Search

Document No. 109620998

  • Date of the hearing: 20/05/2022
  • Date of the decision: 20/05/2022
  • Case №: 991/1663/22
  • Proceeding №: 11111111111111111
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Nohachevskyi V.V.

991/1663/22

1-кс/991/1680/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 травня 2022 року місто Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, за участю старшого детектива ОСОБА_2, розглянувши його клопотання про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.02.2022 за № 52022000000000057 з попередньою правовою кваліфікацією за ч. 4 ст. 368, ч.1 ст.14, ч.5 ст.191 та ч.1 ст.255 КК України,

19 травня 2022 року до Вищого антикорупційного суду надійшло клопотання старшого детектива Національного бюро другого відділу детективів третього підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_2 про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій № 19/1870т від 17 травня 2022 року. Воно погоджене прокурором третього відділу управління процесуального керівництва, підтримання Державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ОСОБА_3, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні.

В клопотанні зазначено:

Епізод № 1 щодо злочину, передбаченого ч. 1 ст. 255 КК України, а саме: створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній.

ОСОБА_4 та ОСОБА_5 (до 22.10.2018 - ОСОБА_6 ), з використанням власного авторитету, впливу та матеріального ресурсу, починаючи з грудня 2020 року по теперішній час сформували на території міста Одеси злочинну організацію, до складу якої залучили вищих посадових осіб органів місцевої та державної влади (Одеської обласної державної адміністрації та Одеської міської ради), які з використанням службового становища та владних повноважень розпочали активні дії, спрямовані на готування до заволодіння коштами місцевого та державного бюджетів, що будуть виділятися на будівництво або ремонт об`єктів соціальної сфери (лікарні, навчальні заклади, тощо) або на інші об`єкти інфраструктури міста Одеси чи Одеської області, а також передачі земельних ділянок комунальної та державної власності для забудови заздалегідь визначеним компаніям забудовників, з якими ОСОБА_7 та ОСОБА_5 досягли домовленостей на надання права забудови за грошову винагороду або майно (майнові права на квартири у об`єктах, що будуються).

Злочинна організація сформована з двох організованих груп (структурних частин) із числа посадових осіб Одеської обласної державної адміністрації (група 1) та Одеської міської ради (група 2), які підпорядковані одним керівникам: ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

Зокрема до складу групи 1 увійшли та активно діють або діяли наступні особи: ОСОБА_8 (колишній голова Одеської обласної державної адміністрації до 01.03.2022), ОСОБА_9 (заступник голови Одеської обласної державної адміністрації, забезпечує прийняття рішень, пов`язаних із організацією проведення тендерів, передає до ЗО кошти, які одержуються від протиправної діяльності при закупівлях товарів, робіт та послуг підпорядкованими йому структурними підрозділами та комунальними підприємствами ОДА), ОСОБА_10 (директор департаменту капітального будівництва та дорожнього господарства Одеської обласної державної адміністрації, який шляхом зловживання службовим становищем забезпечує прийняття очолюваним ним Департаментом рішення про визнання заздалегідь визначеного переможця у закупівлях на виконання будівельних робіт та подальше укладання з ними договорів з метою заволодіння коштами державного чи місцевого бюджетів).

У складі групи 2 діють: ОСОБА_11 (Одеський міський голова, який отримує від ЗО грошові кошти через довірених осіб - ОСОБА_12, як плату за використання владних повноважень під час прийняття Одеською міською радою рішень, які стосуються розпорядження (передачі) земельних ділянок для забудови або коштів місцевого бюджету міста Одеси), ОСОБА_13 (перший заступник Одеського міського голови, куратор діяльності міської ради щодо будівництва на території міста Одеси), ОСОБА_14 (в.о. заступника Одеського міського голови, член земельної комісії міської ради та фактично здійснює над нею контроль, координатор депутатського корпусу Одеської міської ради різних фракцій та політичних партій, здійснює підкуп депутатів за рахунок коштів одержаних від керівництва ЗО та забезпечує позитивне голосування проектів рішень необхідних для ЗО, щомісячно одержує від ЗО неправомірну вигоду в розмір 15 тис. доларів США у вигляді «заробітної плати»), ОСОБА_15 (заступник Одеського міського голови - директор департаменту фінансів Одеської міської ради, інформує керівництво ЗО про обсяги та заплановані напрямки використання коштів бюджету міста Одеси для планування ЗО своєї протиправної діяльності спрямованої на заволодіння такими коштами), ОСОБА_16 (заступник Одеського міського голови, який передає до ЗО кошти, які одержуються від протиправної діяльності при закупівлях товарів, робіт та послуг підпорядкованими йому виконавчими органами міської ради та комунальними підприємствами), ОСОБА_17 (директор департаменту охорони здоров`я Одеської міської ради, який передає до ЗО кошти, які одержуються від протиправної діяльності при закупівлях товарів, робіт та послуг підпорядкованим йому департаментом), ОСОБА_18 (директор юридичного департаменту Одеської міської ради, забезпечує безперешкодне проходження проектів рішень міської ради під час проведення їх правової експертизи, отримуючи від ЗО щомісячну неправомірну вигоду в сумі 10 тис. доларів США у вигляді «заробітної плати»).

