Search

Document No. 112147927

  • Date of the hearing: 11/07/2023
  • Date of the decision: 11/07/2023
  • Case №: 991/5569/23
  • Proceeding №: 62022000000000144
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: On the imposition of an interim measure in the form of detention
  • Presiding judge (HACC) : Voronko V.D.

Справа № 991/5569/23

Провадження 1-кс/991/5589/23

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 липня 2023 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2, прокурора ОСОБА_3, захисників ОСОБА_4 та ОСОБА_5, розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання детектива Національного бюро Четвертого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_6, погоджене прокурором першого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва у суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3, про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою

ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженцю міста Києва, громадянину України, місце проживання якого зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1, який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, у кримінальному провадженні № 62022000000000144 від 13.03.2022,

ВСТАНОВИВ:

До Вищого антикорупційного суду звернувся детектив із клопотанням, погодженим прокурором, про обрання підозрюваному ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_1, запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

Вимоги клопотання обґрунтовані тим, що у провадженні детективів Національного антикорупційного бюро України перебувають матеріали досудового розслідування, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №62022000000000144 від 13.03.2022, за підозрою серед інших генерального директора державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України.

На думку органу досудового розслідування, ОСОБА_7 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України. При цьому кримінальне правопорушення, передбачене ч.5 ст.191 КК України відноситься до категорії особливо тяжких злочинів, санкція якого передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна. Відповідно до примітки до ст.45 КК України злочин, передбачений ч.5 ст.191 КК України, віднесено до корупційних злочинів, за вчинення яких, відповідно до ч.1 ст.75 КК України виключено можливість застосування звільнення від відбування покарання з випробуванням, а так само, згідно з ч.1 ст.69 КК України, виключено можливість призначення покарання більш м`якого, ніж передбачено законом. Також, зважаючи на відомості про особу підозрюваного, характер вчиненого кримінального правопорушення, наявність достатніх майнових ресурсів у підозрюваного, на думку детектива, існують ризики, передбачені п.п.1,3,4 ч.1 ст.177 КПК України, а саме: підозрюваний ОСОБА_7 може переховуватись від органів досудового розслідування та/або суду; незаконно впливати на свідків, інших підозрюваних у кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином. До того ж постановою детектива від 12.12.2022 підозрюваний оголошений в міжнародний розшук. Наведене, на переконання органу досудового розслідування, є достатніми підставами для обрання підозрюваному ОСОБА_7 запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

У судовому засіданні прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 підтримав клопотання детектива та просив його задовольнити.

Захисники ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у судовому засіданні та у письмових запереченнях зазначили, що клопотання є необґрунтованим, невмотивованим та таким, що не підлягає задоволенню, оскільки викладені у ньому доводи не підтверджуються долученими до нього матеріалами, а правові підстави застосування відносно ОСОБА_7 будь-якого запобіжного заходу відсутні. Захисники зазначили, що у діяннях, які інкримінуються ОСОБА_7, не вбачається складу злочину, а версія слідства не підтверджується долученими до клопотання доказами та є недоведеною, навіть у контексті поняття «обґрунтованої підозри». Окрім того сторона захисту зауважила, що ОСОБА_7 підозра насправді не вручена, він не переховується від слідства, а у зв`язку із поважними причинами знаходиться за кордоном. Наголосили, що ОСОБА_7 відсутній за місцем проживання протягом тривалого часу у зв`язку з необхідністю його лікування та лікування його сина ОСОБА_8, інформацію про місце свого перебування не приховував та навпаки добровільно надавав органам досудового розслідування в рамках даного кримінального провадження ще задовго до здійснення його викликів. Виїзд ОСОБА_7 за кордон є законним та завчасно запланованим, пов`язаним із лікуванням та жодним чином не свідчить про переховування від слідства та суду.

Поряд з цим захисники зазначили, що син ОСОБА_7 - ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_2, має тяжкі захворювання та в нього діагностували пухлину півкулі головного мозку. Дифузна гліома півкуль високого ступеню злоякісності з гістологічними ознаками гліобластоми. У червні 2022 року, різко погіршився стан його здоров`я ОСОБА_8 та його невідкладно прооперовано в Німеччині, після чого стан останнього критично погіршився та потребує постійного та цілодобового догляду. Станом на сьогодні ОСОБА_8 потребує цілодобового догляду та лікування, знаходиться у вкрай важкому стані. Таким чином із 16.06.2022 ОСОБА_7 змушений знаходитись за межами території України та не має змоги повернутись до України у зв`язку із лікуванням та вкрай важким станом сина. У зв`язку з наведеним сторона захисту зазначила, що станом на 09.11.2022 детективу ОСОБА_6 було відомо місце перебування ОСОБА_7 та надано письмове обґрунтування поважності перебування ОСОБА_7 за межами території України та неможливість останнього повернутись до України у зв`язку із об`єктивними причинами. Тому детектив НАБУ діяв в супереч ч.9 ст.135 КПК України при здійсненні виклику ОСОБА_7, а оголошення в розшук ОСОБА_7, з наведених підстав є незаконним та безпідставним.

Що ж стосується наявності ризиків, передбачених ч.1 ст.177 КПК України, захисники зазначили, що сам лише факт повідомлення про підозру у вчиненні особливо тяжкого злочину не може вважатися самостійною та достатньою підставою для висновків про існування ризику переховуватися від органу досудового розслідування та/або суду, як і наявність у ОСОБА_7 паспорту громадянина України для виїзду за кордон, а також наявність заощаджень. Недоведеним та не підкріпленим доказами захисники вважають і існування ризику незаконно впливати на свідків, інших підозрюваних у цьому ж кримінальному провадженні та перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

З огляду на вищевикладене захисники вважали підозру необґрунтованою, ризики - недоведеними, внаслідок чого у цьому кримінальному провадженні відсутні підстави для застосування найсуворішого запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Підозрюваний ОСОБА_7 у судове засідання не прибув, про час та місце проведення судового засідання повідомлений шляхом направлення повістки за останнім відомим місцем проживання та шляхом публікації повістки про виклик у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора, у відповідності до вимог ч.8 ст. 135, ч.1 ст. 297-5 КПК України.

Заслухавши думку прокурора, позицію сторони захисту, дослідивши матеріали, надані учасниками процесу, слідчий суддя дійшов до наступних висновків.

Відповідно до ч.2 ст.131 КПК України одним із заходів забезпечення кримінального провадження з метою досягнення його дієвості є запобіжні заходи.

Згідно з ч.1 ст.177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, а також наявність ризиків, передбачених цим Кодексом.

Тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 цього Кодексу, крім випадків, передбачених частиною п`ятою статті 176 цього Кодексу (ч.1 ст. 183 КПК України).

Під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: 1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; 2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; 3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні (ч.1 ст.194 КПК України).

Частиною 6 статті 193 КПК України встановлено, що слідчий суддя, суд розглядає клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та може обрати такий запобіжний захід за відсутності підозрюваного, обвинуваченого лише у разі доведення прокурором наявності підстав, передбачених статтею 177 цього Кодексу, а також наявності достатніх підстав вважати, що підозрюваний, обвинувачений виїхав та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, та/або оголошений у міжнародний розшук. У такому разі після затримання особи і не пізніш як через сорок вісім годин з часу її доставки до місця кримінального провадження слідчий суддя, суд за участю підозрюваного, обвинуваченого розглядає питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м`який запобіжний захід, про що постановляє ухвалу.

З огляду на зазначені положення закону слідчому судді під час вирішення клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою за відсутності підозрюваного, з метою визначення, чи є законні підстави для обрання стосовно ОСОБА_7 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, необхідно в межах доводів відповідного клопотання розкрити: 1) кримінальне правопорушення, у вчиненні якого підозрюється особа; 2) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним кримінального правопорушення; 3) наявність та достатність доказів того, що підозрюваний, обвинувачений виїхав та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, та/або оголошений у міжнародний розшук; 4) ризики, які були заявлені стороною обвинувачення, та їх обґрунтованість; 5) чи є інші більш м`які запобіжні заходи, які зможуть запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 КПК.

Так, слідчим суддею встановлено, що Національним антикорупційним бюро України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62022000000000144 від 13.03.2022 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.190, ч.5 ст.191, ч.3 ст.209, ч.2 ст.366 КК України за підозрою колишнього генерального директора державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, головного бухгалтера бухгалтерської служби ДП «Укрпатент» ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.5 ст.191 КК України, колишньої виконуючої обов`язки державного секретаря Міністерства економіки України ОСОБА_10, ІНФОРМАЦІЯ_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.5 ст.191 КК України, голови правління благодійної організації «Подих милосердя» ОСОБА_11, ІНФОРМАЦІЯ_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.27, ч.5 ст.191, ч.3 ст.209КК України.

За версією органу досудового розслідування ОСОБА_7 підозрюється у вчиненні злочину за наступних обставин.

Встановлено, що наказом Голови Державної служби інтелектуальної власності України від 03.08.2015 №109-Н ОСОБА_7 призначено на посаду генерального директора ДП «Укрпатент» з 03 серпня 2015 року на умовах, викладених у контракті від 28.07.2015. Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарського України від 14.11.2019 №70-п ОСОБА_7 звільнено з посади генерального директора Підприємства. Відповідно до наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарського України №135-п від 22.07.2020, наказу Підприємства № 228-Н від 23.07.2020, ОСОБА_7 з 15 листопада 2019 року на умовах контракту від 24 червня 2019 року № 22 поновлено на посаді генерального директора ДП «Укрпатент», яку він обіймав до 02.08.2022.

Відповідно до пункту 1.1 Статуту ДП «Укрпатент», затвердженого наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 23.02.2021 № 362 (далі - Статут), Підприємство засноване на державній власності, належить до сфери управління Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (з 03.06.2021 відповідно до постанови Кабінету Міністрів України (далі - КМУ) від 31.05.2021 № 547 - Міністерство економіки Україні (далі - Мінекономіки, Уповноважений орган управління) та є державним підприємством, що не має на меті отримання прибутку.

Таким чином, у період з 03.08.2015 по 02.08.2022 ОСОБА_7 обіймав посаду генерального директора ДП «Укрпатент». На вказаній посаді ОСОБА_7 виконував організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські обов`язки, був службовою особою вказаного підприємства як юридичної особи публічного права в силу положень ст. 18, примітки 1 до ст. 364 Кримінального кодексу України, ст. ст. 81, 167 Цивільного кодексу України.

У період часу з травня по 15 червня 2022 року, більш точну дату та час досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_7, діючи з прямим умислом на розтрату грошових коштів ДП «Укрпатент», які перебували у його віданні, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки, та бажаючи їх настання, всупереч державним інтересам у вигляді ефективного використання державного майна і отримання прибутку від діяльності Підприємства, шляхом зловживання своїм службовим становищем, з корисливим мотивом та метою, у співучасті з виконувачем обов`язків державного секретаря Міністерства економіки України ОСОБА_10, ІНФОРМАЦІЯ_4, головним бухгалтером бухгалтерської служби ДП «Укрпатент» ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_3, головою правління благодійної організації «Подих милосердя» ОСОБА_11, ІНФОРМАЦІЯ_5, та іншими невстановленими особами, перебуваючи на території міста Києва, вчинив розтрату грошових коштів ДП «Укрпатент» на суму 250 991 939,68 грн (двісті п`ятдесят мільйонів дев`ятсот дев`яносто одна тисяча дев`ятсот тридцять дев`ять гривень шістдесят вісім копійок), на користь благодійної організації «Подих милосердя» в умовах воєнного стану в особливо великих розмірах.

