Search

Document No. 108719309

  • Date of the hearing: 02/02/2023
  • Date of the decision: 02/02/2023
  • Case №: 991/736/23
  • Proceeding №: 52022000000000396
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Koliush O.L.

Справа № 991/736/23

Провадження № 1-кс/991/743/23

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 січня 2023 року місто Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2, детектива ОСОБА_3, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судового засідання Вищого антикорупційного суду клопотання старшого детектива Національного бюро Другого відділу детективів Четвертого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_4, погоджене керівником Першого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора ОСОБА_5 про накладенняарешту намайно у кримінальному провадженні,внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 52022000000000396від 02.12.2022за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.4ст.368КК України,

ВСТАНОВИВ:

27.01.2023до Вищогоантикорупційного судунадійшло вказанеклопотання,відповідно доякого детективпросив накластиарешт на речі, вилучені під час обшуку автомобіля Мазда 6 державний номерний знак НОМЕР_1 ідентифікаційний номер НОМЕР_2, які належать на праві власності ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1, а саме, мобільний телефон Самсунг Гелексі А72 IMEI1: НОМЕР_3 IMEI2: НОМЕР_4 s/n: НОМЕР_5 та грошові кошти у розмірі 50 тисяч доларів США раніше ідентифікованих під час огляду та вручення ( протокол огляду від 24.01.2023). Також просив зберігання майна, на яке накладено арешт, доручити Головному підрозділу детективів НАБ України в порядку, передбаченому ст. 100 КПК України.

Клопотання обґрунтовується тим, що слідчою групою детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №52022000000000396 від 02.12.2022 за фактом вчинення злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено такі обставини.

Відповідно до рішення № 2 першої сесії 8 скликання Ренійської міської ради від 08.12.2020 ОСОБА_7 визначено Ренійським міським головою 8 скликання.

Статтею 12 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 № 280/97-ВР (далі Закон) визначено, що сільський, селищний, міський голова є головною посадовою особою територіальної громади відповідно села (добровільного об`єднання в одну територіальну громаду жителів кількох сіл), селища, міста. Сільський, селищний, міський голова очолює виконавчий комітет відповідної сільської, селищної, міської ради, головує на її засіданнях. На сільських, селищних, міських голів поширюються повноваження та гарантії депутатів рад, передбачені законом про статус депутатів рад, якщо інше не встановлено законом.

Статтями 2 та 3 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» від 11.07.2002 № 93-IV передбачено, що депутат міської ради є представником інтересів територіальної громади міста чи його громад та зобов`язаний виражати і захищати інтереси відповідної територіальної громади та її частини - виборців свого виборчого округу, виконувати їх доручення в межах своїх повноважень, наданих законом, брати активну участь у здійсненні місцевого самоврядування. Депутат місцевої ради є повноважним і рівноправним членом відповідної ради представницького органу місцевого самоврядування, наділяється всією повнотою прав, необхідних для забезпечення його реальної участі у діяльності ради та її органів.

Згідно з ч. 4 ст. 42 Закону сільський, селищний, міський голова, окрім іншого, забезпечує здійснення в межах наданих законом повноважень органів виконавчої влади на відповідній території, додержання Конституції та законів України, виконання актів Президента України та відповідних органів виконавчої влади, організує в межах, визначених цим Законом, роботу відповідної ради та її виконавчого комітету, підписує рішення ради та її виконавчого комітету, здійснює керівництво апаратом ради та її виконавчого комітету, скликає сесії ради, вносить пропозиції та формує порядок денний сесій ради і головує на пленарних засіданнях ради, забезпечує підготовку на розгляд ради проектів рішень ради з інших питань, що належать до її відання, призначає на посади та звільняє з посад керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради, підприємств, установ та організацій, що належать до комунальної власності відповідних територіальних громад, забезпечує виконання рішень відповідної ради, її виконавчого комітету, є розпорядником бюджетних коштів, укладає від імені територіальної громади, ради та її виконавчого комітету договори відповідно до законодавства, а з питань, віднесених до виключної компетенції ради, подає їх на затвердження відповідної ради, видає розпорядження у межах своїх повноважень.

Сільський, селищний, міський голова несе персональну відповідальність за здійснення наданих йому законом повноважень.

Пунктами а та ґ ч. 1 ст. 19 Закону України «Про землеустрій» від 22.05.2003 № 858-IV до повноважень міських рад у сфері землеустрою на території міст віднесено організацію та здійснення землеустрою, проведення інвентаризації земель та земельних ділянок усіх форм власності, вирішення інших питань у сфері землеустрою відповідно до закону.

Статтями 22 та 57 Закону України «Про землеустрій» передбачено повноваження міських рад приймати рішення про надання дозволу на розробку документації із землеустрою, а також з приводу розробки технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель, зокрема, у разі формування земельної ділянки.

Статтею 12 ЗК України визначено повноваження міських рад у галузі земельних відносин, зокрема, розпорядження землями комунальної власності, територіальних громад; надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності відповідно до цього Кодексу; організація землеустрою; обмеження, тимчасова заборона (зупинення) використання земель громадянами і юридичними особами у разі порушення ними вимог земельного законодавства; вирішення інших питань у галузі земельних відносин відповідно до закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 123 ЗК України рішення органів місцевого самоврядування приймається на підставі проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у разі надання земельної ділянки із зміною її цільового призначення та формування нової земельної ділянки (крім поділу та об`єднання).

