Search

Document No. 110884733

  • Date of the hearing: 16/05/2023
  • Date of the decision: 16/05/2023
  • Case №: 991/4275/23
  • Proceeding №: 62022000000000144
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Voronko V.D.

Справа № 991/4275/23

Провадження 1-кс/991/4298/23

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 травня 2023 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, розглянувши питання про проведення судового засідання в режимі відеоконференції з розгляду клопотання детектива Національного бюро Четвертого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_2, погодженого прокурором першого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва у суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3, про продовження строку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України у кримінальному провадженні № 62022000000000144 від 13.03.2022,

ВСТАНОВИВ:

До провадження слідчого судді надійшло вказане клопотання детектива, яке призначене до розгляду в судовому засіданні на 12:00 год. 17 травня 2023 року.

Підозрювана ОСОБА_4 наразі утримується в Державній установі «Київський слідчий ізолятор» (м. Київ, вул. Дегтярівська, 13).

Відповідно до вимог п. 4 ч. 1 ст. 336 КПК України судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження.

Частина 2 ст. 336 КПК України передбачає, що суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження. У разі якщо сторона кримінального провадження чи потерпілий заперечує проти здійснення дистанційного судового провадження, суд може ухвалити рішення про його здійснення лише вмотивованою ухвалою, обґрунтувавши в ній прийняте рішення. Суд не має права прийняти рішення про здійснення дистанційного судового провадження, в якому поза межами приміщення суду перебуває обвинувачений, якщо він проти цього заперечує, крім випадків здійснення дистанційного судового провадження в умовах воєнного стану.

У зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до п. 20 ч. 1 ст. 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану», Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022, затвердженого Законом України № 2102-ІХ від 24.02.2022 «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», в Україні введений воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року, період дії якого неодноразово продовжувався. Так, Указом Президента України № 58/2023 від 06.02.2023 в Україні продовжено строк дії воєнного стану з 05 години 30 хвилин 19 лютого 2023 року строком на 90 діб.

Відповідно до положень ч. 4 ст. 336 КПК України якщо особа, яка братиме участь у судовому провадженні дистанційно, знаходиться у приміщенні, розташованому на території, яка перебуває під юрисдикцією суду, або на території міста, в якому розташований суд, судовий розпорядник або секретар судового засідання цього суду зобов`язаний вручити такій особі пам`ятку про її процесуальні права, перевірити її документи, що посвідчують особу, та перебувати поряд з нею до закінчення судового засідання.

Якщо особа, яка братиме участь у судовому провадженні дистанційно, тримається в установі попереднього ув`язнення або установі виконання покарань, дії, передбачені частиною четвертою цієї статті, здійснюються службовою особою такої установи (ч. 6 ст. 336 КПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 20 КПК України підозрюваний, обвинувачений, виправданий, засуджений має право на захист, яке полягає у наданні йому можливості надати усні або письмові пояснення з приводу підозри чи обвинувачення, право збирати і подавати докази, брати особисту участь у кримінальному провадженні, користуватися правовою допомогою захисника, а також реалізовувати інші процесуальні права, передбачені цим Кодексом.

Враховуючи зазначене, у зв`язку із введенням на території України правового режиму воєнного стану, що супроводжується масованими ракетними обстрілами з боку російської федерації, триваючими у місті Києві по декілька годин поспіль сигналами «повітряна тривога», що створює постійну небезпеку життю та здоров`ю людини, а також з метою забезпечення оперативності, повноти та неупередженості судового провадження, враховуючи, що кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки, для забезпечення в судовому засіданні участі підозрюваної ОСОБА_4, яка наразі утримуються в Державній установі «Київський слідчий ізолятор», слідчий суддя вважає доцільним провести розгляд клопотання в режимі відеоконференції.

Керуючись статтями 336, 369-372 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Судове засідання з розгляду клопотання детектива Національного бюро Четвертого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_2, погодженого прокурором першого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва у суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3, про продовження строку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України, призначене на 12:00 год. 17 травня 2023 року, проводити у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Вищого антикорупційного суду в режимі відеоконференції між Вищим антикорупційним судом та Державною установою «Київський слідчий ізолятор» за участі підозрюваної ОСОБА_4 .

Виконання ухвали в частині технічного забезпечення відеоконференції доручити уповноваженій службовій особі Державної установи «Київський слідчий ізолятор».

Зобов`язати уповноважену службову особу Державної установи «Київський слідчий ізолятор» встановити особу підозрюваної ОСОБА_4 та вручити їй пам`ятку про права та обов`язки.

Хід і результати судового засідання фіксувати за допомогою технічного засобу відеозапису.

Копію ухвали суду надіслати до Державної установи «Київський слідчий ізолятор» (м. Київ, вул. Дегтярівська, 13), для організації її виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1