Search

Document No. 107918185

  • Date of the hearing: 22/11/2022
  • Date of the decision: 22/11/2022
  • Case №: 991/5479/22
  • Proceeding №: 52021000000000529
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Kryklyvyi V.V.

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 991/5479/22

Провадження № 1-кп/991/70/22

УХВАЛА

22 листопада 2022 року місто Київ

Вищий антикорупційний суд колегією суддів у складі: головуючого ОСОБА_1, суддів ОСОБА_2 та ОСОБА_3,

за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_4, прокурора ОСОБА_5, обвинуваченої ОСОБА_6,

здійснивши у залі суду відкрите судове засідання у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_6 у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ст. 3663 КК України,

в с т а н о в и в :

До Вищого антикорупційного суду надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 52021000000000529 від 12.11.2021, відповідно до якого ОСОБА_6, будучи особою, уповноваженою на виконання функцій держави, умисно не подала декларація особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України «Про запобігання корупції», за 2020 рік.

Органом досудового розслідування дії ОСОБА_6 кваліфіковано за ст. 3663 Кримінального кодексу України у редакції Закону України від 04.12.2020 № 1074?IX, яка передбачала найсуворіше покарання у виді громадських робіт. Таким чином, з урахуванням положень ст. 12 Кримінального кодексу України, ОСОБА_6 інкриміновано вчинення кримінального проступку.

У свою чергу Кримінальним процесуальним кодексом України (далі - КПК України), зокрема параграфом першим глави 30, передбачений особливий порядок провадження щодо кримінальних проступків у суді першої інстанції, а саме спрощене провадження.

Зі змісту положень, закріплених у зазначеному параграфі, вбачається, що спрощений порядок провадження щодо кримінальних проступків полягає у тому, що вирок суду за результатами такого провадження ухвалюється без проведення судового розгляду в судовому засіданні за відсутності учасників судового провадження (ст. ст. 381, 382 КПК України). Однак обов`язковою умовою для застосування такого порядку є беззаперечне визнання підозрюваним своєї винуватості, не оспорення ним встановлених досудовим розслідуванням обставин і згода підозрюваного на розгляд обвинувального акта за його відсутності.

Відповідно до положень ст. 302 КПК України встановивши під час досудового розслідування, що підозрюваний беззаперечно визнав свою винуватість, не оспорює встановлені досудовим розслідуванням обставини і згоден з розглядом обвинувального акта за його відсутності, а потерпілий, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, не заперечують проти такого розгляду, прокурор має право надіслати до суду обвинувальний акт, в якому зазначає клопотання про його розгляд у спрощеному порядку без проведення судового розгляду в судовому засіданні. До такого обвинувального акта повинні бути додані: 1) письмова заява підозрюваного, складена в присутності захисника, щодо беззаперечного визнання своєї винуватості, згоди із встановленими досудовим розслідуванням обставинами, ознайомлення з обмеженням права апеляційного оскарження згідно з частиною другою цієї статті та згоди з розглядом обвинувального акта у спрощеному провадженні; 2) письмова заява потерпілого, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, щодо згоди із встановленими досудовим розслідуванням обставинами, ознайомлення з обмеженням права апеляційного оскарження згідно з частиною другою цієї статті та згоди з розглядом обвинувального акта у спрощеному провадженні; 3) матеріали досудового розслідування, у тому числі документи, які засвідчують беззаперечне визнання підозрюваним своєї винуватості.

Разом з цим, у зазначеному обвинувальному акті клопотання прокурор про його розгляд у спрощеному провадженні відсутнє. До нього не додаються матеріали, які засвідчують беззаперечне визнання підозрюваним своєї винуватості, та відповідної письмової заяви підозрюваного.

З огляду на викладене, суд вважає, що судовий розгляд обвинувального акта у кримінальному провадженні № 52021000000000529 від 12.11.2021 необхідно здійснювати у загальному порядку, з проведенням підготовчого судового засідання та за участі учасників судового провадження.

У підготовчому судовому засіданні прокурор просив призначити судовий розгляд на підставі вказаного обвинувального акта, який провести у відкритому судовому засіданні, викликавши в судове засідання учасників судового провадження та свідків. Обвинувачена проти призначення судового розгляду не заперечували.

Будь?яких обставин, які унеможливлюють призначення судового розгляду судом не встановлено.

Заслухавши думки учасників кримінального провадження, дослідивши обвинувальний акт та додані до нього документи, судом встановлено, що згадане кримінальне провадження підсудне Вищому антикорупційному суду. Підстав для повернення обвинувального акта прокурору, закриття або зупинення кримінального провадження не встановлено. Угода про визнання винуватості не укладалася.

За таких обставин, суд вважає за необхідне призначити судовий розгляд на підставі обвинувального акта у даному кримінальному провадженні, який здійснювати у відкритому судовому засіданні, за участі прокурора та обвинуваченої.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 316, 382 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

У кримінальному провадженні № 52021000000000529 від 12.11.2021 за обвинуваченням ОСОБА_6 у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ст. 3663 КК України, призначити судовий розгляд на 22.11.2022 на 15 год 45 хв, з урахуванням положень глави 30 КПК України.

Судовий розгляд проводити у відкритому судовому засіданні у залі судових засідань Вищого антикорупційного суду, з участю прокурора та обвинуваченої.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3