Search

Document No. 108129113

  • Date of the hearing: 26/12/2022
  • Date of the decision: 26/12/2022
  • Case №: 991/6653/22
  • Proceeding №: 42016000000000785
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Voronko V.D.

Справа № 991/6653/22

Провадження 1-кс/991/6683/22

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 грудня 2022 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, перевіривши матеріали клопотання старшого детектива Національного бюро Четвертого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_2, погоджене прокурором другого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ОСОБА_3, про здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні №42016000000000785 від 22.03.2016,

ВСТАНОВИВ:

На розгляді слідчого судді Вищого антикорупційного суду перебуває клопотання старшого детектива Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_2, погоджене прокурором, про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні №42016000000000785 від 22.03.2016, за підозрою ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2, ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_7 . ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Розгляд клопотання призначений на 28.12.2022 на 13 год. 00хв.

Захист підозрюваних ОСОБА_6 та ОСОБА_5 здійснюється адвокатами адвокатського об`єднання «AVER LEX».

В той же час у адвокатів адвокатського об`єднання «AVER LEX», які здійснювали захист підозрюваного ОСОБА_4 на підставі договору про надання правової допомоги, на даний час закінчились повноваження для захисту, про що свідчить лист від старшого партнера АО «AVER LEX» адвоката ОСОБА_8 .

Щодо підозрюваного ОСОБА_7 . ІНФОРМАЦІЯ_4 відсутні будь-які дані про укладення ним договору про надання правової допомоги.

Оскільки підозрювані ОСОБА_4 та ОСОБА_7 перебувають у розшуку, за такого вбачається необхідність у залученні до розгляду клопотання захисників за рахунок безоплатної правової допомоги.

Вивчивши матеріали клопотання старшого детектива, слідчий суддя приходить до наступного.

Відповідно до ч.1 ст.53 КПК України слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд залучають захисника для проведення окремої процесуальної дії в порядку, передбаченому статтею 49 цього Кодексу, виключно у невідкладних випадках, коли є потреба у проведенні невідкладної процесуальної дії за участю захисника, а завчасно повідомлений захисник не може прибути для участі у проведенні процесуальної дії чи забезпечити участь іншого захисника або якщо підозрюваний, обвинувачений виявив бажання, але ще не встиг залучити захисника або прибуття обраного захисника неможливе.

Згідно із частиною 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення, а за частиною 3 статті 6 Конвенції, кожний обвинувачений у вчиненні кримінального правопорушення має щонайменше такі права: c) захищати себе особисто чи використовувати юридичну допомогу захисника, вибраного на власний розсуд, або - за браком достатніх коштів для оплати юридичної допомоги захисника - одержувати таку допомогу безоплатно, коли цього вимагають інтереси правосуддя.

Відповідно до статті 59 Конституції України, кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Статтею 63 Конституції України зокрема визначено, що підозрюваний, обвинувачений чи підсудний має право на захист.

Згідно матеріалів клопотання, ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, підозрюється органом досудового розслідування у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_4, підозрюється органом досудового розслідування у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.5 ст.191 КК України. У відповідності до положень ч.6 ст.12 КК України, злочин, передбачений ч.5 ст.191 КК України, відноситься до особливо тяжких злочинів.

Участь адвоката є обов`язковою у кримінальному провадженні щодо особливо тяжких злочинів (ст.52 КПК України).

Положеннями ч.1 ст.297-3 КПК України встановлено, що клопотання про здійснення спеціального досудового розслідування розглядається слідчим суддею не пізніше десяти днів з дня його надходження до суду за участі особи, яка подала клопотання, та захисника. Якщо підозрюваний самостійно не залучив захисника, слідчий суддя зобов`язаний вжити необхідних заходів для залучення захисника.

Враховуючи той факт, що підозрювані ОСОБА_4 та ОСОБА_7 перебувають у розшуку, а приписи ч.1 ст.297-3 КПК України передбачають участь захисника при розгляді клопотань про здійснення спеціального досудового розслідування, з метою забезпечення права на захист підозрюваних та дотримання процесуальних строків розгляду клопотання, слідчий суддя вважає за необхідне доручити Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві забезпечити прибуття до суду захисників для здійснення захисту підозрюваних ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_7 . ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Згідно з ч.2 ст.49 КПК України, постанова (ухвала) про доручення призначити адвоката негайно направляється відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правової допомоги, і є обов`язковою для негайного виконання.

Невиконання, неналежне або несвоєчасне виконання ухвали про доручення призначити адвоката тягнуть відповідальність, встановленому законом.

Керуючись ст.ст. 49, 53 КПК України слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Доручити Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві забезпечити явку в судове засідання захисників для здійснення захисту підозрюваних ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_7 . ІНФОРМАЦІЯ_4 під час розгляду клопотання старшого детектива Національного бюро Четвертого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_2, погодженого прокурором другого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ОСОБА_3, про здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні №42016000000000785 від 22.03.2016 за підозрою ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2, ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_7 . ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Розгляд клопотання призначений на 28 грудня 2022 року о 13 год. 00 хв. в приміщенні Вищого антикорупційного суду (м. Київ, вул. Хрещатик 42а).

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Слідчий суддя ОСОБА_1