Search

Document No. 110934404

  • Date of the hearing: 18/05/2023
  • Date of the decision: 18/05/2023
  • Case №: 991/3344/23
  • Proceeding №: 62019000000000639
  • Instance: HACC AC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: On the refusal to open appeal proceedings
  • Presiding judge (HACC AC) : Kaluhina I.O.

Справа № 991/3344/23

Провадження № 11-сс/991/374/23

Слідчий суддя ОСОБА_1

УХВАЛА

18 травня 2023 року м. Київ

Суддя Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду ОСОБА_2, перевіривши матеріали апеляційної скарги захисника підозрюваного ОСОБА_3 адвоката ОСОБА_4 на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 12.05.2023,

В С Т А Н О В И Л А:

12.05.2023 слідчий суддя Вищого антикорупційного суду своєю ухвалою задовольнив клопотання детектива Національного антикорупційного бюро України, погоджене прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора, та надав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні № 62019000000000639 від 11.05.2019 стосовно ОСОБА_3, який підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 191 та ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

Не погоджуючись із цим рішенням, захисник підозрюваного ОСОБА_3 адвокат ОСОБА_4 звернувся до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду з апеляційною скаргою. За змістом вимог просить скасувати оскаржувану ухвалу та постановити нову про відмову у задоволенні клопотання детектива.

Вирішуючи питання щодо можливості відкриття провадження за цією апеляційною скаргою суддя зазначає про таке.

Законність і обґрунтованість рішень суду першої інстанції може бути забезпечена можливістю їх оскарження в апеляційному порядку. Передбачене положеннями Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК України) право на оскарження судових рішень є важливою гарантією забезпечення захисту прав і законних інтересів учасників кримінального провадження і процесуальним інструментом виправлення судової помилки.

Виходячи зі змісту Глави 24-1 КПК України до спеціальних порядків кримінального провадження, тобто тих проваджень, що передбачають диференціацію процесуальної форми, належить спеціальне досудове розслідування кримінальних правопорушень.

Спеціальне досудове розслідування (in absentia) здійснюється згідно із загальними правилами досудового розслідування, з урахуванням положень Глави 24-1 КПК України (ч. 1 ст. 297-1 цього Кодексу). За наслідками розгляду клопотання слідчий суддя постановляє ухвалу, в якій зазначає мотиви задоволення або відмови в задоволенні клопотання про здійснення спеціального досудового розслідування (ч. 3 ст. 297-4 цього Кодексу).

Порядок та перелік судових рішень, що можуть бути оскаржені в апеляційному порядку, чітко визначено та регламентовано нормами Глави 31 КПК України.

Приписами ст. 309 КПК України визначений виключний перелік ухвал слідчого судді, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, проте за частиною 3 цієї статті інші ухвали слідчого судді, ніж зазначені в цій статті, оскарженню не підлягають і заперечення проти них можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді. Тобто у випадку незгоди сторін з іншими ухвалами слідчого судді законність останніх підлягає перевірці судом першої інстанції під час підготовчого провадження.

За вимогами ч. 3 ст. 392 КПК України в апеляційному порядку можуть бути оскаржені ухвали слідчого судді у випадках, передбачених цим Кодексом.

Проте ані положеннями Розділу ІІІ Глави 24-1 КПК України, які регламентують особливості спеціального досудового розслідування кримінальних правопорушень, ані нормами ст. 309 КПК України не передбачено можливості апеляційного оскарження ухвали слідчого судді про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування.

У той же час, оскільки постановлена слідчим суддею ухвала передбачена положеннями чинного КПК України як рішення слідчого судді за результатами розгляду клопотання про здійснення спеціального досудового розслідування, положення щодо можливості апеляційного оскарження ухвали слідчого судді, в тому числі викладені в постанові Великої Палати Верховного Суду від 23 травня 2018 року по справі № 243/6674/17-к, у даному випадку не застосовуються.

При цьому, суддя зазначає, що нормою п. 12 ч. 1 ст. 309 КПК закріплено можливість апеляційного оскарження ухвали слідчого судді про відмову у здійсненні спеціального досудового розслідування, натомість оскарження судового рішення про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування, зазначеною нормою не передбачено, що узгоджуються з судовою практикою (ухвала Касаційного кримінального суду Верховного суду від 13 липня 2022 року у справі № 757/34369/20-к).

Отже, норми діючого законодавства не передбачають можливості апеляційного перегляду ухвали слідчого судді про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні, про що правомірно зазначено слідчим суддею в резолютивній частині оскаржуваної ухвали.

За вимогами ч. 4 ст. 399 КПК суддя-доповідач відмовляє у відкритті провадження за апеляційною скаргою на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в апеляційному порядку, при цьому суд звертає увагу, що відмова у відкритті апеляційного провадження у зв`язку з оскарженням рішення слідчого судді, оскарження якого не передбачено, не може сприйматись як обмеження доступу до правосуддя.

Ураховуючи вищевикладене, оскільки рішення слідчого судді про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні не підлягає оскарженню в апеляційному порядку, у відкритті провадження за апеляційною скаргою необхідно відмовити.

Керуючись ст. 309, 392, 399, 418, 419, 424, 532 КПК України, суддя

П О С Т А Н О В И Л А:

Відмовити у відкритті провадження за апеляційною скаргою захисника підозрюваного ОСОБА_3 адвоката ОСОБА_4 на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 12.05.2023.

Копію ухвали про відмову у відкритті провадження разом з апеляційною скаргою та усіма доданими до неї матеріалами надіслати особі, яка подала апеляційну скаргу.

Ухвала може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом трьох місяців з дня її проголошення, а у разі постановлення ухвали без виклику особи, яка її оскаржує, з дня отримання нею копії судового рішення.

Суддя ОСОБА_2