Окрема група осіб в складі злочинної організації із числа довірених осіб керівників, виконують їх вказівки та доручення відповідно до визначеної ролі, а саме:

ОСОБА_19 (член виконавчого комітету ОМР, адвокат, довірена особа керівників ЗО, який представляє їх інтереси у переговорах із представниками компаній забудовників, що висловили готовність у співпраці);

ОСОБА_20 (довірена особа керівників ЗО, відповідальний за фінансову частину діяльності ЗО, здійснює облік грошових коштів здобутих злочинним шляхом та їх видачу учасникам організації, а також неправомірної вигоди посадовим та службовим особам органів влади та керівникам правоохоронних органів);

ОСОБА_21 (довірена особа керівників ЗО, забезпечує юридичне супроводження діяльності ЗО, складає та погоджує у сторін «понятійні угоди» укладені щодо забудови земельних ділянок за винагороду для ЗО);

ОСОБА_22 (довірена особа керівників ЗО, забезпечує юридичне супроводження діяльності ЗО, в тому числі складає спеціальні умови учасника тендерних торгів, які заздалегідь погоджені з замовником, для подальшого отримання підконтрольними ЗО суб`єктами господарювання підряду за бюджетні кошти);

ОСОБА_23 (довірена особа керівників ЗО, забезпечує юридичне супроводження діяльності ЗО та представляє інтереси у переговорах із державними установами);

ОСОБА_24 (член виконавчого комітету ОМР, довірена особа керівників ЗО, відповідальний за комунікацію зі службовими особами Одеської обласної ради та Одеської обласної державної адміністрації у сфері тендерних закупівель в інтересах ЗО);

ОСОБА_25 (член виконавчого комітету ОМР, довірена особа керівників ЗО, адвокат, забезпечує юридичне супроводження діяльності ЗО, відповідальна за комунікацію з директором Юридичного департаменту ОМР ОСОБА_18 )

ОСОБА_26 (особистий водій, помічник та охоронець керівника ЗО, який займається взаємодією між учасниками ЗО шляхом інформування про заплановані зустрічі, перемовини та виконує окремі доручення чи вказівки керівника ЗО щодо доведення до відома учасників ЗО інформації, яка необхідна для діяльності ЗО)

Епізод 2 щодо злочину, передбаченого ч. 1 ст. 14, ч. 5 ст. 191 КК України, а саме: готування до заволодіння коштами шляхом зловживання службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб та в особливо великих розмірах.

Злочинною організацією під керівництвом ОСОБА_4 та ОСОБА_5 за участю в ній посадових осіб органів місцевої та державної влади у період з листопада 2021 року та по теперішній розпочаті та продовжуються дії з використанням службового становища та владних повноважень, що спрямовані на готування до заволодіння бюджетними коштами в особливо великих розмірах, що будуть виділені для будівництва та капітального ремонту об`єктів соціальної сфери: адресами: АДРЕСА_3 (загальна кошторисна вартість 1 046 592, 396 тис. грн.) та АДРЕСА_4 (загальна кошторисна вартість 327 253,638 тис. грн.)

Епізод 3 щодо злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України, а саме: організація одержання неправомірної вигоди службовими особами Одеської міської ради.

