Search

Document No. 110056950

  • Date of the hearing: 06/04/2023
  • Date of the decision: 06/04/2023
  • Case №: 991/2883/23
  • Proceeding №: 52017000000000717
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Movchan N.V.

Справа № 991/2883/23

Провадження 1-кс/991/2908/23

УХВАЛА

06 квітня 2023 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2, у порядку підготовки до розгляду клопотання старшого детектива Національного бюро Першого відділу детективів Першого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_3, погодженого з прокурором четвертого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ОСОБА_4, про продовження строку тримання під вартою ОСОБА_5, який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України, у кримінальному провадженні № 52017000000000717 від 25.10.2017

УСТАНОВИВ:

До Вищого антикорупційного суду надійшло вказане клопотання, розгляд якого призначено на 06.04.2023 о 15 год 00 хв.

Слідчий суддя зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку тримання під вартою до закінчення строку дії попередньої ухвали згідно з правилами, передбаченими для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу, зокрема, за участю підозрюваного (ч. 1 ст. 193, ч. 4 ст. 199 КПК України).

На даний час підозрюваний ОСОБА_5 утримується в ДУ «Київський слідчий ізолятор».

Частинами 1, 2 ст. 336 КПК України передбачено, що судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі: 1) неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин; 2) необхідності забезпечення безпеки осіб; 3) проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого; 4) необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження; 5) наявності інших підстав, визначених судом достатніми.

Суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження. У разі якщо сторона кримінального провадження чи потерпілий заперечує проти здійснення дистанційного судового провадження, суд може ухвалити рішення про його здійснення лише вмотивованою ухвалою, обґрунтувавши в ній прийняте рішення. Суд не має права прийняти рішення про здійснення дистанційного судового провадження, в якому поза межами приміщення суду перебуває обвинувачений, якщо він проти цього заперечує, крім випадків здійснення дистанційного судового провадження в умовах воєнного стану.

Відповідно до ч. 4, 6 цієї статті, якщо особа, яка братиме участь у судовому провадженні дистанційно, тримається в установі попереднього ув`язнення або установі виконання покарань, службова особа такої установи зобов`язана вручити такій особі пам`ятку про її процесуальні права, перевірити її документи, що посвідчують особу, та перебувати поряд з нею до закінчення судового засідання.

З огляду на зазначені положення закону, з метою забезпечення участі підозрюваного ОСОБА_5 у судовому засіданні Вищого антикорупційного суду та його безпеки, враховуючи введений в Україні воєнний стан та потенційну наявність загрози нанесення масованого ракетного удару по території України, а також забезпечення виконання вимог кримінального процесуального законодавства щодо розгляду клопотання у строк, визначений ч. 4 ст. 199 КПК України, слідчий суддя вважає за необхідне судове засідання із розгляду клопотання про продовження строку тримання під вартою здійснювати у режимі відеоконференції з приміщення ДУ «Київський слідчий ізолятор».

Керуючись ст. 107, 193, 336, 372 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Провести судове засідання, призначене на 06 квітня 2023 року о 15 год 00 хв, а також всі наступні судові засідання з розгляду клопотання про продовження строку тримання під вартою у залі судових засідань Вищого антикорупційного суду за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик 42-А, у режимі відеоконференції.

Доручити ДУ «Київський слідчий ізолятор» забезпечити проведення відеоконференції з Вищим антикорупційним судом за участю підозрюваного ОСОБА_5 .

Зобов`язати уповноважену службову особу ДУ «Київський слідчий ізолятор» вручити підозрюваному ОСОБА_5 пам`ятку про процесуальні права та обов`язки, перебувати поряд з підозрюваним до закінчення судового засідання.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1