Search

Document No. 106730051

  • Date of the hearing: 07/10/2022
  • Date of the decision: 07/10/2022
  • Case №: 991/8783/21
  • Proceeding №: 52019000000000746
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: Decision on temporary access
  • Presiding judge (HACC) : Fedorak L.M.

Справа № 991/8783/21

1-кп/991/67/21

УХВАЛА

07 жовтня 2022 року м. Київ

Вищий антикорупційний суд у складі колегії суддів:

головуюча - ОСОБА_5

судді - ОСОБА_6., ОСОБА_7

секретар судового засідання - ОСОБА_8

розглядаючи у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду клопотання захисника ОСОБА_9 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 52019000000000746 за обвинуваченням:

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця міста Київ, який зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 364 КК України,

за участі сторін кримінального провадження:

сторона обвинувачення - прокурор ОСОБА_10

сторона захисту - обвинувачений ОСОБА_1,

захисник ОСОБА_11

а також за участі представника потерпілого та цивільного позивача ОСОБА_2

в с т а н о в и в:

1.Вищим антикорупційним судом (далі - Суд) отримано клопотання захисника ОСОБА_9 про надання йому тимчасового доступу до документів, що знаходяться у володінні Вищого антикорупційного суду, а саме матеріалів судових справ №991/10102/20, №991/10100/20, №991/10020/20.

2.В обґрунтування свого клопотання захисник ОСОБА_12 зазначив, що відповідна інформація необхідна для перевірки дотримання вимог законодавства під час постановлення слідчим суддею ухвал про дозвіл на обшук, за результатами яких стороною обвинувачення було отримано докази, у т.ч. й речові. Зазначене, на переконання захисника, може вплинути на допустимість останніх.

3.Представник Вищого антикорупційного суду просив провести судове засідання з розгляду цього клопотання без його участі.

4.Прокурор та представник потерпілого та цивільного позивача щодо задоволення клопотання заперечували. Зокрема, прокурор зазначив, що у клопотанні не обґрунтовано, чому тимчасовий доступ не було здійснено під час досудового розслідування. Також прокурор зауважив, що розгляд цих клопотань слідчим суддею здійснювався за участі детектива, а тому незрозуміло чому захисник вважає, що технічна фіксація судових засідань не здійснювалась.

5.Вирішуючи подане клопотання, Суд виходить із такого.

6.Кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом. Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом. Суд, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, створює необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків (частини 1, 2, 6 ст. 22 КПК України).

7.Відповідно до ч. 1 ст. 333 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються під час судового провадження згідно з положеннями розділу ІІ цього Кодексу з урахуванням особливостей, встановлених цим розділом.

8.Частиною 1 та пункту 5 ч. 2 ст. 131 КПК України встановлено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, до них належить, зокрема, тимчасовий доступ до речей і документів.

9.Частинами 1, 2 ст. 159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали суду.

10.Згідно з ч. 5 ст. 163 КПК України суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

11.Відповідно до ч. 2 ст. 333 КПК України під час розгляду клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів суд також враховує причини, через які доступ не був здійснений під час досудового розслідування.

12.Із клопотання захисника ОСОБА_9 встановлено, що підставою для звернення із відповідним клопотанням є необхідність підтвердження законності проведення обшуків у кримінальному провадженні, зокрема, за місцем проживання ОСОБА_3, ОСОБА_4, та ОСОБА_1, під час яких було знайдено докази, на які покликається сторона обвинувачення. Зокрема, йдеться про здійснення повного фіксування судового засідання з розгляду клопотань детектива про дозвіл на обшук за допомогою звуко- та відеозаписувальних пристроїв. Також захисник ОСОБА_12 зазначив, що про здобуті за результатами обшуків речі і документи, які використовуються як докази у кримінальному провадженні, він дізнався лише під час ознайомлення із матеріалами досудового розслідування у порядку ст. 290 КПК України.

13.Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 3 КПК України досудове розслідування - стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується, зокрема, направленням до суду обвинувального акта.

14.Судом встановлено, що захисник ОСОБА_12 ознайомився із відповідними ухвалами слідчих суддів 16 серпня 2021 року. 28 грудня 2021 року було складено і затверджено обвинувальний акт, а наступного дня - 29 грудня 2021 року його було отримано Судом.

