Search

Document No. 109397536

  • Date of the hearing: 28/02/2023
  • Date of the decision: 28/02/2023
  • Case №: 991/1687/23
  • Proceeding №: 22022030000000061
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: Decision to cancel the seizure of property
  • Presiding judge (HACC) : Zadorozhna L.I.

Справа № 991/1687/23

Провадження № 1-кс/991/1715/23

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 лютого 2023 року м. Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1,

за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2,

учасників кримінального провадження:

представника ТОВ «БК КБР» ОСОБА_3,

прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ОСОБА_4,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Київ клопотання ОСОБА_3, який діє в інтересах ТОВ «БК КБР», про скасування арешту майна у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22022030000000061 від 20.04.2022,

УСТАНОВИВ:

23.02.2023 до слідчого судді Вищого антикорупційного суду надійшло клопотання ОСОБА_3, який діє в інтересах ТОВ «БК КБР», про скасування арешту майна у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22022030000000061 від 20.04.2022.

І. Суть клопотання

Детективами Національного антикорупційного бюро України (далі - НАБ України) здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22022030000000061 від 20.04.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 113, ч. 5 ст. 191 КК України. До 16.09.2022 розслідування здійснювалось слідчою групою слідчого відділу УСБУ у Волинській області, за процесуального керівництва прокурорів Волинської обласної прокуратури.

Досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні розпочато та впродовж понад двох місяців, у тому числі станом на день ухвалення судового рішення від 23.06.2022 про накладення арешту на майно, проводилось за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 113 КК України. Відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 5 ст. 191 КК України було внесено 23.06.2022 та в подальшому було об`єднано з кримінальним провадженням № 22022030000000061 від 20.04.2022.

Ухвалою слідчого судді Луцького міськрайонного суду Волинської області від 23.06.2022 (справа № 161/7961/22) було задоволено клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ та Державної прикордонної служби Волинської обласної прокуратури ОСОБА_5 та накладено арешт на: 1) статутний капітал ТОВ «БК КБР» у розмірі 2 000 000 грн, власником якого є ОСОБА_6 ; 2) транспортний засіб марки «HYUNDAI», моделі «TUCSON», 2020 року випуску, р.н.з. НОМЕР_1 ; 3) транспортний засіб марки «HYUNDAI», моделі «TUCSON», 2019 року випуску, р.н.з. НОМЕР_2 ; 3) кошти, розміщені на банківських рахунках, відкритих ТОВ «БК КБР» у АТ КБ «ПриватБанк». У мотивувальній частині постановленого судового рішення зазначено, що: «…Стороною кримінального провадження доведено наявність підстав для накладення арешту на вищезазначене майно, крім того, враховуючи, що ТОВ «БК КБР» отримано неправомірну вигоду в розмірі 33 899 404, 80 грн, вище перелічене майно та грошові кошти на рахунках підлягають спеціальній конфіскації, оскільки здобуті злочинним шляхом, конфіскації, як виду та заходу покарання та заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи, а також відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов)…».

Зазначена ухвала слідчого судді Луцького міськрайонного суду Волинської області від 23.06.2022, на переконання представника товариства є незаконною, необґрунтованою та такою, що підлягає скасуванню, виходячи з таких підстав:

- стороною обвинувачення не були доведені підстави для накладення арешту на статутний капітал та рахунки ТОВ «БК КБР», оскільки такі кошти не відповідають ознакам, передбаченим ст. 96-2 КК України та не підлягають спеціальній конфіскації. Арештовані грошові кошти поступали на рахунки ТОВ «БК КБР» у результаті виконання останнім зобов`язань за відповідними договорами, під час здійснення впродовж тривалого періоду часу законної господарської діяльності. Разом з тим, на арештованому рахунку знаходиться частина грошових коштів, призначених для виплати заробітної плати та обов`язкових відрахувань до Державного бюджету, а також на закупівлю товарів та надання робіт, послуг за раніше укладеними договорами з іншими суб`єктами господарювання та державними підприємствами;

