Search

Document No. 106963874

  • Date of the hearing: 19/07/2022
  • Date of the decision: 19/07/2022
  • Case №: 991/2536/22
  • Proceeding №: 52022000000000184
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Bitsiuk A.V.

991/2536/22

1-кс/991/2556/22

УХВАЛА

Іменем України

Місто Київ 19 липня 2022 року

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, за участю детектива ОСОБА_2, розглянувши клопотання детектива Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_2 (далі - Детектив) №19/3310т, про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій та матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №52022000000000184 від 18.07.2022 (далі - Кримінальне провадження) за ознаками кримінальних правопорушень передбаченого ч.4 ст.368 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Подане клопотання підлягає задоволенню, оскільки вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вчинений злочин відповідної тяжкості та під час проведення зазначених нижче негласних слідчих (розшукових) дій (далі - НСРД) можуть бути отримані докази, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину або встановлення осіб, які вчинили злочин, а іншим способом одержати їх неможливо.

Вказаний висновок зроблений виходячи з наступного.

В провадженні детективів Національного антикорупційного бюро України перебуває вказане Кримінальне провадження. Детектив звернувся до суду із клопотанням, погодженим прокурором ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій у Кримінальному провадженні.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в період з 15 липня 2022 року по теперішній час, службова особа ДКІБ Служби безпеки України, а саме оперативний співробітник ОСОБА_4, здійснюючи оперативний супровід досудового розслідування у кримінальному провадженні №42022102010000078 від 15.06.2022 за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України, яке розслідується слідчими СВ Голосіївського УП ГУ Національної поліції у місті Києва (процесуальне керівництво здійснює Голосіївська окружна прокуратура міста Києва), а саме після проведення 14.07.2022 обшуку та вилучення у приміщенні за адресою: АДРЕСА_1, приладдя для майнінгу (відео карти, материнські плати, блоки живлення, SSD-накопичувачі, тощо) на загальну суму біля 100 тисяч доларів США, що належить фізичній особі-підприємцю ОСОБА_5, вимагає у останнього неправомірну вигоду в розмірі 60 (шістдесяти тисяч) доларів США, за не створення перешкод у подальшому здійснення підприємницької діяльності ОСОБА_5

17 липня 2022 року, ОСОБА_4 висунув вимогу ОСОБА_5 щодо необхідності додатково передати 5000 (п`ять тисяч) доларів США для слідчого судді, який розглядатиме клопотання слідчого про арешт вище вказаного вилученого майна, за не створення перешкод у здійсненні його подальшої підприємницької діяльності, у вигляді накладення арешту на майно.

Вказані протиправні дії, оперативний співробітник ДКІБ Служби безпеки України ОСОБА_4 вчиняє різними способами маскування, оскільки обізнаний в силу виконання службових обов`язків методами та способами документування тяжких та особливо тяжких злочинів під час проведення негласних слідчих (розшукових) дій, зокрема умисно: 1 - висунув вимогу передати йому неправомірну вигоду в загальному розмірі 65 000 (шістдесят п`ять) тисяч доларів США у вигляді крипто-валюти, через відповідний обмінник, а саме на електронний крипто-валютний гаманець, номер якого повідомить додатково; 2 - спілкується із ОСОБА_5 в режимі Інтернет-з`єднань за допомогою месенджерів «WhatsApp» і «Telegram» із різними номерами сім-карток (на даний час ідентифіковані як НОМЕР_1 та НОМЕР_2 ); 3 - використовує свою довірену особу, а саме посередника - невстановлену особу чоловічої статі, що зареєстрована під іменем « ОСОБА_6 » в мережі «Telegram».

В той же час, ОСОБА_4 повідомив ОСОБА_5, що вразі невиконання його вимог про передачу зазначеної неправомірної вигоди, він будучи старшим в оперативному супроводженні досудового розслідування у кримінальному провадженні №42022102010000078 від 15.06.2022, ініціюватиме ряд інших слідчих дій направлених на перешкоджання здійсненню підприємницької діяльності ОСОБА_5, в тому числі подальших обшуків та вилучення іншого майна ОСОБА_5 .

Таким чином, в органу досудового розслідування існують обґрунтовані підозри вважати, що ОСОБА_4 у змові з невстановленою особою причетні до вчинення зазначеного кримінального правопорушення.

