Search

Document No. 109643505

  • Date of the hearing: 16/09/2022
  • Date of the decision: 16/09/2022
  • Case №: 991/3859/22
  • Proceeding №: 12020000000000236
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Shkodin Ya.V.

991/3859/22

1-кс/991/3876/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 вересня 2022 року місто Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1 розглянув клопотання детектива ОСОБА_2 від 12 вересня 2022 №19/4573т, погоджено прокурором ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій у кримінальному провадженні №12020000000000236 від 11.03.2020 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч.3 ст.212, ч.1 ст.364, ч.2 ст.364 КК України.

ВСТАНОВИВ:

Під час розгляду клопотання детектив повідомив, що органом досудового розслідування проводиться перевірка дій службових осіб АТ «Одеський припортовий завод» (далі - АТ «ОПЗ») під час укладання та виконання протягом 2019-2020 років договорів на переробку давальницької сировини.

Проаналізувавши положення клопотання, оцінивши пояснення детектива та представлені ним матеріали і подальші тактичні дії, вбачається відповідність зазначеної в ньому фабули вчинення злочину відомостям з ЄРДР станом на 15.09.2022.

Описані в клопотанні обставини та отримана інформація в процесі розслідування надають розуміння того, що були вчинені злочини відповідної тяжкості, які віднесені до підсудності Вищого антикорупційного суду, а досліджені матеріали кримінального провадження в достатній мірі показують зв`язок між вчиненим правопорушенням та безпосередньої участі осіб, які фігурують у матеріалах провадження.

З поданих матеріалів детективом не вбачається належності особи, відносно якої подане клопотання до спеціальних суб`єктів, як і не вбачається забезпечення додаткових гарантій слідчим суддею іншим фігурантам провадження з якими, зазначена особа детективом, може контактувати.

На думку слідчого судді відкрита форма здійснення досудового розслідування може негативно вплинути на процес доказування обставин кримінального правопорушення, попре і поінформованість фігурантів справи про наявність цього кримінального провадження (проведені обшуки, допити), а тому негласні заходи є єдиним можливим способом отримання додаткової інформації в цьому випадку, а зазначене втручання повністю відповідає легітимній меті, є необхідним для виконання завдань кримінального провадження і забезпечує баланс прав окремої особи та суспільного інтересу.

Отримана органом досудового розслідування інформація, у тому числі відносно інших фігурантів провадження підтверджує безпосередню причетність особи, відносно якої подане клопотання до неправомірної діяльності (протоколи НСРД від 09.06.22, 21.06.22, 22.07.22).

Неможливість отримання доказів іншими способами, особливостями розслідування правопорушень, які передбачені ст.ст. 364, 191,212 КК України, переконують слідчого суддю у доцільності проведення запропонованого детективом комплексу негласних слідчих (розшукових) дій для визначення ролі кожного фігуранта у інкримінованих діяннях та зібрання додаткових відомостей відносно них, у тому числі щодо сприяння у призначенні на посаду керівника АТ «ОПЗ» підконтрольної особи, здійснення координації діяльності АТ «ОПЗ» та ТОВ «Агро Газ Трейдінг».

Номер телефону особи, відносно якої подане клопотання, відношення до діяльності ТОВ «Агро Газ Трейдінг» (співзасновник) та інші ідентифікуючі дані підтверджені детективом особовою карткою ДМС України від 19.05.22, зібраними матеріалами.

Обґрунтування додаткового 2-х місячного строку підтверджується складністю розслідування злочинів за ст.ст. 364, 191,212 КК України.

З положеннями ст. 384 КК України детектив слідчим суддею ознайомлений та про наслідки попереджений.

Керуючись положеннями, ст.ст.40, 246-248, 258, 260, 263 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення стосовно ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, негласних слідчих (розшукових) дій, в межах строку досудового розслідування, строком на 2 (два) місяці з моменту постановлення ухвали, а саме:

-аудіо-, відеоконтроль особи;

-візуальне спостереження за особою та тих, з ким він контактує, у публічно доступних місцях з використанням відеозапису, фотографування, спеціальних технічних засобів для спостереження;

-зняття інформації з електронних комунікаційних мереж по абонентському номеру НОМЕР_1, що полягає у проведенні із застосуванням відповідних технічних засобів спостереження, відбору та фіксації змісту інформації, яка передається особою та має значення для досудового розслідування, а також одержанні, перетворенні і фіксації різних видів сигналів, що передаються каналами зв`язку;

-зняття інформації з електронних інформаційних систем мобільних терміналів систем зв`язку, в яких встановлена (інстальована) SIM-карта з абонентським номером НОМЕР_1, а також облікових записів мобільних додатків (месенджерів «WhatsApp», «CoverMe», «Imo», «Viber», «Telegram», «Line», «Signal» та інших), які зареєстровані за вказаним абонентським номером, що полягає в пошуку, виявлені і фіксації відомостей, що містяться в електронній інформаційній системі або їх частин, доступ до електронної інформаційної системи або її частини, а також отримання таких відомостей без відома її власника, володільця або утримувача;

-установлення місцезнаходження радіообладнання (радіоелектронного засобу) по абонентському номеру НОМЕР_1, яка полягає у застосуванні технічних засобів для отримання від мережевої інфраструктури або мобільного кінцевого (термінального) обладнання відомостей про місцезнаходження мобільного кінцевого (термінального) обладнання (точки його підключення до мережі), а в мережі фіксованого зв`язку - даних про фізичну адресу кінцевого пункту мережі, без розкриття змісту повідомлень, що передаються.

Строк дії ухвали до 16.11.2022.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1