Search

Document No. 107296324

  • Date of the hearing: 14/11/2022
  • Date of the decision: 14/11/2022
  • Case №: 317/2973/18
  • Proceeding №: 42018000000000814
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Fedorov O.V.

Справа № 317/2973/18

Провадження 1-кп/991/128/19

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

14 листопада 2022 року м. Київ

Вищий антикорупційний суд колегією суддів у складі:

головуючого судді ОСОБА_2,

суддів - ОСОБА_3, ОСОБА_4,

розглянувши клопотання про здійснення дистанційного судового провадження у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018000000000814 від 04.04.2018, за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Вказане кримінальне провадження перебуває на розгляді Вищого антикорупційного суду. Наступне судове засідання призначено на 14 листопада 2022 року на 11 год. 00 хв. в приміщенні Вищого антикорупційного суду за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, 41.

Водночас, 11 листопада 2022 року обвинувачений ОСОБА_1 засобами електронного зв`язку направив клопотання про проведення вказаного судового засідання за участю його захисника ОСОБА_5 в режимі відеоконференції з Красногвардійським районним судом м. Дніпропетровська. В обґрунтування клопотання обвинувачений ОСОБА_1 зазначає, що на вказаному судовому засіданні заплановано дослідження доказів сторони захисту, однак захисник обвинуваченого має заздалегідь призначене судове засідання на вказану дату на 09 год. 00 хв у Красногвардійському районному суді м. Дніпропетровськ, у зв`язку з чим позбавлений прибути до м. Києва, де знаходиться Вищий антикорупційний суд.

При вирішенні вказаного клопотання, колегія суддів виходить з того, що відповідно до ст. 336 КПК України, судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі: 1) неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин 2) необхідності забезпечення безпеки осіб 3) проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого 4) необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження 5) наявності інших підстав, визначених судом достатніми.

Виходячи зі змісту ст. 336 КПК України, рішення про проведення судового засідання в режимі відеоконференції може бути прийнято судом за умови доведення наявності хоча б однієї з обставин, наведених у вказаній статті.

При розгляді вказаного клопотання, суд враховує, що Указом Президента України в Україні було введено воєнний стан із 24 лютого 2022 року, який неодноразово продовжувався і досі триває.

Вирішуючи питання про наявність таких підстав у цьому кримінальному провадженні, суд буре до уваги участь захисника ОСОБА_5 в іншому судовому засіданні у Красногвардійському районному суді м. Дніпропетровськ, значну віддаленість приміщення Вищого антикорупційного суду від міста Дніпро, а також запроваджені в державі заходи, у зв`язку з введеним воєнним станом, що значно ускладнює можливість безпосередньої участі захисника у вказаному судовому засіданні, а тому вимоги клопотання суд вважає обґрунтованими.

Беручи до уваги вказані виключні обставини та позицію учасників кримінального провадження, з метою забезпечення швидкого судового розгляду, під час якого кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки, а також відстань між м. Києвом та м. Дніпро, колегія суддів вважає за необхідне проводити судове засідання, призначене на 14 листопада 2022 на 11 год. 00 хв. в режимі відеоконференції за участі захисника - адвоката ОСОБА_5 з Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська.

При цьому, суд повідомляє, що дане рішення не позбавляє учасників можливості брати участь у судовому засіданні безпосередньо в приміщенні Вищого антикорупційного суду.

На підставі викладеного, керуючись статтями 336, 376, КПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1.Клопотання обвинуваченого ОСОБА_1 - задовольнити.

2.Доручити Красногвардійському районному суду м. Дніпропетровська (49006, м. Дніпро, пр-т Пушкіна, 77-б) проводити судове засідання, призначене на 14 листопада 2022 на 11 год. 00 хв., в режимі відеоконференції за участю захисника - адвоката ОСОБА_5.

3.Доручити Красногвардійському районному суду м. Дніпропетровська забезпечити вручення судовим розпорядником або секретарем судового засідання цього суду захиснику пам`яток про його процесуальні права та обов`язки, перевірку документів, що посвідчують його особу та підтверджують повноваження захисника, а також перебувати поряд з ним до закінчення судового засідання.

4.Підписані пам`ятки про права та обов`язки учасника направити до Вищого антикорупційного суду за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, 41.

5.Для організації виконання копію ухвали про участь осіб в режимі відеоконференції направити до Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська.

6.Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення. Ухвала окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали може бути включено до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене ч. 1 ст. 392 КПК України.

Головуючий: ОСОБА_6

Судді: ОСОБА_7

ОСОБА_8