Search

Document No. 106628528

  • Date of the hearing: 10/01/2022
  • Date of the decision: 10/01/2022
  • Case №: 991/94/22
  • Proceeding №: 52021000000000566
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Bitsiuk A.V.

991/94/22

1-кс/991/95/22

УХВАЛА

Іменем України

Місто Київ 10 січня 2022 року

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, за участю детектива ОСОБА_2, розглянувши клопотання детектива Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_2 (далі - Детектив), про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій та матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №52021000000000566 від 06.12.2021 (далі - Кримінальне провадження) за ознаками кримінальних правопорушень передбаченого ч.4 ст.369 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Подане клопотання підлягає задоволенню, оскільки вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вчинений злочин відповідної тяжкості та під час проведення зазначених нижче негласних слідчих (розшукових) дій (далі - НСРД) можуть бути отримані докази, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину або встановлення осіб, які вчинили злочин, а іншим способом одержати їх неможливо.

Вказаний висновок зроблений виходячи з наступного.

В провадженні детективів Національного антикорупційного бюро України перебуває вказане Кримінальне провадження. Детектив звернувся до суду із клопотанням, погодженим прокурором ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій у Кримінальному провадженні.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в грудні 2021 року, ОСОБА_4, який діяв від імені ряду забудовників, перебуваючи в місті Києві, при зустрічі з в.о. директора ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5, висловив пропозицію надання неправомірної вигоди голові Державної інспекції архітектури та містобудування України ОСОБА_6, який, відповідно до п. 2 ч. 3 примітки до ст.368 КК України, є службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, оскільки його посада згідно зі статтею 6 Закону України «Про державну службу» належить до категорії «А», за вчинення указаною службовою особою дій з використанням наданої йому влади та службових повноважень.

Ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду ОСОБА_7 було надано дозвіл на проведення наступних негласних слідчих (розшукових) дій відносно ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, зареєстрованого за адресою АДРЕСА_1 : аудіо- та відеоконтролю особи, зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж і електронних інформаційних систем, встановлення місцезнаходження радіоелектронного засобу та візуального спостереження за особою у публічно доступних місцях.

Під час проведення досудового розслідування, зокрема, негласних слідчих (розшукових) дій, було встановлено, що ОСОБА_4, крім інших номерів, користується також номером телефону НОМЕР_1, який первинно зареєстрований в мережі оператора телекомунікацій ПрАТ «Київстар». Крім того встановлено, що ОСОБА_4 періодично прибуває у м. Київ та під час цього тимчасово проживає у готелі «Київ», розташованому за адресою м. Київ, вул. М.Грушевського, 26/1, у номері № НОМЕР_2 . У вказаному місці ОСОБА_4 проводить зустрічі, наради, здійснює діяльність, пов`язану з будівельною галуззю. Наведене свідчить про те, що указане місце, під час проживання у ньому ОСОБА_4, перебуває у його фактичному володінні.

Відповідно до ч. 2 ст. 246 КПК України негласні слідчі (розшукові) дії проводяться у випадках, якщо відомості про злочин та особу, яка його вчинила, неможливо отримати в іншій спосіб. Негласні слідчі (розшукові) дії проводяться виключно у кримінальному провадженні щодо тяжких і особливо тяжких злочинів (за виключенням установлення місцезнаходження радіоелектронного засобу).

Згідно із ч. 3 ст. 248 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про дозвіл на проведення негласної слідчої (розшукової) дії, якщо прокурор, слідчий доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) вчинене кримінальне правопорушення відповідної тяжкості; 2) під час проведення негласної слідчої (розшукової) дії можуть бути отримані докази, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин кримінального правопорушення або встановлення осіб, які вчинили кримінальне правопорушення.

Наведені детективом відомості та надані докази дають підстави зробити висновок, що було вчинено кримінальне правопорушення передбачене ч.4 ст. 369 КК України, яке відповідно до ст. 12 КК України є тяжким злочином.