Як зазначає у клопотанні детектив, у невстановлені досудовим розслідуванням дату, час та місці, але не пізніше 30.05.2022 у генерального директора Підприємства ОСОБА_7, який був обізнаний про наявність на рахунках ДП «Укрпатент» значної суми грошових коштів та усвідомлював, що в Україні введено воєнний стан у зв`язку із збройною агресією Російської Федерації, виник злочинний корисливий умисел, направлений на розтрату грошових коштів Підприємства на суму 250 991 939,68 грн, що перебували у його віданні, шляхом укладення незаконного цивільно-правового договору з Благодійною організацією «Подих милосердя» (код за ЄДРПОУ 40514416) про пожертву та безпідставного перерахування грошових коштів Підприємства під виглядом надання благодійної допомоги на рахунок вказаної благодійної організації за рахунок надходження зборів за дії, пов`язані з охороною прав на об`єкти інтелектуальної власності, які мають цільове призначення і мають використовуватися виключно для забезпечення розвитку та функціонування державної системи правової охорони інтелектуальної власності.

ОСОБА_7, розуміючи неспроможність одноособово реалізувати свій злочинний умисел, у невстановлені досудовим розслідуванням дату, час та місці, але не пізніше 07.06.2022, вступив у попередню змову з виконувачем обов`язків Державного секретаря Міністерства економіки України ОСОБА_10, ІНФОРМАЦІЯ_4, головним бухгалтером бухгалтерської служби ДП «Укрпатент» ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_3, головою правління благодійної організації «Подих милосердя» ОСОБА_11, ІНФОРМАЦІЯ_5, та іншими невстановленими особами, з якими розробили злочинний план для розтрати грошових коштів Підприємства в особливо великих розмірах та створення легітимного вигляду їх перерахування на користь благодійної організації «Подих милосердя», розподіливши між собою ролі.

При цьому, ОСОБА_7, ОСОБА_10, ОСОБА_9, ОСОБА_11 та інші невстановлені на даний час особи усвідомлювали відсутність законних підстав для укладення договору про пожертву та перерахування коштів Підприємства в якості благодійної допомоги на користь благодійної організації, оскільки Підприємство не може бути благодійником у розумінні положень Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації», а також, що кошти Підприємства мають використовуватися виключно для забезпечення розвитку та функціонування державної системи правової охорони інтелектуальної власності.

Зокрема, невстановленими на даний час особами, згідно з розробленим злочинним планом, при невстановлених обставинах, у невстановлені день та час, але не пізніше 07.06.2022 було підготовлено лист Міністерства оборони України № 3005202219877 від 30.05.2022 до БО «Подих милосердя» з проханням надати благодійну допомогу для оплати інвойсу № 30052022 від компанії CY GROUP на купівлю броньованих жилетів на потреби Міністерства оборони України, документи від імені директора БО «Подих милосердя» ОСОБА_11, а саме: лист від 31.05.2022 № 1-20223105 до ДП «Укрпатент» про надання благодійної допомоги у розмірі 350 млн. грн. на реалізацію благодійницьких проектів, лист від 07.06.2022 № 1-20220607 до ДП «Укрпатент» про надання благодійної допомоги у розмірі 250 991 939,69 грн. на закупівлю броньованих жилетів на потреби Міністерства оборони України, а також проект договору про пожертву від 07.06.2022, сторонами якого є благодійна організація «Подих милосердя» в особі ОСОБА_11 та ДП «Укрпатент» в особі ОСОБА_7 .

Згідно документів, які перебувають у володінні Міністерства оборони України (далі - МО України), в ході досудового розслідування встановлено, що лист від 30.05.2022 за вихідним № 3005202219877 МО України не видавався, в обліках внутрішнього документообігу установи відсутній.

При цьому, документи від імені директора БО «Подих милосердя» ОСОБА_11, а саме: лист від 31.05.2022 № 1-20223105 до ДП «Укрпатент» про надання благодійної допомоги у розмірі 350 млн. грн. на реалізацію благодійницьких проектів, лист від 07.06.2022 № 1-20220607 до ДП «Укрпатент» про надання благодійної допомоги у розмірі 250 991 939,69 грн. на закупівлю броньованих жилетів на потреби Міністерства оборони України, а також проект договору про пожертву від 07.06.2022, сторонами якого є благодійна організація «Подих милосердя» в особі ОСОБА_11 та ДП «Укрпатент» в особі ОСОБА_7, а також лист Міністерства оборони України № 3005202219877 від 30.05.2022 до БО «Подих милосердя» були підготовлені при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах, у невстановленому місці, час та дату, невстановленими особами, яким ОСОБА_11, не пізніше 07.06.2022, виконуючи роль пособника, надав ідентифікаційні дані Благодійної організації «Подих милосердя» (назва, код ЄДРПОУ, юридична адреса), реквізити банківського рахунку в ПуАТ «КБ «Акордбанк», а також печатку вказаної благодійної організації.

Детектив зазначає, що за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, місці, дату та час, але не пізніше 07.06.2022, ОСОБА_7 та ОСОБА_9, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_11, ОСОБА_10 та іншими невстановленими на даний час особами, реалізуючи заздалегідь узгоджений злочинний план, направлений на розтрату грошових коштів ДП «Укрпатент», отримали від невстановленої особи документи від імені директора БО «Подих милосердя» ОСОБА_11, зокрема: лист від 31.05.2022 № 1-20223105 до ДП «Укрпатент» про надання благодійної допомоги у розмірі 350 млн. грн. на реалізацію благодійницьких проектів, лист від 07.06.2022 № 1-20220607 до ДП «Укрпатент» про надання благодійної допомоги у розмірі 250 991 939,69 грн. на реалізацію благодійних проектів згідно статутної діяльності, а саме на закупівлю броньованих жилетів на потреби Міністерства оборони України, лист Міністерства оборони України № 3005202219877 від 30.05.2022 до БО «Подих милосердя» з проханням надати благодійну допомогу для оплати інвойсу № 30052022 від компанії CY GROUP на купівлю броньованих жилетів на потреби Міністерства оборони України, проект договору про пожертву від 07.06.2022, сторонами якого є благодійна організація «Подих милосердя» в особі ОСОБА_11 та ДП «Укрпатент» в особі ОСОБА_7 . При цьому, вказані документи від БО «Подих милосердя» офіційно в Підприємстві не реєструвалися.

Надалі, ОСОБА_7, достовірно знаючи про те, що листи БО «Подих милосердя» від 31.05.2022 та від 07.06.2022, копія листа Міністерства оборони України № 3005202219877 від 30.05.2022, проект договору про пожертву від 07.06.2022 офіційно до ДП «Укрпатент» не надходили, у невстановлений слідством дату та час, але не пізніше 07.06.2022 підготував проект листа, згідно з яким ДП «Укрпатент» інформує Міністерство економіки України про діяльність державного підприємства в умовах російської агресії та який не містив у своєму змісті будь-яких прохань щодо надання дозволу на проведення фінансових операції або взяття фінансових зобов`язань.

При цьому, ОСОБА_7 з метою реалізації злочинного умислу, направленого на розтрату коштів ДП «Укрпатент» та надання видимості законності своїм діям, 04.06.2022 о 19 год. 26 хв. направив проект листа ОСОБА_10, яка була тимчасово уповноважена на виконання обов`язків Державного секретаря Міністерства економіки України, з своєї електронної пошти - ІНФОРМАЦІЯ_6 на її електронну пошту - ІНФОРМАЦІЯ_7, для вивчення та за необхідності редагування перед направленням його до Міністерства економіки України.

06.06.2022 ОСОБА_7, продовжуючи реалізацію злочинного умислу, направленого на розтрату коштів ДП «Укрпатент», підписав його та направив сканкопію листа Підприємства з присвоєною датою 03.06.2022 та № 70/1 з електронної пошти ДП «Український інститут інтелектуальної власності» - e-mail: ІНФОРМАЦІЯ_8 на електронну пошту Мінекономіки e-mail: ІНФОРМАЦІЯ_9

У подальшому, 06.06.2022 ОСОБА_7, з метою реалізації злочинного умислу, направленого на розтрату коштів ДП «Укрпатент» та надання видимості законності своїм діям, використовуючи власний електронний цифровий підпис, підписав лист від 06.06.2022 № вих.-4659/2022, згідно з яким у доповнення до листа від 03.06.2022 № 70/1 повідомлено Міністерство економіки України, що ДП «Укрпатент» буде надано документи для опрацювання і прийняття згідно законодавства відповідних рішень Міністерством економіки України як органом управління підприємства, який не містив будь-яких додатків до нього. Такий лист був скерований засобами системи електронної взаємодії органів виконавчої влади до Міністерства економіки України

У той же час, ОСОБА_7, знаходячись в будівлі ДП «Укрпатент» за адресою: м. Київ, вул. Глазунова, 1, не пізніше 06.06.2022 доручив головному бухгалтеру бухгалтерської служби ОСОБА_9 скласти змінений фінансовий план державного підприємства на 2022 рік та пояснювальну записку до нього, згідно з якими передбачити витрати в розмірі 250 991 939,68 грн на фінансування благодійної допомоги, з метою реалізації злочинного плану співучасників вчинення злочину, направленого на розтрату коштів ДП «Укрпатент».

У подальшому, не пізніше 06.06.2022, точна дата та час слідством не встановлені, ОСОБА_9, діючи за попередньою змовою із іншими співучасниками злочину, згідно із заздалегідь узгодженим злочинним планом та розподіленими ролями, продовжуючи реалізацію спільного злочинного умислу, направленого на розтрату майна Підприємства, з корисливих мотивів та метою, знаходячись в будівлі ДП «Укрпатент» за адресою: м. Київ, вул. Глазунова, 1, доручила заступнику головного бухгалтера ДП «Укрпатент» ОСОБА_12 скласти змінений фінансовий план державного підприємства на 2022 рік та пояснювальну записку до нього, згідно з якими необхідно було передбачити витрати в розмірі 251 000 тис грн на фінансування благодійної допомоги.

Не пізніше 06.06.2022, точна дата та час слідством не встановлені, ОСОБА_12, будучи необізнаною щодо незаконності дій співучасників злочину, знаходячись в будівлі ДП «Укрпатент» за адресою: м. Київ, вул. Глазунова, 1, підготувала змінений фінансовий план державного підприємства на 2022 рік та пояснювальну записку до нього, в яких відобразила витрати в розмірі 251 000 тис грн на фінансування благодійної допомоги та передала вказані документи ОСОБА_9 .

Не пізніше 06.06.2022, точна дата та час слідством не встановлені, ОСОБА_9, знаходячись в будівлі ДП «Укрпатент» за адресою: м. Київ, вул. Глазунова, 1, продовжуючи реалізацію спільного злочинного умислу, направленого на розтрату майна Підприємства, з корисливих мотивів та метою, підписала фінансовий план ДП «Укрпатент» (змінений) на 2022 рік та пояснювальну записку до нього, та передала їх ОСОБА_7, який, в свою чергу, підписав зазначені документи як генеральний директор ДП «Укрпатент».

