Search

Document No. 108974128

  • Date of the hearing: 14/02/2023
  • Date of the decision: 14/02/2023
  • Case №: 369/3820/17
  • Proceeding №: 12014100000000845
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Moisak S.M.
  • Judge (HACC) : Khamzin T.R., Kryklyvyi V.V.

Справа № 369/3820/17

Провадження 1-в/991/1/23

УХВАЛА

14 лютого 2023 року м.Київ

Вищий антикорупційний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді ОСОБА_1,

суддів ОСОБА_2, ОСОБА_3,

розглянувши клопотання начальника державної установи «Бориспільська виправна колонія (№ 119)» ОСОБА_4,

ВСТАНОВИВ:

07.02.2023 до Вищого антикорупційного суду надійшло клопотання начальника державної установи «Бориспільська виправна колонія (№ 119)» ОСОБА_5, в якому заявник просить уточнити початок строку відбування покарання засудженого ОСОБА_6 . Відповідно до тексту подання ОСОБА_6 відбуває міру кримінального покарання саме в згаданій державній установі.

Судове засідання з розгляду клопотання призначено на 08 год 15 хв 15.02.2023.

Відповідно до приписів ч. 1, 5 ст. 539 КПК України питання, які виникають під час та після виконання вироку вирішуються судом за клопотанням (поданням) прокурора, засудженого, його захисника, законного представника, органу або установи виконання покарань. У судове засідання викликається засуджений, його захисник, законний представник, прокурор. Про час та місце розгляду повідомляється, зокрема, орган або установа виконання покарань, що відає виконанням покарання або здійснює контроль за поведінкою засудженого.

Стаття 2 КПК України визначає завданням кримінального провадження, зокрема, охорону прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого судового розгляду. Однією із фундаментальних засад кримінального провадження, яким повинні відповідати зміст та форма кримінального провадження, є розумність строків.

Згідно до ст. 28 КПК України під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Проведення судового провадження у розумні строки забезпечує суд.

З метою забезпечення оперативності судового провадження законодавець наділив суд повноваженнями за власною ініціативою ухвалювати рішення про здійснення судового провадження у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження) (ч. 2 ст. 336 КПК України). Вказане право не поширюється на випадок, в якому поза межами приміщення суду перебуває обвинувачений, якщо він проти цього заперечує. Водночас виключення із цього є випадок здійснення дистанційного судового провадження в умовах воєнного стану.

24.02.2023 у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану», указом Президента України № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», на території України з 05 год 30 хв 24 лютого 2022 року введено воєнний стан. В подальшому указами Президента України продовжувався строк дії воєнного стану та востаннє був продовжений до 05 год 30 хв 18 лютого 2023 року. Таким чином на момент вирішення питання про дистанційне судове провадження на території України діє воєнний стан, а тому вищевказане обмеження щодо його застосування не поширюється на даний випадок.

З огляду на викладене, зважаючи на продовження дії воєнного стану на території України, з метою забезпечення оперативності судового провадження та забезпечення участі засудженого під час розгляду подання начальника державної установи «Бориспільська виправна колонія (№ 119)», суд дійшов висновку про наявність достатніх підстав для забезпечення участі засудженого ОСОБА_6 у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення.

З Web-програми «Бронювання систем відеоконференцзв`язку» судом встановлено, що державна установа «Бориспільська виправна колонія (№ 119)» має технічну можливість для проведення відеоконференції з Вищим антикорупційним судом у дату та час призначеного судового засідання.

Керуючись ст. 2, 336, 539 КПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Судове засідання щодо розгляду клопотання начальника державної установи «Бориспільська виправна колонія (№ 119)» щодо уточнення початку строку відбування покарання засудженого ОСОБА_6, призначене на 08 год 15 хв 15 лютого 2023 року, провести у режимі відеоконференції.

Доручити державній установі «Бориспільська виправна колонія (№119)», розташована за адресою: 08343, Київська область, Бориспільський район, с. Мартусівка, вул. Бориспільська, 1, забезпечити проведення дистанційного судового провадження з Вищим антикорупційним судом о 08 год 15 хв 15 лютого 2023 року за участю засудженого ОСОБА_6 .

Копію ухвали негайно надіслати до державної установи «Бориспільська виправна колонія (№119)» для організації її виконання, а також засудженому до відома.

Роз`яснити засудженому ОСОБА_6, що здійснення дистанційного провадження не є перешкодою для його прибуття до Вищого антикорупційного суду для участі у судовому засіданні.

Ухвала набирає законної сили з моменту постановлення та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя

ОСОБА_7