Search

Document No. 108791418

  • Date of the hearing: 06/02/2023
  • Date of the decision: 06/02/2023
  • Case №: 641/1342/19
  • Proceeding №: 12018220060000262
  • Instance: CCC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (CCC) : Storozhenko S.O.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

6 лютого 2023 року

м. Київ

справа № 641/1342/19

провадження № 51-634впс23

Колегія суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1,

суддів ОСОБА_2, ОСОБА_3,

розглянувши клопотання Слобідської окружної прокуратури м. Харкова про направлення матеріалів кримінального провадження № 120182200600000262 стосовно ОСОБА_4 та ОСОБА_5, обвинувачених у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 307 Кримінального кодексу України (далі - КК), з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,

ВСТАНОВИЛА:

До Касаційного кримінального суду Верховного Суду в порядку ст. 34 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК) надійшло клопотання про направлення матеріалів цього кримінального провадження з Ленінського районного суду м. Полтави до Комінтернівського районного суду м. Харкова.

Клопотання мотивовано тим, що обвинувачені ОСОБА_4 та ОСОБА_5 вчинили кримінальне правопорушення на території Слобідського району м. Харкова, який відноситься до юрисдикції Комінтернівського районного суду м. Харкова, тому справа підсудна цьому суду, який на даний час відновив свою роботу. Вказує, що обвинувачені та всі свідки у цьому кримінальному провадженні проживають у м. Харкові, що є виключною обставиною відповідно до ст. 34 КПК.

Учасників судового провадження було належним чином повідомлено про час

та місце розгляду клопотання, проте в судове засідання вони не з`явилися,

що не перешкоджає розгляду питання. Клопотань про відкладення такого розгляду не надходило.

Заслухавши доповідь судді, перевіривши наведені в клопотанні доводи, колегія суддів дійшла висновку, що воно підлягає задоволенню за таких підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 34 КПК кримінальне провадження передається на розгляд іншого суду, якщо, зокрема, до початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження (крім кримінальних проваджень, що надійшли на розгляд Вищого антикорупційного суду) з метою забезпечення оперативності та ефективності може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків, а також у разі неможливості здійснювати відповідним судом правосуддя (зокрема, надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру, епідемії, епізоотії, режим воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції чи здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях).

Згідно з ч. 3 ст. 34 КПК питання про направлення кримінального провадження

з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого вирішується колегією суддів Касаційного кримінального суду Верховного Суду за поданням суду апеляційної інстанції або за клопотанням сторін чи потерпілого не пізніше п`яти днів з дня внесення такого подання чи клопотання, про що постановляється вмотивована ухвала.

За розпорядженням Голови Верховного Суду від 10 березня 2022 року № 4/0/9-22«Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану» змінено територіальну підсудність справ Комінтернівського районного суду

м. Харкова та визначено за Ленінським районним судом м. Полтави у зв`язку з неможливістю під час воєнного стану здійснювати правосуддя у суді, якому територіально підсудне це провадження.

Як убачається з клопотання та наданих матеріалів, обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 120182200600000262 стосовно ОСОБА_4 та ОСОБА_5, обвинувачених у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 307 КК, надійшов до Ленінського районного суду м. Полтави з Комінтернівського районного суду м. Харкова.

На теперішній час судовий розгляд цього провадження не розпочато.

Згідно з розпорядженням Голови Верховного Суду від 17 листопада 2022 року

№ 65 «Про відновлення територіальної підсудності судових справ окремих судів

м. Харкова та Харківської області» було відновлено територіальну підсудність судових справ, зокрема, Комінтернівського районного суду м. Харкова.

Крім того, із клопотання та наданих матеріалів видно, що обвинувачені та всі свідки у цьому провадженні проживають у м. Харкові.

У зв`язку з цими виключними обставинами, колегія суддів дійшла висновку про наявність передбачених законом підстав для передачі кримінального провадження з Ленінського районного суду м. Полтави до Комінтернівського районного суду м. Харкова з метою забезпечення оперативності та ефективності його розгляду.

З урахуванням наведеного та положень ст. 34 КПК, колегія суддів уважає за необхідне задовольнити клопотання прокурора про направлення матеріалів цього кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів.

Керуючись ст. 34 КПК, колегія суддів

УХВАЛИЛА:

Клопотання Слобідської окружної прокуратури м. Харкова задовольнити.

Матеріали кримінального провадження № 120182200600000262 стосовно ОСОБА_4 та ОСОБА_5, обвинувачених у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 307 КК, направити з Ленінського районного суду м. Полтави до Комінтернівського районного суду м. Харкова.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3