Надалі, не пізніше 06.06.2022, більш точна дата, час та місце досудовим розслідуванням не встановлено, з метою забезпечення реалізації спільного злочинного умислу, направленого на розтрату коштів Підприємства, та, враховуючи необхідність затвердження змін до фінансово плану ДП «Укрпатент», останній листом № 70/1.1, підготовленим невстановленою на даний час особою, нібито був направлений на затвердження до Міністерства економіки України. Згідно інформації Міністерства економіки України лист № 70/1.1 до міністерства не надходив.

При цьому, 05.06.2022 о 18 год. 03 хв. в.о. Державного секретаря Міністерства економіки України ОСОБА_10, розуміючи необхідність надання своїм діям та діям співучасників ознак законності, та з метою затвердження фінансового плану ДП «Укрпатент» (змінений) на 2022 рік, що у подальшому надасть можливість співучасникам злочину продовжити реалізацію злочинного умислу, зловживаючи своїм службовим становищем та розуміючи необхідність досягнення злочинного результату у стислі терміни, за допомогою месенджера WhatsApp зі свого мобільного телефону № НОМЕР_1 направила повідомлення директору Департаменту документообігу та контролю Міністерства економіки України ОСОБА_13 на номер її телефону № НОМЕР_2 з вказівкою надати 06.06.2022 гербову печатку Міністерства економіки України.

ОСОБА_14, не розуміючи злочинного наміру дій ОСОБА_10 та не усвідомлюючи їх наслідків, діючи на виконання вказівки останньої, 06.06.2022 близько 17 год. 30 хв. передала гербову печатку Мінекономіки ОСОБА_10 у її службовому кабінеті № 435 за адресою: АДРЕСА_2 .

У той же час, ОСОБА_10, розуміючи, що лист ДП «Укрпатент» від 03.06.2022 № 70/1.1, фінансовий план Підприємства на 2022 рік (змінений) до Міністерства економіки України не надходили офіційно, а також, те, що вказані документи на опрацюванні та погодженні у профільних департаментах Мінекономіки не перебували, діючи з метою реалізації узгодженого між співучасниками плану вчинення кримінального правопорушення, зловживаючи своїм службовим становищем, у невстановленому досудовим розслідуванням місці, дату та час, але не пізніше 06.06.2022, затвердила наданий їй ОСОБА_7 фінансовий план ДП «Укрпатент» на 2022 рік (змінений), виконавши підпис від свого імені у відповідній графі документу та проставивши відтиск гербової печатки Міністерства економіки України.

Після цього, 07.06.2022 о 18 год. 50 хв., в.о. Державного секретаря Міністерства економіки України ОСОБА_10, діючи згідно заздалегідь узгодженим планом вчинення кримінального правопорушення, розуміючи необхідність надання своїм діям та діям співучасників ознак законності, та з метою складання офіційного документу - наказу Міністерства економіки України, яким надано згоду ДП «Укрпатент» на вчинення значного господарського зобов`язання, зловживаючи своїми службовим становищем та розуміючи необхідність досягнення злочинного результату у стислі терміни, за допомогою месенджера WhatsApp зі свого мобільного телефону № НОМЕР_1 направила повідомлення директору Департаменту документообігу та контролю міністерства економіки України ОСОБА_13 на номер її телефону № НОМЕР_2 з вказівкою забронювати реєстраційний номер наказу Мінекономіки на 07.06.2022.

ОСОБА_14, не розуміючи злочинного наміру дій ОСОБА_10 та не усвідомлюючи їх наслідків, діючи на виконання вказівки ОСОБА_10, забронювала у системі електронного документообігу Міністерства економіки України № 1520 від 07.06.2022 для реєстрації такого наказу, про що о 18 год. 57 год. 07.06.2022 повідомила останній шляхом направлення смс-повідомлення за допомогою месенджера WhatsApp.

Надалі, ОСОБА_10, достовірно розуміючи, що листи ДП «Укрпатент» від 03.06.2022 № 70/1 та 06.06.2022 № вих.-4659/2022 не містять будь-яких прохань про погодження вчинення ДП «Укрпатент» значного господарського зобов`язання - укладення договору на пожертву, вартість предмету якого становить більше 10% вартості активів підприємства, усвідомлюючи, що до Міністерства економіки України офіційно не надходили листи Міністерства оборони України від 30.05.2022 № 3005202219877 і БО «Подих милосердя» від 31.05.2022 № 1-20223105, продовжуючи реалізацію спільного з ОСОБА_7, ОСОБА_9, ОСОБА_11 та іншими на даний час невстановленими особами умислу, направленого на розтрату грошових коштів ДП «Укрпатент» в особливо великих розмірах на користь БО «Подих милосердя», шляхом зловживання своїм службовим становищем, розуміючи необхідність надання вигляду законності діям службових осіб ДП «Укрпатент», шляхом нібито погодження значного господарського зобов`язання державного підприємства, за невстановлених в ході досудового розслідування обставин, діючи всупереч нормам частини п`ятої статті 75 Господарського кодексу України, пункту 5 частини першої статті 1 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 № 5073-VI (зі змінами), норми статті 36 Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» від 15.12.1993 № 3687-ХІІ (зі змінами), статті 28 Закону України «Про охорону прав на промислові зразки» від 15.12.1993 № 3688-ХІІ (зі змінами), статті 23 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» від 15.12.1993 № 3689-ХІІ (зі змінами), статті 23 Закону України «Про охорону прав на компонування напівпровідникових виробів» від 05.11.1997 № 621/97-ВР (зі змінами), статті 26 Закону України «Про правову охорону географічних зазначень» від 16.06.1999 № 752-XIV (зі змінами), пункту 1 Порядку використання надходжень від зборів за дії, пов`язані з охороною прав на об`єкти інтелектуальної власності, затвердженим наказом Мінекономіки від 18.05.2017 № 730 (у редакції наказу Мінекономіки від 17.01.2019 № 45), пунктів 1, 33, 125 Інструкції з діловодства в Мінекономіки (зі змінами), яка затверджена наказом Мінекономіки від 01.08.2017 № 1150 «Про затвердження інструкції з діловодства в Мінекономіки», підготувала та підписала наказ виконувача обов`язків державного секретаря Міністерства економіки України про надання згоди на вчинення ДП «Укрпатент» значного господарського зобов`язання - укладення договору про пожертву, вартість предмету якого становить більше 10% вартості активів підприємства, за даними останньої річної фінансової звітності, вказавши № 1520-22 та дату 07.06.2022.

Надалі, ОСОБА_10 за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, місці та час, але не пізніше 09.06.2022 передала ОСОБА_7 підписаний нею оригінал наказу Міністерства економіки України від 07.06.2022 № 1520-22 та фінансовий план ДП «Укрпатент» на 2022 рік (змінений) для продовження реалізації спільного злочинного плану вчинення кримінального правопорушення та настання його суспільно небезпечних наслідків у вигляді розтрати грошових коштів Підприємства в сумі 250 991 939, 68 гривень, в повній мірі виконавши свою роль співучасника злочину.

У подальшому у невстановлені досудовим розслідуванням дату та час, але не пізніше 07.06.2022, ОСОБА_7 достовірно усвідомлюючи, що відповідно до вимог Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації», а також Порядку використання надходжень від зборів за дії, пов`язані з охороною прав на об`єкти інтелектуальної власності, затвердженого наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 18.05.2017 №730, грошові кошти Підприємства не можуть використовуватись на благодійну допомогу, оскільки ці кошти мають цільове призначення і можуть використовуватись виключно для забезпечення розвитку та функціонування державної системи правової охорони інтелектуальної власності, розуміючи, що внаслідок укладення незаконного договору про пожерту створюються підстави для безпідставного отримання БО «Подих милосердя» (далі - БО) у власність коштів Підприємства, будучи службовою особою, діючи умисно, тобто усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно-небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, діючи за попередньою змовою із ОСОБА_10, ОСОБА_9, ОСОБА_11 та іншими невстановленими особами, згідно із заздалегідь узгодженим злочинним планом та розподіленими співучасниками ролями, продовжуючи реалізацію спільного злочинного умислу, направленого на розтрату майна Підприємства, з корисливих мотивів та метою, зловживаючи своїм службовим становищем, знаходячись у будівлі ДП «Укрпатент» за адресою: м. Київ, вул. Глазунова, 1, підписав договір про пожертву від 07.06.2022 (далі - Договір), який на той час був підписаний від імені голови правління указаної благодійної організації з проставленим відтиском печатки, після чого він був завірений печаткою Підприємства.

Згідно пункту 1.1 Договору пожертвувач, тобто ДП, передає у пожертву, а БО приймає у пожертву грошові кошти зазначені в пункті 1.2. Договору, для використання з метою, вказаною в пункті 1.3 Договору. Відповідно до пункту 1.2 Договору Пожертвою є грошові кошти в сумі 250 991 939,69 гривень. Згідно пункту 1.3 Договору, пожертвувач ставить вимогу, а Благодійна організація погоджується її виконати в межах своєї статутної діяльності, про те, що передбачену в пункті 1.2. Договору пожертву Благодійна організація зобов`язується використовувати на закупівлю балістичних жилетів (Military Ballistic Vest Protection Level 4) загальною сумою 250 991 939,69 гривень. Пунктом 1.4 Договору визначено, що пожертва перераховується у безготівковій формі на банківський рахунок Благодійної організації.

Окрім того, умовами Договору визначено, що Благодійна організація набуває права власності на Пожертву з моменту її прийняття. При цьому під моментом прийняття пожертви сторони розуміють фактичне надходження пожертви на банківський рахунок Благодійної організації. Згідно із пунктом 5 Договору, він є укладеним з моменту прийняття пожертви і діє до повного виконання сторонами своїх зобов`язань відповідно до умов Договору. Відповідно до пункту 3.1 Договору моментом прийняття пожертви учасники правочину визначають фактичне надходження пожертви на банківський рахунок Благодійної організації. Пунктом 8 Договору визначено юридичні адреси, банківські реквізити і підписи сторін, згідно із яким, серед іншого, Благодійною організацією вказано розрахунковий рахунок НОМЕР_3, відкритий в КБ «АКОРДБАНК» МФО 380634 для перерахування коштів, а ДП «Укрпатент» вказано розрахунковий рахунок НОМЕР_4 із якого перераховуватимуться кошти.

09.06.2022, точний час слідством не встановлено, ОСОБА_7, продовжуючи реалізацію спільного злочинного умислу, направленого на розтрату грошових коштів Підприємства, перебуваючи на своєму робочому місці ДП «Укрпатент» у службовому кабінеті № 413 за адресою: м. Київ, вул. Глазунова, 1, з метою надання законного вигляді фінансових операціям, доручив ОСОБА_9 підготувати наказ на перерахування вказаних коштів на рахунок благодійної організації «Подих милосердя».

У подальшому, 09.06.2022, точний час слідством не встановлено, ОСОБА_9, продовжуючи реалізацію спільного злочинного умислу, направленого на розтрату майна Підприємства, з корисливих мотивів та метою, знаходячись в будівлі ДП «Укрпатент» за адресою: м. Київ, вул. Глазунова, 1, підготувала наказ № 100-Н/2022, відповідно до якого, генеральний директор ОСОБА_7 наказує головному бухгалтеру ОСОБА_9 забезпечити перерахування грошових коштів (благодійного внеску) у сумі 250 991 939,68 грн. на рахунок БО «Подих милосердя» у КБ «Акордбанк» ІВАN: НОМЕР_3, призначення платежу: сприяння обороноздатності та мобілізаційної готовності країни, захисту населення у надзвичайних ситуаціях воєнного стану. Фінансування витрат здійснити за рахунок надходження зборів за дії, пов`язані з охороною прав на об`єкти інтелектуальної власності, які мають цільове призначення й використовуються виключно для забезпечення розвитку та функціонування державної системи правової охорони інтелектуальної власності.

