Search

Document No. 106759971

  • Date of the hearing: 25/10/2022
  • Date of the decision: 25/10/2022
  • Case №: 991/4582/22
  • Proceeding №: 52022000000000228
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Fedorov O.V.

Справа № 991/4582/22

Провадження 1-кс/991/4600/22

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

13 жовтня 2022 року м. Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_2., дослідивши скаргу адвоката ОСОБА_3, подану в інтересах підозрюваного ОСОБА_1, на бездіяльність керівника САП ОГП ОСОБА_4, що полягає у нерозгляді клопотання про скасування постанови прокурора, у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №52022000000000228 від 02.09.2017,

ВСТАНОВИВ:

13.10.2022 до Вищого антикорупційного суду надійшла вказана скарга адвоката ОСОБА_3, яка на підставі протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 13.10.2022 була передана на розгляд слідчого судді Вищого антикорупційного суду ОСОБА_2

В обґрунтування своєї скарги адвокат зазначає, що в межах вказаного провадження його довірителю ОСОБА_1 начебто повідомлено про підозру, а 08.04.2021 детективи оголосили його у міжнародний розшук. Разом з тим, адвокат вважає, що підстави для розшуку відпали, місцезнаходження його довірителя відоме і він не переховується від слідства, у зв`язку із чим сторона захисту неодноразово ініціювала припинення розшуку ОСОБА_1 .

Так, 05.08.2022 захист подав прокурорам клопотання про припинення міжнародного розшуку ОСОБА_1, у відповідь на яке, 07.09.2022 прокурор ОСОБА_5 виніс постанову про відмову у його задоволенні.

У подальшому, 07.10.2022 адвокат подав клопотання керівнику САП ОГП про скасування вказаної постанови прокурора, вважаючи її незаконною та необґрунтованою.

Адвокат вважає, що керівник САП ОГП мав розглянути вказане клопотання в порядку та у строки, передбачені ст. 220 КПК України, однак станом на день звернення із цією скаргою, клопотання не розглянуте, відповідну постанову не винесено, а тому керівник САП допустив бездіяльність, яка може бути оскаржена на підставі п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України.

Враховуючи вказане, адвокат просить скаргу задовольнити і зобов`язати керівника САП ОГП розглянути його клопотання у порядку, передбаченому ст. 220 КПК України.

Дослідивши скаргу та долучені до неї матеріали, слідчий суддя дійшов такого висновку.

За змістом ст. 26 КПК України слідчий суддя у кримінальному провадженні вирішує лише ті питання, що винесені на його розгляд сторонами та віднесені до його повноважень КПК України, при цьому, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, що визначені КПК України

Відповідно до ч. 1 ст. 24 КПК України, кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності слідчого, прокурора в порядку, передбаченому цим Кодексом.

На досудовому провадженні може бути оскаржена, зокрема, бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у нездійсненні процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений КПК України строк (п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України).

При цьому, відповідна бездіяльність може бути оскаржена виключно за наявності таких умов:

-слідчий або прокурор наділені обов`язком вчинити певну процесуальну дію;

-така процесуальна дія має бути вчинена у визначений КПК України строк;

- з клопотанням про здійснення процесуальної дії звернувся суб`єкт, що має на це право;

-відповідна процесуальна дія слідчим чи прокурором у встановлений строк не вчинена.

Наведена норма дозволяє звернутися до слідчого судді зі скаргою не на будь-яку бездіяльність, а лише щодо обов`язків, строк виконання яких чітко регламентований кримінальним процесуальним законодавством.

Відповідно до ч. 2 ст. 303 КПК України скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які не охоплюються вищенаведеною нормою не розглядаються під час досудового розслідування та можуть бути предметом розгляду під час підготовчого провадження у суді згідно з правилами статей 314-316 цього Кодексу .

Адвокат вважає, що керівник САП ОГП був зобов`язаний розглянути подане ним клопотання про скасування постанови прокурора нижчого рівня у порядку та в строки, передбачені ст. 220 КПК України.

Разом з тим, ст. 220 КПК України передбачає обов`язок слідчого, прокурора розглянути у триденний строк клопотання сторони захисту саме про виконання будь-яких процесуальних дій.

Водночас, як встановлено слідчим суддею, зі змісту поданого адвокатом клопотання вбачається, що у ньому порушувалось питання про скасування незаконної та необґрунтованої постанови прокурора до прокурора вищого рівня, тобто таке клопотання стосувалась необхідності прийняття процесуального рішення, а не виконання процесуальної дії.

Так, процедура скасування вищестоящим прокурором незаконних та необгрунтованих постанов прокурорів нижчого рівня передбачена ч. 6 ст. 36 КПК України. Вказана норма визначає, що Генеральний прокурор, керівник обласної прокуратури, керівник місцевої прокуратури, їх перші заступники та заступники при здійсненні нагляду за додержанням законів під час проведення досудового розслідування мають право скасовувати незаконні та необґрунтовані постанови слідчих та прокурорів нижчого рівня у межах строків досудового розслідування, передбачених статтею 219 цього Кодексу. Про скасування таких постанов повідомляється прокурор, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення відповідного досудового розслідування. Скасування незаконних та необґрунтованих постанов детективів Національного антикорупційного бюро України та прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури може бути здійснено Генеральним прокурором або особою, яка виконує його обов`язки, чи керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

При цьому, скасування постанови здійснюється шляхом прийняття відповідної постанови уповноваженим суб`єктом, тобто шляхом прийняття процесуального рішення, а не вчинення процесуальної дії.

З урахуванням вказаного, клопотання захисника про скасування постанови про розшук особи, не є клопотанням про виконання процесуальних дій, отже, у керівника САП ОГП не виникло обов`язку його розгляду в порядку ст. 220 КПК України.

Водночас, положення ст. 303 КПК України, не передбачають можливості оскарження нерозгляду клопотання щодо прийняття процесуального рішення в порядку ч. 6 ст. 36 КПК України, оскільки вказана норма не містить обов`язку прокурора вищого рівня розглянути таке клопотання у визначений законом строк.

Згідно з ч. 4 ст. 304 КПК України, у разі якщо скарга подана на рішення, дію чи бездіяльність слідчого, прокурора, що не підлягає оскарженню, то в такому разі слідчий суддя відмовляє у відкритті провадження.

З огляду на викладене, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для відмови у відкритті провадження за цією скарги.

Керуючись ст. ст. 221, 303, 304, 306, 309, 372, 376, 395КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

1.Відмовити у відкритті провадження за скаргою ОСОБА_3, подану в інтересах підозрюваного ОСОБА_1, на бездіяльність керівника САП ОГП ОСОБА_4, що полягає у нерозгляді клопотання про скасування постанови прокурора, у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №52022000000000228 від 02.09.2017.

2.Копію ухвали невідкладно надіслати особі, яка подала скаргу.

3.Ухвала може бути оскаржена до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду протягом п`яти днів з дня отримання її копії.

4.Ухвала набирає законної сили після закінчення п`ятиденного строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі її подання ухвала слідчого судді, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_2