Злочинною організацією під керівництвом ОСОБА_4 та ОСОБА_5 організовано отримання неправомірної вигоди від компаній - забудовників у вигляді грошових коштів або майна (майнові права на квартири, апартаменти, паркомісця у об`єктах будівництва) за прийняття Одеською міською радою, її депутатами та службовими особами рішень про передачу земельних ділянок для подальшої їх забудови заздалегідь визначеним компаніям всупереч інтересам територіальної громади міста Одеси (санаторії «Чкаловський», «Молдова», «Аркадія», СБУ).

Зокрема зафіксовано, що ОСОБА_5 та ОСОБА_4 встановили контроль над Одеською обласною державною адміністрацією та Одеською міською радою шляхом залучення до злочинної діяльності вищих посадових осіб і керівників структурних підрозділів (департаментів, управлінь) вказаних органів, які зловживаючи своїм службовим становищем забезпечують прийняття рішень на користь суб`єктів господарської діяльності, підконтрольних безпосередньо керівникам злочинної організації або які за грошову винагороду одержують дозвільні документи на будівництво чи укладають договори на поставку товарів, робіт чи послуг за бюджетні кошти. У подальшому одержані кошти у вигляді винагороди розподіляють між учасниками злочинної організації. При цьому між керівниками злочинної організації та представниками бізнесу укладаються «понятійні угоди», в яких відображаються розміри грошових коштів або площі об`єктів нерухомого майна (квартири, апартаменти, тощо), що неправомірно передаються за прийняті рішення.

Для належної організації діяльності злочинної групи, узгодженості та координації їх дій, учасники злочинів проводять зустрічі у офісному приміщенні за адресою: м. Одеса, просп. Шевченко, 4-А. При цьому вживаються заходи конспірації з метою попередження викриття факту перебування та змісту їх розмов з використанням спеціальної техніки або закритих підвальних приміщень із шумопоглинальними властивостями. У той же час свідками та очевидцями таких зустрічей є працівники офісу, в тому числі активні учасники злочинної організації, які сприяють у приховуванні злочинної діяльності.

Негласні заходи слідство планує проводити щодо ОСОБА_26, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженеця Казахстану, місце реєстрації та проживання: АДРЕСА_1, не є особою, щодо якої здійснюється особливий порядок проведення негласних слідчих (розшукових) дій.

В ході досудового розслідування встановлено, що участь ОСОБА_26 у злочинній організації та злочинів, які за його участю вчиняються, полягає у виконанні вказівок ОСОБА_27 щодо організації прихованого відвідування учасників злочинної організації офісного приміщення за вказаною адресою де відбуваються зустрічі та обговорення злочинних планів, передачі коштів службовим особам Одеської міської ради у вигляді винагороди за участь у злочинах, а також створення інших умов для приховування злочинної діяльності.

Таким чином одержані, як вказує детектив, достатні дані, які свідчать про причетність ОСОБА_26 до участі в злочинній організації під керівництвом ОСОБА_4 та ОСОБА_5, в готуванні та вчинення в її складі злочинів шляхом сприяння службовим особам Одеської міської ради у зловживанні своїм службовим становищем з метою заволодіння бюджетними коштами та отримання неправомірної вигоди від суб`єктів господарської діяльності за участь у закупівлях.

У клопотанні вказано, що ОСОБА_26 в публічно доступних місцях (готелі, кафе, ресторани, тощо) контактує із можливими співучасниками з метою обговорення протиправних планів, доведення до їх відома вказівок або порад керівників злочинної організації, спрямованих на реалізацію злочинного умислу, а тому для пошуку, фіксації та перевірки відомостей про його поведінку та тих, з ким він зустрічається у публічно доступних місцях, відносно останнього необхідно провести негласну слідчу (розшукову) дію, передбачену ст. 269 КПК України, а саме: спостереження за особою з використанням відеозапису, фотографування, спеціальних технічних засобів для спостереження.

Зустрічі, спілкування, інші вербальні та невербальні способи передачі інформації, що використовує ОСОБА_26 під час підготовки та реалізації своїх протиправних намірів, дають підстави вважати, що його розмови, інші звуки, рухи, дії, пов`язані з його діяльністю або місцем перебування тощо, можуть містити відомості, які матимуть важливе значення для підтвердження або спростування факту вчинення злочину або підготовки до його вчинення, що потребує їх фіксації шляхом проведення негласної слідчої (розшукової) дії, передбаченої ст. 260 КПК України, а саме: аудіо-, відеоконтроль особи в місцях її перебування.