09.06.2022, точний час слідством не встановлено, ОСОБА_7, продовжуючи реалізацію спільного злочинного умислу, направленого на розтрату майна, знаходячись в будівлі ДП «Укрпатент» за адресою: м. Київ, вул. Глазунова, 1, підписав вказаний вище наказ.

У подальшому, ОСОБА_9, згідно із заздалегідь узгодженим злочинним планом та розподіленими співучасниками ролями, продовжуючи реалізацію спільного злочинного умислу, направленого на розтрату майна Підприємства, з корисливих мотивів та метою, знаходячись в будівлі ДП «Укрпатент» за адресою: м. Київ, вул. Глазунова, 1, надала начальнику відділу бухгалтерського обліку і звітності Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» ОСОБА_15 вказівку щодо необхідності підготовки платіжних доручень для перерахування коштів на рахунок вказаної благодійної організації.

09.06.2022, точний час слідством не встановлено, ОСОБА_15, перебуваючи у службовому кабінеті № 413 ДП «Укрпатент» за адресою: м. Київ, вул. Глазунова, 1, будучи не обізнаною у злочинних намірах співучасників злочину, за допомогою системи «IFOBS» АТ «Укрексімбанк», сформувала електронно-платіжний документ за платіжним дорученням № 804.

09.06.2022, точний час слідством не встановлено, ОСОБА_7 та ОСОБА_9, перебуваючи у вказаному службовому кабінеті, використовуючи свої електронні цифрові підписи за допомогою системи «IFOBS» АТ «Укрексімбанк» підписали вказаний платіжний документ, на підставі якого з рахунку ДП «Укрпатент» в АТ «Укрексімбанк» (м. Київ), номер рахунку НОМЕР_4 на рахунок БО «Подих милосердя» в ПуАТ «КБ «Акордбанк» (м. Київ) МФО 380634, номер рахунку НОМЕР_3 перераховано грошові кошти в сумі 50 000 000,00 (п`ятдесят мільйонів) грн 00 коп, нібито в якості благодійних внесків, з призначенням платежу: сприяння обороноздатності та мобілізаційної готовності країни, захисту населення у надзвичайних ситуаціях воєнного стану.

10.06.2022, точний час слідством не встановлено, ОСОБА_15, перебуваючи у службовому кабінеті № 413 ДП «Укрпатент» за адресою: м. Київ, вул. Глазунова, 1, будучи не обізнаною у злочинних намірах співучасників злочину, за допомогою системи «IFOBS» АТ «Укрексімбанк», сформувала електронно-платіжний документ за платіжним дорученням № 815.

10.06.2022, точний час слідством не встановлено, ОСОБА_7 та ОСОБА_9, перебуваючи у вказаному службовому кабінеті, використовуючи свої електронні цифрові підписи за допомогою системи «IFOBS» АТ «Укрексімбанк» підписали вказаний платіжний документ, на підставі якого з рахунку ДП «Укрпатент» в АТ «Укрексімбанк» (м. Київ) МФО 322313, номер рахунку НОМЕР_4 на рахунок БО «Подих милосердя» в ПуАТ «КБ «Акордбанк» (м. Київ) МФО 380634, номер рахунку НОМЕР_3 перераховано грошові кошти в сумі 50 000 000,00 (п`ятдесят мільйонів) грн 00 коп, нібито в якості благодійних внесків, з призначенням платежу: сприяння обороноздатності та мобілізаційної готовності країни, захисту населення у надзвичайних ситуаціях воєнного стану.

13.06.2022, точний час слідством не встановлено, ОСОБА_15, перебуваючи у службовому кабінеті № 413 ДП «Укрпатент» за адресою: м. Київ, вул. Глазунова, 1, будучи не обізнаною у злочинних намірах співучасників злочину, за допомогою системи «IFOBS» АТ «Укрексімбанк», сформувала електронно-платіжний документ за платіжним дорученням № 817.

13.06.2022, точний час слідством не встановлено, ОСОБА_7 та ОСОБА_9, перебуваючи у вказаному службовому кабінеті, використовуючи свої електронні цифрові підписи за допомогою системи «IFOBS» АТ «Укрексімбанк», підписали вказаний платіжний документ, на підставі якого з рахунку ДП «Укрпатент» в АТ «Укрексімбанк» (м. Київ) МФО 322313, номер рахунку НОМЕР_4 на рахунок БО «Подих милосердя» в ПуАТ «КБ «Акордбанк» (м. Київ) МФО 380634, номер рахунку НОМЕР_3 перераховано грошові кошти в сумі 50 000 000,00 (п`ятдесят мільйонів) грн 00 коп, нібито в якості благодійних внесків, з призначенням платежу: сприяння обороноздатності та мобілізаційної готовності країни, захисту населення у надзвичайних ситуаціях воєнного стану.

14.06.2022, точний час слідством не встановлено, ОСОБА_15, перебуваючи у службовому кабінеті № 413 ДП «Укрпатент» за адресою: м. Київ, вул. Глазунова, 1, будучи не обізнаною у злочинних намірах співучасників злочину, за допомогою системи «IFOBS» АТ «Укрексімбанк», сформувала електронно-платіжний документ за платіжним дорученням № 833.

14.06.2022, точний час слідством не встановлено, ОСОБА_7 та ОСОБА_9, перебуваючи у вказаному службовому кабінеті, використовуючи свої електронні цифрові підписи за допомогою системи «IFOBS» АТ «Укрексімбанк», підписали вказаний платіжний документ, на підставі якого з рахунку ДП «Укрпатент» в АТ «Укрексімбанк» (м. Київ) МФО 322313, номер рахунку НОМЕР_4 на рахунок БО «Подих милосердя» в ПуАТ «КБ «Акордбанк» (м. Київ) МФО 380634, номер рахунку НОМЕР_3 перераховано грошові кошти в сумі 50 000 000,00 (п`ятдесят мільйонів) грн 00 коп, нібито в якості благодійних внесків, з призначенням платежу: сприяння обороноздатності та мобілізаційної готовності країни, захисту населення у надзвичайних ситуаціях воєнного стану.

15.06.2022, точний час слідством не встановлено, ОСОБА_15, перебуваючи у службовому кабінеті № 413 ДП «Укрпатент» за адресою: м. Київ, вул. Глазунова, 1, будучи не обізнаною у злочинних намірах співучасників злочину, за допомогою системи «IFOBS» АТ «Укрексімбанк», сформувала електронно-платіжний документ за платіжним дорученням № 858.

15.06.2022, точний час слідством не встановлено, ОСОБА_7 та ОСОБА_9, перебуваючи у вказаному службовому кабінеті, використовуючи свої електронні цифрові підписи за допомогою системи «IFOBS» АТ «Укрексімбанк» підписали вказаний платіжний документ, на підставі якого з рахунку ДП «Укрпатент» в АТ «Укрексімбанк» (м. Київ) МФО 322313, номер рахунку НОМЕР_4 на рахунок БО «Подих милосердя» в ПуАТ «КБ «Акордбанк» (м. Київ) МФО 380634, номер рахунку НОМЕР_3 перераховано грошові кошти в сумі 50 991 939,68 (п`ятдесят мільйонів дев`ятсот дев`яносто одна тисяча дев`ятсот тридцять дев`ять) грн (шістдесят вісім) коп, нібито в якості благодійних внесків, з призначенням платежу: сприяння обороноздатності та мобілізаційної готовності країни, захисту населення у надзвичайних ситуаціях воєнного стану.

Протягом періоду з 09.06.2022 по 15.06.2022 загальна сума перерахованих коштів з банківського рахунку ДП «Укрпатент» та рахунок БО «Подих милосердя» склала 250 991 939, 68 гривень (двісті п`ятдесят мільйонів дев`ятсот дев`яносто одна тисяча дев`ятсот тридцять дев`ять гривень шістдесят вісім копійок).

Досудовим розслідуванням встановлено, що після отримання грошових коштів БО «Подих милосердя» від ДП «Укрпатент» броньовані жилети захисного рівня 4 у кількості 18 тис. 249 шт. для потреб Міністерства оборони України поставлені не були.

Як слідує з клопотання, 03.11.2022 складено письмове повідомлення про підозру ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України та через неможливість встановлення фактичного місця перебування ОСОБА_7 зазначене письмове повідомлення про підозру від 03.11.2022 відповідно до вимог ч.1 ст. 278 та ст.ст. 111, 135 КПК України було направлено у спосіб, передбачений КПК України для вручення повідомлень.

Таким чином, слідчим суддею встановлено, що ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_1 підозрюється у вчиненні розтрати чужого майна, яке перебувало у відданні службової особи, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану в особливо великих розмірах, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України.

При вирішенні питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, однією з підстав є саме обґрунтованість підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, яка, власне, випливає зі змісту процесуального рішення повідомлення про підозру. Наявність обґрунтованої підозри є умовою законності застосування запобіжного заходу.

Так, не вирішуючи питання про доведеність вини та правильність кваліфікації дій ОСОБА_7, виходячи лише з фактичних обставин, які містяться в поданих слідчому судді матеріалах, слідчий суддя приходить до висновку про наявність обґрунтованої підозри про причетність ОСОБА_7 до кримінального правопорушення, за викладених у клопотанні обставин.

