Search

Document No. 111103244

  • Date of the hearing: 22/05/2023
  • Date of the decision: 22/05/2023
  • Case №: 991/4009/23
  • Proceeding №: 12020160200000201
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Voronko V.D.

Справа № 991/4009/23

Провадження 1-кп/991/56/23

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 травня 2023 року м.Київ

Вищий антикорупційний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді ОСОБА_1, суддів ОСОБА_2 та ОСОБА_3,

за участі секретаря судового засідання ОСОБА_4,

прокурора ОСОБА_5,

обвинувачених: ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8,

захисників: ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду клопотання захисників ОСОБА_10 та ОСОБА_11 про витребування документів, подане у межах кримінального провадження, зареєстрованого в Єдиному державному реєстрі досудових розслідувань за №12020160200000201 від 22.09.2020, за обвинуваченням ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_2, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27 ч.5 ст.191 КК України, ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_3, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27 ч.5 ст.191 КК України,

В С Т А Н О В И В :

На розгляді Вищого антикорупційного суду перебуває кримінальне провадження №12020160200000201 від 22.09.2020 за обвинуваченням ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_2, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27 ч.5 ст.191 КК України, ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_3, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27 ч.5 ст.191 КК України.

У підготовчому судовому засіданні 22.05.2023 захисниками ОСОБА_10 та ОСОБА_11 заявлене клопотання про витребування документів з Офісу Генерального прокурора, а саме: відомостей з електронної інформаційної системи Єдиний реєстр досудових розслідувань про кримінальне провадження №12020160200000201 від 22.09.2020 по розділах: Основні відомості», «Кримінальні правопорушення» (із відображенням вкладки «Зміни», кожної вкладки «Правопорушення», розділу «Кримінальні правопорушення»), «Рух провадження», «Прикріплені файли», тощо у вигляді належним чином завірених роздруківок.

Необхідність витребування зазначених документів та інформації із Єдиного реєстру досудових розслідувань захисники обґрунтували наявністю сумнівів щодо дотримання стороною обвинувачення під час досудового розслідування вимог КПК України та Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань. Так, захисники зазначили, що 03.05.2023 сторона захисту звернулася із клопотанням до прокурора у кримінальному провадженні ОСОБА_5, в якому просила надати відомості з ЄРДР про всі реєстраційні дії у кримінальному провадженні №12020160200000201 від 22.09.2020. Постановою від 10.05.2023 у задоволенні вказаного клопотання було відмовлено. Сторона захисту зауважила, що досудове розслідування у даному кримінальному провадженні закінчено, а тому таємниця досудового розслідування припинила свою дію, тож жодної шкоди досудовому слідству вже не може бути спричинено. Наразі сторона захисту потребує отримання повних відомостей з Єдиного реєстру досудових розслідувань, щоб вирішити для себе питання доцільності подання в підготовчому провадженні скарг на рішення, дії, бездіяльність НАБУ і САП, котрі сторона захисту не могла оскаржити під час досудового розслідування. Окрім того сторона захисту має підстави вважати, що органом досудового розслідування були порушені правила внесення в ЄРДР відомостей про кримінальне правопорушення. Поряд з цим захисники зауважили, що досудове розслідування даного кримінального провадження в різний період часу здійснювалось трьома органами досудового розслідування, таким чином у сторони захисту виникла необхідність у перевірці правильності внесення даних до процесуальних документів, зокрема дат вчинення певних процесуальних дій та правильності передачі матеріалів досудового розслідування від одного органу досудового розслідування до іншого. На думку сторони захисту органом досудового розслідування була порушена послідовність (хронологія) прийняття процесуальних рішень по провадженню. За такого сторона захисту наголошувала на необхідності дослідити відомості з Єдиного реєстру досудових розслідувань, щоб з`ясувати, в тому числі, чи була дотримана процедура внесення органом досудового розслідування відомостей про кримінальне правопорушення та чи правильно було зареєстроване кримінальне провадження. У зв`язку з наведеним захисники звернулися до суду із клопотанням про витребування документів із Офісу Генерального прокурора.