- продубльований у рішенні колегії суддів Волинського апеляційного суду від 21.07.2022 у справі № 161/8589/22 арешт на майно ТОВ «БК КБР», з метою заборони права на відчуження, розпорядження та користування ним (окрім статутного капіталу), за рішенням слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 30.11.2022 - скасовано;

- стороною обвинувачення не надано суду доказів того, що арештовані грошові кошти, які перебувають на розрахункових рахунках товариства, є предметом злочину чи отриманні незаконним шляхом, та не надано доказів того, що ТОВ «БК КБР», його посадові або службові особи причетні до кримінальних правопорушень, які є предметом розслідування кримінального провадження.

Враховуючи викладене, у кримінальному провадженні відсутні дані, які б виправдовували подальше втручання держави у право на мирне володіння ТОВ «БК КБР» належними йому транспортними засобами та грошовими коштами, що знаходяться на відповідних розрахункових рахунках в банківських установах. У зв`язку з викладеним, представник товариства вважає за доцільне скасувати арешт майна, накладений як незаконний, необґрунтований та невмотивований.

ІІ. Позиції учасників провадження

У судовому засіданні представник ТОВ «БК КБР» ОСОБА_3 підтримав клопотання, просив його задовольнити та скасувати арешт, накладений на банківські рахунки юридичної особи, відкриті у АТ КБ «ПриватБанк», та транспортні засоби, в частині заборони права користування. Арешт на майно накладався з метою забезпечення можливої спецконфіскації (щодо грошових коштів), конфіскації майна як виду покарання та відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов).

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ОСОБА_4 не заперечив щодо задоволення клопотання директора товариства ОСОБА_3 про скасування арешту з транспортних засобів, в частині права користування ними, та банківських рахунків, належних товариству. Як він зазначав під час попередніх судових засідань (з питань розгляду клопотань про скасування арешту), розмір імовірно завданої товариством шкоди забезпечується вартістю вже арештованого майна (транспортних засобів), яке перебуває на балансі товариства. Додав, що досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 113 КК України, продовжується; жодній особі у вчиненні цього кримінального правопорушення не було повідомлено про підозру; провадження щодо юридичної особи не здійснюється.

ІІІ. Встановлені обставини, мотиви та оцінка слідчого судді

Заслухавши думки осіб, які беруть участь у розгляді клопотання, та дослідивши матеріали, надані сторонами, слідчий суддя дійшов висновку щодо наявності підстав для задоволення клопотання про скасування арешту майна, з огляду на таке.

За змістом ч. 1 ст. 2 КПК України завданнями кримінального провадження, серед іншого, є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження.

За змістом ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Частина перша статті 174 КПК України передбачає, що підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Отже, учасник судового провадження, який подав таке клопотання, має довести, що в подальшому застосуванні арешту відпала потреба або, що арешт на майно накладено необґрунтовано.

Так, ухвалою слідчого судді Луцького міськрайонного суду Волинської області від 23.06.2022 накладено арешт на майно з метою заборони права на відчуження, розпорядження та користування майном, належного ТОВ «БК КБР» (код ЄДРПОУ 40990651, 04071, м. Київ, вул. Воздвиженська, 43), а саме: 1) статутний капітал ТОВ «БК КБР» у розмірі 2 000 000 грн, власником якого є ОСОБА_6 ; 2) транспортний засіб марки «HYUNDAI», моделі «TUCSON», 2020 року випуску, р.н. НОМЕР_1 ; 3) транспортний засіб марки «HYUNDAI», моделі «TUCSON», 2019 року випуску, р.н. НОМЕР_2 ; 4) а також кошти, які розміщені на банківських рахунках: IBAN: НОМЕР_3, відкритий в АТ КБ «ПриватБанк», МФО 305299; IBAN: НОМЕР_4, відкритий в АТ КБ «ПриватБанк», МФО 305299.

Арешт на майно накладено з метою забезпечення спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов) та стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди (п.п. 2-4 ч. 2 ст. 170 КПК України).