Як вбачається із матеріалів клопотання, обґрунтованість повідомленої ОСОБА_7 підозри підтверджується зібраними у ході досудового розслідування доказами, у тому числі: протоколом від 10.08.2022 обшуку службового кабінету № 208-1 за адресою: АДРЕСА_3, яким користується ОСОБА_10, під час якого у службовому комп`ютері на пошті виявлено та вилучено проект листа від ІНФОРМАЦІЯ_6, яким ДП «Укрпатент» інформує Міністерство економіки України про діяльність державного підприємства в умовах російської агресії; проектом листа, яким ДП «Укрпатент» інформує Міністерство економіки України про діяльність державного підприємства в умовах російської агресії та який не містить у своєму змісті будь-яких прохань щодо надання дозволу на проведення фінансових операції або взяття фінансових зобов`язань; протоколом від 10.08.2022 обшуку квартири за адресою: АДРЕСА_4, де проживає ОСОБА_10, під час якого виявлено та вилучено мобільний телефон підозрюваної iPhone 13 ProMax; протоколом від 16.09.2022 огляду мобільного телефону підозрюваної iPhone 13 ProMax, у якому у месенджері Viber за 01.03.2021 - 13.03.2021 виявлено переписку приватного характеру з абонентом « ОСОБА_16 » з абонентським номером телефону НОМЕР_5 . Крім того, у меню «пошта» у поштовій скринькі ОСОБА_10 - ІНФОРМАЦІЯ_7 у пункті меню «вхідні» виявлено вхідний лист від адресата « ОСОБА_17 » з електронної поштової скриньки ІНФОРМАЦІЯ_6, що надійшов 04.06.2022 о 19 год. 26 хв. з наступним змістом: «высылаю черновик письма. Поправьте пожалуйста и скажите что убрать или добавить. и сегодня же отправим его. До вказаного листа прикріплено файл типу Docs з назвою «Лист Укрп…ОЕКТ»; протоколом від 10.08.2022 обшуку ДП «Укрпатент» за адресою: м. Київ, вул. Глазунова, 1, під час якого виявлено та вилучено: лист від 31.05.2022 № 1-20223105 БО «Подих милосердя», лист від 07.06.2022 № 1-20220607 БО «Подих милосердя», копія листа від 30.05.2022 № 300520221987 Міністерства оборони України, наказ від 07.06.2022 № 1520-22 Міністерства економіки України, пояснювальна записка до зміненого фінансового плану ДП «Укрпатент» на 2022 рік, фінансовий план від 06.06.2022 ДП «Укрпатент» на 2022 рік, звіт БО «Подих милосердя» про використання пожертви згідно договору від 07.06.2022 про пожертву, лист від 03.06.2022 № 70/1.1 ДП «Укрпатент», наказ від 09.06.2022 № 100-Н/2022 «Про надання допомоги» за підписом Генерального директора ДП «Укрпатент» ОСОБА_7, лист від 06.06.2022 № Вих-4659/2022 ДП «Укрпатент» та інші документи; протоколом огляду від 10.08.2022 документів, вилучених 10.08.2022 за результатами обшуку приміщень ДП «Укрпатент»; копією листа від 30.05.2022 № 300520221987 Міністерства оборони України; лист від 31.05.2022 № 1-20223105 БО «Подих милосердя», лист від 07.06.2022 № 1-20220607 БО «Подих милосердя»; фінансовим планом від 06.06.2022 (зміненим) ДП «Укрпатент» на 2022 рік, відповідно до п.1086/31 якого передбачено витрати на сприяння обороноздатності та мобілізаційної готовності країни у сумі 251 000 тис. грн за підписами ОСОБА_7, та ОСОБА_9 ; пояснювальною запискою до зміненого фінансового плану ДП «Укрпатент» на 2022 рік, відповідно до розділу 3.2. якої серед інших послуг та витрат передбачені витрати на забезпечення обороноздатності та мобілізаційної готовності країни у сумі 251 000 тис. грн за підписами ОСОБА_7 та ОСОБА_9 ; наказом від 07.06.2022 № 1520-22 «Про надання ДП «Український інститут інтелектуальної власності» згоди на вчинення значного господарського зобов`язання» за підписом ОСОБА_10 ; наказом від 09.06.2022 № 100-Н/2022 «Про надання допомоги» за підписом ОСОБА_7 ; платіжними дорученнями від 09.06.22 № 804, від 10.06.22 № 815, від 13.06.22 № 817, від 14.06.22 № 833, від 15.06.22 № 858; звіт БО «Подих милосердя» про використання пожертви згідно договору від 07.06.2022 про пожертву; лист від 06.06.2022 № Вих-4659/2022 ДП «Укрпатент»; листом від 03.06.2022 № 70/1.1 ДП «Укрпатент»; висновком експертів від 13.09.2022 № 21666/21667/22-32 за результатами проведення судової почеркознавчої експертизи, відповідно до якого підписи, які містяться у графах «ГЕНЕРАЛЬНИЙ ДИРЕКТОР_АНДРІЙ КУДІН», « ОСОБА_18 ; на відповідних аркушах та у графі «Ген. Директор_А.В. Кудін» на паперовій бірці (на звороті останнього аркушу) у Фінансовому плані на 2022 рік ДП «Український інститут інтелектуальної власності» (Змінений), затверджений 06.06.2022 - виконані ОСОБА_7 ; висновком експерта від 09.09.2022 № 22008/22-33 за результатами проведення судово-технічної експертизи документів, відповідно до якого відтиск гербової печатки від імені «Міністерство економіки України * Ідентифікаційний код 37508596» у графі «ЗАТВЕРДЖЕНО В.о. Державного секретаря Міністерства економіки України ОСОБА_10 06.06.2022» у документів «Фінансовий план на 2022 рік ДП «Український інститут інтелектуальної власності» (Змінений), затверджений 06.06.2022 нанесений гербовою печаткою Міністерства економіки України; висновком участі спеціаліста (начальник відділу контролю в соціальній та гуманітарній галузі Департаменту взаємодії з правоохоронними органами Державної аудиторської служби України ОСОБА_19 ), скерований листом № 001500-17/8384-2022 від 20.10.2022; висновком експертів від 28.10.2022 № 25850/25851/22-71 за результатами проведення комісійної судової економічної експертизи, відповідно до якого Висновок участі спеціаліста, скерований листом № 001500-17/8384-2022 від 20.10.2022, згідно з яким встановлено, що Мінекономіки в особі директора юридичного департаменту ОСОБА_10, яка виконувала обов`язки державного секретаря Міністерства економіки України у період з 30.05.2022 по 10.06.2022 безпідставно надано дозвіл ДП «Укрпатент» на вчинення значного господарського зобов`язання - укладання Договору про пожертву, вартість предмету якого становить більше 10 відсотків вартості активів підприємства за даними останньої річної фінансової звітності шляхом видання і підписання наказу Мінекономіки від 07.06.2022 № 1520-22 та затвердждення 06.06.2022 Фінансового плану на 2022 (зміненого) Укрпатент, та Державним підприємством «Український інститут інтелектуальної власності» безпідставно укладено Договір про пожертву від 07.06.2022 з Благодійною організацією «Подих милосердя» та безпідставно перераховано грошові кошти в сумі 250 991 939,68 грн в якості благодійної допомоги за рахунок надходження зборів за дії, пов`язані з охороною прав на об`єкти інтелектуальної власності, що призвело до втрат активів на суму 250 991 939, 68 грн та відповідно, до нанесення матеріальної шкоди (збитків) Державному підприємству «Український інститут інтелектальної власності» (Укрпатент) на суму 250 991 939,68 гривень; наказом від 23.02.2021 № 362 Генерального директора ДП «Укрпатент» ОСОБА_7 «Про затвердження нової редакції Статуту ДП «Український інститут інтелектуальної власності»; Статут ДП «Український інститут інтелектуальної власності», відповідно до п. 4.13 якого доходи (прибутки) Підприємства використовуються виключно для фінансування видатків на його утримання, реалізації мети та напрямів діяльності Підприємства, визначених цим Статутом та законами у сфері інтелектуальної власності; протоколом огляду від 11.08.2022 мобільного телефону Samsung Galaxy S9, наданого свідком ОСОБА_13, у якому у месенджері Whatsapp виявлена переписка з ОСОБА_20 (номер оператора мобільного зв`язку НОМЕР_6 ), відповідно до якої 06.06.2022 ОСОБА_13 занесла ОСОБА_10 печатку, а 07.06.2022 забрала її. Крім того, 07.06.2022 ОСОБА_13 на прохання ОСОБА_10 зарезервувала за нею номер наказу (№ 1520 від 07.06.2022), але 21.06.2022 остання повідомила, що бронь наказу їй вже не потрібна; протоколами допитів наступних свідків: т.в.о. директора департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони України ОСОБА_21, директора департаменту документообігу та контролю Міністерства економіки України ОСОБА_13, заступника головного бухгалтера ДП «Укрпатент» ОСОБА_12, начальника сектору діловодства ДП «Укрпатент» ОСОБА_22, референта ДП «Укрпатент» ОСОБА_23, начальника юридичного відділшу ДП «Укрпатент» ОСОБА_24, начальника планово-фінансового відділу ДП «Укрпатент» ОСОБА_25, начальника відділу бухгалтерського обліку і звітності ДП «Укрпатент» ОСОБА_15, заступника директора юридичного департаменту - начальник управління правового забезпечення економічної політики Міністерства економіки України ОСОБА_26, головного спеціаліста відділу запобігання корупційної діяльності Міністерства економіки України ОСОБА_27, радника заступника Міністра оборони України ОСОБА_28 ; протоколом тимчасового доступу до речей і документів від 01.09.2022, відповідно до якого здійснено тимчасовий доступ до документів БО «Подих милосердя», що перебувають у володінні ПуАТ «КБ «АКОРДБАНК»; протоколом від 01.09.2022 огляду документів БО «Подих милосердя», отриманих в ПуАТ «КБ «АКОРДБАНК»; копією договору поставки від 06.06.2022 № 1/06/06-22, укладеним між «Торговий дім «Золоте Руно» та БО «Подих милосердя»; копією договору поставки від 19.07.2022 № 1/19/07-22, укладеним між ТОВ «Торговий дім «Золоте Руно» та БО «Подих милосердя»; оригіналом договору банківського рахунку № PRUO-110322/003-57, укладеним між ПАТ «КБ «АКОРДБАНК» та БО «Подих милосердя»; оригіналом звіту від 11.03.2022 ПуАТ «КБ «АКОРДБАНК» про реєстрацію ключа підписів БО «Подих милосердя» у системі «iBank 2 UA»; випискою ПуАТ «КБ «АКОРДБАНК» по особовому рахунку № НОМЕР_3, що належить БО «Подих милосердя» за період з 01.06.2022 по 15.08.2022; протокол від 09.09.2022 тимчасового доступу до речей і документів, відповідно до якого здійснено тимчасовий доступ до документів ДП «Укрпатент»; протоколом від 13.09.2022 огляду документів, отриманих в ДП «Укрпатент»; кошторисом ДП «Укрпатент» на 2022 рік (зі змінами); обґрунтуванням до Кошторису ДП «Укрпатент» на 2022 рік (зі змінами); наказом від 07.06.2022 № 97-Н/2022 «Про внесення змін до Кошторису на 2022 рік» ДП «Укрпатент»; протоколом огляду від 10.01.2023 мобільного телефону Iphone A2643 (IMEI: НОМЕР_7, IMEI2: НОМЕР_8, серійний номер: НОМЕР_9 ), який належить ОСОБА_10 ; протоколом тимчасового доступу до речей і документів від 12.01.2023, відповідно до якого здійснено тимчасовий доступ до відомостей ПрАТ «Київстар»; протоколом огляду від 09.02.2023 відомостей ПрАТ «Київстар», які отримано під час проведення тимчасового доступу до речей і документів у ПрАТ «Київстар» 12.01.2023; протоколом огляду від 10.01.2023 мобільного телефону Iphone A2643 (IMEI: НОМЕР_7, IMEI2: НОМЕР_8, серійний номер: НОМЕР_9 ), який належить ОСОБА_10, у якому виявлене спілкування з ОСОБА_7 та фото чоловіка, схожого на нього, зроблене 05.06.2022 на ділянці місцевості; протоколом тимчасового доступу до речей і документів від 12.01.2023, відповідно до якого здійснено тимчасовий доступ до відомостей ПрАТ «Київстар»; протоколом огляду від 09.02.2023 відомостей ПрАТ «Київстар», які отримано під час проведення тимчасового доступу до речей і документів у ПрАТ «Київстар» 12.01.2023; іншими матеріалами кримінального провадження у їх сукупності.

Вище вказані обставини дають підстави обґрунтовано підозрювати ОСОБА_7 у вчиненні вказаного злочину, що підтверджується зібраними у ході досудового розслідування матеріалами та доказами, доданими до клопотання сторони обвинувачення, які у своїй сукупності вказують на можливу причетність ОСОБА_7 до вчинення дій, спрямованих на розтрату грошових коштів ДП «Укрпатент», які перебували у віданні ОСОБА_7, як службової особи, шляхом зловживання такою службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану в особливо великих розмірах, тобто за ч.5 ст.191 КК України.