Захисник ОСОБА_9 підтримала подане захисниками клопотання про витребування документів, зазначила що вона мала намір заявити клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, а саме до інформації, що обробляється в Єдиному реєстрі досудових розслідувань, володільцем якої є Офіс Генерального прокурора. Проте враховуючи, що захисниками вже заявлене клопотання про отримання інформації із ЄРДР про рух кримінального провадження №12020160200000201 від 22.09.2020, захисник просила долучити її клопотання про тимчасовий доступ як додаток до заявленого захисниками ОСОБА_10 та ОСОБА_11 клопотання про витребування документів, для підтвердження необхідності витребування таких документів, а клопотання про тимчасовий доступ просила не розглядати, однак додані до нього матеріали просила оцінити під час прийняття рішення стосовно клопотання захисників про витребування документів.

Обвинувачені ОСОБА_6, ОСОБА_7 та ОСОБА_8 підтримали клопотання захисників про витребування документів, просили його задовольнити.

Прокурор ОСОБА_5 проти задоволення клопотання про витребування документів заперечував, зазначив, що процедура витребування нормами КПК України не передбачена, тому відсутні підстави для надання стороні захисту запитуваних відомостей, наголосив, що відомості, які містяться в ЄРДР, не є матеріалами кримінального провадження, а також будь-яким доказом у кримінальному провадженні. Послався на позицію Верховного Суду у постанові від 09.09.2020 у справі №761/28347/15-к, відповідно до якої Єдиний реєстр досудових розслідувань є лише електронною базою даних, які використовуються для формування звітності, а витяг з ЄРДР не є процесуальним джерелом доказів.

Заслухавши думку учасників судового засідання, проаналізувавши доводи клопотання, колегія суддів дійшла наступних висновків.

Як вбачається з клопотання, потреба у витребуванні документів із Офісу Генерального прокурора, а саме відомостей з електронної інформаційної системи Єдиний реєстр досудових розслідувань про кримінальне провадження №12020160200000201 від 22.09.2020, захисниками ОСОБА_10 та ОСОБА_11 обґрунтовується наявністю сумнівів щодо дотримання стороною обвинувачення під час досудового розслідування вимог КПК України та Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Кримінальний процесуальний кодекс України регламентує спеціальний порядок доступу (ознайомлення) учасників кримінального провадження з інформацією, створеною (одержаною) у ході досудового розслідування та судового провадження відповідної кримінальної справи, а тому доступ учасників кримінального провадження, до яких належить, зокрема, адвокат, до інформації, створеної (одержаної) у ході досудового розслідування, забезпечується в порядку, встановленому кримінальним процесуальним законодавством.

Тобто, заявляючи клопотання про витребування певних речей і документів, заявник має зазначити про те, що він здійснював збирання доказів, використовуючи можливості, які надані процесуальним законом; що ці дії здійснювались ним з метою подання суду належних і допустимих доказів; що ці документи мають бути досліджені під час судового провадження, однак, при отриманні певних документів (їх копій) виникли труднощі, які неможливо подолати без допомоги суду шляхом постановлення відповідної ухвали.

На час розгляду клопотання чинним є Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення (затверджений Наказом Генерального прокурора від 30 червня 2020 року № 298), яке визначає порядок формування та ведення Реєстру, а також надання відомостей з нього.

Відповідно до п.п.4 п.1 розділу І зазначеного Положення, держателем Реєстру є Офіс Генерального прокурора.

Згідно з розділом ІІІ Положення право доступу до відомостей, внесених до Реєстру, мають, зокрема, Держатель у повному обсязі з урахуванням повноважень, якими наділені прокурори та керівники підрозділів Офісу Генерального прокурора, прокурори у межах кримінальних правопорушень, щодо яких слідчими піднаглядних їм органів проводиться досудове розслідування.