Наведене підтверджується дослідженими доказами, що містяться в матеріалах кримінального провадження, в тому числі: заявою ОСОБА_5 про вимагання неправомірної вигоди ОСОБА_4 ; показаннями свідка ОСОБА_5 про обставини вимагання неправомірної вигоди ОСОБА_4 у змові з іншою невстановленою на даний час особою, за не створення перешкод у подальшому здійсненні підприємницької діяльності ОСОБА_5 (із долученими фото знімками екрану мобільного телефону, на яких зафіксоване спілкування у месенджерах «WhatsApp» і «Telegram»); ухвалою слідчого судді Голосіївського районного суду міста Києва від 06.07.2022 про надання дозволу на проведення обшуку житла ОСОБА_7, за адресою: АДРЕСА_2 ; протоколом обшуку від 14.07.2022, а саме житла ОСОБА_7, під час якого присутній працівник СБ України ОСОБА_4 ; протоколом обшуку від 14.07.2022 приміщення за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до ч. 2 ст. 246 КПК України негласні слідчі (розшукові) дії проводяться у випадках, якщо відомості про злочин та особу, яка його вчинила, неможливо отримати в іншій спосіб. Негласні слідчі (розшукові) дії проводяться виключно у кримінальному провадженні щодо тяжких і особливо тяжких злочинів (за виключенням установлення місцезнаходження радіоелектронного засобу).

Згідно із ч. 3 ст. 248 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про дозвіл на проведення негласної слідчої (розшукової) дії, якщо прокурор, слідчий доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) вчинене кримінальне правопорушення відповідної тяжкості; 2) під час проведення негласної слідчої (розшукової) дії можуть бути отримані докази, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин кримінального правопорушення або встановлення осіб, які вчинили кримінальне правопорушення.

Наведені детективом відомості та надані докази, які дають підстави зробити висновок, що було вчинено кримінальне правопорушення передбачене ч.4 ст.368 КК України, яке відповідно до ст. 12 КК України є особливо тяжким злочином.

Крім того, в даному кримінальному провадженні маються відомості про намагання отримати працівником правоохоронного органу частину неправомірної вигоди для судді місцевого суду, який розглядатиме клопотання про арешт майна в кримінальному провадженні №42022102010000078 від 15.06.2022. Відповідно до положень абзацу п`ятого пункту 1 частини п`ятої статті 216 та та ст. 33-1 КПК України подане клопотання підсудне Вищому антикорупційному суду.

Детективом ставиться питання про проведення НСРД відносно ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянина України, який спілкується з особами, які висловили йому вимогу надати неправомірну вимогу.

Детективом доведено, що на даний час є достатні підстави дійти висновку, що певні відомості про зустрічі, розмови, в тому числі в службовому кабінеті, обмін інформацією вказаної особи, та інші дані, які отримані під час проведення НСРД щодо неї, можуть бути використані як докази, які мають суттєве значення для з`ясування обставин кримінального правопорушення та встановлення осіб, які вчинили кримінальне правопорушення

З огляду на викладене, слідчий суддя дійшов висновку, що детективом наведені відомості, наявні в органу досудового розслідування, що стали підставою для єдиного висновку про необхідність проведення саме таких НСРД, дозвіл на проведення яких просить дати детектив і під час яких буде досягнуто той результат, який намагається досягти слідство, а саме: на проведення негласних слідчих (розшукових) дій відносно вказаної особи у формі зняття інформації з електронних комунікаційних мереж, зняття інформації з електронних інформаційних систем, спостереження за особою у публічно доступних місцях, установлення місцезнаходження радіоелектронного засобу, аудіо-, відеоконтроль особи.

Під час проведення вищевказаних негласних слідчих (розшукових) дій можливо отримати докази, а саме: фактичні дані про домовленості, узгодженість дій осіб, що можуть бути причетними до вчинення зазначеного злочину, а також щодо спілкування чи проведення ними зустрічей з метою обговорення окремих питань заволодіння, розподілу, передачі коштів, якими заволоділи, та наступного уникнення кримінальної відповідальності, залучення інших осіб до вчинення та приховування злочину та матеріальних об`єктів, які можуть бути використані як докази, які самостійно та в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину або встановлення осіб, які його вчинили.

Метою вказаних НСРД є збирання доказів та підтвердження доведеності факту вчинення відповідними особами особливо тяжкого кримінального правопорушення, а також встановлення причетності інших осіб, причетних до вчинення описаного злочину, з огляду на неможливість отримання таких даних у інший законний спосіб.