Надання у користування земельної ділянки в інших випадках здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). У такому разі розроблення такої документації здійснюється на підставі дозволу, наданого Верховною Радою Автономної Республіки Крим, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування, відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, крім випадків, коли особа, зацікавлена в одержанні земельної ділянки у користування, набуває право замовити розроблення такої документації без надання такого дозволу.

Особа, зацікавлена в одержанні у користування земельної ділянки із земель державної або комунальної власності за проектом землеустрою щодо її відведення, звертається з клопотанням про надання дозволу на його розробку до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, які відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, передають у власність або користування такі земельні ділянки.

Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування в межах їх повноважень у місячний строк розглядає клопотання і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні.

Згідно з ч. 2 ст. 16 Закону України «Про оренду землі» від 06.10.1998 № 161-XIV укладення договору оренди земельної ділянки із земель державної або комунальної власності здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування орендодавця, прийнятого у порядку, передбаченому Земельним кодексом України, або за результатами земельних торгів.

Частиною 2 ст. 124 ЗК України передбачено, що передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється за результатами проведення земельних торгів, крім випадків, встановлених частинами другою, третьою статті 134 цього Кодексу.

Згідно з абз. 11 ч. 2 ст. 135 ЗК України організатором земельних торгів у разі укладення договору оренди земельної ділянки є особа, яка відповідно до закону може виступати орендодавцем такої земельної ділянки.

Відповідно до ч. 4 ст. 136 ЗК України проведення земельних торгів щодо земельних ділянок або прав на них здійснюється за рішенням організатора земельних торгів, у якому зазначаються перелік земельних ділянок або прав на них (із зазначенням кадастрових номерів, площі та їх цільового призначення), які виставляються на земельні торги окремими лотами; стартова ціна лота; строк, інші умови користування земельною ділянкою у разі набуття права користування нею на земельних торгах, обмеження у використанні земельної ділянки тощо.

Частиною 2 ст. 137 ЗК України передбачено дискреційне повноваження організатора земельних торгів за власним бажанням оприлюднювати в електронних та друкованих засобах масової інформації оголошення про проведення земельних торгів з документами та матеріалами на лот.

Згідно з п. а ч. 4 ст. 138 ЗК України земельні торги визнаються такими, що не відбулися, у разі відсутності учасників або наявності тільки одного учасника (крім випадку, встановленого абзацом третім частини п`ятої цієї статті, за умови, що такий учасник у встановлений строк підписав протокол про проведення земельних торгів, договір за результатами проведення земельних торгів, сплатив належну суму за придбаний лот та суму витрат на підготовку лота до продажу).

Відповідно до п. 34 ч. 1 ст. 26 Закону питання регулювання земельних відносин вирішуються на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради.

Згідно з ч. 2 ст. 59 Закону рішення ради приймається на її пленарному засіданні після обговорення більшістю депутатів від загального складу ради, крім випадків, передбачених цим Законом. При встановленні результатів голосування до загального складу сільської, селищної, міської ради включається сільський, селищний, міський голова, якщо він бере участь у пленарному засіданні ради, і враховується його голос.

Частиною 4 цієї ж статті передбачено повноваження міського голови зупинити рішення міської ради у п`ятиденний строк з моменту його прийняття і внести на повторний розгляд відповідної ради із обґрунтуванням зауважень.

Відповідно до Регламенту роботи Ренійської міської ради, затвердженої рішенням другої сесії 8 скликання Ренійської міської ради № 18 від 24.12.2020, міський голова є головною посадовою особою Ренійської міської територіальної громади. Сесії ради скликаються міським головою. Протоколи сесій ради, прийняті нею рішення підписуються міським головою. Міський голова може в установленому Законом порядку зупинити дію рішень ради та її виконавчого комітету, організовує в межах визначених Законом роботу відповідної ради та її виконавчого комітету, підписує рішення міської ради та її виконавчого комітету, здійснює керівництво апаратом ради та виконавчого комітету, вносить пропозиції та формує порядок денний сесії ради і головує на пленарних засіданнях ради, веде особистий прийом громадян, видає розпорядження в межах своєї компетенції, забезпечує виконання рішень міської ради, її виконавчого комітету.

Відповідно до примітки 1 ст. 364 КК України службовими особами у статтях 364, 368, 368-5, 369 цього Кодексу є особи, які постійно, тимчасово чи за спеціальним повноваженням здійснюють функції представників влади чи місцевого самоврядування, а також обіймають постійно чи тимчасово в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на державних чи комунальних підприємствах, в установах чи організаціях посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, або виконують такі функції за спеціальним повноваженням, яким особа наділяється повноважним органом державної влади, органом місцевого самоврядування, центральним органом державного управління із спеціальним статусом, повноважним органом чи повноважною особою підприємства, установи, організації, судом або законом.

Відповідно до примітки 2 ст. 368 КК України службовими особами, які займають відповідальне становище, у статтях 368, 368-5, 369 та 382 цього Кодексу є, в тому числі, керівники і заступники керівників органів місцевого самоврядування, їх структурних підрозділів та одиниць.

Таким чином, Ренійський міський голова ОСОБА_7, як особа, що постійно здійснює функції представника місцевого самоврядування, а також обіймає постійно в органі місцевого самоврядування посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, є службовою особою.

При цьому, як керівник органу місцевого самоврядування, ОСОБА_8 є службовою особою, яка займає відповідальне становище.

Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно з п.п. б п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII міські голови, як особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, є суб`єктами, на яких поширюється дія цього закону.