У клопотанні зазначено, що обмін інформацією щодо участі в злочинній організації, планування та виконання підготовчих дій до вчинення злочинів, виконання дій направлених на реалізацію злочинного умислу відповідно до плану злочинної діяльності ОСОБА_26 здійснює з використанням терміналів мобільного зв`язку, персональних комп`ютерів, ноутбуків де встановлені інтернет-месенджери (Viber, WhatsApp, Telegram, iMessage) та акаунти за абонентськими телефонними номерами: НОМЕР_1, а також за допомогою електронного листування за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, а тому виникла потреба у проведенні відносно ОСОБА_26, негласних слідчих (розшукових) дій, передбачених ст.ст. 263, 264 КПК України, а саме: зняття інформації з електронних комунікаційних мереж та зняття інформації з електронних інформаційних систем.

Також в органу досудового розслідування виникла потреба у проведенні відносно ОСОБА_26 негласної слідчої (розшукової) дії, передбаченої ст. 268 КПК України, а саме: установлення місцезнаходження радіоелектронного засобу. Така потреба обґрунтовується тим, що при фіксації місцезнаходження терміналу мобільного зв`язку, яким користується ОСОБА_26 у реальному часі, дасть можливість встановити місця зустрічей учасників злочину, переховування предметів, речей та документів, які мають доказове значення, з метою подальшого планування і проведення інших видів негласних (слідчих) розшукових дій або обшуку.

Строк проведення вказаних негласних слідчих (розшукових) дій детектив просить встановити до 2-х місяців, оскільки злочинна організація, яка сформована та діє на території міста Одеси під керівництвом ОСОБА_5 та ОСОБА_4 має високу ступінь стійкості, організованості, конспірації та постійно вживаються заходи щодо протидії правоохоронним органам у документуванні їх злочинної діяльності, а відповідно до здобутих на даному етапі досудового розслідування доказів реалізація запланованих злочинів у часі визначена керівниками не менше 6 місяців. За цей час орган досудового розслідування планує одержати відомості, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин кримінального правопорушення або встановлення осіб, які його вчинили.

У клопотанні зазначено, що у разі проведення відносно нього негласних слідчих (розшукових) дій органом досудового розслідування будуть здобуті докази попередньої змови учасників злочинної організації, ознак її стійкості та планування, розподілу ролей, мотивів та мети вчинення злочинів, інших обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні. Здобуті відомості самі по собі та в сукупності з іншими доказами будуть мати суттєве значення для з`ясування обставин кримінальних правопорушень і досягнення завдань кримінального провадження.

Заслухавши детектива, дослідивши надані матеріали кримінального провадження, проаналізувавши доводи клопотання, слідчий суддя приходить до висновку про його задоволення з огляду на таке.

Відповідно до ч.2 ст.246 КПК України негласні слідчі (розшукові) дії проводяться у випадках, якщо відомості про злочин та особу, яка його вчинила, неможливо отримати в інший спосіб. Негласні слідчі (розшукові) дії проводяться виключно у кримінальному провадженні щодо тяжких і особливо тяжких злочинів. Слідчий суддя постановляє ухвалу про дозвіл на проведення негласної слідчої (розшукової) дії, якщо детектив доведе наявність достатніх підстав вважати, що вчинений злочин був вчинений і що він відповідної тяжкості (п.1 ч.3 ст.248 КПК).

До клопотання детектива долучено витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань у кримінальному провадженні №52022000000000057 від 22.02.2022, що містить попередню фабулу вказаних злочинів.

Відповідно до ч. 6 ст. 12 КК України ці кримінальні правопорушення є особливо тяжкими злочинами.

Отже, у цьому кримінальному провадженні дотримано умови тяжкості кримінального правопорушення, яка визначена п.1 ч.3 ст.248 КПК України. При цьому необхідно зауважити, що при розгляді клопотання про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій слідчий суддя не встановлює обґрунтованість підозри щодо конкретної особи, оскільки така перевірка здійснюється при розгляді інших питань під час кримінального провадження. Слідчий суддя оцінює лише достатність підстав вважати, що відповідне правопорушення було вчинене, що має базуватись на існуванні фактів чи інформації про події, мова про які йде в клопотанні, та чи становлять вони склад кримінального правопорушення відповідної тяжкості. В сукупності вони мають сформувати у слідчого судді внутрішнє переконання щодо вчинення тяжкого злочину та можливої причетності до нього певної особи.

