Search

Document No. 110904466

  • Date of the hearing: 16/05/2023
  • Date of the decision: 16/05/2023
  • Case №: 761/35760/19
  • Proceeding №: 32013110110000482
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: Decision on the implementation of remote court proceedings
  • Presiding judge (HACC) : Fedorak L.M.

Справа № 761/35760/19

1-кп/991/138/19

УХВАЛА

16.05.2023 м. Київ

Вищий антикорупційний суд у складі колегії суддів:

головуюча - ОСОБА_1,

судді - ОСОБА_2, ОСОБА_3,

розглядаючи об`єднане кримінальне провадження № 32013110110000482, № 52017000000000520 за обвинуваченням:

ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Кривий Ріг Дніпропетровської області, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1, фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України,

ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженки м. Кривий Ріг Дніпропетровської області, яка зареєстрована і фактично проживає за адресою: АДРЕСА_3,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України,

ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_3, уродженця м. Кривий Ріг Дніпропетровської області, який зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_3,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України,

ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_4, уродженця м. Харків Харківської області, який зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_4,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України,

ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_5, уродженця м. Миколаїв Миколаївської області, який зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_5,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України,

ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_6, уродженця м. Ташкент, Узбекистан, який зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_6,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України,

ОСОБА_10, ІНФОРМАЦІЯ_7, уродженця м. Вознесенськ Миколаївської області, який зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_7,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України,

ОСОБА_11, ІНФОРМАЦІЯ_8, уродженця с. Долгий Луг Братського району Іркутської області (Росія), зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_8,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України,

ОСОБА_12, ІНФОРМАЦІЯ_9, уродженця с. Воєводське Арбузинського району Миколаївської області, який зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_9,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України,

ОСОБА_13, ІНФОРМАЦІЯ_10, уродженця м. Волгоград Російської Федерації, який зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_10,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України,

ОСОБА_14, ІНФОРМАЦІЯ_11, уродженця м. Вовчанськ Харківської області, який зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_11,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України,

ОСОБА_15, ІНФОРМАЦІЯ_12, уродженця с. Стара Некрасівка Ізмаїльського району Одеської області, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_12, та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_13,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України,

в с т а н о в и в:

На розгляді Вищого антикорупційного суду (далі - суд) перебуває зазначене кримінальне провадження.

Судом отримано клопотання обвинуваченого ОСОБА_11 про проведення судового засідання, призначеного на 17.05.2023 о 13 год 00 хв за його участі у режимі відеоконференції із приміщення Южноукраїнського міського суду Миколаївської області.

У клопотанні обвинувачений зазначив, що є єдиним, хто може доглядати за його хворою матір`ю ОСОБА_16, яка перенесла ряд тяжких захворювань та не може самостійно пересуватись, у зв`язку із чим він декілька разів на добу її відвідує та годує. На підтвердження стану здоров`я матері обвинувачений надав копію висновку сімейного лікаря, згідно з яким ОСОБА_16 за віком і станом життєво важливих функцій організму потребує постійного стороннього догляду. За таких обставин, ураховуючи, що обвинувачений та його матір проживають у м. Южноукраїнськ Миколаївської області, його прибуття до приміщення Вищого антикорупційного суду у м. Києві позбавить його матір належного догляду.

Також до суду надійшло клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_12 та його захисника ОСОБА_17 про проведення судового засідання 17.05.2023 та подальших судових засідань, у режимі відеоконференції із приміщення Южноукраїнського міського суду Миколаївської області за їх участі.

Клопотання обґрунтоване тим, що у кримінальному провадженні велика кількість учасників, що ускладнює можливість суду організувати проведення судових засідань та забезпечити сторонам належні умови для надання правової допомоги. Зазначається, що фактично обвинувачений та захисник проживають у м. Южноукраїнськ, а тому проведення судового засідання у режимі відеоконференції суттєво покращить організацію судового розгляду, буде сприяти його оперативності та забезпечить надання професійної правничої допомоги. Також, у клопотанні стверджується, що зв`язок між Вищим антикорупційним судом та Южноукраїнським міським судом Миколаївської області є достатнім для здійснення захисту, а зайве пересування країною в умовах війни не сприятиме розгляду справи.