Згідно з положеннями ст. 22 Закону України «Про запобігання корупції» особам, зазначеним у частині першій статті 3 цього Закону, забороняється використовувати свої службові повноваження або своє становище та пов`язані з цим можливості з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб.

Водночас, ОСОБА_7, незважаючи на обізнаність з вимогами наведених нормативно-правових актів в супереч обов`язку їх неухильного дотримання, діючи в порушення вказаних вимог законодавства, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, умисно вчинив корисливий корупційний злочин за наступних обставин.

В кінці листопада 2022 року ОСОБА_9 з метою реалізації права на отримання в оренду земельної ділянки для здійснення господарської діяльності на території Ренійської територіальної громади через свою знайому ОСОБА_10 звернувся до Ренійського міського голови ОСОБА_7 з метою отримання відомостей про наявність на території міста Рені відповідної ділянки, яка могла б бути йому надана в оренду.

У подальшому, в період часу не пізніше 21.11.2022 (більш точний час та обставини досудовим розслідуванням не встановлені) у ОСОБА_7 виник умисел, направлений на одержання від ОСОБА_9 неправомірної вигоди за забезпечення передачі йому в оренду земельної ділянки комунальної власності.

З метою реалізації злочинного умислу ОСОБА_7 в цей же період часу, перебуваючи у невстановленому місці та за невстановлених обставин вступив у попередню змову на вчинення злочину з депутатом та головою постійної комісії з питань містобудування, архітектури, земельних відносин, охорони природи та історичного середовища Ренійської міської ради ОСОБА_6 та домовився з ним про те, що вони разом висловлять ОСОБА_9 прохання надати їм неправомірну вигоду в сумі 100 тис. дол. США за вчинення ними з використанням влади та зумовленого посадами службового становища дій, спрямованих на забезпечення передачі ОСОБА_9 в оренду земельної ділянки комунальної власності, контактуватимуть з ОСОБА_9 з питань оренди та надання ним неправомірної вигоди та у подальшому отримають її.

Відповідно до рішення № 1 першої сесії 8 скликання Ренійської міської ради від 08.12.2020 ОСОБА_6 обрано депутатом Ренійської міської ради 8 скликання.

Рішенням першої сесії 8 скликання Ренійської міської ради від 08.12.2020 № 5-VIII ОСОБА_6 обраний головою постійної комісії з питань містобудування, архітектури, земельних відносин, охорони природи та історичного середовища Ренійської міської ради (далі Комісія).

До компетенції Комісії, відповідно до п.п. 4 п. 4.4 Положення про постійні комісії Ренійської міської ради, затвердженого рішенням Ренійської міської ради № 5-VIII від 08.12.2020 (далі Положення), входить попередній розгляд за дорученням ради або за власною ініціативою питань регулювання земельних відносин.

Відповідно до Р. 2 Положення, голова постійної комісії здійснює безпосереднє керівництво діяльністю комісії та організовує її роботу, скликає і веде засідання комісії, визначає і розподіляє обов`язки між членами комісії, дає доручення членам комісії, відповідає за підготовку висновків і рекомендацій комісії, організовує роботу по реалізації висновків і рекомендацій комісії.

Згідно з п. 3.1 Положення, основним завданням постійної комісії є розробка та попередній розгляд проектів рішень, що виносяться на розгляд ради, підготовка висновків з питань, які планується винести на розгляд ради.

П.п. 2 п. 3.4 Положення передбачено, що постійні комісії у відповідності зі своєю функціональною спрямованістю за дорученням ради, міського голови, секретаря ради або за власною ініціативою здійснюють контроль за виконанням рішень ради, виконавчого комітету.

Відповідно до п. 3.15 за результатами вивчення і розгляду питань постійні комісії готують висновки і рекомендації та можуть готувати проекти рішень ради. Висновки і рекомендації постійної комісії приймаються більшістю голосів від загального складу комісії і підписуються головою комісії.

Таким чином, ОСОБА_6, як особа, що постійно здійснює функції представника місцевого самоврядування, а також обіймає постійно в органі місцевого самоврядування посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих функцій, відповідно до примітки 1 ст. 364 КК України є службовою особою.

Приблизно 20-21 листопада 2022 року ОСОБА_6, реалізовуючи спільний злочинний умисел, зателефонував ОСОБА_10 та зазначив, що для підбору земельної ділянки їй з ОСОБА_9 необхідно особисто приїхати до нього в м. Рені.

24.11.2022 ОСОБА_7 та ОСОБА_6 зустрілись з ОСОБА_9 в кабінеті Ренійського міського голови, який розташований за адресою: Одеська обл., м. Рені, вул. Дунайська, 15, де приблизно о 14 год 30 хв на виконання спільного злочинного умислу ОСОБА_7 висловив ОСОБА_9 прохання надати йому та ОСОБА_6 неправомірну вигоду в сумі 100 тис. дол. США за забезпечення передачі ОСОБА_9 в оренду земельної ділянки комунальної власності площею близько 2,5 Га, яка ще окремо не сформована, розташована навколо земельної ділянки з кадастровим номером 5124110100:02:001:0002 .

При цьому ОСОБА_7 та ОСОБА_6 повідомили, що сума неправомірної вигоди не може бути зменшена і у випадку відмови ОСОБА_9 від надання неправомірної вигоди земельна ділянка буде передана в оренду іншій особі.

