Search

Document No. 112580856

  • Date of the hearing: 27/07/2023
  • Date of the decision: 27/07/2023
  • Case №: 128/627/18
  • Proceeding №: 12016020000000242
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: Decision on temporary access
  • Presiding judge (HACC) : Shkodin Ya.V.

справа № 128/627/18

провадження № 1-кп/991/135/19

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

«27» липня 2023 р. м. Київ

Вищий антикорупційний суд колегією суддів у складі:

головуючого: ОСОБА_1,

суддів: ОСОБА_2, ОСОБА_3,

за участю секретаря: ОСОБА_4,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду під час судового засідання у кримінальному провадженні №12016020000000242 від 29 липня 2016 року щодо обвинувачених ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, ОСОБА_6 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 364, ч. 4 ст. 358 КК України, клопотання адвоката ОСОБА_7 про надання тимчасового доступу до відомостей з ЄРДР,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора - ОСОБА_8,

обвинувачених - ОСОБА_5 і ОСОБА_6 (в режимі ВКЗ),

захисників - ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_7 (в режимі ВКЗ),

ВСТАНОВИВ:

На розгляді Вищого антикорупційного суду перебуває кримінальне провадження №12016020000000242 від 29 липня 2016 року щодо обвинувачених ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, ОСОБА_6 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 364, ч. 4 ст. 358 КК України.

Під час розгляду даного кримінального провадження, в судовому засіданні 27 липня 2023 року, адвокатом ОСОБА_7 було заявлено клопотання про надання тимчасового доступу до відомостей з Єдиного реєстру досудових розслідувань, які перебувають у володінні Офісу Генерального прокурора з можливістю отримати повні відомості у кримінальному провадженні №12016020000000242 від 29 липня 2016 року, в повному об`ємі та по всіх розділах: «Основні відомості», «Кримінальні правопорушення», «Рух провадження», «Прикріплені файли» у вигляді роздруківок. В обґрунтування свого клопотання захисник зазначила, що потреба у такому тимчасовому доступі у сторони захисту виникла з метою порівняння інформації про прийняті процесуальні рішення (час, осіб та ін.), яка міститься в ЄРДР, та оригіналів постанов і інших процесуальних документів, які надала сторона обвинувачення на підтвердження законності вчинених нею дій, що містяться в матеріалах кримінального провадження №12016020000000242 від 29 липня 2016 року, а також отримання додаткових відомостей, оскільки у захисту наявні підстави вважати про існування протиправних змін внесених прокурорами Вінницької обласної прокуратури, здійснення досудового розслідування з грубим порушенням правил підслідності, з порушенням процесуальних строків розслідування, здійснення слідчих (розшукових), негласних слідчих (розшукових) та процесуальних дій неуповноваженими особами, у поза процесуальний спосіб та можливо на підставі сфальсифікованих процесуальних документів.

В судовому засіданні обвинувачені та їх захисники клопотання захисника ОСОБА_7 підтримали і просили його задовольнити.

Прокурор заперечував проти задоволення клопотання сторони захисту, посилаючись на те, що навіть допущення будь-яких невнесень до ЄРДР не буде тягнути за собою порушення права на захист, як і не може тягнути автоматичної недопустимості проведеної слідчої дії.

В судове засідання викликався представник Офісу Генерального прокурора, який будучи повідомленим належним чином, до суду не з`явився, про причини неявки суду не повідомив, клопотань та заперечень не направляв. Неприбуття представника Офісу Генерального прокурора у судове засідання, на думку суду, не є перешкодою для розгляду клопотання сторони захисту.

Заслухавши думку учасників судового засідання, проаналізувавши доводи поданого клопотання, колегія суддів виходить з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії.

Суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю (ч.5 ст. 163 КПК України).

Щодо заявленого стороною захисту клопотання, колегія суддів зазначає наступне.

Досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення затверджується Офісом Генерального прокурора за погодженням з Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, Національним антикорупційним бюро України, Державним бюро розслідувань, органом, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства (ч.2 ст. 214 КПК України).

