Search

Document No. 111546472

  • Date of the hearing: 15/06/2023
  • Date of the decision: 15/06/2023
  • Case №: 991/5169/23
  • Proceeding №: 2/991/4/23
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Civil
  • Presiding judge (HACC) : Salandiak O.Ya.
  • Judge (HACC) : Oliinyk O.V., Shyroka K.Yu.

Справа № 991/5169/23

Провадження 2/991/4/23

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

15 червня 2023 року м. Київ

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду в складі:

головуючої судді Саландяк О.Я., суддів Олійник О.В., Широкої К.Ю.,

розглянувши матеріали позовної заяви Держави Україна в особі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора до ОСОБА_1, про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави,

У С Т А Н О В И Л А:

14.06.2023 до Вищого антикорупційного суду надійшла позовна заява Держави Україна в особі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора до ОСОБА_1 щодо визнання необґрунтованими активів вартістю 1 862 336, 43 грн, а саме - квартиру, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 .

Вимоги до змісту та форми позовної заяви встановлені статтями 175 та 177 ЦПК України.

Відповідно п. 2 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Згідно з ч. 6 ст. 187 ЦПК України у разі якщо відповідачем у позовній заяві вказана фізична особа, яка не є суб`єктом підприємницької діяльності, суд не пізніше двох днів з дня надходження позовної заяви до суду звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) такої фізичної особи.

Згідно ч.8 ст.187 ЦПК України суддя з метою визначення підсудності може також користуватись даними Єдиного державного демографічного реєстру.

У позовній заяві формально зазначені дата народження та місце реєстрації відповідачки, з використанням яких було сформовано відповідний запит Єдиного державного демографічного реєстру. Разом з тим за даними реєстру за вказаними у позовній заяві параметрами особу не знайдено, що очевидно суперечить наданим до матеріалів справи документам, зокрема особовій картці ДМС.

Таким чином, всупереч вимогам п. 2 ч. 3 ст. 175 ЦПК України у позовній заяві зазначено відомості про місце реєстрації та дату народження відповідача, що відрізняються від фактичних даних, які відображені у документах, долучених до позовної заяви. Такі невідповідності є перешкодою для виконання вимог ст. 187 ЦПК України в частині звернення до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання належної особи, а також здійснення в подальшому судового виклику особи у порядку, встановленому ЦПК України, у разі відкриття провадження.

Ч. 1 ст. 185 ЦПК України визначено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

При цьому колегія суддів зауважує, що залишення позовної заяви без руху не є обмеженням права позивача на доступ до правосуддя. Встановлюючи конкретні вимоги до змісту та форми позовної заяви, а також до документів, які мають бути до неї додані, ЦПК України при цьому покладає обов`язок на суд перевірити виконанняпозивачем цих вимог та прийнятності позовної заяви на стадії вирішення питання про відкриття провадження по справі.

Відповідно до ч. 2 ст. 185 ЦПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З урахуванням викладеного, позовну заяву необхідно залишити без руху до усунення позивачем вказаних порушень ст. 175 ЦПК України та надати позивачу строк для усунення недоліків - два дні з дня отримання ухвали без руху.

Керуючись ст. 175, 177, ч. 1 ст. 185 ЦПК України, колегія суддів,

П О С Т А Н О В И Л А:

Залишити без руху позовну заяву Держави Україна в особі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора до ОСОБА_1 про визнання необґрунтованими активи та їх стягнення в дохід держави.

Надати позивачу строк на усунення зазначених недоліків - 2 дні з дня отримання цієї ухвали. Недоліки можуть бути усунуто шляхом надання до суду нової редакції позовної заяви.

Якщо позивач не усуне недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважатиметься неподаною і буде повернута позивачеві. Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 ЦПК України, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання.

Головуюча суддя О.Я. Саландяк

Судді О.В. Олійник

К.Ю. Широка