Таким чином, ОСОБА_7 та ОСОБА_6 висловили ОСОБА_9 прохання надати їм неправомірну вигоду в сумі 100 тис. дол. США, що згідно з офіційно встановленим Національним банком України курсом гривні до долара США на 24.11.2022 становило 3млн 656тис. 860 грн, що відповідно до ч. 1 примітки до ст.368 КК України є особливо великим розміром, оскільки в п`ятсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

19.12.2022 ОСОБА_7 та ОСОБА_6, діючи за попередньою змовою групою осіб, продовжуючи реалізацію спільного злочинного умислу, зустрілися з ОСОБА_9 в кабінеті Ренійського міського голови за адресою: Одеська обл., м. Рені, вул. Дунайська, 15.

Під час зустрічі, ОСОБА_7, усвідомлюючи протиправність своїх дій, запропонував ОСОБА_9 в подальшому під час земельних торгів створити собі штучну (удавану) конкуренцію, шляхом забезпечення участі на торгах двох підконтрольних йому суб`єктів господарювання, а якщо у ОСОБА_9 не має такої можливості, то ОСОБА_6 йому в цьому допоможе.

Крім того, ОСОБА_7 та ОСОБА_6 наголосили, що 100 тис. дол. США є платою за вчинення ними дій, спрямованих на сприяння ОСОБА_9 в отриманні в оренду земельної ділянки, а всі офіційні платежі необхідно сплачувати окремо.

09.01.2023 ОСОБА_6, продовжуючи реалізацію спільного з ОСОБА_7 злочинного умислу, зателефонував ОСОБА_9 та повідомив, що для початку процедури оформлення земельної ділянки ОСОБА_9 має надати їм половину від суми неправомірної вигоди, яку йому назвали під час попередніх зустрічей, тобто 50 тис. дол. США. Також повідомив, що з метою створення удаваної конкуренції забезпечить участь у земельних торгах підконтрольного йому підприємства.

24.01.2023 приблизно о 15 год 30 хв, ОСОБА_6, продовжуючи реалізацію спільного злочинного умислу, зустрівся з ОСОБА_9 в кабінеті Ренійського міського голови за адресою: Одеська обл., м. Рені, вул. Дунайська, 15. Під час зустрічі ОСОБА_6 повідомив, що він вже забезпечив позитивний результат розгляду очолюваною ним постійною комісією питання передачі земельної ділянки в оренду ОСОБА_9, а також, що дане питання винесене на розгляд сесії Ренійської міської ради. Крім того, вчергове відзначив, що з метою створення штучної конкуренції у земельних торгах прийме участь підконтрольне йому підприємство.

Після закінчення розмови, приблизно о 16 год 20 хв ОСОБА_6 з ОСОБА_9 залишили приміщення міської ради та сіли до розташованого поблизу адміністративної будівлі автомобілю Mazda державний номерний знак НОМЕР_1, де ОСОБА_6 нагадав про необхідність надання йому частини неправомірної вигоди в розмірі 50 тис. дол. США.

Перебуваючи у вказаному місці, у вказаний час, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_7 на виконання спільного злочинного умислу ОСОБА_6 отримав у ОСОБА_9 для себе та ОСОБА_7 частину неправомірної вигоди в сумі 50 тис. дол. США за забезпечення передачі ОСОБА_9 в оренду земельної ділянки комунальної власності площею близько 2,5 Га, яка ще окремо не сформована, розташована навколо земельної ділянки з кадастровим номером 5124110100:02:001:0002, на строк 49 років.

Таким чином, ОСОБА_7 та ОСОБА_6 одержали від ОСОБА_9 неправомірну вигоду в сумі 50 тис. дол. США, що згідно з офіційно встановленим Національним банком України курсом гривні до долара США на 24.01.2023 становило 1 млн 828 тис. 430 грн, що відповідно до ч. 1 примітки до ст.368 КК України є особливо великим розміром, оскільки в п`ятсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Крім того,під часдосудового розслідуванняперевіряється можливапричетність довчинення вказаногокримінального правопорушенняначальника відділуземельних відносинта екологічнихпитань виконкомуРенійської міськоїради ОСОБА_11, ІНФОРМАЦІЯ_2 та співробітникавказаного відділу ОСОБА_12, ІНФОРМАЦІЯ_3,які надаваликонсультації громадянину ОСОБА_9 з питання процедури оформлення земельної ділянки в оренду.

Таким чином, проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні з правовою кваліфікацією ч. 4 ст. 368 КК України за кваліфікуючими ознаками: висловлення службовою особою, яка займає відповідальне становище, за попередньою змовою групою осіб прохання надати неправомірну вигоду в особливо великому розмірі для себе та третьої особи за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, дій з використанням наданої їй влади та службового становища та в одержанні службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди в особливо великому розмірі для себе та третьої особи за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, дій з використанням наданої їй влади та службового становища, вчиненому за попередньою змовою групою осіб.

24.01.2023 у період часу з 16:20 до 21:19 детективами Національного бюро проведено обшук в порядку ст. 233 КПК України в автомобілі Мазда 6 державний номерний знак НОМЕР_1 ідентифікаційний номер НОМЕР_2, який був розташований біля адміністративного приміщення Ренійської міської ради за адресою: Одеська область, м. Рені, вул. Дунайська, 15.

Під час обшуку ОСОБА_6 добровільно надав детективам Національного бюро належний йому мобільний телефон Самсунг Гелексі А72 IMEI1: НОМЕР_3 IMEI2: НОМЕР_4 s/n: НОМЕР_5 . У вказаному мобільному телефоні містяться переписки в інтернет месенджерах WhatsApp, Telegram з іншими фігурантами кримінального провадження, які представляють інтерес для досудового розслідування.