Так зокрема, за твердженням сторони обвинувачення, ОСОБА_7, будучи генеральним директором ДП «Укрпатент», за попередньою змовою з іншими особами, здійснив розтрату грошових коштів ДП «Укрпатент» в особливо великих розмірах, перерахувавши їх на користь БО «Подих милосердя», як благодійну допомогу у розмірі 250 991 939,69 грн. ніби то на закупівлю броньованих жилетів на потреби Міністерства оборони України, які однак поставлені не були, натомість такі грошові кошти були перераховані благодійною організацією на користь ТОВ «Торговий дім «Золоте Руно» (код ЄДРПОУ 43465550), а в подальшому на рахунки підприємств з ознаками фіктивності, виведені з безготівкого обігу в готівку та привласнені.

За наведених підстав слідчий суддя не приймає доводи сторони захисту стосовно відсутності доказів на підтвердження обґрунтованості підозри ОСОБА_7 у вчиненні розтрати чужого майна, яке перебувало у віданні службової особи, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану в особливо великих розмірах, тобто за ч.5 ст.191 КК України, оскільки зібраними в матеріалах кримінального провадження доказами об`єктивно пов`язується причетність ОСОБА_7 до вищевказаного кримінального правопорушення за обставин, викладених в тексті повідомлення про підозру від 03.11.2022.

У контексті наведеного слід зазначити, що слідчий суддя на стадії досудового розслідування для вирішення питання, зокрема, щодо достатності доказів (підстав), не вправі вирішувати ті питання, які повинен вирішувати суд при розгляді кримінального провадження по суті, тобто не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для встановлення вини особи/осіб у вчиненні кримінального правопорушення чи її відсутності, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих доказів визначити, що причетність тієї чи іншої особи/осіб до вчинення кримінального правопорушення є вірогідною та достатньою, щоб виправдати подальше розслідування або висунення обвинувачення. Факти, які є причиною виникнення підозри не повинні бути такими ж переконливими, як ті, що є необхідними для обґрунтування обвинувального вироку чи висунення обвинувачення.

При цьому слід зазначити, що питання про те, чи утворюють зазначені в підозрі дії ОСОБА_7 склад злочину та чи правильно вони кваліфіковані за ч.5 ст.191 КК України, знаходиться за межами тих питань, які слідчий суддя вирішує на досудовому провадженні.

Вище вказані обставини дають підстави обґрунтовано підозрювати ОСОБА_7 у вчиненні вказаного злочину, що підтверджується зібраними у ході досудового розслідування матеріалами та доказами вказаного кримінального провадження, які у своїй сукупності вказують на можливу причетність підозрюваного до вчинення вищевказаного кримінального правопорушення.

Згідно з ч.1 ст.42 КПК України підозрюваним є особа, якій у порядку, передбаченому статтями 276-279 цього Кодексу, повідомлено про підозру, особа, яка затримана за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, або особа, щодо якої складено повідомлення про підозру, однак його не вручено їй внаслідок невстановлення місцезнаходження особи, проте вжито заходів для вручення у спосіб, передбачений цим Кодексом для вручення повідомлень.

Як слідує з клопотання, 03.11.2022 за результатами досудового розслідування ОСОБА_7 складено повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, у рамках кримінального провадження №62022000000000144 від 13.03.2022.

Відповідно до відомостей Інтегрованої міжвідомчої інформаційно-телекомунікаційної системи щодо контролю осіб, транспортних засобів та вантажів, які перетинають державний кордон України, ОСОБА_7 16.06.2022 перетнув державний кордон України у пункті пропуску «Устилуг» та до теперішнього часу на територію України не повертався.

У зв`язку із невстановленням місця перебування ОСОБА_7, що позбавило орган досудового розслідування можливості вручити йому письмове повідомлення про підозру від 03.11.2022 у день його складення, зазначене повідомлення відповідно до вимог ч.1 ст.278 та ст.ст.111, 135 КПК України направлено у спосіб, передбачений цим Кодексом для вручення повідомлень.

Так, зокрема детективами Національного бюро у порядку, передбаченому ч.1 ст.42 та ч.2 ст.135 КПК України, було вжито заходів для вручення ОСОБА_7 повідомлення про підозру, а саме направлено повідомлення про підозру засобами поштового зв`язку за останніми відомими місцями його проживання, на наступні адреси: АДРЕСА_1 та АДРЕСА_5 .

Окрім того повідомлення про підозру ОСОБА_7 було вручене керуючій справами ОСББ «Печерська мрія», до якого входить будинок АДРЕСА_6 та начальнику ЖЕД «Хрещатик», на території обслуговування якого знаходиться будинок АДРЕСА_7 .

У той же час, оскільки місце перебування ОСОБА_7 не встановлене, він перетнув державний кордон України 16.06.2022 через пункт пропуску на кордоні з Польщею «Устилуг», тож 12.12.2022 постановою детектива Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_6, ОСОБА_7 оголошено в міжнародний розшук.

Захисники в ході судового розгляду зазначали, що ОСОБА_7 вимушено перебуває за кордоном у зв`язку з лікуванням, через тяжкий стан здоров`я його самого та його сина ОСОБА_8, про що захисником повідомлялось детективів НАБУ численним клопотаннями.

Водночас з матеріалів провадження не вбачається наявність у розпорядженні органу досудового розслідування підтвердження інформації стосовно місця перебування ОСОБА_7 саме на момент виконання вимог ч.1 ст.278, ст.ст.111,135 КПК України щодо надсилання вказаних документів від 03.11.2022 (повідомлення про підозру та пам`ятки про права та обов`язки підозрюваного).

Сторона захисту наголошувала на тому, що ОСОБА_7 виїхав за кордон 16.06.2022 через необхідність проходження лікування. ОСОБА_7 звернувся до Міністерства економіки України із заявою про отримання частини щорічної відпустки з 16.06.2022, у зв`язку з чим, 15.06.2022 Міністерством економіки України за підписом Державного секретаря ОСОБА_29, погоджено надання частини щорічної відпустки генеральному директору ДП «Укрпатент» ОСОБА_7 із 16.06.2022. Наведені обставини як зазначила захисник, стверджують, що виїзд ОСОБА_7 за кордон є законним та жодним чином не свідчить про переховування від слідства та суду.

Поряд з цим слідчий суддя враховує те, що ОСОБА_7, маючи направлення на лікування від 04.04.2022 до клініки Шаріте (Німеччина), звернувся за погодженням необхідної йому лише 15.06.2022. При цьому вартим уваги є період виїзду за кордон ОСОБА_7, а саме 16.06.2022, що відповідає періоду здійснення перерахувань грошових коштів державного підприємства, які становлять предмет кримінального правопорушення, яке розслідується в рамках даного кримінального провадження. Так згідно наданих детективом документів, саме у період з 09.06.2022 по 15.06.2022 були перераховані кошти з банківського рахунку ДП «Укрпатент» та рахунок БО «Подих милосердя» загальна сума яких склала 250 991 939, 68 гривень. Потім вказані кошти у період з 09.06.2022 по 20.06.2022 були перераховані БО «Подих милосердя» на користь ТОВ «Торговий дім «Золоте Руно» та в подальшому перераховані на рахунки групи підприємств, які містять ознаки фіктивності.

Таким чином встановлено, що з огляду на перебування підозрюваного поза межами України та відсутність достовірних даних щодо його місцезнаходження, постановою детектива НАБУ ОСОБА_7 оголошено в міжнародний розшук.

Слід зазначити, що Кримінальний процесуальний кодекс України жодним чином не обумовлює необхідність доведеності факту перебування особи у міжнародному розшуку, а лише визначає необхідність оголошення такого розшуку (ч.6 ст.193, ч.2 ст.281 КПК України), що в даному випадку і було здійснено детективом Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_6 шляхом винесення постанови від 12.12.2022 про оголошення підозрюваного ОСОБА_7 у міжнародний розшук та її скерування до Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва (вих.№0424-192/1906).

Згідно ч.5 ст.139 КПК України ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду (неприбуття на виклик без поважної причини більш як два рази) підозрюваним, обвинуваченим, який оголошений у міжнародний розшук, та/або який виїхав, та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, є підставою для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження.

25.05.2023 ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні №62022000000000144 від 13.03.2022 стосовно ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Частиною 6 статті 193 КПК України передбачена можливість обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою за відсутності підозрюваного у разі, якщо прокурором, крім наявності підстав, передбачених статті 177 КПК України, зокрема буде доведено, що підозрюваний оголошений у міжнародний розшук.

КПК України не розкриває зміст понять «розшук» та «міжнародний розшук» та не визначає відмінностей між ними, проте поняття «міжнародний розшук» використовується в КПК як обов`язкова підстава для здійснення спеціального досудового розслідування чи провадження (in absentia).

Системне тлумачення норм КПК України свідчить, що розшук є комплексом слідчих, оперативно-розшукових, розшукових, інформаційно-довідкових, сигнальних та інших заходів, які здійснюються правоохоронними органами відповідно до національного законодавства в місцях можливого перебування розшукуваних осіб, тоді як у свою чергу, міжнародним розшуком є комплекс зазначених заходів, що здійснюється у відповідності до норм й національного, й міжнародного законодавства та проводиться поза межами держави-ініціатора за запитами спеціально уповноважених органів держав силами правоохоронних органів запитуваних країн з використанням можливостей Міжнародної організації кримінальної поліції «Інтерпол».

Також КПК України не визначає моменту часу, з якого особа вважається такою, що оголошена у міжнародний розшук. Однак, частинами 1, 2 статті 281 КПК України визначено, що якщо під час досудового розслідування місцезнаходження підозрюваного невідоме або він виїхав та/або перебуває на тимчасово окупованій території України чи за межами України та не з`являється без поважних причин на виклик слідчого, прокурора за умови його належного повідомлення про такий виклик, слідчий, прокурор оголошує розшук такого підозрюваного. До оголошення підозрюваного в розшук слідчий, прокурор зобов`язаний вжити заходів щодо встановлення його місцезнаходження. Про оголошення розшуку виноситься окрема постанова, якщо досудове розслідування не зупиняється, або вказується в постанові про зупинення досудового розслідування, якщо таке рішення приймається, відомості про що вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Тобто, для того щоб підозрюваний вважався оголошеним у розшук, має бути наявна постанова про відповідне оголошення такої особи в розшук або у міжнародний розшук. При цьому КПК України не зобов`язує сторону обвинувачення доводити слідчому судді саме факт перебування підозрюваного у розшуку та цілком достатнім є факт оголошення такої особи в міжнародний розшук.

Згідно із статтею 2 Статуту Міжнародної організації кримінальної поліції- Інтерпол від 13.06.1956, який набув чинності для України 04.11.1992, цілями такої організації є: (1) забезпечувати та підтримувати найширшу взаємну допомогу між усіма органами кримінальної поліції в межах законодавства різних країн та в дусі Загальної декларації прав людини; (2) створювати та розвивати всі інституції, які можуть ефективно сприяти попередженню та припиненню загальнокримінальних злочинів.

