відсутності учасників судового провадження та без проведення судового засідання.

Вирішуючи клопотання захисника, колегія суддів звертає увагу на те, що згідно обвинувального акта обвинувачений ОСОБА_4 зареєстрований та постійно проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

У зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України Указом Президента України№67/2022 від24.02.2022, затвердженим Законом України№2102-ІХ від24.02.2022, на території України введено воєнний стан та запроваджено заходи правового режиму воєнного стану терміном на30діб, який згодом продовжено до21.11.2022.

З початку військової агресії і дотепер з боку російської федерації постійно наносяться ракетні та бомбові удари по воєнних та цивільних об`єктах на всій території України, зокрема транспортній інфраструктурі, що обумовлює нерегулярність та небезпечність міжміського транспортного сполучення. Окрім того, на всій території країни запроваджено комендантську годину, переміщення під час якої забороняється без спеціальної перепустки чи посвідчення, виданого військовою комендатурою.

Таким чином, наявні об`єктивні перешкоди для прибуття учасників судового провадження до приміщення суду та реальна небезпека, пов`язана з пересуванням на значні відстані територією України.

З огляду на викладене та приймаючи до уваги територіальну віддаленість місця постійного проживання обвинуваченого ОСОБА_4, з метою забезпечення права особи на участь в судовому засіданні та оперативності судового провадження, колегія суддів вважає за можливе здійснення судового провадження в режимі відеоконференції.

На підставі викладеного, керуючись ст.336КПК України,

п о с т а н о в и в:

Клопотання захисника ОСОБА_5 задовольнити.

Здійснювати дистанційне судове провадження у кримінальній справі за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4ст.368КК України, та ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5ст.27,ч.4ст.368КК України, між Вищим антикорупційним судом та Іллічівським міським судом Одеської області (68001, Одеськаобл., м.Чорноморськ, вул.Праці,10).

Доручити Іллічівському міськомусуду Одеськоїобласті проведення всіх судових засідань в режимі відеоконференції.

Доручити відповідальному представнику Іллічівському міськомусуду Одеськоїобласті вручати учасниками судового провадження пам`ятки про їх права та обов`язки.

Дату і час проведення судових засідань повідомляти учасникам судового провадження та Іллічівському міському суду Одеської області.

Копію ухвали направити до Іллічівському міськомусуду Одеськоїобласті для організації виконання.

Копію ухвали направити учасникам судового провадження для відома.

Роз`яснити учасникам судового провадження, що здійснення дистанційного провадження не є перешкодою для їх прибуття до Вищого антикорупційного суду для участі у судовому засіданні.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення й оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3