Окрім цього, із внутрішньої кишені своєї кофти ОСОБА_6 вийняв та надав для огляду грошові кошти у розмірі 50 тисяч доларів США раніше ідентифікованих під час огляду та вручення ( протокол огляду від 24.01.2023).

У зв`язку з тим, що вказані грошові кошти є предметом злочину, і даний телефон використовувався під час вчинення злочину, а також надання даного мобільного телефону разом з інформацією, що на ньому міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, прийнято рішення про їх вилучення.

Детектив у клопотанні зазначає, що є достатні підстави вважати, що вказані вище документи та речі містять відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, зокрема, визначають обставини кримінального правопорушення та осіб, причетних до скоєння злочину, і таким чином зберегли на собі сліди кримінального правопорушення, а отже є речовим доказом у даному кримінальному провадженні.

У зв`язкуз чим,25.01.2023 указані вище речі та документи постановою детектива визнані речовим доказом у цьому кримінальному провадженні.

Вилучення мобільного телефону Самсунг Гелексі А72 IMEI1: НОМЕР_3 IMEI2: НОМЕР_4 s/n: НОМЕР_5 та грошових коштів у ОСОБА_6, свідчить про володіння останнім даними речами.

Детектив зазначає, що підставою арешту указаних речовихдоказів відповідно до п.1 ч.2 ст.170 КПК України є наявність достатніх підстав вважати, що даний об`єкт містить доказове значення вчинення злочину, передбаченого ч.4 ст. 368 КК України, та є наявність ризику того, що вказані речі та документи можуть бути приховані, пошкоджені, зіпсовані або знищені.

Таким чином, в органу досудового слідства існує сукупність достатніх підстав та розумних підозр вважати, що вилучені під час обшуку автомобіля Мазда 6 державний номерний знак НОМЕР_1 ідентифікаційний номер НОМЕР_2 речі, відповідно до положень ч.1 ст.170 КПК України, є доказом злочину.

У випадку повернення майна ОСОБА_6, воно може бути пошкоджене, зіпсоване, знищене, перетворене, відчужене тому необхідно забезпечити збереження указаних речей та документів, як речових доказів, з метою проведення необхідних судових експертиз та інших досліджень, а також проведення інших слідчих (процесуальних) дій з використанням даних речових доказів.

Отже, метою арешту вилучених під час обшуку автомобіля Мазда 6 державний номерний знак НОМЕР_1 ідентифікаційний номер НОМЕР_2 речей, є збереження речових доказів.

Враховуючи вищевказаніобставини даногокримінального провадження,для досягненнязавдання кримінальногопровадження ізвстановлення обставин,що маютьзначення длякримінального провадження,з метоюунеможливлення приховання,втрати абопошкодження указанихречових доказівабо настанняінших наслідків,які можутьперешкодити провадженню,детектив проситьнакласти арештна речі,що буливилучені підчас проведенняобшуку автомобіля Мазда 6 державний номерний знак НОМЕР_1 ідентифікаційний номер НОМЕР_2 .

Детектив ОСОБА_3 у судовому засіданні клопотання підтримав, просив його задовольнити з підстав викладених у ньому.

Власник майна та його представник у судове засідання не прибули. Від представника власника майна адвоката ОСОБА_13 до суду надійшла заява про розгляд клопотання без їх участі.

Відповідно до ч. 1 ст. 172 КПК України, неприбуття власника майна у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

Слідчий суддя вважає за можливе розглянути клопотання про арешт майна, за відсутності власника майна та його представника, враховуючи їх волевиявлення, викладене у заяві, і вважає, що такий розгляд направлений на реалізацію принципу диспозитивності, передбаченого ст. 26 КПК України.

Мотиви, з яких виходив слідчий суддя при постановленні ухвали, положення закону, якими він керувався.

Слідчий суддя, заслухавши думку детектива, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, дійшов такого висновку.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Одним із заходів забезпечення кримінального провадження є арешт майна.

Загальні правила застосування арешту як одного із заходів забезпечення кримінального провадження визначені ст. 132 КПК України, відповідно до якої застосування таких заходів не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Як убачається з витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань від 25.01.2023, досудове розслідування у кримінальному провадженні за № 52022000000000396від 02.12.2022 здійснюється за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України, за фактом того, що у період часу з 24.11.2022 по 28.11.2022 службові особи органу місцевого самоврядування, вимагають неправомірну вигоду в розмірі 100 000 доларів США за вчинення дій з використанням службового становища.

Отже, сторона обвинувачення стверджує про наявність ознак кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

На цьому етапі досудового розслідування сторона обвинувачення надала слідчому судді достатньо доказів, що підтверджують обґрунтовану підозру щодо вчинення вказаних кримінальних правопорушень. При цьому необхідно зауважити, що на етапі досудового розслідування слідчий суддя не вправі вирішувати ті питання, які повинен вирішувати суд під час розгляду кримінального провадження по суті, зокрема, винуватість чи невинуватість особи у вчиненні кримінального правопорушення. Слідчий суддя на підставі розумної оцінки сукупності отриманих відомостей визначає, що вчинення вказаного кримінального правопорушення є вірогідним та достатнім з точки зору можливості накласти арешт відповідно до стандарту доказування «обґрунтоване припущення».

