Search

Document No. 106881054

  • Date of the hearing: 21/10/2022
  • Date of the decision: 21/10/2022
  • Case №: 991/4757/22
  • Proceeding №: 12013110000000270
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Voronko V.D.

Справа № 991/4757/22

Провадження 1-кс/991/4777/22

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

21 жовтня 2022 року м. Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_2, вирішуючи питання можливості проведення дистанційного судового провадження в режимі відеоконференції у справі за скаргою захисника ОСОБА_3 в інтересах підозрюваного ОСОБА_1 на постанову заступника Генерального прокурора - керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 про продовження строку дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, від 14.10.2022 у кримінальному провадженні №12013110000000270 від 14.03.2013, -

ВСТАНОВИВ:

18.10.2022 до Вищого антикорупційного суду надійшла скарга захисника ОСОБА_3 в інтересах підозрюваного ОСОБА_1 на постанову заступника Генерального прокурора - керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 про продовження строку дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, від 14.10.2022 у кримінальному провадженні №12013110000000270 від 14.03.2013.

Розгляд вищевказаної скарги був призначений слідчим суддею на 25.10.2022 о 12:30 год.

У своїй скарзі захисник ОСОБА_3 просить здійснити розгляд скарги за участю підозрюваного ОСОБА_1 із застосуванням засобів відеоконференцзв`язку із приміщення ДУ "Київський слідчий ізолятор", де наразі утримується останній.

У зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану», Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Верховною Радою України (Закон України № 2102-IX від 24.02.2022), в Україні введено воєнний стан з 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, період дії якого продовжено до 21.11.2022.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Відповідно до п.4 рекомендацій Ради суддів України щодо роботи судів в умовах воєнного стану від 02.03.2022 усім судам України рекомендовано, зокрема, роз`яснювати громадянам можливість відкладення розгляду справ у зв`язку із воєнними діями та можливість розгляду справ в режимі відеоконференції.

Частинами 1 та 2 ст. 336 КПК України передбачено, що судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі: 1) неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин; 2) необхідності забезпечення безпеки осіб; 3) проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого; 4) необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження; 5) наявності інших підстав, визначених судом достатніми.

Суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження. У разі якщо сторона кримінального провадження чи потерпілий заперечує проти здійснення дистанційного судового провадження, суд може ухвалити рішення про його здійснення лише вмотивованою ухвалою, обґрунтувавши в ній прийняте рішення. Суд не має права прийняти рішення про здійснення дистанційного судового провадження, в якому поза межами приміщення суду перебуває обвинувачений, якщо він проти цього заперечує.

Пунктом другим резолютивної частини рішення Ради суддів України № 63 від 30.10.2020 визначено, що з метою забезпечення прав учасників судових проваджень на розгляд їх справ справедливим та неупередженим судом в розумний строк звернути увагу судів та суддів України, що учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

Отже, враховуючи вищевикладене, слідчий суддя приходить до висновку, що обмеження права участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції може бути обумовлене виключно відсутністю технічної можливості, а в умовах воєнного стану в Україні така форма участі розглядається як основна.

З огляду на що виникла необхідність у проведенні дистанційного судового провадження щодо розгляду скарги захисника на постанову про продовження строку тримання під вартою в режимі відеоконференції з метою забезпечення безпеки як самого підозрюваного, так і всіх учасників кримінального та судового провадження.

Таким чином, слідчий суддя вважає, що з метою забезпечення виконання вимог кримінального процесуального законодавства щодо розгляду кримінальних проваджень у розумні строки, забезпечення безпеки учасникам кримінального та судового провадження в правовому режимі воєнного стану країни, необхідно провести дистанційне судове провадження щодо розгляду скарги захисника на постанову про продовження строку тримання під вартою в режимі відеоконференції між приміщеннями Вищого антикорупційного суду та Державною установою «Київський слідчий ізолятор», в якому утримується підозрюваний ОСОБА_1 . До того ж встановлена наявна технічна можливість проведення відеоконференції в Державній установі «Київський слідчий ізолятор».

Керуючись ст. 336 КПК України та беручи до уваги Рішення Ради суддів України № 63 від 30.10.2020 та Закон України «Про правовий режим воєнного стану», слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Призначити дистанційне судове провадження з розгляду клопотання прокурора про продовження строку тримання під вартою на 25 жовтня 2022 року о 12 годині 30 хвилин в режимі відеоконференції між Вищим антикорупційним судом та Державною установою «Київський слідчий ізолятор», за участі підозрюваного ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Доручити службовим особам Державної установи «Київський слідчий ізолятор» вручити підозрюваному ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, пам`ятку про його процесуальні права та перебувати поряд з ним до закінчення судового засідання.

Фіксувати хід і результати судового засідання за допомогою технічного засобу відеозапису.

Копію ухвали надіслати до Державної установи «Київський слідчий ізолятор» для організації її виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_2