Search

Document No. 106824910

  • Date of the hearing: 19/10/2022
  • Date of the decision: 19/10/2022
  • Case №: 688/3517/16-к
  • Proceeding №: 52015000000000011
  • Instance: HACC AC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC AC) : Nykyforov A.S.

Справа № 688/3517/16-к

Провадження №11-кп/991/77/22

Головуючий суддя І інстанція: ОСОБА_5

Доповідач: ОСОБА_6

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

АПЕЛЯЦІЙНА ПАЛАТА

УХВАЛА

про здійснення дистанційного судового провадження

19 жовтня 2022 року м. Київ

Суддя Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду ОСОБА_6., розглянувши у приміщенні суду у м. Києві клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_1 - адвоката ОСОБА_7 про здійснення апеляційного судового провадження у режимі відеоконференції за апеляційними скаргами на вирок Вищого антикорупційного суду від 19 серпня 2022 року,

ВСТАНОВИВ:

Вироком Вищого антикорупційного суду від 19.08.2022 ОСОБА_1 визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 369-2 КК України, та призначено йому покарання у виді позбавлення волі на строк 4 (чотири) роки, від покарання - звільнено на підставі ст. 49 КК України; ОСОБА_2 визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 369-2 КК України, та призначено йому покарання у виді позбавлення волі на строк 3 (три) роки, від покарання - звільнено на підставі ст. 49 КК України. Цим же вироком вирішено питання щодо речових доказів та спеціальної конфіскації, відшкодування процесуальних витрат та щодо заходів забезпечення кримінального провадження.

Зацікавленою особою щодо реабілітації померлого обвинуваченого ОСОБА_3 - ОСОБА_4, захисником обвинуваченого ОСОБА_1 - адвокатом ОСОБА_7 та захисником обвинуваченого ОСОБА_2 - адвокатом ОСОБА_8 подані апеляційні скарги, розгляд яких призначений на 10 год. 00 хв. 10 листопада 2022 року.

19 жовтня 2022 року до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду електронною поштою надійшло клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_1 - адвоката ОСОБА_7 про проведення судового засідання в режимі відеоконференції із Здолбунівським районним судом Рівненської області. Клопотання обґрунтовано тим, що через запровадження на всій території України воєнного стану та наявні обмеження щодо вільного пересування у комендантську годину із міста Рівне до міста Києва, прохає забезпечити можливість його участі, а також участі обвинуваченого ОСОБА_1 в апеляційному розгляді в режимі відеоконференції зі Здолбунівським районним судом Рівненської області.

Відповідно до вимог п. 1 ч. 1, ч.ч. 2-3 ст. 336 КПК України, судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), зокрема, у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин. Суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження. Застосовувані в дистанційному судовому провадженні технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зображення і звуку, дотримання принципу гласності та відкритості судового провадження, а також інформаційну безпеку. Учасникам кримінального провадження має бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового провадження, ставити запитання і отримувати відповіді, реалізовувати інші надані їм процесуальні права та виконувати процесуальні обов`язки, передбачені цим Кодексом.

Згідно із ч. 5 ст. 336 КПК України, якщо особа, яка братиме участь у судовому провадженні дистанційно, знаходиться у приміщенні, розташованому поза територією юрисдикції суду та поза територією міста, в якому розташований суд, суд своєю ухвалою може доручити суду, на території юрисдикції якого перебуває така особа, здійснити дії, передбачені частиною четвертою цієї статті. Копія ухвали може бути надіслана електронною поштою, факсимільним або іншим засобом зв`язку. Суд, що отримав доручення, за погодженням з судом, що надав доручення, зобов`язаний у визначений в ухвалі строк організувати виконання зазначеного доручення.

Розглянувши клопотання адвоката, враховуючи те, що обвинувачений ОСОБА_1 проживає у м. Здолбунів Рівненської області, а його захисник ОСОБА_7 - у місті Рівне, через запроваджений на території України воєнний стан та обмеження пересування у комендантську годину, з метою дотримання процесуальних прав обвинуваченого та його захисника, який звернувся із апеляційною скаргою, на участь у судовому засіданні, колегія суддів вважає, що наявні підстави для здійснення дистанційного судового провадження у режимі відеоконференції зі Здолбунівським районним судом Рівненської області.

На підставі викладеного, керуючись вимогами ст.ст. 336, 401, 418 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_1 - адвоката ОСОБА_7 про здійснення судового провадження в режимі відеоконференції - задовольнити.

Призначити дистанційне судове провадження у режимі відеоконференції по розгляду апеляційних скарг ОСОБА_4, захисника обвинуваченого ОСОБА_1 - адвоката ОСОБА_7 та захисника обвинуваченого ОСОБА_2 - адвоката ОСОБА_8 на вирок Вищого антикорупційного суду від 19 серпня 2022 року.

Проведення дистанційного судового провадження у режимі відеоконференції із Апеляційною палатою Вищого антикорупційного суду доручити Здолбунівському районному суду Рівненської області, що розташований за адресою: вулиця Незалежності, 10, Здолбунів, Рівненська область, 35700.

Учасникам судового провадження, які прибудуть на 10 год. 00 хв. 10 листопада 2022 року до Здолбунівського районного суду Рівненської області, для участі у судовому засіданні у режимі відеоконференції, вручити пам`ятки про їх права та обов`язки.

Копію цієї ухвали надіслати до Здолбунівського районного суду Рівненської області - для виконання, учасникам судового провадження - до відома.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя ОСОБА_6