Як убачається з матеріалів, наданих на обґрунтування клопотання, 24.01.2023 у період часу з 16:20 до 21:19 детективами Національного антикорупційного бюро України, в порядку ст. 233 КПК України, проведено обшук в автомобілі Мазда 6 державний номерний знак НОМЕР_1 ідентифікаційний номер НОМЕР_2, який був розташований біля адміністративного приміщення Ренійської міської ради за адресою: Одеська область, м. Рені, вул. Дунайська, 15.

Під час проведення обшуку ОСОБА_6 добровільно надав детективам НАБУ належний йому мобільний телефон Самсунг Гелексі А72 IMEI1: НОМЕР_3 IMEI2: НОМЕР_4 s/n: НОМЕР_5 . У вказаному мобільному телефоні містилися переписки в інтернет месенджерах WhatsApp, Telegram з іншим фігурантами кримінального провадження, які представляють інтерес для досудового розслідування.

Також із внутрішньої кишені своєї кофти ОСОБА_6 вийняв та надав для огляду грошові кошти у розмірі 50 тисяч доларів США раніше ідентифікованих під час огляду та вручення ( протокол огляду від 24.01.2023).

У зв`язку з цим, детективами Національного антикорупційного бюро України прийнято рішення про вилучення мобільного телефону, оскільки надання даного мобільного телефону разом з інформацією, що на ньому міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження та грошових коштів, оскільки вони є предметомзлочину у цьому кримінальному провадженні.

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду своєю ухвалою від 27.01.2023 надав дозвіл на проведений обшук автомобіля Мазда 6, державний номерний знак НОМЕР_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_2, під час якого було виявлено та вилучено грошові кошти загальною сумою 50000 доларів США та мобільний телефон Самсунг Гелексі А72 IMEI1: НОМЕР_3 IMEI2: НОМЕР_4 s/n: НОМЕР_5 .

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Арешт майна допускається з метою: 1) забезпечення збереження речових доказів, 2) спеціальної конфіскації, 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи, 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди (ч. 2 ст. 170 КПК України).

Відповідно до ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Поряд з цим необхідність арешту майна зумовлюється обґрунтованою підозрою вважати, що незастосування цього заходу зумовить труднощі чи перешкоджатиме встановленню істини внаслідок того, що таке майно може бути приховане, відчужене чи пошкоджене.

Детектив у клопотанні вказує на таку підставу для накладення арешту на майно як збереження речових доказів, відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України.

Положеннями ст. 170 КПК України встановлено, що арешт з метою збереження речових доказів накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Виходячи із положень ч.ч. 1, 2 ст. 173 КПК України під час розгляду клопотання про арешт майна особа, що його подала, повинна довести необхідність такого арешту, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першої статті 170 цього Кодексу, а слідчий суддя повинен врахувати правову підставу для арешту майна, можливість використання його як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України), розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Постановою старшого детектива Національного бюро Другого відділу детективів Четвертого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_4 про визнання речовими доказами від 25.01.2023, мобільний телефон Самсунг Гелексі А72 IMEI1: НОМЕР_3 IMEI2: НОМЕР_4 s/n: НОМЕР_5 та грошові кошти у розмірі 50 тисяч доларів США, які було вилучено під час обшуку автомобіля Мазда 6, державний номерний знак НОМЕР_1, визнано речовими доказами у кримінальному провадженні № 52022000000000396 від 02.12.2022, оскільки вони містять відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, а грошові кошти є предметом злочину.

На підставінаведеного,слідчий суддядійшов висновку,що майно,а саме:мобільний телефонСамсунг ГелексіА72та грошовікошти,відповідно доположень ст.170КПК Українивідповідає критеріям,зазначеним уст.98КПК України,є речовимдоказом, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, оскільки відомості, що містяться в телефоні за своїм змістом можуть бути використані як докази події кримінального правопорушення, встановлення осіб, які його вчинили та їх співучасників, розміру завданої шкоди та інших обставин, що підлягають доказуванню під час досудового розслідування кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

Матеріали провадження свідчать, що на цьому етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власника майна з метою забезпечення кримінального провадження.

З аналізу положень ч. 2, 3 ст.170КПК України вбачається що майно, яке відповідає критеріям, визначеним у ст. 98 КПК України,повинно вилучатися та арештовуватися незалежно від того, хто є його власником, у кого і де воно знаходиться, оскільки в протилежному випадку не будуть досягнуті цілі застосування цього заходу - запобігання можливості протиправного впливу (відчуження, знищення, приховання) на певне майно, що, як наслідок, перешкодить встановленню істини у кримінальному провадженні.

З огляду на наведене, арешт майна з підстав, передбачених п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, по суті являє собою форму забезпечення доказів та є самостійною правовою підставою для арешту майна, не вимагає оголошення підозри у кримінальному провадженні та не пов`язує особу підозрюваного з можливістю арешту такого майна, на відміну від інших правових підстав.

Частиною 11 ст.170КПК України встановлено, що заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Також у клопотанні детектив зазначав про необхідність накладення арешту на вилучене майно для забезпечення проведення експертизи вилученого майна.

Відповідно до абз. 2 ч. 3 ст. 170 КПК України арешт на комп`ютерні системи чи їх частини накладається лише у випадках, якщо вони отримані внаслідок вчинення кримінального правопорушення або є засобом чи знаряддям його вчинення, або зберегли на собі сліди кримінального правопорушення, або у випадках, передбачених пунктами 2, 3, 4 частини другої цієї статті, або якщо їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, а також якщо доступ до комп`ютерних систем чи їх частин обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов`язаний з подоланням системи логічного захисту.