15.Згідно з ч. 2 ст. 290 КПК України прокурор або слідчий за його дорученням зобов`язаний надати доступ до матеріалів досудового розслідування, які є в його розпорядженні. Тобто, відкриттю стороні захисту підлягають усі матеріали досудового розслідування. Водночас, відповідно до ст. 349 КПК України докази, якими сторона підтверджуватиме наведені нею обставини зазначаються у вступній промові.

16.Таким чином, характер і обсяг доказів, які можуть мати значення для з`ясування допустимості та достовірності зібраних стороною обвинувачення доказів практично неможливо визначити наперед. Про те, що прокурор буде покликатись на фактичні дані, здобуті за результатами проведення обшуків стороні захисту достеменно стало відомо після призначення кримінального провадження до судового розгляду та подання відповідних доказів прокурором.

17.Таким чином, у сторони захисту можливість отримати доступ до матеріалів вказаних судових справ на стадії досудового розслідування була обмежена. Відповідно, Суд не вбачає перешкод для розгляду даного клопотання із цих підстав.

18.Суд не ставить під сумнів доводи захисника ОСОБА_9 про те, що матеріали судових справ, про тимчасовий доступ до яких просить захисник знаходяться у володінні Вищого антикорупційного суду. Адже як встановлено із доданих до клопотання копій ухвал слідчого судді щодо надання дозволу на обшуки, вони постановлені саме слідчим суддею Вищого антикорупційного суду, а відтак повинні зберігатись у його архіві.

19.На переконання суду, ці матеріали не становлять собою та не включають документів, які відповідно до ст. 162 КПК України містять охоронювану законом таємницю.

20.Суд вважає, що встановлення обставин, на які у своєму клопотанні посилається сторона захисту мають суттєве значення у даному кримінальному провадженні.

21.Так, доводи сторони захисту щодо необхідності надання тимчасового доступу зводяться до потреби у перевірці дотримання вимог кримінального процесуального законодавства під час розгляду клопотання про надання дозволу на проведення обшуку.

22.З цього приводу важливим є положення п. 4 ч. 3 ст. 87 КПК України, відповідно до якого недопустимими є також докази, що були отримані під час виконання ухвали про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи, якщо така ухвала винесена слідчим суддею без проведення повної технічної фіксації засідання.

23.Суд також враховує, що процесуальні документи щодо надання дозволу на проведення слідчих дій не є самостійними доказами у кримінальному провадженні. Однак такі процесуальні документи повинні досліджуватись судом під час судового розгляду з метою оцінки допустимості доказів, отриманих на їх підставі. Зазначене узгоджується із позицією Верховного Суду, що викладена у постанові від 28 травня 2020 року у справі № 751/9365/15-к.

24.За змістом ч. 2 ст. 86 КПК України недопустимий доказ не може бути використаний при прийнятті процесуальних рішень, на нього не може посилатися суд при ухваленні судового рішення.

25.Звідси, з огляду на зазначені вище положення про принцип змагальності у кримінальному провадженні, Суд вважає, що встановлення обставин, на які покликається сторона захисту у своєму клопотанні має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

26.Водночас, зазначення в ухвалі слідчого судді про присутність детектива під час розгляду відповідних клопотань беззаперечно не доводить факту здійснення технічної фіксації судових засідань. Зазначене може бути встановлено лише шляхом безпосереднього ознайомлення із матеріалами судових справ.

27.Отже, клопотання захисника в частині дозволу на тимчасовий доступ до матеріалів судових справ №991/10102/20, №991/10100/20, №991/10020/20 належить задовольнити. Тимчасовий доступ слід надати із можливістю вилучити їх копії, у т.ч. технічних записів судового засідання.

Керуючись статтями 131, 159, 160, 163, 164, 333, 369-372, 375, 376 КПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Клопотання захисника ОСОБА_9 про тимчасовий доступ до речей та документів задовольнити.

Надати захиснику ОСОБА_9 тимчасовий доступ до матеріалів судових справ № 991/10100/20, № 991/10020/20, № 991/10102/20, які перебувають у володінні Вищого антикорупційного суду, з можливістю ознайомитись з ними та зняти їх копії, у тому числі копії технічних записів судового засідання.

Ухвала діє до 14 жовтня 2022 року включно.

Особа, яка зазначена в ухвалі суду про тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей або документів, зобов`язана надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі речей і документів особі, зазначеній у відповідній ухвалі суду. У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукування та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене частиною 1 статті 392 КПК України.

Судді:

ОСОБА_6 ОСОБА_7 ОСОБА_5