Отримання відомостей про вчинення кримінального правопорушення в інший спосіб неможливо, оскільки проведення гласних слідчих (розшукових) дій у вказаному кримінальному провадженні надасть можливість зацікавленим особам вчинити дії направлені на знищення доказів протиправної поведінки. Крім того, комунікація та координація осіб, причетних до вчинення злочину здійснюється з відповідним вжиттям ними заходів до укриття своєї діяльності та конспірації, тому в інший спосіб, окрім проведення негласних слідчих (розшукових) дій, отримати інформацію про їх злочинну діяльність неможливо, оскільки провадження гласних слідчих (розшукових) дій не повною мірою забезпечує можливість отримати фактичні дані, що можуть використовуватися при розслідуванні злочину. Також, проведення саме негласних слідчих (розшукових) дій дозволить встановити інших осіб, причетних до скоєння кримінального правопорушення, у зв`язку з яким проводиться досудове розслідування, задокументувати їх роль у його вчиненні та зв`язки.

З огляду на складність кримінального провадження, невизначений конкретний час передачі коштів, завуальований характер протиправної злочинної діяльності осіб причетних до описаного вище злочину, дотримання ними правил конспірації, а також враховуючи мету проведення негласних слідчих (розшукових) дій, строк проведення негласних слідчих (розшукових) дій повинен становити 2 (два) місяці.

Ідентифікуючі данні (ПІБ, номери телефонів тощо) підтверджені у судовому засіданні.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 31, 32 Конституції України, ст.ст. 246-249, 258, 263, 264, 267, 268, 269 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення негласних слідчих (розшукових) дій відносно ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянина України, строком на 2 (два) місяці з дня винесення ухвали, а саме:

- зняття інформації з електронних телекомунікаційних мереж за абонентським номером НОМЕР_3, що первинно зареєстрований оператором мобільного зв`язку ТОВ «Лайфселл» (мереж, що забезпечують передавання знаків, сигналів, письмового тексту, зображень та звуків або повідомлень будь-якого виду між підключеними до неї телекомунікаційними мережами доступу), а саме: контроль за телефонними розмовами, що полягає у негласному проведенні із застосуванням відповідних технічних засобів, у тому числі встановлених на електронних телекомунікаційних мережах, спостереження, відбору та фіксації телефонних розмов, іншої інформації та сигналів (SMS, MMS, факсимільний зв`язок, модемний зв`язок, тощо), які передаються телефонним каналом зв`язку, що контролюється; зняття інформації з каналів зв`язку, що полягає в негласному одержанні, перетворенні і фіксації із застосуванням технічних засобів, у тому числі встановлених на електронних телекомунікаційних мережах, у відповідній формі різних видів сигналів, які передаються каналами зв`язку мережі Інтернет, інших мереж передачі даних, що контролюються («Viber», «WhatsApp», «Line», «Telegram», «CoverMe», «Signal»);

- візуальне спостереження за казаною особою - ОСОБА_5 у публічно доступних місцях для пошуку, фіксації і перевірки відомостей про особу та її поведінку або тих, з ким ця особа контактує, з використанням відеозапису, фотографування, спеціальних технічних засобів для спостереження;

- установлення місцезнаходження радіоелектронного засобу, яка полягає в застосуванні технічних засобів для локалізації місцезнаходження радіоелектронного засобу, у тому числі мобільного терміналу систем зв`язку, та інших радіовипромінювальних пристроїв, активованих у мережах операторів рухомого (мобільного) зв`язку, без розкриття змісту повідомлень, що передаються по абонентському номеру НОМЕР_3, що первинно зареєстрований оператором мобільного зв`язку ТОВ «Лайфселл»;

- аудіо-, відеоконтролю особи ОСОБА_4 в місцях його перебування;

- зняття інформації з електронних інформаційних систем месенджерів Telegram», «WhatsApp», «Signal» щодо облікових записів (акаунтів), зареєстрованих за його абонентським номером НОМЕР_3, належного ОСОБА_5, а саме пошук, виявлення і фіксація відомостей, що містяться в електронних інформаційних системах або їх частинах, доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, а також отримання таких відомостей без відома їх власника, володільця або отримувача.

Строк дії ухвали - два місяці, до 19 вересня 2022 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1