Також, на даний час є достатні підстави дійти висновку, що до вчинення вказаного злочину може бути причетний ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, зареєстрованого за адресою АДРЕСА_1 .

Під час проведення НСРД відносно зазначеної особи, можуть бути отримані докази, які мають суттєве значення для з`ясування обставин кримінального правопорушення та встановлення осіб, які вчинили кримінальне правопорушення або причетні до нього.

З огляду на викладене, слідчий суддя дійшов висновку, що детективом наведені відомості, наявні в органу досудового розслідування, що стали підставою для єдиного висновку про необхідність проведення саме таких НСРД, дозвіл на проведення яких просить дати детектив і під час яких буде досягнуто той результат, який намагається досягти слідство, а саме: на проведення негласних слідчих (розшукових) дій відносно зазначеної особи у формі зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж за телефонним номером зазначеним у клопотанні, зняття інформації з електронних інформаційних систем, які використовують зазначений у клопотанні телефонний номер для ідентифікації аккаунту, обстеження публічно недоступних місць.

З метою встановлення учасників та змісту спілкування ОСОБА_4 щодо вчинення зазначеного злочину, є підстави для проведення негласної слідчої (розшукової) дій у формі обстеження публічно недоступних місць, житла чи іншого володіння особи шляхом таємного проникнення в них, у тому числі з використанням технічних засобів, зокрема місця його тимчасового проживання у готелі « ІНФОРМАЦІЯ_3 », розташованого за адресою АДРЕСА_2, у номері № НОМЕР_2, з метою виявлення і фіксації слідів підготовки або вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, речей і документів, що мають значення для їх досудового розслідування, виготовлення копій чи зразків зазначених речей і документів, виявлення та вилучення зразків для дослідження, встановлення технічних засобів аудіо-контролю особи, оскільки наявні достатні підстави вважати, що його розмови, пов`язані з його діяльністю у вказаному місці, можуть містити відомості, які мають значення для досудового розслідування. Наявні також достатні підстави вважати, що ОСОБА_4 може зустрічатися зі співучасниками злочину в у вказаному місці, а тому, для пошуку, фіксації та перевірки відомостей про вказані обставини, які мають значення для кримінального провадження, зокрема, стосовно поведінки зазначеної особи, кола осіб, з якими вона спілкується та обставин цієї комунікації, необхідним є проведення указаної негласної слідчої (розшукової) дії.

З огляду на те, що зазначений готельний номер вказана особа використовує як житло, а значення для досудового розслідування має саме зміст розмов, то надання дозволу на встановлення засобів відеоконтролю у зазначеному приміщення буде непропорційним втручання у права особи.

Під час проведення вищевказаних негласних слідчих (розшукових) дій можливо отримати докази, а саме: фактичні дані про узгодженість дій осіб, що можуть бути причетними до вчинення злочину, зокрема осіб, причетних до діяльності зазначених вище компаній, інших осіб, що можуть бути причетні до вчинення кримінального правопорушення, їх представників, а також щодо спілкування чи проведення ними зустрічей з метою обговорення окремих питань узгодження та координації своїх дій та наступного уникнення кримінальної відповідальності, залучення інших осіб до приховування злочину та матеріальних об`єктів, які можуть бути використані як докази, які самостійно та в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину або встановлення осіб, які його вчинили.

Метою вказаних НСРД є збирання доказів та підтвердження доведеності факту вчинення зазначеною особою особливо тяжкого кримінального правопорушення, а також встановлення причетності інших осіб, причетних до вчинення описаного злочину, з огляду на неможливість отримання таких даних у інший законний спосіб.

