Search

Document No. 109823149

  • Date of the hearing: 27/03/2023
  • Date of the decision: 27/03/2023
  • Case №: 362/4895/16-к
  • Proceeding №: 42016110000000264
  • Instance: HACC AC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: On leaving the appeal without action
  • Presiding judge (HACC AC) : Chorna V.V.

справа № 362/4895/16-к

провадження №11-кп/991/58/23

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

АПЕЛЯЦІЙНА ПАЛАТА

УХВАЛА

27 березня 2023 року місто Київ

Суддя Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, перевіривши апеляційну скаргу прокурора другого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора ОСОБА_2 на вирок Вищого антикорупційного суду від 15.02.2023 р., -

ВСТАНОВИЛА:

Вироком Вищого антикорупційного суду від 15.02.2023 р. ОСОБА_3 визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України, та призначено йому покарання у виді дев`яти років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських повноважень строком на три роки, з конфіскацією половини (1/2) належного йому на праві власності майна; ОСОБА_4 визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України, та призначено йому покарання у виді дев`яти років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських повноважень строком на два роки, з конфіскацією половини (1/2) належного йому на праві власності майна. До набрання вироком законної сили, до ОСОБА_3 та ОСОБА_4 застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою та взято їх під варту в залі суду. Задоволено частково цивільний позов ОСОБА_5 і ОСОБА_6 до ОСОБА_3 та ОСОБА_4 про відшкодування матеріальної шкоди, моральної шкоди та судових витрат (на правову допомогу та транспортні квитки), та стягнуто з ОСОБА_3 та ОСОБА_4 солідарно в рахунок відшкодування матеріальної шкоди суму в гривнях, еквівалентну 9 300 доларів США за офіційним курсом НБУ на день набрання вироком законної сили, зокрема - 4 650 доларів США на користь ОСОБА_5, 4 650 доларів США на користь ОСОБА_6 . Вирішено долю речових доказів та питання про стягнення судових витрат.

Не погодившись з вироком суду, 10.03.2023 року прокурором подано апеляційну скаргу, яка разом з матеріалами кримінального провадження 21.03.2023 року надійшла до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями, для розгляду апеляційної скарги визначено колегію суддів у складі: суддя-доповідач ОСОБА_1, судді ОСОБА_7, ОСОБА_8 .

Згідно зі ст. 398 КПК України, отримавши апеляційну скаргу на вирок чи ухвалу суду першої інстанції, суддя-доповідач протягом трьох днів перевіряє її на відповідність вимогам ст. 396 цього Кодексу і за відсутності перешкод постановляє ухвалу про відкриття апеляційного провадження.

Положеннями ч. 6 ст. 396 КПК України визначено, що до апеляційної скарги та доданих до неї письмових матеріалів надаються копії в кількості, необхідній для їх надіслання сторонам кримінального провадження та іншим учасникам судового провадження, інтересів яких стосується апеляційна скарга.

Перевіривши апеляційну скаргу прокурора на відповідність вимогам ст. 396 КПК України, суддею - доповідачем встановлено неможливість призначення її до апеляційного розгляду, оскільки вищевказані вимоги закону прокурором виконано не повністю.

Так, в порушення ч. 6 ст. 396 КПК України до апеляційної скарги не додано копій апеляційної скарги в кількості, необхідній для їх надіслання сторонам кримінального провадження. Зокрема, загальна кількість учасників провадження, крім прокурора, становить вісім осіб: обвинувачені ОСОБА_3, ОСОБА_4, їх захисники ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, потерпілі ОСОБА_5, ОСОБА_6, представник останній - адвокат ОСОБА_12 .

Отже, з метою дотримання вимог ч. 6 ст. 396 КПК України прокурором до апеляційної скарги мали бути надані вісім її примірників, оскільки кожен із вищевказаних учасників окремо повинен отримати копію апеляційної скарги з додатками для ознайомлення з нею та подання заперечень у разі їх наявності.

Втім, до апеляційної скарги прокурором надано лише п`ять її примірників.

При цьому, суд апеляційної інстанції не уповноважений виготовляти копії апеляційних скарг та додатків до них для направлення усім учасникам провадження, оскільки ця вимога висувається законом виключно до особи, яка подає таку скаргу.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 399 КПК України, суддя-доповідач, встановивши, що апеляційну скаргу на вирок чи ухвалу суду першої інстанції подано без додержання вимог, передбачених ст. 396 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення апеляційної скарги без руху.

Враховуючи, що апеляційна скарга прокурора на вирок Вищого антикорупційного суду від 15.02.2023 р. містить недоліки, які є перешкодою для відкриття апеляційного провадження, у відповідності до вимог ч. 1 ст. 399 КПК України вона підлягає залишенню без руху, з наданням строку для усунення цих недоліків. Усунення недоліків апеляційної скарги слід здійснити шляхом подання нової апеляційної скарги з урахуванням вимог цієї ухвали та з дотриманням положень ст. 396 КПК України, у належній кількості примірників, достатніх для їх подальшого надіслання судом сторонам кримінального провадження та іншим учасникам судового провадження.

З огляду на те, що виявлені недоліки не потребують значного часу для усунення, суддя - доповідач вважає за необхідне надати строк для їх усунення тривалістю десять днів із дня отримання даної ухвали.

З урахуванням наведеного, керуючись ст. ст. 396, 399 КПК України, суддя-доповідач, -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу прокурора на вирок Вищого антикорупційного суду від 15.02.2023 р. - залишити без руху.

Для усунення недоліків апеляційної скарги, зазначених у вказаній ухвалі, встановити строк - 10 днів з дня її отримання.

Роз`яснити прокурору, що у разі неусунення недоліків апеляційної скарги в установлений строк, згідно з вимогами п. 1 ч. 3 ст. 399 КПК України, апеляційна скарга повертається особі, які її подала.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1