Search

Document No. 106862732

  • Date of the hearing: 20/10/2022
  • Date of the decision: 20/10/2022
  • Case №: 991/1324/20
  • Proceeding №: 42016000000002989
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: Decision on the implementation of remote court proceedings
  • Presiding judge (HACC) : Tanasevych O.V.

Справа № 991/1324/20

Провадження1-кп/991/24/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про допит свідків у судовому засіданні в режимі відеоконференції

20 жовтня 2022 року Вищий антикорупційний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді ОСОБА_4.,

суддів ОСОБА_5., ОСОБА_6.,

розглянувши клопотання прокурора ОСОБА_7 про допит свідків у судовому засіданні в режимі відеоконференції у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за номером 42016000000002989 від 24 жовтня 2016 року, за обвинуваченням

ОСОБА_1, який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в селищі міського типу Народичі Житомирської області, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1, та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною п`ятою статті 27, частиною четвертою статті 368, частиною третьою статті 209Кримінального кодексу України,

ВСТАНОВИВ:

1. 19 жовтня 2022 року прокурор ОСОБА_7. звернулась до суду із клопотанням про допит свідків сторони обвинувачення ОСОБА_2 та ОСОБА_3 у судовому засіданні, призначеному на 21 жовтня 2022 року об 11 годині 00 хвилин, в режимі відеоконференції. В обґрунтування своєї позиції посилалась на те, що відповідно до визначеного порядку дослідження доказів 21 жовтня 2022 року заплановано допит свідків обвинувачення, зокрема, ОСОБА_2 який постіно проживає у місті Житомир, та ОСОБА_3, який через виробничу зайнятість постійно перебуває у місті Самбір, Львівської області. Тому з урахуванням введення воєнного стану в Україні, місця постійного перебування свідків у вказаних містах та їх виробничу зайнятість, прокурор просила здійснити допит свідка ОСОБА_2 в режимі відеоконференції з Житомирським районним судом Житомирської області, а свідка - ОСОБА_3 з Самбірським міськрайонним судом Львівської області.

2. Відповідно до пунктів 1, 4 частини першої статті 336 Кримінального процесуального кодексу України судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі, яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), зокрема, у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин, а також у разі необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження.

3. Згідно з частиною другою статті 336 Кримінального процесуального кодексу України суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження, зокрема, за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження.

4. Вирішуючи клопотання прокурора ОСОБА_7. про можливість проведення допиту свідків у судовому засіданні у режимі відеоконференції, колегія суддів виходить з того, що відповідно до частини першої статті 318 Кримінального процесуального кодексу України судовий розгляд з обов`язковою участю сторін кримінального провадження має бути проведений і завершений протягом розумного строку, тобто об`єктивно необхідного строку для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень.

При цьому за змістом частини шостою статті 22 Кримінального процесуального кодексу України суд зобов`язаний створити необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків.

5. У зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України Указами Президента України № 64/2022 від 24 лютого 2022 року та № 341/2022 від 17 травня 2022 року, затвердженими відповідно законами України № 2402-ІХ від 24 лютого 2022 року, № 2263-ІХ від 22 травня 2022 року та № 573/2022 від 12 серпня 2022 року, в Україні діє правовий режим воєнного стану з 24 лютого до 20 листопада 2022 року.

6. На теперішній час тривають активні бойові дії, Російська Федерація наносить артелерійські, ракетні та бомбові удари по воєнних та цивільних об`єктах на всій території України, триває збройне протистояння у багатьох населених пунктах, що вочевидь створює небезпеку для всіх без виключення громадян. Крім того, у численних містах України запроваджено комендантську годину, об`єктивно існують суттєві обмеження щодо вільного пересування внаслідок відсутності або нерегулярності транспортного сполучення, має місце дефіцит паливно-мастильних матеріалів.

Зазначені обставини у своїй сукупності свідчать про наявність об`єктивних перешкод для безпосередньої участі сторін кримінального провадження у судовому засіданні, особливо якщо така участь пов`язана з необхідністю пересування на значні відстані.

7. Враховуючи викладене, колегія суддів дійшла переконання про наявність підстав для задоволення клопотання прокурора ОСОБА_7. про допит свідків сторони обвинувачення ОСОБА_2 та ОСОБА_3 у судовому засіданні, призначеному на 21 жовтня 2022 року об 11 годині 00 хвилин, в режимі відеоконференції, з огляду на введення на території України воєнного стану, що ускладнює забезпечення безпосередньої участі свідків, які перебувають в місті Житомир та в місті Самбір, у судовому засіданні, що відбуватиметься в місті Києві.

8. Таким чином, вживаючи заходів для забезпечення оперативності, повноти та неупередженості судового розгляду, беручи до уваги, що кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки, колегія суддів вважає за необхідне здійснити дистанційне судове провадження між Вищим антикорупційним судом та з Житомирським районним судом Житомирської області та Самбірським міськрайонним судом Львівської області для допиту свідків.

На підставі викладеного, керуючись статтями 336, 372, 376 Кримінального процесуального кодексу України, колегія суддів

П О С Т А Н О В И Л А:

Клопотання прокурора ОСОБА_7 про допит свідків у судовому засіданні в режимі відеоконференції - задовольнити.

Здійснити дистанційне судове провадження між Вищим антикорупційним судом, Житомирським районним судом Житомирської області та Самбірським міськрайонним судом Львівської області у судовому засіданні, призначеному на 21 жовтня 2022 року об 11 годині 00 хвилин.

Доручити Житомирському районному суду Житомирської області забезпечити проведення відеоконференції за участю свідка ОСОБА_2 .

Доручити Самбірському міськрайонному суду Львівської області забезпечити проведення відеоконференції за участю свідка та ОСОБА_3 .

Копії ухвали про розгляд справи у режимі відеоконференції негайно направити до Житомирського районного суду Житомирської області та Самбірського міськрайонного суду Львівської області для організації її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Хід та результати процесуальних дій, проведених у режимі відеоконференції, фіксувати за допомогою технічних засобів відеозапису.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя ОСОБА_4

Судді ОСОБА_5

ОСОБА_6