Вирішуючи подані клопотання, суд виходить з такого.

Згідно із ч. 3 ст. 318 КПК України судове засідання відбувається у спеціально обладнаному приміщенні - залі судових засідань.

Відповідно до ч. 1 ст. 336 КПК України судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі, яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі: 1) неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин; 2) необхідності забезпечення безпеки осіб; 3) проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого; 4) необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження; 5) наявності інших підстав, визначених судом достатніми.

Отже, законодавець встановлює можливість проведення судового засідання у режимі відеоконференції виключно за наявності підстав, визначених судом достатніми. Натомість, за загальним правилом учасник кримінального провадження приймає участь у судовому засіданні шляхом прибуття безпосередньо до приміщення суду.

Суд, з огляду на обставини, які викладені у клопотанні обвинуваченого ОСОБА_11 вбачає за можливе провести судове засідання за його участі у режимі відеоконференції з приміщення Южноукраїнського міського суду Миколаївської області.

З цього приводу, суд зважає на тяжкий стан здоров`я матері обвинуваченого, та необхідність постійного стороннього догляду за нею, що підтверджується матеріалами клопотання обвинуваченого. Ураховуючи значну територіальну віддаленість місця проживання обвинуваченого та його матері у м. Южноукраїнськ Миколаївської області від місцезнаходження Вищого антикорупційного суду у м. Київ, прибуття обвинуваченого безпосередньо до приміщення суду позбавить його матір необхідного для неї догляду, що також може негативно позначитись на її стані здоров`я.

З огляду на викладене, наведені ОСОБА_11 обставини є достатніми для здійснення дистанційного судового провадження за його участі та його клопотання підлягає задоволенню.

Що стосується клопотання захисника ОСОБА_17 та обвинуваченого ОСОБА_12, то суд не вбачає підстав, визначених ч. 1 ст. 336 КПК України, для його задоволення.

Так, у Вищому антикорупційному суді створені належні умови для проведення судових засідань та надання правової допомоги з великою кількістю учасників провадження, судові засідання відбуваються приблизно з періодичністю один раз у місяць, що визначаються завчасно. Отже, відсутні будь-які організаційні перешкоди для прибуття до Вищого антикорупційного суду з м. Южноукраїнськ з метою участі у судовому засіданні.

Що стосується необхідності забезпечення безпеки осіб в умовах воєнного стану, то, на разі в Україні, за більше як один рік та два місяці повномасштабної війни поза межами територій, де відбуваються активні бойові дії, створені всі умови для забезпечення безпеки цивільного населення та їх безпечного пересування. Більше того, такі обставини існують щодо усіх учасників цього кримінального провадження, а також і для колегії суддів. Проте, суд продовжує працювати у звичайному режимі, а учасники прибували безпосередньо до приміщення Вищого антикорупційного суду. У ньому також створені необхідні умови для забезпечення безпеки учасників судового провадження, неподалік суду також знаходиться станція метро, що на час повітряної тривоги працює як укриття, а суд, у разі за таких обставин завжди порушує перед учасниками питання щодо можливості продовження судового засідання.

За таких обставин, суд не знаходить достатніх підстав для прийняття рішення про здійснення дистанційного судового провадження за участі обвинуваченого ОСОБА_12 та захисника ОСОБА_17, а їх клопотання не підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 336, 369-372 КПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Клопотання обвинуваченого ОСОБА_11 - задовольнити.

Здійснювати дистанційне судове провадження між Вищим антикорупційним судом та Южноукраїнським міським судом Миколаївської області за участі обвинуваченого ОСОБА_11 .

Доручити Южноукраїнському міському суду Миколаївської області проведення судового засідання, призначеного на 17.05.2023 о 13 год 00 хв у режимі відеоконференції за участі обвинуваченого ОСОБА_11 .

Для організації виконання копію ухвали про участь особи в режимі відеоконференції направити до Южноукраїнського міського суду Миколаївської області.

У задоволенні клопотання захисника ОСОБА_17 та овинуваченого ОСОБА_12 про здійснення судового провадження у режимі відеоконференції за їх участі відмовити.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене частиною 1 статті 392 КПК України.

Судді:

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_1