Захисниками у клопотанні ставиться питання про витребування документів з Офісу Генерального прокурора, а саме: відомостей з електронної інформаційної системи Єдиний державний реєстр досудових розслідувань про кримінальне провадження №12020160200000201 від 22.09.2020 по розділах: Основні відомості», «Кримінальні правопорушення» (із відображенням вкладки «Зміни» кожної вкладки «Правопорушення» розділу «Кримінальні правопорушення»), «Рух провадження», «Прикріплені файли», тощо у вигляді належним чином завірених роздруківок.

На обґрунтування заявленого клопотання захисники зазначили, що затребувану ними інформацію вони самостійно отримати не змогли, у зв`язку з чим позбавленні можливості надати її до суду для безпосереднього дослідження, а ця інформація на їх переконання, має безпосереднє значення для розгляду справи, перевірки фактів дотримання вимог КПК України при реалізації своїх повноважень органом досудового розслідування та оцінки доказів, з точки зору їх належності, допустимості і достовірності.

Відповідно до вимог ч.ч.2, 6 ст.22 КПК України сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом. В свою чергу суд, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, створює необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків.

З метою підготовки до судового розгляду суд, зокрема, розглядає клопотання учасників судового провадження про витребування певних речей чи документів (п.4 ч.2 ст.315 КПК України).

Положенням ч.1 ст.20 КПК України закріплено, що обвинувачений має право на захист, яке полягає у наданні йому можливості надати усні або письмові пояснення з приводу обвинувачення, право збирати і подавати докази, брати особисту участь у кримінальному провадженні, користуватися правовою допомогою захисника, а також реалізовувати інші процесуальні права, передбачені цим Кодексом.

Відповідно до ч.3 ст.93 КПК України сторона захисту здійснює збирання доказів шляхом витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, службових та фізичних осіб речей, копій документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій, актів перевірок; ініціювання проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій та інших процесуальних дій, а також шляхом здійснення інших дій, які здатні забезпечити подання суду належних і допустимих доказів.

Виходячи з положень КПК України, одним із основоположних засад кримінального провадження є принцип змагальності сторін, рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом.

Колегія суддів вважає, що отримання відомостей, про які у своєму клопотанні зазначають захисники ОСОБА_10 та ОСОБА_11, має значення для встановлення суттєвих обставин у цьому кримінальному провадженні, зокрема розуміння його ходу та послідовності прийнятих процесуальних рішень, що в майбутньому зможе бути використано стороною захисту для обґрунтування клопотань про визнання доказів недопустимими.

З огляду на викладене, а також на те, що витребування інформації є необхідним для повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, враховуючи неможливість її самостійного отримання стороною захисту, реалізуючи завдання кримінального провадження, які визначені ст.2 КПК України, суд погоджується із необхідністю витребування з Офісу Генерального прокурора відомостей, які потрібні для вирішення питань, що можуть виникнути під час розгляду кримінального провадження в подальшому, та вважає за необхідне задовольнити клопотання захисників.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.314, 315, 350, 369, 372, 376 КПК України, суд,

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання захисників обвинувачених ОСОБА_6 та ОСОБА_8 - адвокатів ОСОБА_10 та ОСОБА_11 про витребування документів з Офісу Генерального прокурора задовольнити.

Витребувати з Офісу Генерального прокурора повну інформацію з електронної інформаційної системи Єдиний державний реєстр досудових розслідувань про кримінальне провадження №12020160200000201 від 22.09.2020 по розділах: Основні відомості», «Кримінальні правопорушення» (із відображенням вкладки «Зміни» кожної вкладки «Правопорушення» розділу «Кримінальні правопорушення»), «Рух провадження», «Прикріплені файли», у вигляді належним чином завірених роздруківок.

Копію ухвали направити до Офісу Генерального прокурора (вул. Різницька, 13/15, місто Київ, 01001), для виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її проголошення. Заперечення проти ухвали можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене ч.1 ст.392 КПК України.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Судді ОСОБА_2

ОСОБА_3