Search

Document No. 107649254

  • Date of the hearing: 02/12/2022
  • Date of the decision: 02/12/2022
  • Case №: 991/5744/22
  • Proceeding №: 52017000000000717
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Koliush O.L.

Справа № 991/5744/22

Провадження № 1-кс/991/5765/22

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 грудня 2022 року місто Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_2 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_3, прокурора ОСОБА_4 розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Вищого антикорупційного суду питання про залучення підозрюваному захисника для розгляду клопотання старшого детектива Національного бюро Першого відділу детективів Першого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_5 погоджене прокурором четвертого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі - ЄРДР) за № 52017000000000717 від 25.10.2017, відносно ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянина України, уродженця міста Івана-Франківськ, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1, підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 369 КК України,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні слідчого судді перебуває вказане клопотання.

Судове засідання з розгляду цього клопотання було призначено на 24.11.2022 та 02.12.2022.

У вказані судові засідання захисники підозрюваного ОСОБА_1 адвокати ОСОБА_6 і ОСОБА_7 не прибули, про дату, час та місце розгляду клопотання повідомлені належним чином, про причини неявки слідчого суддю не повідомляли.

При цьому підозрюваний ОСОБА_1 перебуває у міжнародному розшуку.

У зв`язку з неявкою захисників ОСОБА_1 у судове засідання, виникла необхідність у призначенні підозрюваному захисника з центру надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Прокурор ОСОБА_8 заперечував проти призначення підозрюваному захисника з центру надання безоплатної вторинної правової допомоги, вказавши, що законом передбачена можливість розгляду вказаного клопотання за відсутності підозрюваного та захисників.

Слідчий суддя вислухавши думку прокурора, дійшов такого висновку.

Відповідно до ст. 2 КПК України одним із завдань кримінального провадження є забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно зі ст. 59 Конституції України кожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав. Відповідно до ч. 3 ст. 20 КПК України у випадках, передбачених цим Кодексом та/або законом, що регулює надання безоплатної правової допомоги, підозрюваному, обвинуваченому правова допомога надається безоплатно за рахунок держави.

Згідно з п. 3 ч. 3 ст. 42 КПК України підозрюваний, обвинувачений має право, зокрема, на отримання правової допомоги захисника за рахунок держави у випадках, передбачених цим Кодексом та/або законом, що регулює надання безоплатної правової допомоги, в тому числі у зв`язку з відсутністю коштів на її оплату.

Відповідно до ст. 49 КПК України слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд зобов`язані забезпечити участь захисника у кримінальному провадженні у випадках, якщо: 1) відповідно до вимог статті 52 цього Кодексу участь захисника є обов`язковою, а підозрюваний, обвинувачений не залучив захисника; 2) підозрюваний, обвинувачений заявив клопотання про залучення захисника, але за відсутністю коштів чи з інших об`єктивних причин не може його залучити самостійно; 3) слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд вирішить, що обставини кримінального провадження вимагають участі захисника, а підозрюваний, обвинувачений не залучив його.

Згідно з ч. 1 ст. 53 КПК України слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд залучають захисника для проведення окремої процесуальної дії в порядку, передбаченому статтею 49 цього Кодексу, виключно у невідкладних випадках, коли є потреба у проведенні невідкладної процесуальної дії за участю захисника, а завчасно повідомлений захисник не може прибути для участі у проведенні процесуальної дії чи забезпечити участь іншого захисника або якщо підозрюваний, обвинувачений виявив бажання, але ще не встиг залучити захисника або прибуття обраного захисника неможливе.

Відповідно до вимог ч. 6 ст. 19 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», у разі отримання постанови слідчого, прокурора, ухвали слідчого судді, суду про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги зобов`язаний негайно призначити захисника.

Отже, враховуючи, що обставини кримінального провадження під час розгляду клопотання детектива про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою вимагають участі захисника, а захисники підозрюваного ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилися, враховуючи гарантоване право підозрюваного на справедливий розгляд та вирішення справи у розумні строки, слідчий суддя дійшов висновку про необхідність доручення Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в місті Києві призначити адвоката для проведення окремої процесуальної дії, а саме розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні відносно ОСОБА_1 .

На підставі викладеного, керуючись ч. 6 ст. 19 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», ст. 20, 28, 49, 52, 371, 372 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Доручити Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в м. Києві надати підозрюваному ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, безоплатну правову допомогу та призначити адвоката для проведення окремої процесуальної дії - розгляду клопотання старшого детектива Національного бюро Першого відділу детективів Першого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_5, погодженого прокурором четвертого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора ОСОБА_9 про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі - ЄРДР) за № 52017000000000717 від 25.10.2017, відносно ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 369 КК України.

Забезпечити прибуття адвоката у судове засідання, яке відбудеться 08 грудня 2022 року о 11 годині 00 хвилин у приміщенні Вищого антикорупційного суду (м. Київ, проспект Перемоги, 41).

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_2