На час розгляду клопотання чинним є Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення (затверджений Наказом Генерального прокурора від 30 червня 2020 року №298), яке визначає порядок формування та ведення Реєстру, а також надання відомостей з нього. Відповідно до пункту 4 глави 1 розділу І зазначеного Положення, власником і розпорядником Реєстру є держава в особі Офісу Генерального прокурора, володільцем інформації, що обробляється в Реєстрі є Офіс Генерального прокурора. Згідно з розділом ІІІ Положення право доступу до відомостей, внесених до Реєстру, мають, зокрема, власник - у повному обсязі з урахуванням повноважень, якими наділені прокурори та керівники підрозділів Офісу Генерального прокурора, прокурори у межах кримінальних правопорушень, щодо яких слідчими піднаглядних їм органів проводиться досудове розслідування.

Таким чином, оскільки Офіс Генерального прокурора є володільцем інформації, що обробляється в Реєстрі та у повному обсязі має право доступу до відомостей, внесених до нього, суд приходить до висновку, що захисником ОСОБА_7 доведено, що відомості, про доступ до яких вона зазначає у своєму клопотанні, перебувають у володінні Офісу Генерального прокурора.

У своєму клопотанні адвокат ОСОБА_7 посилається на здійснення досудового розслідування даного кримінального провадження з грубим порушенням кримінального процесуального законодавства. Підтвердити або спростувати вказані факти можливо шляхом порівняння інформації про прийняті процесуальні рішення з ЄРДР та оригіналів документів, наданих стороною обвинувачення.

Колегія суддів вважає, що отримання відомостей, про які у своєму клопотанні зазначає захисник ОСОБА_7 буде сприяти повноті дослідженню перебігу розслідування цього провадження для кожного з учасників та суду, допоможе зрозуміти хід та прийнятті процесуальні рішення, у тому числі іншим органом досудового розслідування.

Також, колегією суддів в ході розгляду цього клопотання адвоката ОСОБА_7 встановлено, що відомості ЄРДР, доступ до яких просить надати сторона захисту, враховуючи положення ст. 162 КПК України, не становлять собою та не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Враховуючи викладене, колегія суддів приходить до висновку, що з метою забезпечення рівної можливості використання стороною захисту права на збирання та подання доказів, а також вжиття необхідних заходів для перевірки фактів, у тому числі про які зазначає захист, клопотання адвоката ОСОБА_7 підлягає задоволенню.

При цьому, документальне відображенням відомостей з ЄРДР на виконання цієї ухвали може бути виконано у формі як роздруківок з нього, про що зазначає в клопотанні адвокат, так і у формі скріншотів вкладок з бази даних ЄРДР, що є технічно більше можливим з точки зору особливостей функціонування цієї бази.

Враховуючи позицію сторони захисту про необхідність отримання вказаних у клопотанні відомостей для подальшого планування своє стратегії, колегія суддів вважає за необхідне визначити строк дії даної ухвали - один місяць з дня її постановлення.

Керуючись ст. ст. 159-166, 372, 376 КПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання захисника ОСОБА_7 - задовольнити.

Надати адвокату ОСОБА_7 (свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю №714 від 09 квітня 2011 року) та/або адвокату ОСОБА_10 (свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю №000215 від 18 червня 2018 року) тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні Офісу Генерального прокурора, розташованого за адресою: м. Київ, вул. Різницька, 13/15, а саме до повних відомостей з електронної системи Єдиний реєстр досудових розслідувань у кримінальному провадженні №12016020000000242 від 29 липня 2016 року, в повному об`ємі та по всіх розділах: «Основні відомості», «Кримінальні правопорушення», «Рух провадження», «Прикріплені файли».

Тимчасовий доступ надати у формі роздруківок (скріншотів).

Строк виконання ухвали встановити один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, та набирає законної сили з моменту її проголошення.

Головуючий ОСОБА_1

Судді

ОСОБА_11