20.04.2022 до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі - ЄРДР) внесено відомості з фабулою про умисні дії, вчинені з метою ослаблення держави та її обороноздатності, які виразилися у придбанні неякісного військового обладнання та амуніції в умовах воєнного стану та ведення військових дій, які були спрямовані на заподіяння тілесних ушкоджень та позбавлення життя військовослужбовців; з правовою кваліфікацією кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 113 КК України;

23.06.2022 до ЄРДР внесено відомості про те, що 20.04.2022 посадові особи ТОВ «КБ КБР» ОСОБА_7 заволоділи бюджетними коштами в особливо великих розмірах у сумі 33 899 404,8 грн; з правовою кваліфікацією кримінального правопорушення за ч. 5 ст. 191 КК України.

Про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, повідомлено ОСОБА_8 та ОСОБА_6 .

Юридична особа, щодо якої здійснюється провадження, у цьому кримінальному провадженні - відсутня. Таку обставину підтвердив у судовому засіданні і прокурор ОСОБА_4 .

Арешт на належне ТОВ «БК КБР» майно накладався у рамках кримінального провадження № 22022030000000061 від 20.04.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 113 КК України (у межах якого, станом на момент розгляду клопотання про скасування арешту майна, жодній особі не повідомлено про підозру).

Враховуючи, що ТОВ «БК КБР», ні на момент накладення арешту на майно та банківські рахунки, ні на час розгляду клопотання про скасування арешту майна, не набуло статусу юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, визначені п. 2 та п. 3 ч. 2 ст. 170 КПК України, підстави для накладення арешту на його майно - відсутні. Також, стороною обвинувачення не надано підтверджень того, що ТОВ «БК «КБР» в силу закону несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діями підозрюваного ОСОБА_6 .

Також, враховуючи той факт, що з червня 2022 року транспортні засоби, якими володіє ТОВ «БК КБР», перебувають під арештом із забороною відчуження, розпорядження та користування ними, не використовуються у господарській діяльності товариства, слідчий суддя погоджується з думкою як представника власника майна, так і прокурора, про те, що потреба у подальшій забороні права користування цим майном відпала.

Враховуючи викладене, слідчим суддею встановлено, що директором ТОВ «БК КБР» ОСОБА_3, доведено, що потреба в подальшому арешті розрахункових рахунків, відкритих товариством в банківських установах, та в подальшій забороні права користування транспортними засобами відпала, у зв`язку з чим існують підстави для задоволення клопотання про скасування арешту майна.

Керуючись статтями 132, 170-174, 372, 376 КПК України, слідчий суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання ОСОБА_3, який діє в інтересах ТОВ «БК КБР», про скасування арешту майна у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22022030000000061 від 20.04.2022 - задовольнити.

Скасувати арешт, накладений ухвалою Луцького міськрайонного суду Волинської області від 23.06.2022 у справі № 161/7961/22 (провадження № 1-кс/161/3281/22) на майно, власником якого є ТОВ «БК КБР» (код ЄДРПОУ 40990651, адреса: 04071, м. Київ, вул. Воздвиженська, 43), в частині заборони права користування, а саме:

- транспортний засіб марки «HYUNDAI», моделі «TUCSON», 2020 року випуску, р.н. НОМЕР_1 ;

- транспортний засіб марки «HYUNDAI», моделі «TUCSON», 2019 року випуску, р.н. НОМЕР_2 .

Залишити заборону відчуження та заборону розпорядження вказаним майном.

Скасувати арешт, накладений ухвалою Луцького міськрайонного суду Волинської області від 23.06.2022 у справі № 161/7961/22 (провадження № 1-кс/161/3281/22) на майно, власником якого є ТОВ «БК КБР» (код ЄДРПОУ 40990651, адреса: 04071, м. Київ, вул. Воздвиженська, 43), а саме на розрахункові рахунки:

- IBAN: НОМЕР_3, відкритий в АТ КБ «ПриватБанк», МФО 305299;

- IBAN: НОМЕР_4, відкритий в АТ КБ «ПриватБанк», МФО 305299.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_9