Отримання відомостей про вчинення кримінального правопорушення в інший спосіб неможливо, оскільки проведення гласних слідчих (розшукових) дій у вказаному кримінальному провадженні надасть можливість зацікавленим особам вчинити дії направлені на знищення доказів протиправної поведінки. Крім того, комунікація та координація осіб, причетних до вчинення злочину здійснюється з відповідним вжиттям ними заходів до укриття своєї діяльності та конспірації, тому в інший спосіб, окрім проведення негласних слідчих (розшукових) дій, отримати інформацію про їх злочинну діяльність неможливо, оскільки провадження гласних слідчих (розшукових) дій не повною мірою забезпечує можливість отримати фактичні дані, що можуть використовуватися при розслідуванні злочину. Також, проведення саме негласних слідчих (розшукових) дій дозволить встановити інших осіб, причетних до скоєння кримінального правопорушення, у зв`язку з яким проводиться досудове розслідування, задокументувати їх роль у його вчиненні та зв`язки.

З огляду на складність кримінального провадження, завуальований характер протиправної злочинної діяльності осіб причетних до описаного вище злочину, дотримання ними правил конспірації, а також враховуючи мету проведення негласних слідчих (розшукових) дій, строк проведення негласних слідчих (розшукових) дій повинно здійснюватися два місяці.

Ідентифікуючі данні (ПІБ, адреси, номер телефону тощо) підтверджені у судовому засіданні.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 31, 32 Конституції України, ст.ст. 246-249, 258, 263, 264, 267 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення негласних слідчих розшукових дій відносно ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, зареєстрованого за адресою АДРЕСА_1, строком на два місяці з дня винесення ухвали, а саме:

- зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж по абонентському номеру НОМЕР_1, який первинно зареєстрований в мережі оператора телекомунікацій ПрАТ «Київстар» (мереж, що забезпечують передавання знаків, сигналів, письмового тексту, зображень та звуків або повідомлень будь-якого виду між підключеними до них телекомунікаційними мережами доступу), що полягатиме у негласному проведенні із застосуванням відповідних технічних засобів, у тому числі встановлених на транспортних телекомунікаційних мережах, спостереження, відбору та фіксації змісту телефонних розмов, іншої інформації та сигналів (передавання знаків, сигналів, письмового тексту, зображень та звуків або повідомлень будь-якого виду між підключеними до неї телекомунікаційними мережами доступу, SMS, MMS), що передаються телефонним каналом зв`язку, який контролюється та зняття інформації з каналів зв`язку, що полягає в негласному одержанні, перетворенні і фіксації із застосуванням технічних засобів, у тому числі встановлених на транспортних телекомунікаційних мережах, у відповідній формі різних видів сигналів, які передаються каналами зв`язку мережі Інтернет, інших мереж передачі даних, що контролюються («Viber», «Whats App», «Telegram», «Line», «CoverMe»), які зареєстровані по абонентському номеру НОМЕР_1, що знаходиться у фактичному володінні та користуванні ОСОБА_4 ;

- зняття інформації з електронних інформаційних систем, що полягатиме у пошуку, виявленні і фіксації відомостей, що містяться у електронній інформаційній системі або її частинах, доступі до електронної інформаційної системи або її частини, а також отриманні таких відомостей без відома її власника, володільця або утримувача, а саме з мобільних телефонів, комп`ютерної техніки, пристроїв для зберігання даних, інтернет - месенджерів «Viber», «Whats App», «Telegram», «Line», «CoverMe» які зареєстровані по абонентському номеру НОМЕР_1, який первинно зареєстрований в мережі оператора телекомунікацій ПрАТ «Київстар»;

- обстеження публічно недоступних місць, житла чи іншого володіння особи - номеру № НОМЕР_2 у готелі « ІНФОРМАЦІЯ_3 », розташованому за адресою АДРЕСА_2, під час проживання там ОСОБА_4, шляхом таємного проникнення в нього, у тому числі з використанням технічних засобів з метою виявлення і фіксації слідів підготовки або вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, речей і документів, що мають значення для їх досудового розслідування, виготовлення копій чи зразків зазначених речей і документів, виявлення та вилучення зразків для дослідження, встановлення технічних засобів аудіоконтролю особи.

Строк дії ухвали - два місяці, до 10 березня 2022 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1