З матеріалів справи та оперативно-розшукових заходів відносно ОСОБА_5 у вигляді обстеження публічно недоступного місця з метою встановлення технічних засобів аудіо та відеоконтролю особи (офісне приміщення за адресою: АДРЕСА_2 ; протоколи від 01.02.2022 № 19/735 та від 16.02.2022 № 19/1108) одержані дані, які можуть вказувати на створення та функціонування злочинної організації під керівництвом ОСОБА_4 та ОСОБА_5, модливу причетність до неї ОСОБА_26, а також вчинення такою організацією вказаних вище злочинів.

Викладені в клопотанні обставини, які були встановлені в ході досудового розслідування, надають слідчому судді вагомі підстави вважати, що було вчинено та готуються особливо тяжкі злочини, які віднесені до підсудності Вищого антикорупційного суду. Надані матеріали кримінального провадження вказують на дотичність особи до подій, зазначених у клопотанні.

На думку слідчого судді відкрита форма здійснення досудового розслідування може негативно вплинути на процес доказування обставин кримінального правопорушення, а тому негласні заходи є єдиним можливим способом отримання інформації в цьому випадку, а зазначене втручання повністю відповідає легітимній меті, є необхідним для виконання завдань кримінального провадження і забезпечує баланс прав окремої особи та суспільного інтересу.

З огляду на обставини даної справи, неможливості отримання доказів іншими способами, особливості розслідування зазначеної категорії злочинів, тверджень детектива, на думку слідчого судді проведення комплексу негласних слідчих (розшукових) дій є єдиним можливим і доцільним способом для отримання відомостей, що мають значення для кримінального провадження на цій стадії, зокрема, для підтвердження або спростування версії обвинувачення про вчинення та готування до вчинення злочину та перевірки причетності зазначених осіб.

Номер телефону особи, відносно якої подане клопотання підтверджено протоколом ОТЗ від 12.01.22.

Користування ОСОБА_26 зазначеною у клопотанні електронною поштою не підтверджено.

Обґрунтування 2-х місячного строку підтверджується складністю розслідування та фіксації таких злочинів, обізнаністю фігурантів з методами уникнення фіксації злочинів, вжиття ними конспіративних заходів тощо.

Клопотання в частині такого заходу як зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж детективом сформульоване у редакції ст.263 КПК, яка законом №2137-ІХ від 15.03.2022 змінена. На даний час такий вид негласних слідчих дій носить назву: зняття інформації з електронних комунікаційних мереж, яка й має бути застосована в резолютивній частині даної ухвали.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 246-249, 260, 263, 268, 269, 372 КПК України, слідчий суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення негласних слідчих (розшукових) дій відносно ОСОБА_26, ІНФОРМАЦІЯ_1, строком на 2 місяці з моменту постановлення ухвали, а саме:

зняття інформації з електронних комунікаційних мереж (комплекс технічних засобів електронних комунікацій та споруд, призначених для надання електронних комунікаційних послуг) за абонентським номером НОМЕР_1 із застосуванням відповідних технічних засобів спостереження, відбору та фіксації змісту інформації, що передається;

установлення місцезнаходження радіоелектронного засобу, що полягає в застосуванні технічних засобів для локалізації місцезнаходження радіоелектронного засобу, у тому числі мобільного терміналу систем зв`язку, та інших радіовипромінювальних пристроїв, активованих у мережах операторів рухомого (мобільного) зв`язку, без розкриття змісту повідомлень, що передаються по абонентському номеру НОМЕР_1 ;

зняття інформації з електронних інформаційних систем (Viber, WhatsApp, Telegram, iMessage) за аккаунтами (обліковими записами), що використовує ОСОБА_26 з ідентифікаційними ознаками по абонентському номеру НОМЕР_1, а саме: пошук, виявлення і фіксація відомостей, що містяться в електронних інформаційних системах або їх частинах, доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, а також отримання таких відомостей без відома їх власника, володільця або утримувача;

спостереження за особою з використанням відеозапису, фотографування, спеціальних технічних засобів для спостереження;

аудіо-, відеоконтроль особи в місцях її перебування.

Строк дії ухвали два місяці до 20 липня 2022 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1