Відповідно до пункту 2 розділу ІІ Інструкції про порядок використання правоохоронними органами України інформаційної системи Міжнародної організації кримінальної поліції - Інтерпол, затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України, Офісу Генерального прокурора, Національного антикорупційного бюро України, Служби безпеки України, Державного бюро розслідувань, Міністерства фінансів України, Міністерства юстиції України від 17.08.2020 №613/380/93/228/414/510/2801/5 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 04.09.2020 за №849/35132), цілями міжнародного співробітництва з використанням інформаційної системи Інтерполу зокрема є установлення місцезнаходження осіб, які розшукуються, з метою їх затримання, арешту, обмеження свободи пересування та подальшої видачі (екстрадиції).

Пунктом 1 розділу IV цієї ж Інструкції визначено, що Уповноважений підрозділ запитує публікацію Генеральним секретаріатом Інтерполу Червоного оповіщення щодо осіб, які розшукуються з метою їх затримання, арешту, обмеження свободи пересування та подальшої видачі (екстрадиції) в Україну. Публікація Червоного оповіщення запитується за таких умов: вчинене особою діяння кваліфіковано як злочин відповідно до Кримінального кодексу України; особу в установленому законодавством порядку оголошено в розшук правоохоронними органами України: для притягнення до кримінальної відповідальності за злочин, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на максимальний строк не менше двох років; для виконання вироку, яким особу засуджено до позбавлення волі на термін щонайменше шість місяців, або якщо невідбута особою частина покарання становить не менше шести місяців. Для запиту публікації Генеральним секретаріатом Інтерполу Червоного оповіщення правоохоронний орган України надсилає уповноваженому підрозділу формуляр для запиту публікації Червоного оповіщення (додаток 1), а також зокрема таку інформацію та документи: завірену копію постанови про оголошення розшуку особи (постанови про зупинення досудового розслідування); завірену копію ухвали слідчого судді про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (у тому числі в перекладі на одну з робочих мов Інтерполу) на стадії досудового розслідування.

Тобто на момент звернення із запитом до Інтерполу особа вже має бути оголошена в розшук, відтак момент, з якого особа вважається такою, що оголошена у міжнародний розшук, відповідає часу прийняття постанови органу досудового розслідування про оголошення у міжнародний розшук, а належним доказом факту оголошення у міжнародний розшук є наявність процесуального рішення (постанови) про оголошення такої особи в міжнародний розшук.

З урахуванням вищевикладеного слідчий суддя вважає доведеним те, що ОСОБА_7 належним чином оголошений у міжнародний розшук.

Отже детективом надано суду докази складення повідомлення про підозру, його надсилання у порядку, встановленому КПК України, оголошення підозрюваного в міжнародний розшук.

Натомість сторона захисту стверджує, що ОСОБА_7 не переховується від слідства, а перебуває за кордоном вимушено через необхідність проведення лікування себе та свого сина ОСОБА_8, що є поважною причиною неявки на виклики органу досудового розслідування в розумінні ст.138 КПК України.

На підтвердження своїх доводів захисник надала до суду копію запрошення на лікування від клініки «Charitepl» Німеччина від 26.03.2022, направлення на лікування, видане ДУ «Науково-практичний центр ендоваскулярної нейрорентгенохірургії НАМН України» від 04.04.2022, виписку з медичної кари ОСОБА_8 .

Відповідно до положень п.5 ч.1 ст.138 КПК України до поважних причин неприбуття особи на виклик належить в тому числі тяжка хвороба або перебування в закладі охорони здоров`я у зв`язку з лікуванням або вагітністю за умови неможливості тимчасово залишити цей заклад.

Проте захисником не надано доказів перебування ОСОБА_7 у закладі охорони здоров`я, зумовленого лікуванням як самого ОСОБА_7, так і його сина ОСОБА_8 у період складення відносно ОСОБА_7 повідомлення про підозру від 03.11.2022, тож наявність поважних причин неявки підозрюваного на виклики до детективів не підтверджена.

При цьому стороною захисту не надано належних доказів, які б стверджували дійсне місце проживання ОСОБА_7 за кордоном.

Окрім того з наданих стороною захисту матеріалів не вбачається втрата зв`язку ОСОБА_7 з Державою Україна та постійне проживання за межами України.

До того ж, з аналізу положень ст. 7 Законів України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України», «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», п. 4 розділу II Порядку провадження за заявами про оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне місце проживання, п. 179.3 Податкового кодексу України, п. 2 Порядку видачі довідки про сплату податку на доходи фізичних осіб платником податку - резидентом, у випадку зміни проживання у зв`язку з виїздом за кордон особа має виконати певні обов`язки та здійснити певні дії необхідні для зміни свого місця проживання, а саме: зняття з реєстрації місця проживання; внесення відомостей до паспорта громадянина України для виїзду за кордон в частині, що стосується оформлення виїзду на постійне проживання за кордон; подання довідки про реєстрацію місця проживання; подання декларації про майновий стан і доходи до органу державної фіскальної служби. Без проходження вказаних процедур не може відбуватися автоматична зміна статусу відповідної особи, і вона продовжує вважатися такою, що має постійне місце проживання в Україні.

Таким чином, на переконання слідчого судді, досліджені в ході судового розгляду обставини свідчать про переховування ОСОБА_7 від органів досудового розслідування та суду. На підтвердження умислу підозрюваного, спрямованого на переховування від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності, згідно доводів, наведених у клопотанні, свідчить той факт, що на даний момент ОСОБА_7 перебуває за межами України, та з моменту виїзду 16.06.2022 до України не повертався.

Додатково слід зазначити, що про обізнаність ОСОБА_7 щодо здійснення Національним антикорупційним бюро України відносно нього досудового розслідування та його розшук свідчить той факт, що його захист у вказаному кримінальному провадженні здійснює захисник - адвокат АО «Лев та Партнери» ОСОБА_5 (договір про надання правової допомоги від 10.01.2022), що виключає відсутність безпосередньої чи опосередкованої комунікації адвоката з клієнтом.

За наведених обставин, слідчий суддя вважає, що ОСОБА_7 було повідомлено про підозру, у відповідності до вимог ст.ст.135, 136, 278 КПК України, у зв`язку з переховуванням останнього від органів досудового розслідування. Вручення повідомлення про підозру ОСОБА_7 від 03.11.2022 саме у спосіб, передбачений ст.ст.111,135КПК України обумовлене його відсутністю за місцем постійного проживання станом на день складення такої підозри та є виправданим. Так відповідно до інформації з Інтегрованої міжвідомчої інформаційно-телекомунікаційної системи щодо контролю осіб, транспортних засобів та вантажів, які перетинають державний кордон України, 16.06.2022 ОСОБА_7 залишив територію України в пункті пропуску через державний кордон «Устилуг» та з того часу на територію України не повертався. Відповідно до ч.1 ст.278 КПК України, письмове повідомлення про підозру вручається в день його складення слідчим або прокурором, а у випадку неможливості такого вручення - у спосіб, передбачений цим Кодексом для вручення повідомлень. Виходячи з наявної інформації про виїзд ОСОБА_7 16.06.2022, тобто ще до моменту складення повідомлення про підозру, за межі України, направлення повідомлення про підозру поштою на виконання вимог ч.2 ст.135 КПК України за таких обставин є обґрунтованим.

За наведених обставин слідчий суддя приходить до висновку, що з врахуванням того, що на час складення повідомлення про підозру ОСОБА_7 від 03.11.2022 його точне місце перебування з об`єктивних причин не було встановлено, слідчими та прокурорами вжито всіх можливих заходів для вручення йому такого повідомлення про підозру у спосіб, передбачений КПК України для вручення повідомлень.

Отже, ОСОБА_7 набув статус підозрюваного у вказаному кримінальному провадженні.

Підставою застосування запобіжного заходу є наявність, зокрема, ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний може здійснити дії, передбачені частиною 1 статті 177 КПК (частина 2 статті 177 КПК).

Ризики, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний може здійснити спробу протидії кримінальному провадженню у формах, що передбачені частиною 1 статті 177 КПК, слід вважати наявними за умови встановлення обґрунтованої ймовірності можливості здійснення підозрюваним зазначених дій.

Відповідно до установленої практики Європейського суду з прав людини, висновки про ступінь ризиків та неможливості запобігання їм більш м`якими запобіжними заходами, мають бути зроблені за результатами сукупного аналізу обставин злочину та особи підозрюваного (його характеру, моральних якостей, способу життя, сімейних зв`язків, постійного місця роботи, утриманців), поведінки підозрюваного під час розслідування кримінального правопорушення (наявність або відсутність спроб ухилятися від органів влади), поведінки підозрюваного під час попередніх розслідувань (способу життя взагалі, способу самозабезпечення, системності злочинної діяльності, наявності злочинних зв`язків).

Ризиком у контексті кримінального провадження є певна ступінь можливості, що особа вдасться до вчинків, які будуть перешкоджати досудовому розслідуванню та судовому розгляду або ж створять загрозу суспільству.

Перевіряючи доводи клопотання детектива на предмет наявності ризиків, передбачених п.п. 1,3,4 ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме того, що ОСОБА_7 може переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду, незаконно впливати на свідків, інших підозрюваних у кримінальному провадженні, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, слідчий суддя прийшов до висновку, що такі доводи є обґрунтованими, зважаючи на тяжкість покарання, яке загрожує підозрюваному у разі визнання його винним у вчиненні кримінального правопорушення, характер та ступінь суспільної небезпечності кримінального правопорушення, у вчиненні якого підозрюється ОСОБА_7, конкретні обставини провадження та дані про особу підозрюваного, у тому числі про його сімейний та майновий стан, а також інші обставини, передбачені ст. 178 КПК України.

Так, про наявність ризику переховування від органів досудового розслідування та суду свідчать тяжкість покарання за інкримінований злочин у сукупності з вагомістю доказів причетності підозрюваного до його скоєння; історія перебування підозрюваного за кордоном: упродовж 2018 - 2022 років ОСОБА_7 23 рази здійснював виїзди за межі України (до Швейцарської Конфедерації (9 разів), Федеративної Республіки Німеччина (3 рази), Французької Республіки (1 раз), Турецької Республіки (1 раз), Арабської Республіки Єгипет (3 рази), Королівства Іспанії (1 раз), Республіки Австрія (2 рази), Чорногорії (1 раз), Угорщини (1 раз), Республіки Польща (1 раз); наявність суттєвих майнових ресурсів, достатніх для тривалого проживання за кордоном. Так зокрема, органом досудового розслідування встановлено, що сукупний дохід підозрюваного у 2022 році склав 668 333,82 грн, а за період часу з 2020 по 2022 роки - 4 309 733,51 грн відповідно, окрім того він володіє земельнею ділянкою площею 0,3288 га та домоволодінням загальною площею 931,8 м2 за адресою: АДРЕСА_8 . У власності ОСОБА_7 перебуває автомобіль INFINITI JX35 2012 року випуску.

Поряд з цим варто враховувати, що ОСОБА_7, після перетину державного кордону України 16.06.2022 через пункт пропуску на кордоні з Польщею «Устилуг» на територію України не повернувся. Тож слідчий суддя бере до уваги і той факт, що на теперішній час ОСОБА_7 на територію України не повертається, на виклики органу досудового розслідування не з`являється, з огляду на що 12.12.2022 останнього оголошено у міжнародний розшук, в тому числі з використанням каналів та можливостей Інтерполу та Європолу.