Слідчим суддею встановлено, що під час проведення обшуку ОСОБА_6 добровільно надав детективам Національного бюро належний йому мобільний телефон Самсунг Гелексі А72 IMEI1: НОМЕР_3 IMEI2: НОМЕР_4 s/n: НОМЕР_5 . У вказаному мобільному телефоні детективами булавиявлена інформація,яка маєважливе значеннядля встановленняобставин вчиненнякримінального правопорушення. Враховуючи це, детективами було прийнято рішення про вилучення вказаного телефону для перевірки вже виявленої інформації та виявлення інформації, яка могла бути видалена під час його користування, а також для перевірки наявності інформації, яка має важливе значення для встановлення обставин кримінального провадження.

Враховуючи викладене, слідчий суддя вважає, що вилучене майно разом з інформацією, яка міститься в ньому, є необхідною умовою проведення експертного дослідження.

З огляду на викладене, та враховуючи правову підставу для арешту майна, можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні, розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, наслідки арешту майна, а також те, що інформація, що може міститися у вилучених речах, може відповідати критеріям, передбаченим ст. 98 КПК України, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання детектива підлягає задоволенню

На підставі викладеного, керуючись ст. 131, 132, 170-173, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотаннязадовольнити.

Накласти арешт на майно, вилучене у ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1 під час обшуку автомобіля Мазда 6, державний номерний знак НОМЕР_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_2, а саме:

- мобільний телефон Самсунг Гелексі А72 IMEI1: НОМЕР_3 IMEI2: НОМЕР_4 s/n: НОМЕР_5 ;

- грошові кошти у розмірі 50 тисяч доларів США раніше ідентифікованих під час огляду та вручення ( протокол огляду від 24.01.2023) з такими серіями та номерами:

