Search

Document No. 112519978

  • Date of the hearing: 26/07/2023
  • Date of the decision: 26/07/2023
  • Case №: 991/6392/23
  • Proceeding №: 52018000000000499
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Bitsiuk A.V.

Справа № 991/6392/23

Провадження 1-кс/991/6406/23

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 липня 2023 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у місті Києві клопотання адвоката ОСОБА_3, який діє в інтересах підозрюваного ОСОБА_4, про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 52018000000000499 від 25.05.2018 р.,

ВСТАНОВИВ:

До Вищого антикорупційного суду надійшло вищезазначене клопотання (далі - Клопотання).

Клопотання мотивованотим,що детективами Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 52018000000000499 від 25.05.2018 (далі Кримінальне провадження), зокрема, за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 368 та ч. 4 ст. 190 КК України, в рамках якого з метою ефективного захисту законних прав та інтересів підозрюваного, отримання достовірних та достатніх відомостей для спростування обставин, які зазначені у повідомленні про підозру, виникла необхідність отримати тимчасовий доступ до копій документів (в паперовому та електронному вигляді), а саме позовної заяви, відзиву, відповіді на відзив, заперечення, пояснення третьої особи щодо позову або відзиву в цивільній справі № 201/21973/23 (провадження 2/201/1396/2023) за позовом ОСОБА_5 до ОСОБА_6 про застосування наслідків недійсності правочину та відновлення попереднього становища та стягнення судових витрат, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1, що дозволить повно, всебічно та неупереджено дослідити обставини Кримінального провадження, отримати докази на підтвердження або спростування достовірності показань свідків у Кримінальному провадженні ОСОБА_6 та ОСОБА_7, якими сторона обвинувачення керується, інкримінуючи ОСОБА_4 вчинення вказаних кримінальних правопорушень.

Від адвоката ОСОБА_3 надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, зазначив, що Клопотання підтримує у повному обсязі.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_2 повідомлявся належним чином про час, дату та місце судового засідання, однак до суду не з`явився, причини неявки невідомі.

Відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Враховуючи положення ч. 4 ст. 163 КПК України, з метою дотримання розумних строків розгляду Клопотання, що є одним з пріоритетних завдань кримінального провадження, здійснення якого має забезпечити, зокрема, слідчий суддя на досудовому провадженні, з метою дотримання прав, свобод та інтересів учасників провадження та забезпечення швидкого, повного та неупередженого судового розгляду, слідчий суддя вважає можливим провести розгляд Клопотання за відсутності адвоката та особи, у володінні якої знаходяться документи.

У зв`язку з неприбуттям у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, та на підставі ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксування кримінального провадження в суді за допомогою технічних засобів не здійснюється.

Слідчий суддя, дослідивши Клопотання та додані до нього документи, дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5 ч. 2 ст. 131 КПК України передбачені такий вид заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів.

Згідно ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Зі змісту Клопотання та доданих до нього матеріалів вбачається, що досудове розслідування здійснюється детективами НАБУ у Кримінальному провадженні, зокрема, за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 368 та ч. 4 ст. 190 КК України.

Так, в ході досудового розслідування встановлені обставини, які свідчать про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України, а саме: голова ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_4, його перший заступник ОСОБА_8 та його радник ОСОБА_9 прохали та одержали від ОСОБА_7 неправомірну вигоду для ОСОБА_4 в завуальований спосіб у завуальованій формі у вигляді транспортного засобу «Mercedes-Benz AMG G 63» вартістю 7 612 878, 39 грн, що більше ніж у п`ятсот разів перевищувало неоподаткований мінімум доходів громадян, за забезпечення перемоги компаній ОСОБА_7 у процедурах державних закупівель ІНФОРМАЦІЯ_3, укладання з цими компаніями договорів з обслуговування автомобільних Полтавської області та оплати наданих послуг з бюджету облждержадміністрації.

Адвокат вказує, що між показаннями ОСОБА_7 та його помічника ОСОБА_6 містяться суттєві розбіжності щодо обставин придбання вищевказаного автомобіля, його власника, місця передачі його ОСОБА_4 тощо. Крім того, у відповідності до рішення ІНФОРМАЦІЯ_1 від 06.09.2021 у справі № 991/664/22 вказаним автомобілем фактично володіють колишні подружжя ОСОБА_10 та ОСОБА_6, що суперечить показанням вказаних свідків.

