Search

Document No. 109350523

  • Date of the hearing: 21/02/2023
  • Date of the decision: 21/02/2023
  • Case №: 317/2973/18
  • Proceeding №: 42018000000000814
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Fedorov O.V.

Справа № 317/2973/18

Провадження 1-кп/991/128/19

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

21 лютого 2023 року м. Київ

Вищий антикорупційний суд колегією суддів у складі:

головуючого судді ОСОБА_1,

суддів - ОСОБА_2, ОСОБА_3,

розглянувши клопотання про здійснення дистанційного судового провадження у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018000000000814 від 04.04.2018, за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Вищого антикорупційного суду перебуває вказане кримінальне провадження, у якому наступне судове засідання призначено на 22 лютого 2023 року на 13 год. 00 хв. в приміщенні Вищого антикорупційного суду за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, 41.

Водночас, 20 лютого 2023 року обвинувачений ОСОБА_4 засобами електронного зв`язку направив клопотання про проведення вказаного судового засідання за участю обвинуваченого та його захисника ОСОБА_5 в режимі відеоконференції. Вказане клопотання обґрунтоване тим, що наразі небезпечним є переїзд залізничним транспортом, у зв`язку із постійними ракетними обстрілами з боку російської федерації, а також скрутним матеріальним становищем обвинуваченого.

Крім того, обвинувачений ОСОБА_4 просив врахувати віялові відключення електроенергії у всіх містах України, зокрема і місті Дніпро, у зв`язку із чим неможливо передбачити в якому суді міста Дніпра буде електроенергія на час призначеного судового засідання. З огляду на це, обвинувачений просить провести судове засідання за його участю та його захисника ОСОБА_5 в режимі відеоконференції із суду, в якому буде електроенергія у час призначеного судового засідання, а саме: з Жовтневим районним судом м. Дніпропетровська, Кіровським районним судом м. Дніпропетровська, Красногвардійським районним судом м. Дніпропетровська, Індустріальним районним судом м. Дніпропетровська.

При вирішенні вказаного клопотання, колегія суддів виходить з того, що відповідно до ст. 336 КПК України, судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі: 1) неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин 2) необхідності забезпечення безпеки осіб 3) проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого 4) необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження 5) наявності інших підстав, визначених судом достатніми.

Виходячи зі змісту ст. 336 КПК України, рішення про проведення судового засідання в режимі відеоконференції може бути прийнято судом за умови доведення наявності хоча б однієї з обставин, наведених у вказаній статті.

Вирішуючи питання про наявність таких обставин в цьому кримінальному провадженні, суд враховує, що Указом Президента України в Україні було введено воєнний стан із 24 лютого 2022 року, який неодноразово продовжувався і досі триває.

Колегія суддів також бере до уваги, що на даний час внаслідок воєнних дій з боку росії, наносяться ракетні та бомбові удари по воєнних та цивільних об`єктах на всій території України, триває збройне протистояння у багатьох населених пунктах держави, що вочевидь створює небезпеку для всіх без виключення громадян. Крім того, у всіх містах України запроваджено комендантську годину, об`єктивно існують суттєві обмеження щодо вільного пересування внаслідок відсутності, нерегулярності чи небезпечності транспортного сполучення.

Зазначені обставини у своїй сукупності свідчать про наявність об`єктивних перешкод та реальної небезпеки для учасників кримінального провадження щодо безпосередньої участі у судовому засіданні, особливо якщо така участь пов`язана з пересуванням по території України на значні відстані.

Тому, беручи до уваги вказані виключні обставини та позицію учасників кримінального провадження, з метою забезпечення швидкого судового розгляду, під час якого кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки, а також у цілях безпеки для учасників кримінального провадження, колегія суддів вважає за необхідне проводити наступне судове засідання у цьому кримінальному провадженні, призначене на 22 лютого 2023 року на 13 год. 00 хв. в режимі відеоконференції за участі обвинуваченого - ОСОБА_4 та його захисника - адвоката ОСОБА_5 .

Крім того, враховуючи постійні аварійні вимкнення споживачів від електромережі по всій Україні, у зв`язку із завданням ракетних ударів з боку російської федерації по енергетичних об`єктах України, суд вважає доцільним проведення вказаного судового засідання у режимі відеоконференції з судом, який на час його проведення матиме електроенергію та вільний зал судового засідання, а саме одним з таких: з Жовтневим районним судом м. Дніпропетровська або Кіровським районним судом м. Дніпропетровська.

При цьому, суд повідомляє, що дане рішення не позбавляє учасників можливості брати участь у судовому засіданні безпосередньо в приміщенні Вищого антикорупційного суду.

На підставі викладеного, керуючись статтями 336, 376, КПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1.Клопотання обвинуваченого ОСОБА_4 - задовольнити.

2.Доручити, за наявності електроенергії у відповідному суді: Жовтневому районному суду м. Дніпропетровська, Кіровському районному суду м. Дніпропетровська проводити судове засідання, призначене на 22 лютого 2023 року на 13 год. 00 хв., в режимі відеоконференції за участю обвинуваченого ОСОБА_4 та його захисника - адвоката ОСОБА_5 .

3.Доручити відповідному суду забезпечити вручення судовим розпорядником або секретарем судового засідання цього суду обвинуваченому та його захиснику пам`яток про їх процесуальні права та обов`язки, перевірку документів, що посвідчують їх особи та підтверджують повноваження захисника, а також перебувати поряд з ними до закінчення судового засідання.

4.Підписані пам`ятки про права та обов`язки учасників направити до Вищого антикорупційного суду за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, 41.

5.Для організації виконання копію ухвали про участь осіб в режимі відеоконференції направити до Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська та Кіровського районного суду м. Дніпропетровська.

6.Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення. Ухвала окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали може бути включено до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене ч. 1 ст. 392 КПК України.

Головуючий: ОСОБА_1

Судді: ОСОБА_2

ОСОБА_3