При оцінці ризику переховування від правосуддя може братися до уваги (поряд з іншими обставинами) і загроза відносно суворого покарання. Так, у рішення ЄСПЛ «Пунцельт проти Чехії» («Punzelt v. Czech Republic») 31315/96 від 25.04.2000, Страсбурзький суд визнав достатнім мотивування чеських судів, що прийняли рішення про тримання під вартою з огляду в тому числі на те, що заявникові загрожувало відносно суворе покарання.

ОСОБА_7 підозрюється у вчиненні особливо тяжкого корупційного злочину, за який кримінальним законом передбачено відповідальність у виді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна, що вже саме по собі може бути підставою та мотивом для підозрюваного переховуватись від органів досудового розслідування та суду. Крім того, у зв`язку із внесенням змін до статей 45, 69 та 75 КК України, у випадку засудження ОСОБА_7 за вчинення особливо тяжкого корупційного злочину до нього може бути застосовано виключно покарання у виді реального позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.

За наведеного, враховуючи тяжкість покарання, яке передбачене законом за вчинення злочину, який інкримінується ОСОБА_7, обставини його вчинення, наявність достатніх майнових ресурсів, що розширює можливості підозрюваного переховуватися за межами території України, слідчий суддя приходить до висновку про наявність високого ступеня ризику переховування підозрюваного від органів досудового розслідування та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності.

Поряд з цим обґрунтованим визнається ризик здійснення впливу зі сторони підозрюваного на свідків у провадженні, а також на інших підозрюваних, з метою схилити їх до зміни своїх показань в суді.

У клопотанні зазначено про те, що вказаний ризик стверджується зокрема тим, що свідки ОСОБА_22, ОСОБА_23, ОСОБА_24, ОСОБА_12, ОСОБА_25, ОСОБА_15 та інші перебували у підпорядкуванні ОСОБА_7, тож він, перебуваючи на волі, може використати особисті з ними стосунки для впливу на цих осіб. Окрім того долучені до клопотання протоколи допиту свідків свідчать, що їх показання мають важливе значення для цього кримінального провадження. А в умовах зацікавленості підозрюваного ОСОБА_7 у відверненні негативних наслідків, обумовлених притягненням його до кримінальної відповідальності, не будучи обмеженим у спілкуванні з ними, він може здійснювати вплив на них у різних формах (умовляння, погрози, підкуп тощо) з метою спонукання їх до ненадання показань, перекручування або спотворення відповідних обставин.

Оцінюючи можливість впливу на свідків, слідчий суддя виходить із передбаченої КПК України процедури отримання свідчень від осіб, які є свідками, у кримінальному провадженні, а саме спочатку на стадії досудового розслідування свідчення отримуються шляхом допиту слідчим чи прокурором, а після направлення обвинувального акту до суду на стадії судового розгляду - усно шляхом допиту особи в судовому засіданні (частини 1, 2 статті 23, стаття 224 КПК України). Суд може обґрунтовувати свої висновки лише на свідченнях, які він безпосередньо сприймав під час судового засідання або отриманих у порядку, передбаченому статтею 225 КПК України, тобто допитаних на стадії досудового розслідування слідчим суддею. Суд не вправі обґрунтовувати судові рішення показаннями, наданими слідчому, прокурору, або посилатися на них (ч. 4 ст. 95 КПК України).

За таких обставин ризик впливу на свідків існує не лише на початковому етапі кримінального провадження при зібранні доказів, а й на стадії судового розгляду до моменту безпосереднього отримання судом свідчень від свідків та дослідження їх судом.

На думку слідчого судді, такі доводи сторони обвинувачення не є вочевидь необґрунтованими, тож такий ризик береться слідчим суддею до уваги.

Обґрунтовуючи наявність ризику перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, детективом наголошено на тому, що під час досудового розслідування не встановлено всіх осіб, які приймали участь у вчиненні злочинів, передбачених ст.ст. 191, 209 та 366 КК України, зокрема, не встановлено осіб, які підробляли документи від імені Міністерства оборони України та БО «Подих милосердя» для того, щоб заволодіти вищевказаною сумою грошових коштів, які перебували у віданні ДП «Укпрпатент», також не встановлено осіб, які є вигодонабувачами злочинної схеми та не в повному обсязі розслідувано механізм легалізації грошовими коштами. У той же час ОСОБА_7, маючи статус підозрюваної особи та завдяки цьому певні процесуальні можливості, зокрема право на ознайомлення з матеріалами розслідування, отримуючи в ході досудового розслідування відповідну інформацію, може сприяти іншим співучасникам, які ще не викриті, у приховуванні ними доказової інформації від слідства.

Досліджені в ході судового розгляду матеріали вказують на можливість вчинення ОСОБА_7 дій, як безпосередньо так і через залучення третіх осіб, задля перешкоджання кримінальному провадженню, в тому числі з метою спотворення фактів, використовуючи при цьому різні методи впливу, свої зв`язки, матеріальне становище, тож такий ризик є обґрунтованим.

Разом з тим, слідчим суддею береться до уваги особиста ситуація (обставини) підозрюваного ОСОБА_7, проте, такі обставини, в світлі наведених вище фактичних даних, не є настільки переконливими та вагомими, щоб знизити встановлені слідчим суддею ризики до маловірогідності чи до їх виключення.

За таких обставин зазначені в клопотанні детектива ризики, передбачені п.п.1,3,4 ч.1 ст.177 КПК України, на думку слідчого судді, знайшли своє підтвердження в ході дослідження матеріалів клопотання та не були спростовані стороною захисту.

До того ж, варто зазначити, що ризики слід вважати наявними за умови встановлення обґрунтованої ймовірності можливості здійснення підозрюваним зазначених дій. При цьому КПК не вимагає доказів того, що підозрюваний обов`язково (поза всяким сумнівом) здійснюватиме відповідні дії, однак вимагає доказів того, що він має реальну можливість їх здійснити у конкретному кримінальному провадженні в майбутньому.

Таким чином, за наведених вище обставин судом встановлено, що ОСОБА_7 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 191 КК України, тобто у вчиненні особливо тяжкого злочину, наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний ОСОБА_7, перебуваючи на волі, буде переховуватись від органів досудового розслідування та суду, оскільки на даний час останній перебуває за межами України, на територію України не повертається, оголошений у міжнародний розшук, використовуючи своє становище та авторитет, може незаконно впливати на свідків, інших підозрюваних у цьому ж кримінальному провадженні, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Водночас слідчим суддею приймається до уваги те, що ОСОБА_7 виїхав за межі України, протягом тривалого часу не з`являється на виклики, в судове засідання для розгляду даного клопотання про обрання запобіжного заходу не з`явився, будучи належним чином повідомленим про розгляд. Достатніх та переконливих підстав, які б перешкоджали йому з`явитися на виклики - стороною захисту не наведено.

Поряд з цим судом не встановлено непереборних перешкод, які б завадили підозрюваному з`явитися до суду, що відповідно до норм КПК України є його процесуальним обов`язком, а не правом.

Відповідно до ч.1 ст.183 КПК України, тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим ст. 177 КПК України.

У ст. 5 Рекомендації Комітету Міністрів Ради Європи R(80) 11 від 27.06.1980 «Про взяття під варту до суду» зауважується, що при розгляді питання про необхідність тримання під вартою, судовий орган повинен брати до уваги обставини конкретної справи, у тому числі характер та тяжкість інкримінованого злочину.

При цьому суд приймає до уваги практику Європейського суду з прав людини, яка свідчить про те, що суд своїм рішенням повинен забезпечити не лише права підозрюваного, але й високі стандарти охорони загальносуспільних прав та інтересів, що вимагає від суду більшої суворості в оцінці порушень цінностей суспільства.

Кримінальний процесуальний закон передбачає, що відносно підозрюваного, який оголошений в міжнародний розшук, тобто, виїхав за межі України і не з`являється без поважних причин на виклик слідчого, прокурора, слідчий суддя може обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Оцінивши в сукупності всі обставини на підставі наявних матеріалів, заслухавши прокурора та захисників, враховуючи наявність обґрунтованої підозри, встановленого факту оголошення підозрюваного ОСОБА_7 в міжнародний розшук, переховування останнього від органу досудового розслідування, встановлення в ході судового розгляду ризиків, передбачених п.п.1,3,4 ч.1 ст.177 КПК України, слідчий суддя вважає, що є підстави для обрання щодо ОСОБА_7 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, тож клопотання детектива підлягає задоволенню.

Варто додати, що висловлені в ухвалі слідчого судді висновки за результатами розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу щодо будь-яких обставин, які стосуються суті підозри, не мають преюдиціального значення для суду під час судового розгляду або для слідчого чи прокурора під час цього або іншого кримінального проваджень (ст. 198 КПК України).

При цьому слідчий суддя звертає увагу, що у разі затримання ОСОБА_7 питання можливості застосування до нього обраного запобіжного заходу або його зміну на більш м`який запобіжний захід буде повторно розглядатися судом у встановленому законом порядку.

Положеннями ч.6 ст.193 КПК України встановлено порядок розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою за відсутності підозрюваного.

Поряд з цим варто додати, що згідно з Інструкцією про порядок використання правоохоронними органами України інформаційної системи Міжнародної організації кримінальної поліції - Інтерпол, затвердженої спільним наказом МВС, ОГП, НАБУ,СБУ, ДБР, Мінфіну, Мінюсту від 17.08.2020 №613/380/93/228/414/510/2801/5, ухвала про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою є одним із обов`язкових документів, на підставі якого уповноважений орган запитує публікацію Генеральним секретаріатом Інтерполу Червоного оповіщення щодо осіб, які розшукуються з метою їх затримання, арешту, обмеження свободи пересування та подальшої видачі (екстрадиції) в Україну.

Положеннями ст. 562 КПК України встановлено, що у разі якщо при зверненні за допомогою в іноземній державі необхідно виконати процесуальну дію, для проведення якої в Україні потрібен дозвіл прокурора або суду, така процесуальна дія потребує надання відповідного дозволу прокурором або судом у порядку, встановленому цим Кодексом, лише у разі, якщо це передбачено міжнародним договором або є обов`язковою умовою надання такого виду допомоги за законодавством запитуваної сторони. При цьому строк дії такого дозволу не обмежується, а належно засвідчена копія дозволу долучається до матеріалів запиту.

Аналіз норм частини 6 статті 193 КПК України свідчить, що у разі оголошення підозрюваного в міжнародний розшук, питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу вирішуватиметься остаточно вже після його затримання та доставки до суду, тому строк дії ухвали про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підозрюваного, якого оголошено в міжнародний розшук, триває до його затримання та доставки до суду і не обмежується строком, встановленим частиною 1 статті 197 КПК України.

За наведеного, строк дії ухвали слідчого судді в такому випадку не обмежений, з огляду на положення ч. 2 ст. 562 КПК України.

Керуючись статтями 176-178, 183-184, 193, 194, 307, 309, 376 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання детектива Національного бюро Четвертого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_6, погоджене прокурором першого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва у суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3, про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_1, у кримінальному провадженні № 62022000000000144 від 13.03.2022, задовольнити.

Обрати ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженцю міста Києва, громадянину України, місце проживання якого зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1, який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, у кримінальному провадженні № 62022000000000144 від 13.03.2022 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Після затримання особи і не пізніш як через сорок вісім годин з часу її доставки до місця кримінального провадження слідчий суддя, суд за участю підозрюваного, обвинуваченого має розглянути питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м`який запобіжний захід, про що постановити ухвалу.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1