Сторона захисту вважає, що відповідні обставини викликають обґрунтовані сумніви в достовірності показань свідків ОСОБА_7 та його помічника ОСОБА_6 .

У зв`язку з цим, на думку сторони захисту, є необхідним отримати тимчасовий доступ до матеріалів цивільної справи № 201/21973/23 (провадження 2/201/1396/2023) за позовом ОСОБА_5 до ОСОБА_6 про застосування наслідків недійсності правочину та відновлення попереднього становища та стягнення судових витрат, їх аналіз надасть можливість повно, всебічно та неупереджено дослідити обставини Кримінального провадження, отримати докази на підтвердження або спростування достовірності показань вказаних свідків щодо реального власника автомобіля.

Матеріалами Клопотання(лист Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська від 06.07.2023, а.с.38) підтверджено, що матеріали цивільної справи № 201/21973/23 (провадження 2/201/1396/2023) за позовом ОСОБА_5 до ОСОБА_6 про застосування наслідків недійсності правочину та відновлення попереднього становища та стягнення судових витрат знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 (справа перебуває у провадженні судді ОСОБА_11 ).

Слідчим суддею встановлено, що відомості, які містяться у документах, доступ до яких просить надати адвокат, можуть бути використані як докази на підтвердження або спростування достовірності показань свідків ОСОБА_6 та ОСОБА_7 щодо реального власника вищевказаного автомобіля, надасть можливість усунути суперечності у показаннях свідка ОСОБА_6 та ОСОБА_7, можуть бути використані як докази на підтвердження нечесності свідка ОСОБА_12, на які сторона обвинувачення посилається як на докази на підтвердження обставин, викладених у повідомленні про підозру ОСОБА_4 у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушень у Кримінальному провадженні.

Такі документи (відомості, інформація) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами Кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у Кримінальному провадженні, можуть бути використані як докази на підтвердження версії сторони захисту щодо недостовірності показань свідків, як докази на спростування позиції сторони обвинувачення.

Слідчим суддею не встановлено, що документи та інформація, тимчасовий доступ до яких просить надати захисник, становлять собою або включають речі та документи, які містять охоронювану законом таємницю.

Частинами 1 та 2 статті 22 КПК України встановлено, що кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом. Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом.

Враховуючи положення ст. 22 КПК України, слідчий суддя приходить до висновку, що надання захиснику можливості отримати інформацію щодо обставин розгляду вищевказаної цивільної справи надасть стороні захисту можливість на стадії досудового розслідування обґрунтувати свою позицію щодо обґрунтованості повідомленої ОСОБА_4 підозри.

Відповідно до матеріалів, доданих до Клопотання, адвокат ОСОБА_3 (ордер серія АА № 1326903 від 14.07.2023, свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю № 1260 від 13.07.2012) є захисником підозрюваного ОСОБА_4, а за такого йому може бути надано дозвіл на тимчасовий доступ до документів, зазначених у Клопотанні.

Враховуючи викладене, слідчий суддя дійшов до висновку про необхідність застосовування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до документів, оскільки адвокатом ОСОБА_3 у Клопотанні доведено, що у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 можуть перебувати матеріали цивільної справи № 201/21973/23, які самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у Кримінальному провадженні, а за такого, Клопотання захисника підлягає задоволенню.

На підставі вищевикладеного та керуючись статтями 131, 159, 163-164, 166, 369-372, 376 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Уповноваженим особам ІНФОРМАЦІЯ_1 надати адвокату ОСОБА_3 (свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю № 1260 від 13.07.2012), який є захисником підозрюваного ОСОБА_4 у кримінальному провадженні № 52018000000000499 від 25.05.2018 р., тимчасовий доступ до копій документів (в паперовому та електронному вигляді), а саме позовної заяви, відзиву, відповіді на відзив, заперечення, пояснення третьої особи щодо позову або відзиву в цивільній справі № 201/21973/23 (провадження 2/201/1396/2023) за позовом ОСОБА_5 до ОСОБА_6 про застосування наслідків недійсності правочину та відновлення попереднього становища та стягнення судових витрат.

Строк дії ухвали до 26 серпня 2023 року включно, але у межах строку досудового розслідування.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає.

СЛІДЧИЙ СУДДЯ ОСОБА_13