LB 27553248 APB52715280FPB52715121FPB52713269FPB 52713001 FLE 36818291 BPB52715281FPB52715122FPB52713268FPB 52713002 FLB 93710335 PPB52715282FPB52715123FPB52713267FPB 52713003 FLB 35501192 HPB52715283FPB52715124FPB52713266FPB 52713004 FLB 07571415 CPB52715285FPB52715125FPB52713265FPB 52713005 FLB 14644500 HPB52715286FPB52715126FPB52713264FPB 52713006 FMK 81145697 BPB52715287FPB52715127FPB52713263FPB 52713007 FLB 81953703 MPB52715288FPB52715128FPB52713262FPB 52713008 FLF 10077673 CPB52715289FPB52715129FPB52713260FPB 52713009 FLL 74064094 EPB52715290FPB52715130FPB52713261FPB 52713010 FPB 28948401 FPB52715270FPB52715131FPB52713270FPB 52713011 FLF 11074285 DPB52715271FPB52715132FPB52713271FPB 52713012 FLK 46204705 CPB52715272FPB52715133FPB52713220FPB 52713013 FMB 35058220 KPB52715273FPB52715134FPB52713221FPB 52713014 FLD 66415176 DPB52715274FPB52715135FPB52713222FPB 52713015 FMF 88244159 FPB52715275FPB52715136FPB52713223FPB 52713016 FMK 54336965 APB52715276FPB52715137FPB52713224FPB 52713017 FMB 11914982 GPB52715277FPB52715138FPB52713225FPB 52713018 FLB 79703392 NPB52715278FPB52715139FPB52713226FPB 52713019 FLD 43969540 CPB52715279FPB52715140FPB52713227FPB 52713020 FLL 19709794 EPB52715260FPB52715141FPB52713228FPB 52713021 FMB 42084670 NPB52715261FPB52715142FPB52713229FPB 52713022 FLA 03998509* PB52715262FPB52715143FPB52713230FPB 52713023 FPB 84296481 BPB52715263FPB52715144FPB52713231FPB 52713024 FLB 30758028 DPB52715264FPB52715145FPB52713232FPB 52713025 FLB 07571414 CPB52715265FPB52715146FPB52713233FPB 52713026 FLF 97175821 GPB52715266FPB52715147FPB52713234FPB 52713027 FLB 07571416 GPB52715267FPB52715148FPB52713235FPB 52713028 FLB 23593755 SPB52715268FPB52715149FPB52713236FPB 52713029 FLB 93654135 PPB52715269FPB52715150FPB52713237FPB 52713030 FLL 70230477 APB52715250FPB52715151FPB52713238FPB 52713031 FLF 51249056 CPB52715251FPB52715152FPB52713239FPB 52713034 FMB 44046269 FPB52715252FPB52715153FPB52713240FPB 52713035 FMG 17782787 BPB52715253FPB52715154FPB52713241FPB 52713036 FMH 36236402 APB52715254FPB52715155FPB52713242FPB 52713037 FKG 96700756 APB52715255FPB52715156FPB52713243FPB 52713038 FKI 04713573 APB52715256FPB52715157FPB52713244FPB 52713039 FKG 96700748 APB52715257FPB52715158FPB52713245FPB 52713042 FKE 39494159 APB52715258FPB52715159FPB52713246FPB 52713045 FKG 96700777 APB52715259FPB52715160FPB52713247FPB 52713048 FHG 45269156 BPB52715236FPB52715161FPB52713248FPB 52713049 FKB 88441622 FPB52715237FPB52715162FPB52713249FPB 52713052 FHL 04559016 GPB52715238FPB52715163FPB52713250FPB 52713053 FKG 63540403 APB52715240FPB52715164FPB52713251FPB 52713054 FHE 62146209 BPB52715241FPB52715165FPB52713252FPB 52713055 FDK 01218968*PB52715242FPB52715166FPB52713253FPB 52713058 FFK 27836635 APB52715244FPB52715167FPB52713254FPB 52713059 FKG 96700762 APB52715245FPB52715168FPB52713255FPB 52713060 FKB 64701952 QPB52715246FPB52715169FPB52713256FPB 52713061 FKG 96700759 APB52715248FPB52715170FPB52713257FPB 52713062 FKG 96700758 APB52715224FPB52715171FPB52713258FPB 52713063FHB 61376494 EPB52715226FPB52715172FPB52713259FPB 52713064 FHE 73492928 CPB52715227FPB52715173FPB52713272FPB 52713065 FKB 40238604 CPB52715228FPB52715174FPB52713273FPB 52713066 FKG 13295845 BPB52715229FPB52715175FPB52713274FPB 52713067 FHB 14775209 NPB52715230FPB52715176FPB52713275FPB 52713068 FAB 59769056 IPB52715232FPB52715177FPB52713276FPB 52713069 FKB 55622081 FPB52715233FPB52715178FPB52713277FPB 52713070 FKF 54992427 DPB52715234FPB52715179FPB52713278FPB 52713071 FHB 12250607 LPB52715235FPB52715180FPB52713279FPB 52713072 FAB 38888857 HPB52715213FPB52715181FPB52713280FPB 52713073 FAB 34336064 NPB52715214FPB52715182FPB52713281FPB 52713074 FHL 18949186*PB52715215FPB52715183FPB52713282FPB 52713075 FHG 97636832 BPB52715216FPB52715184FPB52713283FPB 52713076 FHB 40250015 RPB52715217FPB52715185FPB52713284FPB 52713077 FKD 23606867 APB52715218FPB52715186FPB52713285FPB 52713078 FKB 05327438 APB52715219FPB52715187FPB52713286FPB 52713079 FKL 50054211 DPB52715220FPB52715188FPB52713287FPB 52713080 FHF 14283011 FPB52715222FPB52715189FPB52713288FPB 52713081 FKD 71063084 APB52715223FPB52715190FPB52713289FPB 52713082 FKF 39119561 APB52715209FPB52715191FPB52713290FPB 52713083 FHL 32599870 GPB52715203FPB52715192FPB52713291FPB 52713084 FKB 84996244 IPB52715201FPB52715193FPB52713292FPB 52713085 FKB 44548732 CPB52715204FPB52715194FPB52713293FPB 52713086 FHB 98195514 MPB52715205FPB52715195FPB52713294FPB 52713087 FHA 02275007 BPB52715207FPB52715196FPB52713295FPB 52713088 FHF 26541646 FPB52715208FPB52715197FPB52713296FPB 52713089 FHB 75501158 MPB52715210FPB52715198FPB52713297FPB 52713090 FKB 28157324 NPB52715211FPB52715199FPB52713298FPB 52713091 FHF 81108478 DPB52715212FPB52715200FPB52713299FPB 52713092 FKC 15490146 APB52715206FНК21493286ВPB52713300FPB 52713093 FHL 39096850 FPB52715202FКВ33169265ВPB52713201FPB 52713094 FHF 72344431 APB52715284FКВ71170897НPB52713202FPB 52713095 FKB 62956139 LPB52715249FНВ09106568QPB52713203FPB 52713096 FKB 42379559 NPB52715247FFJ52829917APB52713204FPB 52713097 FAK 56122194 APB52715243FHF68333906EPB52713205FPB 52713098 FKB 16271917 CPB52715239FКВ16412179СPB52713206FPB 52713099 FKL 89897493 BPB52715231FKF39918102BPB52713207FPB 52713100 FHB 33979451 KPB52715225FKK68487960CPB52713208FPB 52713056 FKB 05787533 IPB52715221FKD15831798BPB52713209FPB 52713057 FBJ 12589273 APB52715300FHD12557210BPB52713210FPB 52713050 FHD 05900299 BPB52715299FDG30870866APB52713211FPB 52713051 FKB 62275516 IPB52715298FHB50713043KPB52713212FPB 52713046 FKF 26233158 DPB52715297FHB71772432LPB52713213FPB 52713047 FKB 66505876 NPB52715296FHB51283803GPB52713214FPB 52713043 FKL 02614468 EPB52715295FKB13252268JPB52713215FPB 52713044 FHF 48478446 BPB52715294FFF94821445CPB52713216FPB 52713040 FHB 35197498 LPB52715293FFB58661532APB52713217FPB 52713041 FHK 67661501 BPB52715292FKC32272723APB52713218FPB 52713032 FAD 67040629 APB52715291FKF21308723CPB52713219FPB 52713033 F

Зберігання майна, на яке накладено арешт, доручити Головному підрозділу детективів НАБ України в порядку, передбаченому ст. 100 КПК України.

Копію ухвали негайно після її постановлення вручити детективу.

Копію ухвали не пізніше наступного робочого дня після її постановлення надіслати відсутнім під час оголошення ухвали прокурору, фізичним чи юридичним особам, щодо майна яких вирішувалось питання про арешт та їх захисникам.

Ухвала про накладення арешту виконується негайно в порядку, встановленому для виконання судових рішень. Оскарження ухвали про накладення арешту не зупиняє її виконання.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду протягом 5 (п`яти) днів з дня її оголошення. Якщо ухвалу постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Ухвала слідчого судді набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала слідчого судді якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Повний текст ухвали складений 01.02.2023.

Слідчий суддя ОСОБА_1